Life in Athens

Γιορτινή Αθήνα: Φωταγωγήθηκε το εντυπωσιακό χριστουγεννιάτικο δέντρο στο Σύνταγμα (εικόνες)

Η εκδήλωση επέστρεψε μετά από δύο χρόνια

Ευτέρπη Μουζακίτη
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Αθήνα: Φωταγωγήθηκε το χριστουγεννιάτικο δέντρο στην πλατεία Συντάγματος

Λίγο μετά τις 7 το απόγευμα, φωταγωγήθηκε το πανύψηλο χριστουγεννιάτικο έλατο στην πλατεία Συντάγματος. Το κλίμα εορταστικό, σε μια φαντασμαγορική τελετή που έδωσε χαρά σε μικρούς και μεγάλους που βρέθηκαν από νωρίς στην πλατεία για να μετρήσουν αντίστροφα για τη φωταγώγηση του δέντρου.

Οι οικοδεσπότες της βραδιάς Τζενη Μελιτά και ο Φώτης Σεργουλόπουλος έδωσαν το έναυσμα για την επίσημη φωταγώγηση της Αθήνας.

Η αγαπημένη γιορτή έχει φέτος διεθνή χαρακτήρα, μιας και μαζί με τον δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, βρέθηκαν δήμαρχοι από όλο τον κόσμο, που έστειλαν μήνυμα ενότητας, ειρήνης και αλληλεγγύης στους παρευρισκόμενους.

© Ευτέρπη Μουζακίτη

Χριστουγεννιάτικες μελωδίες από την μπάντα των μολυβενιων στρατιωτών και η ποπ τραγουδίστρια Τάμτα έδωσαν τον ρυθμό στη βραδιά, με το πλήθος να χορεύει με κέφι και να απολαμβάνει τη γιορτή. Μια γιορτή που είχε λείψει, λόγω της πανδημίας και πραγματοποιείται ξανά, μετά από δυο χρόνια.

© Ευτέρπη Μουζακίτη
© Ευτέρπη Μουζακίτη

Το έλατο που ζυγίζει περίπου 6 τόνους και φέτος ταξίδεψε στην Αθήνα από το Καρπενήσι, φωτίζεται από 40.000 λαμπάκια, μήκους 5 χλμ. και διακοσμείται με εκατοντάδες μπάλες και στολίδια. Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για αναβαθμισμένο και οικολογικό εορταστικό διάκοσμο, με χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης λαμπάκια. Η δημοτική αρχή της Αθήνας έχει αντικαταστήσει τον φωτισμό της πόλης με led, τα οποία εξοικονομούν έως και 80% ρεύμα σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

© Ευτέρπη Μουζακίτη
© Ευτέρπη Μουζακίτη

Οι πολίτες άλλωστε που βρέθηκαν στην εκδήλωση, εκφράζουν την ανάγκη για μια στολισμένη και γιορτινή Αθήνα. «Θα προσφέρει λίγο φως στις ψυχές μας. Το χρειαζόμαστε, αρκεί να συμμορφώνεται με τις οικονομικές δυσκολίες της εποχής», λέει στην Athens Voice η Άννα, ιδιωτική υπάλληλος και μητέρα δυο παιδιών, με τα οποία βρέθηκαν μαζί με τους υπόλοιπους Αθηναίους στην ιδιαίτερη γιορτή.

© Ευτέρπη Μουζακίτη
© Ευτέρπη Μουζακίτη

Με τη φωταγωγήση του χριστουγεννιάτικου δέντρου σηματοδοτείται και η έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων του δήμου Αθηναίων. 30 χριστουγεννιάτικα δέντρα αναμένεται να στηθούν σε επιλεγμένες γειτονιές της Αθήνας.

Συνολικά 120 χλμ., περισσότερα κατά 15.000 μέτρα από πέρυσι, θα είναι το μήκος στα χριστουγεννιάτικα φώτα που ήδη ανάβουν στις γειτονιές της πόλης από τον Δήμο Αθηναίων. Εντυπωσιακά δέντρα και κατασκευές θα στολίσουν 35 πλατείες και στις επτά δημοτικές κοινότητες, ενώ τη λαμπερή εικόνα της Αθήνας, θα συμπληρώσουν οι εναέριες και επιστήλιες διακοσμητικές κατασκευές -συνολικά 6.000 στον αριθμό. Επίσης, οι κολώνες στους δρόμους διακοσμούνται με φωτοσωλήνες που το μήκος τους φτάνει τα 60 χλμ..».