Life in Athens

Το Κοινωνικό Κομμωτήριο προσφέρει δωρεάν κούρεμα και αγάπη

Κλείνει έναν χρόνο προσφοράς και οι εθελοντές κομμωτές έχουν εξυπηρετήσει πάνω από 700 πολίτες

efterpi-mouzakiti.jpg
Ευτέρπη Μουζακίτη
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στιγμιότυπο από το Κοινωνικό Κομμωτήριο του ΚΥΑΔΑ.
© ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Κοινωνικό Κομμωτήριο Δήμου Αθηναίων: Εθελοντές κομμωτές προσφέρουν υπηρεσίας φροντίδας σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη 

Πρωί Δευτέρας και κατευθύνομαι προς τον σταθμό Λαρίσης, σε έναν χώρο που τον τελευταίο χρόνο η αλληλεγγύη και ο εθελοντισμός γίνονται πραγματικότητα. Στη συμβολή Δομοκού και Φιλαδέλφειας, εθελοντές κομμωτές προσφέρουν κάτι αυτονόητο, ουσιαστικό και σημαντικό σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη: περιποίηση και αγάπη. Όση ώρα βρίσκομαι εκεί, βλέπω όσους βγαίνουν από τον χώρο του Κοινωνικού Κομμωτηρίου με χαμόγελο και με ευγνωμοσύνη ζωγραφισμένη στο πρόσωπο τους. Και ο λόγος είναι ακριβώς αυτός: επαγγελματίες προσφέρουν αφιλοκερδώς τον χρόνο τους σε ανθρώπους για τους οποίους ένα κούρεμα και μια περιποίηση είναι κάτι που δεν μπορούν να το υποστηρίξουν οικονομικά, αλλά πλέον έχουν πρόσβαση σε αυτό.

«2019. Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Μαζί με δύο φίλους και συναδέλφους βγήκαμε στους δρόμους της Αθήνας για να κουρέψουμε ανθρώπους που το είχαν ανάγκη. Επιλέξαμε αυτή την ημέρα για να δείξουμε ότι δεν είναι μια ημέρα μόνο για να δείχνει κανείς την αγάπη του προς τον σύντροφο του αλλά είναι και την αγάπη του προς τον συνάνθρωπο. Δύο χρόνια μετά, το 2021, εγκαινιάστηκε το πρώτο Κοινωνικό Κομμωτήριο, με την υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων. Η σκέψη μου ήταν πως χρειαζόμασταν κάτι πιο συγκροτημένο, δεν γινόταν να βγαίνουμε στον δρόμο με την ίδια συχνότητα για να προσφέρουμε τις υπηρεσίες που έχουν ανάγκη οι συνάνθρωποί μας. Έτσι το όνειρο μου, έγινε όνειρο πολλών». Με αυτά τα λόγια ο Αναστάσιος Σταυρόπουλος, γνωστός και ως Anber, ιδιοκτήτης των Anber barbershop και εμπνευστής της ιδέας του Κοινωνικού Κομμωτηρίου, περιγράφει με συγκίνηση πως κατόρθωσε να υλοποιηθεί το εγχείρημα και πλέον να κλείνει έναν χρόνο λειτουργίας.

Πάνω από 80 εθελοντές κομμωτές εξυπηρέτησαν τον χρόνο που μας πέρασε 740 ωφελούμενους ενώ κλείστηκαν 900 ραντεβού. Ουσιαστικά το Κοινωνικό Κομμωτήριο είναι μία δομή με αρκετά στοιχεία καινοτομίας που δημιουργήθηκε με σκοπό να προσφέρει δωρεάν κούρεμα και ξύρισμα σε άστεγους συμπολίτες, αλλά και σε οικογένειες που ζουν κάτω από δύσκολες συνθήκες στην καθημερινότητά τους.

Το Κοινωνικό Κομμωτήριο του ΚΥΑΔΑ.

«Ο πατέρας μου μου δίδαξε τι σημαίνει να δίνεις και να μοιράζεσαι. Οπότε αυτό που κάνουμε και πολλοί μας λένε μπράβο, για εμένα είναι κάτι το φυσιολογικό» συμπληρώνει ο Anber, που τονίζει πόσο σημαντική υπήρξε η συνεισφορά όλων των εθελοντών κομμωτών που πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους αφιλοκερδώς. Παράλληλα, ομάδες εθελοντών κομμωτών επισκέφθηκαν δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων και αστέγων της πόλης (Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων, Εστία των Αθηνών, Γηροκομείο Αθηνών), ενώ τέθηκαν σε λειτουργία οι ημέρες κοινωφελούς προσφοράς, δεσμεύοντας μαζικά ραντεβού για πολίτες που διαμένουν σε δομές φιλοξενίας.  

Από αριστερά: Κατερίνα Γκαγκάκη, Μελίνα Δασκαλάκη, Anber και Μαρία Κοράλη.
Από αριστερά: Κατερίνα Γκαγκάκη, Μελίνα Δασκαλάκη, Anber και Μαρία Κοράλη.

«Το Κοινωνικό Κομμωτήριο άνοιξε την πόρτα της φροντίδας σε κάθε πολίτη ως ένα συμπληρωματικό βήμα στις ενέργειές μας για άμβλυνση ανισοτήτων και κοινωνική επανένταξη. Η συμμετοχή των εθελοντών, ο ενθουσιασμός και το C1 - Internal use ταλέντο τους υπήρξαν στοιχεία που διεύρυναν τις δράσεις του και μας βοήθησαν να δημιουργήσουμε μια δομή-πρότυπο» ανέφερε από την πλευρά της η Μελίνα Δασκαλάκη, Πρόεδρος του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων και πρόσθεσε πως η συγκεκριμένη πρακτική υιοθετήθηκε και από τον Δήμο Χανίων. Είναι άλλωστε μια δράση που έχει σκοπό να εμπνεύσει και άλλους ανθρώπους, ούτως ώστε να αναπτυχθεί και σε άλλες πόλεις της χώρα. 

κοινωνικο-κομμωτηριο2

«Εδώ και ένα χρόνο το Κοινωνικό Κομμωτήριο του Δήμου Αθηναίων προσφέρει απλόχερα φροντίδα και αγάπη σε συνανθρώπους μας που το έχουν πραγματικά ανάγκη, ανεξάρτητα από το κοινωνικό-οικονομικό τους υπόβαθρο. Ευχαριστούμε όλους τους εθελοντές κομμωτές, από κάθε γωνιά της Ελλάδας, που αφιέρωσαν το χρόνο και την τέχνη τους σε αυτούς τους ανθρώπους. Είμαστε υπερήφανοι που ως εταιρεία υποστηρίζουμε την πρωτοβουλία αυτή που αναδεικνύει το μαγικό άγγιγμα του κομμωτή και τη δύναμη που έχει να μεταμορφώνει τα μαλλιά και την ψυχολογία» επισήμανε η Γενική Διευθύντρια του Κλάδου Επαγγελματικών Προϊόντων L’Oréal Hellas, Μαρία Κοράλη

Μια πρωτοβουλία που έχει έρθει για να μείνει, προσφέροντας βασικές υπηρεσίες περιποίησης σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη, δίνοντας τους αυτοπεποίθηση και μια νότα χαρά στην καθημερινότητά τους. Η επιδίωξη των ανθρώπων που βρίσκονται πίσω από το Κοινωνικό Κομμωτήριο είναι μέσα στην επόμενη χρονιά να εξυπηρετήσουν ακόμα περισσότερους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη και η ομάδα των εθελοντών να μεγαλώσει. 

Εθελοντές κομμωτές κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.
Εθελοντές κομμωτές κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Ο χώρος βρίσκεται στον Κόμβο Αλληλοβοήθειας Πολιτών του Δήμου Αθηναίων (Δομοκού 2 και Φιλαδελφείας, απέναντι από τον Σταθμό Λαρίσης) και δημιουργήθηκε με την ευγενική χορηγία του κλάδου επαγγελματικών προϊόντων της εταιρείας L’Oréal Hellas.

Οι κομμωτές που επιθυμούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για τους ανθρώπους σε ανάγκη μπορούν να δηλώνουν τη διαθεσιμότητά τους στο site του Κ.Υ.Α.Δ.Α.

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ