Life in Athens

Ποιος θα συγκινηθεί με το εγκαταλειμμένο σχολικό κτίριο στους Αμπελόκηπους;

Αλλού κρέμονται μπαλκόνια κι αλλού τζάμια και κρύσταλλα

14429-78756.jpg
Σταυρούλα Παναγιωτάκη
ΤΕΥΧΟΣ 856
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
εγκαταλειμμένο σχολικό κτίριο στους Αμπελόκηπους
© Στέλιος Παρλιάρος

Το εγκαταλειμμένο σχολικό κτίριο στους Αμπελόκηπους, οι κίνδυνοι για τραυματισμό και οι ευθύνες.

Μια και το έφερε η επικαιρότητα και επειδή μας έστειλε τις φωτογραφίες (μαζί με την αγανάκτησή του) ο Στέλιος Παρλιάρος (κάτοικος της περιοχής), να θυμίσουμε τη λαιμητόμο που κυριολεκτικά απειλεί να κόψει όχι μόνο τα κεφάλια ενήλικων περαστικών αλλά (κυρίως) μικρών παιδιών και μαθητών, μέρα και νύχτα, εδώ και πολύ καιρό.

Όλοι γνωρίζουμε το συγκρότημα σχολικών κτιρίων (2ο Πρότυπο Γυμνάσιο και Λύκειο Αθηνών, 2ο Εσπερινό Ενιαίο Λύκειο, 15ο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο κ.ά.) που βρίσκεται ανάμεσα στους δρόμους Τιμολέοντος Φιλήμονος και Π. Κυριακού, απέναντι από το νοσοκομείο «Έλενα» στους Αμπελόκηπους.

Εκτός από τα σχολικά κτίρια που βρίσκονται σε λειτουργία υπάρχει και ένα άλλο, κολλητά σε αυτά, ίδιο κτίριο που βρίσκεται σε απόλυτη και άκρως επικίνδυνη εγκατάλειψη. Το ξεχαρβάλωμα αρχίζει από την ταράτσα (το βλέπετε στις φωτό) όπου τεράστιες τρύπες συνυπάρχουν αρμονικά με κάθε είδους μπάζα (πέτρες, πλακάκια, κεραμίδια) σκορπισμένα σε όλη την επιφάνειά της. Όπως φαίνεται μάλιστα κάποια παιδιά, παράνομα ή νόμιμα,  έχουν βρει τρόπο να την προσεγγίζουν, αν προσέξουμε το γκραφίτι που υπάρχει στο βάθος.

Το τραγικό είναι ότι η κατάσταση της ταράτσας είναι πταίσμα μπροστά στην κατάσταση των παραθύρων και των τζαμιών του κτιρίου. Όπως φαίνεται και στην τελευταία κοντινή φωτογραφία, σπασμένα τζάμια από τα παράθυρα έχουν συγκεντρωθεί στα γείσα και έχουν κάνει βουναλάκι το ένα πάνω στο άλλο έτοιμα, με το πρώτο αεράκι, για το απονενοημένο βήμα.

Τα είδα και μου έφυγε η ψυχή. Μετά ξαναδιάβασα το μήνυμα του Στέλιου: «Θα σκοτώσουν άνθρωπο, δεν ενδιαφέρεται κανείς, έστειλα φωτό στον Δήμο, τίποτα». Ήθελα να του στείλω τα λινκς με τα ρεπορτάζ αυτών των ημερών για το αιωρούμενο μπαλκόνι. Ύστερα από τόσες ημέρες και δέκα τόσους εμπλεκόμενους δημόσιους οργανισμούς, ένα κοτζάμ μπαλκόνι ακόμα δεν έχει καταφέρει να απομακρυνθεί. Για τα τζαμάκια, τώρα, ποιος να βρεθεί να κάψει καύσιμο;

Εγκαταλειμμένο σχολικό κτίριο στους Αμπελόκηπους
© Στέλιος Παρλιάρος
Εγκαταλειμμένο σχολικό κτίριο στους Αμπελόκηπους
© Στέλιος Παρλιάρος
Εγκαταλειμμένο σχολικό κτίριο στους Αμπελόκηπους
© Στέλιος Παρλιάρος

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ