Life in Athens

Χριστούγεννα στην Αθήνα: Ο στολισμός φώτισε πλατείες και δρόμους της πόλης

Τα γιορτινά μας σε εικόνες και βίντεο

A.V. Team
12’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Χριστούγεννα στην Αθήνα - Το χριστουγεννιάτικο δέντρο στο Σύνταγμα - Εντυπωσιακές εικόνες από τον στολισμό σε δρόμους και πλατείες

Χριστούγεννα στην Αθήνα. Η πόλη μπαίνει ολοένα και πιο πολύ σε χριστουγεννιάτικο mood. Ο Δήμος Αθηναίων έχει φροντίσει να βάλει η Αθήνα τα καλά της, καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τα Χριστούγεννα 2022.

Ο χριστουγεννιάτικος στολισμός εντυπωσιάζει και γίνεται ακόμα πιο όμορφος, όταν η ημέρα δίνει σταδιακά τη θέση της στη νύχτα. Οι βιτρίνες των καταστημάτων έχουν στολιστεί, με τα μαγαζιά να λειτουργούν με εορταστικό ωράριο Χριστουγέννων από την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2022.

Στην πλατεία Συντάγματος δεσπόζει το χριστουγεννιάτικο δέντρο, το οποίο φωταγωγήθηκε την Πέμπτη (1/12) σε μια εντυπωσιακή τελετή. Το έλατο, βάρους 6 τόνων περίπου, έφθασε στην Αθήνα από το Καρπενήσι. Φωτίζεται από 40.000 λαμπάκια, μήκους 5 χλμ. και διακοσμείται με εκατοντάδες μπάλες και στολίδια, αποτελώντας ήδη το ιδανικό φόντο για instagram-ικές selfies.

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια έτσι και φέτος, στόχος του Δήμου Αθηναίων είναι το χριστουγεννιάτικο κλίμα να φθάσει σε κάθε γωνιά της Αθήνας. Στον σχεδιασμό είναι να τοποθετηθούν χριστουγεννιάτικα δέντρα και κατασκευές σε 35 πλατείες και στις 7 δημοτικές κοινότητες της Αθήνας, όπως έχει γίνει στην πλατεία Ομονοίας, όπου το δέντρο έχει φόντο το συντριβάνι – σήμα κατατεθέν στο κέντρο της πόλης.

Την ίδια στιγμή το πρόγραμμα εκδηλώσεων του Δήμου Αθηναίων για τα Χριστούγεννα στην Αθήνα είναι πλούσιο και περιλαμβάνει συναυλίες και όμορφες εκδηλώσεις για παιδιά και ενήλικες.

Η χριστουγεννιάτικα στολισμένη Αθήνα σε εικόνες

Τα φετινά Χριστούγεννα είναι τα πρώτα με σχεδόν καθόλου μέτρα για τον κορωνοϊό. Η μάσκα είναι προαιρετική στους κλειστούς χώρους (με εξαίρεση τα ΜΜΜ) και οι πολίτες περιμένουν πώς και πώς να απολαύσουν ορισμένες στιγμές χαλάρωσης με μια βόλτα στη χριστουγεννιάτικα στολισμένη Αθήνα.

Παράλληλα, έχουν την ευκαιρία να πάρουν δώρα για τα αγαπημένα τους πρόσωπα, καθώς μικροί και μεγάλοι περιμένουν και φέτος τον Άγιο Βασίλη, όπως μαρτυρούν και τα κόκκινα γραμματοκιβώτια των ΕΛΤΑ που έκαναν την εμφάνισή τους σε γωνιές της πόλης.

Η Τεχνόπολη στο Γκάζι, η πλατεία Συντάγματος, η πλατεία Κοτζιά και η Ερμού μεταξύ άλλων γίνονται «meeting point» για χριστουγεννιάτικες εξορμήσεις καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας αλλά και της νύχτας για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης.

Μαγεία η Αθήνα τη νύχτα - Ο χριστουγεννιάτικος στολισμός

Συνολικά 120 χλμ., περισσότερα κατά 15.000 μέτρα από πέρυσι, είναι το μήκος στα χριστουγεννιάτικα φώτα που ήδη ανάβουν στις γειτονιές της πόλης από τον Δήμο Αθηναίων.

Τη λαμπερή εικόνα της Αθήνας συμπληρώνουν οι εναέριες και επιστήλιες διακοσμητικές κατασκευές – συνολικά 6.000 στον αριθμό. Επίσης, οι κολόνες στους δρόμους διακοσμούνται με φωτοσωλήνες που το μήκος τους φτάνει τα 60 χλμ. Σημειώνεται πως ο εορταστικός διάκοσμος είναι αναβαθμισμένος και οικολογικός, με χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης λαμπάκια. Η δημοτική αρχή της Αθήνας έχει αντικαταστήσει τον φωτισμό της πόλης με led, τα οποία εξοικονομούν έως και 80% ρεύμα εν μέσω ενεργειακής κρίσης σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

© Ευτέρπη Μουζακίτη
© Ευτέρπη Μουζακίτη
© Ευτέρπη Μουζακίτη
© Ευτέρπη Μουζακίτη
© Ευτέρπη Μουζακίτη
© Ευτέρπη Μουζακίτη

Χριστούγεννα 2022 στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Για ακόμη μία χρονιά το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) μεταμορφώθηκε σ' έναν φωτεινό τόπο γιορτής κατά τη διάρκεια της χθεσινής λαμπερής εκδήλωσης: Με χιλιάδες χριστουγεννιάτικα φωτάκια, τρία πανύψηλα στολισμένα έλατα, εντυπωσιακές χορογραφίες από τα Σιντριβάνια στο Κανάλι, πέντε φωτεινές εγκαταστάσεις στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, και φυσικά εορταστικές μελωδίες από την Παιδική Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καθώς και μία ξεχωριστή συμμετοχική συναυλία (sing-along) μαζί με τις Chórεs της Μαρίνας Σάττι και τη συνοδεία 8 αντρικών φωνών και μουσικών, υπό τη μουσική διεύθυνση του Αμερικανού μαέστρου, συνθέτη και διευθυντή του Young People’s Chorus of New York City, Francisco J. Núñez.

Η συμμετοχική συναυλία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Lincoln Center for the Performing Arts στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο του Stavros Niarchos Foundation-Lincoln Center Agora Initiative, μίας σύμπραξης για τον επαναπροσδιορισμό του δημόσιου χώρου, μέρος της οποίας είναι οι «Δίδυμες Αγορές» («Twin Agoras») στο ΚΠΙΣΝ και το Lincoln Center.

Ο Χριστουγεννιάτικος Κόσμος του ΚΠΙΣΝ περιλαμβάνει μεταξύ άλλων παγοδρόμιο, συναυλίες και πάρτι, με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Φέτος, τα Χριστούγεννα στην Αθήνα είναι γεμάτα ακόμα περισσότερες επιλογές, φέρνοντας λίγο περισσότερο φως στις ψυχές των κατοίκων της πόλης εν μέσω δύσκολων οικονομικών συγκυριών.