Life in Athens

Ένα πάρκο στολίδι με οικολογική ψυχή στο Ψυχικό

Μια έκταση γεμάτη πράσινο, με πινελιές που φέρνουν τους επισκέπτες πιο κοντά στη φύση, που μυεί τα παιδιά στις αρχές της ανακύκλωσης και τα εξοικειώνει με την κυκλική οικονομία

Νατάσσα Καρυστινού
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η ανανέωση του Οικολογικό Πάρκου Ψυχικού, οι στόχοι της δράσης και οι δραστηριότητες που προσφέρει

Το Οικολογικό Πάρκο Ψυχικού, μια έκταση γεμάτη πράσινο, με πινελιές που φέρνουν τους επισκέπτες πιο κοντά στη φύση, αποτελεί έναν πρωτοποριακό χώρο που μυεί τα παιδιά στις αρχές της ανακύκλωσης, τα εξοικειώνει με την κυκλική οικονομία και μέσα από το παιχνίδι τα εκπαιδεύει στους όρους της βιώσιμης ανάπτυξης. Ένα στολίδι που εγκαινιάστηκε τριάντα χρόνια πριν και ανανεώθηκε το τελευταίο διάστημα, μια όαση της φύσης μέσα στο αστικό περιβάλλον του Ψυχικού που προσφέρει χαρά και γνώση σε μικρούς και μεγάλους.

Σε μια περίοδο που η προστασία του περιβάλλοντος είναι πιο επιτακτική από ποτέ, ένα θεματικό πάρκο τέτοιας κατεύθυνσης μοιάζει όχι απλά ενδιαφέρον, αλλά και εξαιρετικά χρήσιμο. Ωστόσο, αυτό δεν του αφαιρεί τίποτα από την ομορφιά και τη διασκεδαστική του πλευρά καθώς στον χώρο βρίσκονται: ένα παραμυθένιο τρενάκι έτοιμο για βόλτες, ένας εντυπωσιακός καταρράκτης, συντριβάνια, κιόσκια αναμονής και ανάπαυσης και ποικίλες δραστηριότητες.

Οι στόχοι του Οικολογικού Πάρκου Ψυχικού

Για αυτό τον πρωτοποριακό χώρο της πόλης αλλά και για τους στόχους του μίλησε στην Athens Voice η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Φιλοθέης Ψυχικού, κ. Παυλίνα Πανταζή. Όπως σημείωσε «το Οικολογικό Πάρκο Ν. Ψυχικού βρίσκεται στην οδό Στρατηγού Μακρυγιάννη 10-12 (πίσω από το Πεντάγωνο). Είναι ένα πρότυπο πάρκο για πολίτες και παιδιά. Ο χώρος είναι έκτασης επτά στρεμμάτων, μια πραγματική όαση στην καρδιά της Αθήνας. Λειτουργεί καθημερινά από 09:00 ως 15:00 και το Σάββατο 09:00 ως 14:00. Οι στόχοι του είναι: Η ενημέρωση των μαθητών για θέματα οικολογίας και περιβάλλοντος, ώστε να μάθουν να αγαπούν και να σέβονται τη φύση. Η ενημέρωση κι εκπαίδευση των μικρών επισκεπτών για την αναγκαιότητα της ανακύκλωσης στη σύγχρονη ζωή. Η συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών, η μείωση του όγκου των σκουπιδιών και η εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων. Η ύπαρξη ενός όμορφου χώρου για τη διεξαγωγή επιμορφωτικών σεμιναρίων, γιορτών και εκδηλώσεων».

Ⓒ STUDIO GAKIS

Το Οικολογικό Πάρκο ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 1992. Τον τελευταίο καιρό ωστόσο η εικόνα του πήρε νέα πνοή. Μιλώντας για την ανανέωση του Πάρκου η κ. Πανταζή τόνισε: «Ο Δήμαρχος Δημήτρης Γαλάνης φρόντισε από την πρώτη στιγμή της θητείας του να μου αναθέσει την αναζωογόνηση του σπουδαίου αυτού έργου. Τα κατεστραμμένα σιντριβάνια ανακατασκευάστηκαν, το εγκαταλειμμένο τρενάκι επισκευάστηκε κι απέκτησε πιστοποιητικό ISO και κανόνες ασφαλείας. Ανακαινίσθηκαν οι περιφράξεις, τα κιόσκια, το σκάκι εδάφους, οι κήποι. Δουλεύοντας εντατικά κι ενεργοποιώντας όλους τους μηχανισμούς καταφέραμε να παραδώσουμε το νέο Οικολογικό Πάρκο στα παιδιά και στον Δήμο μας στις αρχές του 2020».

ⓒ STUDIO GAKIS

Οι δραστηριότητες που προσφέρονται στο Οικολογικό Πάρκο Ψυχικού

Η Πρόεδρος της ΔΗ.Κ.Ε.ΦΙ.Ψ. εξηγεί: «Στο πάρκο πραγματοποιούνται καθημερινά επισκέψεις σχολείων, νηπιαγωγείων και παιδικών σταθμών από όλη την Αττική. Τα παιδιά εξοικειώνονται και ευαισθητοποιούνται με τις έννοιες της οικολογίας και της ανακύκλωσης, μαθαίνουν για τα φυτά του πάρκου και γενικότερα την βοτανική και με την εθελοντική βοήθεια Μ.Κ.Ο., παρακολουθούν επιμορφωτικά σεμινάρια για την προστασία της άγριας πανίδας και των αδέσποτων. Επίσης, ο κάθε πολίτης και τα παιδιά μπορούν να απολαύσουν μεμονωμένα στιγμές χαλάρωσης και παιχνιδιού σε ένα πράσινο κι όμορφο περιβάλλον και φυσικά να ανακυκλώσουν συσκευές και απορρίμματα. Πολύ συχνά οι χώροι του πάρκου φιλοξενούν διάφορες σημαντικές εκδηλώσεις του Δήμου μας».

Το Πάρκο διαθέτει πολλά και ξεχωριστά σημεία. Ποιο όμως από όλα κερδίζει περισσότερο το ενδιαφέρον των επισκεπτών; Όπως σημειώνει η κ. Πανταζή «το ενδιαφέρον των επισκεπτών επικεντρώνεται στο πράσινο, τους κήπους και τα σιντριβάνια και γενικά στην ομορφιά και την αρμονία του περιβάλλοντος, ενώ τους μικρούς επισκέπτες δελεάζει η βόλτα με το τρενάκι, για το οποίο συμβολικό εισιτήριό τους (επιβράβευση) αποτελεί η ανακύκλωση ενός υλικού». Οι δραστηριότητες που προσφέρονται στο Πάρκο είναι ποικίλες. Χαρακτηριστικά η κ. Πανταζή αναφέρει: «Το πάρκο διαθέτει παιδική χαρά, “Λαβύρινθο”, κιόσκια αναμονής και ανάπαυσης, καταρράκτες, σιντριβάνια, σκάκι εδάφους, παλιό σιδηροδρομικό βαγόνι, μικρό τρενάκι και φυσικά έναν καταπράσινο χώρο με τα πιο αντιπροσωπευτικά είδη φυτών».