Life in Athens

Οι καρδιές του Αλίμου γεμίζουν με πλαστικά καπάκια για καλό σκοπό (εικόνες)

Ο δήμαρχος Ανδρέας Κονδύλης μιλά στην Athens Voice για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία

velentzas-marios.jpg
Μάριος Βελέντζας
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι μεταλλικές καρδιές του Δήμου Αλίμου γεμίζουν με πλαστικά καπάκια
Οι μεταλλικές καρδιές του Δήμου Αλίμου γεμίζουν με πλαστικά καπάκια © Δήμος Αλίμου

Οι μεταλλικές καρδιές του Δήμου Αλίμου για τα πλαστικά καπάκια - Το επιτυχημένο project ανακύκλωσης και η έμπρακτη στήριξη σε ΑΜΕΑ

Ο Άλιμος είναι από τους δήμους στην Αττική που εδώ και καιρό δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ανακύκλωση. Μια σύντομη βόλτα στις γειτονιές της πόλης αρκεί για να γίνει άμεσα αντιληπτό ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση ενθαρρύνει με κάθε τρόπο την ανακύκλωση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι καφέ κάδοι για τα οικιακά απόβλητα (τροφές κ.λπ), οι οποίοι βρίσκονται σχεδόν παντού.

Όταν αυτή η μέριμνα «να μην πηγαίνει τίποτα χαμένο» έρχεται να συναντήσει την ευαισθητοποίηση σε θέματα ατόμων με αναπηρία, το αποτέλεσμα είναι οι μεταλλικές καρδιές σε διάφορα σημεία του Δήμου Αλίμου, οι οποίες γεμίζουν με πλαστικά καπάκια.

Τα καπάκια αυτά χρησιμοποιούνται στη συνέχεια για να αγοραστεί ένα αμαξίδιο, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί από συμπολίτη με κινητικά προβλήματα.

Όπως εξηγεί ο δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης, μιλώντας στην Athens Voice, ο δήμος υλοποίησε το συγκεκριμένο project, ακολουθώντας την πάγια τακτική του να διευκολύνει τον πολίτη και να του προσφέρει ουσιαστικές λύσεις μια «ανάσα» από την πόρτα του.

«Το να συλλέγεις καπάκια είναι μια πρακτική που συμβαίνει εδώ και πολύ καιρό. Όμως, παρατηρήσαμε πως ο κόσμος ήθελε να μαζέψει ή μάζευε καπάκια αλλά δεν ήξερε πού να τα πάει. Δεχόμασταν τηλεφωνήματα από πολίτες, οι οποίοι μας ρωτούσαν αν μαζεύουμε καπάκια και πού» αναφέρει.

Και προσθέτει: «Παλαιότερα τα μαζεύαμε στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου, όπου βρίσκεται το Κοινωνικό Παντοπωλείο και το Κοινωνικό Φαρμακείο. Ωστόσο, αυτό δεν μπορούσε να γίνει όλες τις ώρες και ημέρες. Σκεφτήκαμε λοιπόν τις μεταλλικές καρδιές για να διευκολύνουμε τους πολίτες και να τους δώσουμε ένα επιπλέον κίνητρο, καθώς τα σημεία συλλογής βρίσκονται σε πολύ κεντρικά σημεία της πόλης. Πλέον, ο κόσμος μπορεί να πάει οποιαδήποτε ώρα (πρωί - βράδυ) και να άφησει τα πλαστικά καπάκια άμεσα και γρήγορα».

Οι μεταλλικές καρδιές του Δήμου Αλίμου γεμίζουν σε ένα 24ωρο - Τεράστια η ανταπόκριση του κόσμου

Αρχικά, οι μεταλλικές καρδιές στον Δήμο Αλίμου για πλαστικά καπάκια ήταν 3. Ωστόσο, η ανταπόκριση του κόσμου ήταν τέτοια που γρήγορα ο αριθμός τους αυξήθηκε σε 7.

«Εδώ και έναν χρόνο οι καρδιές γεμίζουν διαρκώς με καπάκια. Έχουμε περιπτώσεις που τις έχουμε αδειάσει το βράδυ και το επόμενο βράδυ είναι πάλι γεμάτες» συνεχίζει ο κ. Κονδύλης.

Τοποθετήσαμε άλλες 3 μεταλλικές καρδιές για καπάκια: 1) Έξω από το κλειστό γήπεδο στην οδό Ελ.Βενιζέλου 2) Έξω από το...

Posted by Ανδρέας Κονδύλης on Saturday, May 14, 2022

Όπως γνωστοποιεί, κάθε εβδομάδα ο Δήμος Αλίμου συγκεντρώνει 100 κιλά καπάκια. Οι ποσότητες αυτές προσφέρονται στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Παραπληγικών, η οποία με τη σειρά της συνεργάζεται με εταιρείες ανακύκλωσης που καταβάλουν το ανάλογο αντίτιμο για να αγοραστεί το καροτσάκι.

Γιατί μεταλλικές καρδιές; Ο ρολος της αισθητικής και η έμφαση στη λεπτομέρεια

Ο Ανδρέας Κονδύλης επισημαίνει ακόμη ότι οι μεταλλικές καρδιές και η επιλογή του συγκεκριμένου σχήματος έγινε -εκτός από το προφανές μήνυμα της αγάπης και της αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπο- και για λόγους αισθητικούς.

«Οι μεταλλικές καρδιές έχουν γίνει σήμα κατατεθέν της πόλης. Όταν κοιτούσαμε τις διαθέσιμες επιλογές, θέλαμε κάτι το οποίο θα είναι όμορφο και θα δίνει ένα ιδιαίτερο χρώμα στην πόλη. Στον Δήμο Αλίμου δίνουμε μεγάλη σημασία στην ποιότητα και την καλαισθησία» σημειώνει.

Και διευκρινίζει: «Δεν είναι οι κλασικοί κάδοι, που πιάνουν απλώς χώρο, αλλά κάτι ιδιαίτερο που πέφτει το μάτι. Στον Δήμο Αλίμου ό,τι κατασκευάζουμε σε δημόσιο χώρο, επιδιώκουμε να είναι ξεχωριστό και αισθητικά ωραίο. Ειδικά στο θέμα της ανακύκλωσης θέλαμε, όπως συνέβη και με την ειδική κατασκευή σε σχήμα ψαριού (σ.σ. καρχαρίας) στην παραλία, να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον».

«Παράλληλα, στόχος μας ήταν να μετατρέψουμε τη διαδικασία σε ένα είδος παιχνιδιού για τα μικρά παιδιά, τα οποία πηγαίνουν με τους γονείς τους και ρίχνουν καπάκια, μαθαίνοντας για την ανακύκλωση και τη σημασία της. Όπως και έγινε. Κεντρίζουμε λοιπόν το ενδιαφέρον και ταυτόχρονα δεν υποβαθμίζουμε τον δημόσιο χώρο» καταλήγει ο κ. Κονδύλης.

Το χιουμοριστικό σποτάκι του Δήμου Αλίμου για την ανακύκλωση και πώς γίνεται σωστά

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Αλίμου έχει δημοσιεύει στα social media ένα χιουμοριστικό βίντεο για το πώς γίνεται σωστά η ανακύκλωση και τα συχνότερα λάθη στη διαδικασία. Παράλληλα, σε κάφε κάδο και σε αρκετούς μπλε υπάρχουν αναλυτικές οδηγίες με τα «do» και τα «don't», την ώρα που δεν σταματούν οι ενημερωτικές καμπάνιες για την ανακύκλωση.

«Οι άνθρωποι μαθαίνουν εύκολα. Αρκεί να τους δείξεις» ακούγεται στο βίντεο και προστίθεται: «Αν είναι να το κάνεις, κάνε το σωστά».

ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΥΜΕ ΣΩΣΤΑ!! Δείτε το διαφημιστικό σποτάκι που φτιάξαμε για την ανακύκλωση. Το διαθέτουμε δωρεάν σε όλους τους φορείς που ασχολούνται με το περιβάλλον, ώστε να ενημερωθούν όλοι οι πολίτες. Τα "μυστικά" της Ανακύκλωσης: - Ρίχνουμε ΧΥΜΑ στον μπλε κάδο: χαρτί-μέταλλο-γυαλί-πλαστικό (όχι μέσα σε σακούλες!) - Ρίχνουμε ΧΥΜΑ στον καφέ κάδο: οργανικά απόβλητα (όχι μέσα σε σακούλες!) - Στον πράσινο κάδο ρίχνουμε ΜΟΝΟ ό,τι δεν παίρνει ούτε ο μπλε, ούτε ο καφέ κάδος.

Posted by Ανδρέας Κονδύλης on Wednesday, February 9, 2022

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ