Life in Athens

Αγάπησα ένα terrarium: Οι τάσεις στο house planting

Αλοκάσιες, pampas grass, τεχνητά στάχυα, kokedama και bonsai σε γυάλες. Μια «πράσινη έκρηξη» συντελείται στα αθηναϊκά σπίτια και αυτό είναι κάτι που μας αρέσει πολύ.

123648844_3742119349154412_1469692113229505605_n1.jpg
Κατερίνα Καμπόσου
ΤΕΥΧΟΣ 850
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
The Pot

House planting: Terrariums, kokedama, φυτά εσωτερικού χώρου και pampas grass είναι στις τάσεις

Ίσως η πανδημία ήταν για πολλούς Αθηναίους το έναυσμα ώστε να στραφούν περισσότερο από ποτέ σε ενασχολήσεις γύρω από την αστική κηπουρική και τη «slow living» φιλοσοφία, στα χνάρια μιας παγκόσμιας τάσης που βάζει το φυτό σε πρωταγωνιστική θέση μέσα στο σπίτι.  Η «πράσινη έκρηξη» που βλέπουμε κατά την τελευταία διετία στα σαλόνια και τα χολ των αθηναϊκών σπιτιών, μας αρέσει πολύ, αφού τα φυτά βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής μας, καθαρίζουν την ατμόσφαιρα, μας φτιάχνουν την ψυχολογία και μας ηρεμούν, λειτουργούν ως υπενθύμιση να είμαστε λίγο πιο φιλικοί προς το περιβάλλον. Κι από την άλλη, ατάκτως ερριμμένα ή τοποθετημένα μέσα σε όμορφα βάζα, κασπό και καλάθια, μετατρέπονται σε πανέμορφα αντικείμενα διακόσμησης. Όμως πόσες και πόσες γλάστρες κατέληξαν στα σκουπίδια επειδή το φυτό που φιλοξενούσαν δεν ήταν κατάλληλο για το σκοτεινό σημείο που το βάλαμε; Η πιο κοινή ερώτηση προς τους ανθοπώλες από όσους κατοίκους της πόλης προσπαθούν να πρασινίσουν το  –συνήθως μέσα σε μια πολυκατοικία– σπίτι τους είναι «πόσο φως θέλει;» Έτσι, όλο και περισσότερα plant shops στην πόλη προσανατολίζονται στα φυτά εσωτερικών χώρων, τα terrariums και οι εναλλακτικοί τρόποι φύτευσης κατακλύζουν τα social media. Κι ενώ πριν από μερικά χρόνια, η πλειοψηφία των διακοσμητών δεν προτιμούσ  τα τεχνητά φυτά τώρα τα θεωρούν απαραίτητη πινελιά για ένα μοντέρνο decor που αλλάζει την αύρα και κάνει τον χώρο πιο φιλικό για αυτούς που ζουν μέσα.

Aρχέλαος Μπίλλερ
Kokedama
© Αρχέλαος Μπίλλερ

Ιαπωνική αύρα με Kokedama και Terrariums
Οι ιαπωνικές συνθέσεις των φυτών είναι σταθερό trend ανάμεσα στις προτάσεις διακόσμησης των εσωτερικών χώρων. Μπορεί τα bonsai και τα kusamono («μικρογραφίες» φυτών και φυσικά αντικείμενα που αναπαριστούν ένα άγριο τοπίο) να κυριαρχούν στις προτιμήσεις του ευρύ κοινού, τα kokedama όμως έρχονται για να τα λατρέψει όποιος ψάχνει να διακοσμήσει το σπίτι του με ένα φυτό πέρα από τα συνηθισμένα. Στα ελληνικά σημαίνει «μπάλα από βρύα» και πρόκειται για σφαίρες που «γεμίζονται» με φίκους, μονστέρες, αλοκάσιες, δράκαινες, φτέρες, ελιές, πόθους, κυπαρισσάκια ή ελατάκια, μυρτιές, κισσούς και οτιδήποτε μπορεί να ζητήσει κανείς στο μέγεθος που επιθυμεί, με τιμή ανάλογη με την σπανιότητα του είδους του. O Aρχέλαος Μπίλερ διατηρεί διαδικτυακό κατάστημα με ειδίκευση πάνω σε αυτά ενώ μεταμόρφωσε την ταράτσα του στα Μελίσσια σε μια μικρή ζούγκλα που μέχρι σήμερα έχει φιλοξενήσει πάνω από 500 σφαίρες χώματος, καλυμμένες με βρύα, στο εσωτερικό των οποίων μεγαλώνουν και βλασταίνουν δεκάδες διαφορετικά είδη φυτών.

«Τα kokedama πρέπει να τα δει κανείς από κοντά και να τα πιάσει για να τα ερωτευτεί πραγματικά. Με ενθουσιάζουν όχι μόνο γιατί έχουν μία πολύ ιδιαίτερη αισθητική, αλλά γιατί είναι και ότι πιο φυσικό και οικολογικό υπάρχει καθώς δεν χρειάζεται καν γλάστρα για το φυτό. Σχεδόν όλα τα φυτά μπορούν να μετατραπούν σε kokedama, αυτό που αλλάζει είναι το μείγμα χώματος, ώστε το καθένα να έχει αυτό ακριβώς που του ταιριάζει. Μπορούν να φτιαχτούν οπουδήποτε αρκεί να έχουμε τα υλικά μαζί, που χωράνε σε μία τσάντα –λίγο χώμα, βρύα και σπάγκο– ενώ η φροντίδα και η περιποίησή τους πρακτικά δεν διαφέρει πολύ από τον τρόπο που θα φροντίζαμε οποιοδήποτε άλλο φυτό εσωτερικού χώρου», μας λέει ο Αρχέλαος. Για τις βάσεις τους χρησιμοποιεί διάφορα φυσικά υλικά όπως ξύλα ή πέτρες και πολλές φορές τα τελικά αντικείμενα καταλήγουν να είναι από μόνα τους έργα τέχνης. Στο kokedamaplants.gr μπορεί κανείς να βρει όλες τις πληροφορίες που θα χρειαστεί για την περιποίησή τους και κατόπιν συνεννόησης αυτά μπορούν να σταλούν οπουδήποτε στην Ελλάδα. «Ήδη έχω στείλει αρκετά σε άλλες επαρχιακές πόλεις  και μάλιστα ένα φυτό έχει επιστρέψει στην πατρίδα του την Ιαπωνία, μέσω ενός γνωστού που ταξίδεψε!»

Τα terrarium από την άλλη είναι συνθέσεις φυτών μέσα σε γυάλες. Στο The Pot, το εργαστήριο της Ειρήνης Μαλασίδου στη Θεσσαλονίκη, μικρά παχύφυτα, κακτοειδή και αερόφυτα μεγαλώνουν, ανθίζουν και ομορφαίνουν μέσα σε τέτοιες οβάλ γυάλες που μοιάζουν με αυγά ή σε μακρόστενα γυάλινα δοχεία. Πρόκειται για κλειστά οικοσυστήματα που με ελάχιστη φροντίδα ή και χωρίς καθόλου πότισμα, καταφέρνουν και επιβιώνουν, ένα μιξ μεταξύ του κόσμου της διακόσμησης και της τάσης του «urban planting». Η Ειρήνη μας εξηγεί πως τοποθετώντας τα φυτά µέσα σε κλειστά βάζα, δημιουργείται μια μικρογραφία της ατμόσφαιρας. Καθοριστικό ρόλο στην επιβίωσή τους παίζει το φως, με τη βοήθεια του οποίου επιτυγχάνεται η φωτοσύνθεση των φυτών και ο κύκλος του νερού. Το νερό στην αρχή εξατμίζεται, στη συνέχεια υγροποιείται στα εσωτερικά τοιχώματα του βάζου και καταλήγει ξανά στο χώμα ποτίζοντάς τα.

«Οι βασικές διαφορές του δικού μου γυάλινου κόσμου µε τον κόσμο στον οποίο ζούμε είναι πως έχω αφαιρέσει τη ρύπανση και ό,τι έχει δημιουργήσει ο άνθρωπος και έχω περιοριστεί στα βασικά: φυτά, χώμα, πέτρες νερό και οξυγόνο. Για να καταλάβει κάποιος τι είναι ένα κλειστό οικοσύστημα αρκεί να ανοίξει το καπάκι ενός pot και να πάρει μια βαθιά ανάσα καθαρής φύσης. Στο ηλεκτρονικό κατάστημα μπορεί να διαλέξει ανάμεσα σε 14 ειδικά βάζα που ξεκινούν από ύψος 15 εκατοστών και µπορούν να φτάσουν έως και τα 60 εκατοστά, με καπάκια από φελλό ή γυαλί, ακόμα και χειροποίητα κεραμικά. Όσο ακολουθούνται οι οδηγίες που παρέχονται με την αγορά του, το φυτό θα ζει και θα αναπτύσσεται όπως κάθε άλλο. Δεν χρειάζονται κάποια ιδιαίτερη φροντίδα αλλά μονάχα ένα φωτεινό σημείο στον χώρο και πότισμα ίσως χρειαστεί μια φορά τον χρόνο. Η δημιουργία τους είναι μια χρονοβόρα διαδικασία κατά την οποία κάθε λεπτομέρεια µετράει. Τα είδη των φυτών που βάζω μέσα σε ένα pot είναι περιορισμένα, ο λόγος είναι πως το κλίμα που δημιουργώ μοιάζει πολύ με το τροπικό, όπου τα επίπεδα υγρασίας είναι πολύ υψηλά. Επίσης, επιλέγω φυτά μικρής ανάπτυξης όπως είναι τα bonsai γιατί θέλω οι δημιουργίες µου να έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, κάτι που δεν γινόταν εάν το φυτό που τοποθετούσα δεν χωρούσε µετά από λίγο καιρό µέσα στο βάζο».

The Pot

Για φυτά εσωτερικού χώρου στα new age plant shops
Γνώριζες ότι ο ζαμιοκούλκας επιβιώνει ακόμα και σε χώρους με λίγο φως ενώ χρειάζεται πότισμα μια φορά τον μήνα; Από τη δράκαινα και το σπαθίφυλλο μέχρι τη σανσιβέρια, την ορχιδέα, την κέντια, το ανθούριο, τον φίκο, οι επιλογές είναι πάμπολλες και ανάλογες με τα γούστα και το design του κάθε σπιτιού, και θα τις βρεις στα δεκάδες new age «φυτοπωλεία» που ξεφύτρωσαν στην πόλη με την άνθιση του παγκόσμιου κινήματος «Green Living». Το Paraphernalia, στο κέντρο της Αθήνας (Ι. Παπαρηγοπούλου 15), πέρα από τα πολλά φυτά εσωτερικού χώρου που θα σου προτείνει μπορεί να σε εξοπλίσει και με τα σχετικά χρηστικά αντικείμενα, όπως ποτιστήρια, ψεκαστήρια, ψαλίδια κηπουρικής, βούρτσες για τον καθαρισμό των φύλλων, βάζα υδροπονίας, ανάποδες γλάστρες κ.α. Στο Mother Plants & Stuff (Αναπαύσεως 16, Μετς) θα βρεις ακόμα και κάποια πολύ σπάνια και συλλεκτικά φυτά, βιολογικά λιπάσματα, υποστρώματα, εργαλεία ενώ ο ιδιοκτήτης θα σου μάθει όχι μόνο πώς να φροντίσεις το φυτό σου αλλά και πως να κάνεις μια μεταφύτευση. Στο Kopria (Ερεσού 30, Εξάρχεια), τη μικρή «αστική ζούγκλα» που συμβιώνει πλάι στις παλιές γκρι πολυκατοικίες του κέντρου, μπορείς να πας με το «άρρωστο» φυτό σου για να ζητήσεις βοήθεια αλλά και να δείξεις στο έμπειρο  προσωπικό φωτογραφίες του σπιτιού σου, για να σε συμβουλέψουν ώστε να διαλέξεις τι του ταιριάζει και σε ποιο σημείο να τοποθετηθεί. Το concept store Minu Athens (Σαρρή 50, Ψυρρή)  συνδυάζει τα φυτά εσωτερικού χώρου, τα design αντικείμενα και τον καφέ. Απολαμβάνοντας ένα σνακ σε ένα χαλαρωτικό καταπράσινο περιβάλλον εκτιμάς περισσότερο την αξία των φυτών, φεύγοντας αγοράζεις για το σπίτι σου αυτό που σου άρεσε πιο πολύ.

Minu
Paraphernalia

Τεχνητά φυτά, το must του σύγχρονου decor
Δεν χρειάζονται καθημερινή φροντίδα όπως τα περισσότερα αληθινά άνθη και φυτά. Ούτε χρόνο για πότισμα ή κλάδεμα, ούτε ανησυχία για κάποια αλλεργία αλλά ούτε και έξτρα χρήματα για την αντικατάστασή τους κάθε τόσο. Επιπλέον, μπαίνουν σε γωνίες χωρίς φως, εκεί που αληθινά φυτά δεν θα ευδοκιμούσαν, κοσμούν ράφια με βιβλία, χώρους υποδοχής, lobby, bars, εστιατόρια, σε γλάστρες, βάζα ή αναρριχώμενα. Στο homerecipe.gr πανέμορφα τεχνητά φυτά και δέντρα που ταιριάζουν σε κάθε project που μπορεί κάποιος να θέλει να πρασινίσει, όσο πιο κοντά στα αληθινά γίνεται και φιλικά προς το περιβάλλον, οι επιλογές είναι αμέτρητες και μπορείς να τις παραγγείλεις εύκολα: Benjamin, αλόη, αμυγδαλιά, βρύα, γκρας, κερασιά, ορχιδέα, παχύφυτο, φτέρη, κακτοειδή και φοινικοειδή, σε κλωνάρια, σε μπουκέτα, κρεμαστά, σε γιρλάντες, σε στιλ πέργκολας εκπροσωπούν κάθε διάθεση διακόσμησης, από Boho, Industrial, Εxotic ως Vintage, και σε κάθε χρώμα που μπορεί να φανταστεί κανείς. Ο Βαγγέλης Ντζιος, ιδιοκτήτης του Home Recipe μας λέει πως η τροπική διάθεση είναι αυτή που κεντρίζει το ενδιαφέρον του κόσμου το καλοκαίρι. Πολλοί θέλουν να συνδυάσουν έναν πράσινο τοίχο με διακοσμητικά που παραπέμπουν σε εξωτικό νησί, μια τεχνητή μπανανιά ή καλάμια μπαμπού για παράδειγμα. Στις διαχρονικές επιλογές για τα σπίτια στα οποία κυριαρχούν οι γήινοι τόνοι, είναι οι δέσμες από στάχυα, τα αποξηραμένα κλαδιά και τα pampas grass. Επίσης όσο παράδοξο κι αν ακούγεται όλο και περισσότεροι ζητούν τεχνητά φυτά για το μπάνιο τους όπως γλαστράκια με φτέρη που δίνουν μια αίσθηση φρεσκάδας ή όμορφα αναρριχητικά φυτά γύρω από το παραθυράκι του μπάνιου. Τέλος, ολόκληρα τεχνητά δέντρα όπως ελιές, λεμονιές ή βουκαμβίλιες μπορούν να αποτελέσουν statement στοιχείο της διακόσμησης ενός μπαλκονιού.  

Tεχνητά φυτά από το Ηοme Recipe

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ