Life in Athens

Ένα μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα υπαίθριο μουσείο στην καρδιά του Ψυχικού

7 γλυπτά μεγάλων διαστάσεων βρίσκονται στην πλατεία ενώ συνολικά στον Δήμο υπάρχουν σε δημόσιο χώρο 10 γλυπτά του καλλιτέχνη

62222-137653.jpg
A.V. Team
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο χορός του Ζαλόγγου, Υπαίθρια Γλυπτοθήκη Ψυχικού
Ο χορός του Ζαλόγγου, Υπαίθρια Γλυπτοθήκη Ψυχικού © George Zongolopoulos Foundation

O Δημήτρης Γαλάνης, Δήμαρχος Φιλοθέης - Ψυχικού και ο Νίκος Θεοδωρίδης, Πρόεδρος του Ιδρύματος Γιώργου Ζογγολόπουλου μιλούν στην ATHENS VOICE για την Υπαίθρια Γλυπτοθήκη του Ψυχικού.

Η ξεχωριστή υπαίθρια γλυπτoθήκη που κοσμεί το Ψυχικό, μέσα από τα έργα του μοναδικού Έλληνα γλύπτη Γιώργου Ζογγολόπουλου που βρίσκονται στην ομώνυμη πλατεία, δίνει εδώ και χρόνια μια άλλη αύρα στην πόλη. Αποτελεί μια όαση πολιτισμού, ένα παράθυρο στον κόσμο της σύγχρονης τέχνης μέσα από τα σπουδαία εκθέματα σε αυτό το πρότυπο αστικό πάρκο. Άλλωστε η τοποθέτηση στην πλατεία επτά γλυπτών μεγάλων διαστάσεων συνέβαλε στο όραμα που είχε ο ίδιος ο Γιώργος Ζογγολόπουλος ότι η Τέχνη οφείλει να είναι προσβάσιμη στον πολύ κόσμο.

Oμπρέλες, είσοδος Δήμου Φιλοθέης Ψυχικού
Oμπρέλες, είσοδος Δήμου Φιλοθέης Ψυχικού © George Zongolopoulos Foundation

Μιλώντας στην ATHENS VOICE για αυτό το υπαίθριο ουσιαστικά μουσείο με έργα του διεθνούς φήμης Έλληνα γλύπτη που βρίσκεται στο Ψυχικό, ο Δήμαρχος της πόλης Δημήτρης Γαλάνης εξηγεί: «Η Υπαίθρια Γλυπτοθήκη Ψυχικού είναι η μοναδική δημοτική γλυπτοθήκη στην Ελλάδα αφιερωμένη σε έναν καλλιτέχνη. Ο Δήμος Φιλοθέης Ψυχικού τιμώντας τον γλύπτη έδωσε στην πλατεία το όνομά του. Mε τη συνεργασία του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου τοποθετήθηκαν στην πλατεία 7 γλυπτά μεγάλων διαστάσεων. Συνολικά στον Δήμο υπάρχουν σε δημόσιο χώρο 10 γλυπτά του σπουδαίου καλλιτέχνη με τις εμβληματικές ομπρέλες στο "καλωσόρισμα" του προαστίου απέναντι από τον φάρο. Η πόλη μας φιλοξενεί σε δημόσιο και εύκολα προσβάσιμο χώρο μεγάλης κλίμακας εμβληματικά γλυπτά του Γιώργου Ζογγολόπουλου από διαφορετικές χρονικές περιόδους δημιουργίας και αποτελεί μία μοναδική ευκαιρία γνωριμίας με το έργο του για ενήλικες και παιδιά!».

Αλέξανδρος, υπαίθρια γλυπτοθήκη Ψυχικού
Αλέξανδρος, υπαίθρια γλυπτοθήκη Ψυχικού © George Zongolopoulos Foundation

Μάλιστα για δέκατη συνεχή χρονιά διοργανώνεται πρόγραμμα μηνιαίων δωρεάν ξεναγήσεων, προκειμένου οι επισκέπτες να βρεθούν στην Υπαίθρια Γλυπτοθήκη Ψυχικού και να γνωρίσουν από κοντά το έργο του Γιώργου Ζογγολόπουλου μέσα από τα γλυπτά της ομώνυμης Πλατείας. Ο Δήμαρχος της πόλης σημειώνει: «Διοργανώνουμε πρόγραμμα δωρεάν ξεναγήσεων την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα στις 12 το μεσημέρι. Εκτάκτως τον μήνα Νοέμβριο η ξενάγηση θα γίνει στις 13/11». Απαντώντας στην ATHENS VOICE για το πως τελικά ένα έργο τέχνης μπορεί να συμβάλει στην βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών όταν βρίσκεται σε κοινή θέα ο Δήμαρχος Φιλοθέης Ψυχικού σημείωσε: «Ζούμε σε μια κοινωνία με γρήγορους ρυθμούς, γρήγορων αποφάσεων και η δημιουργία μας επιτρέπει να επιβραδύνουμε κάπως αυτό το συνεχές τρέξιμο και να βιώσουμε το πλήρες φάσμα των συναισθημάτων μας, μας βοηθάει να διερευνήσουμε και να ερμηνεύσουμε αυτό που αισθανόμαστε. Η τέχνη μπορεί να κάνει μια κοινότητα πιο όμορφη. Όπως τα σπίτια μας αντανακλούν τις προσωπικότητές μας έτσι και οι πλατείες ενός Δήμου μέσα από την τέχνη που επιλέγουμε να προβάλουμε. Η ζωή σε έναν καθαρά λειτουργικό αλλά χωρίς από τέχνη κόσμο, θα στερούσε το νόημα της συνέχειας για εμάς, ως ανθρώπινα όντα».

Ποσειδώνας, υπαίθρια γλυπτοθήκη Ψυχικού
Ποσειδώνας, υπαίθρια γλυπτοθήκη Ψυχικού © George Zongolopoulos Foundation

Ένα σπάνιο πολιτιστικό αστικό πάρκο που χαρίζει στους επισκέπτες μια ξεχωριστή εμπειρία. Σε εποχές όμως σημαντικών προκλήσεων, η διέξοδος μέσω της τέχνης μπορεί να αποτελέσει έμπνευση για ένα πιο ελπιδοφόρο αύριο; Όπως επισημαίνει ο κ. Γαλάνης «η παρηγοριά και η ελπίδα είναι, έτσι ή αλλιώς, εγγεγραμμένες στο κύτταρο της τέχνης, η τέχνη έρχεται, με τη γοητευτική, μυστηριακή της υπόσταση να στηρίξει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.Το καταφέρνει περιγράφοντας -όχι εξηγώντας- όσο πιο καθαρά γίνεται τα μυστήρια της ζωής. Η τέχνη βοηθάει τον άνθρωπο να αποκτήσει ένα ορθότερο βλέμμα, ένα πιο σωστό τρόπο να βλέπει και να κατανοεί τον εαυτό του και τον κόσμο. Η Τέχνη προσφέρει απλόχερα πολλά και διαφορετικά εργαλεία, τα οποία με κώδικες μυστικούς, καμιά φορά και ευδιάκριτους, επικοινωνούν κατευθείαν στην ψυχή των ανθρώπων».

Γλυπτό ΔΕΘ, Υπαίθρια Γλυπτοθήκη Ψυχικού
Γλυπτό ΔΕΘ, Υπαίθρια Γλυπτοθήκη Ψυχικού © George Zongolopoulos Foundation

Mιλώντας στην ATHENS VOICE για αυτό το μοναδικής αξίας και σημασίας υπαίθριο μουσείο που κοσμεί την Αθήνα και ειδικότερα την πόλη του Ψυχικού, o πρόεδρος του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου και ανιψιός του σπουδαίου γλύπτη, κ. Νίκος Θεοδωρίδης τονίζει: «Το Ψυχικό τίμησε για πρώτη φορά τον Γιώργο Ζογγολόπουλο όταν το 1998 ζητήθηκε από τον γλύπτη να τοποθετήσει τις εμβληματικές "Ομπρέλες" του στην είσοδο του Δήμου για να καλωσορίζουν τους δημότες και τους επισκέπτες της περιοχής. Το 2010 ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού έδωσε την ονομασία "Πλατεία Γιώργου Ζογγολόπουλου" σε μια ιδιαίτερη πλατεία που απέχει λίγα μόλις μέτρα από την κατοικία και το εργαστήριο του καλλιτέχνη και σε συνεργασία με το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου ο χώρος διαμορφώθηκε σε γλυπτοθήκη αφιερωμένη στο έργο ενός από τους σημαντικότερους Έλληνες γλύπτες του 20ου αιώνα φιλοδοξώντας να αποτελέσει ένα πρότυπο πολιτιστικό αστικό πάρκο. Η εξαιρετική συνεργασία του Δήμου με το Ίδρυμα αποτελεί παράδειγμα υγιούς αυτοδιοίκησης και από κοινού προσπαθούμε ο ιδιαίτερος αυτός δημόσιος χώρος πολιτισμού να είναι ένα ζωντανό κύτταρο τόσο για τους κατοίκους της περιοχής όσο και για τους επισκέπτες από όλη την Ελλάδα, που μας τιμούν όλα αυτά τα χρόνια με τις επισκέψεις τους. Το μηνιαίο πρόγραμμα ξεναγήσεων συνεχίζεται για δέκατη χρονιά με τη συγκινητική ανταπόκριση του κόσμου και θα είναι χαρά μας αυτό το μοναδικό υπαίθριο μουσείο να ενδυναμωθεί με ακόμη περισσότερες δράσεις»

Ολυμπιακοί κύκλοι, υπαίθρια γλυπτοθήκη Ψυχικού
Ολυμπιακοί κύκλοι, υπαίθρια γλυπτοθήκη Ψυχικού © George Zongolopoulos Foundation

Η βόλτα σε αυτό πρότυπο πολιτιστικό αστικό πάρκο αποτελεί μια ξεχωριστή εμπειρία, ένα ταξίδι στην τέχνη και το όραμα του σπουδαίου καλλιτέχνη. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σημείο έναρξης της ξενάγησης είναι η Πλατεία Γιώργου Ζογγολόπουλου στην οδό Δημοκρατίας και σε απόσταση ενός οικοδομικού τετραγώνου από την πλατεία βρίσκεται η κατοικία και το εργαστήριο του Γιώργου Ζογγολόπουλου.

Ιnfo
Χώρος: Υπαίθρια Γλυπτοθήκη Ψυχικού –  Πλατεία Γιώργου Ζογγολόπουλου

Δ/νση: Λεωφόρος Δημοκρατίας, Π. Ψυχικό (δίπλα στον Ιερό Ναό Αγ. Δημητρίου)
Είσοδος: ελεύθερη, δεν απαιτείται κράτηση θέσης
Διάρκεια: 1 ώρα
Πρόσβαση:Χώρος προσβάσιμος σε Α.Μ.Ε.Α.
Στάθμευση: άνετος χώρος ελεύθερης στάθμευσης
ΜΜΜ: Μετρό Πανόρμου - Λεωφορ. 653, στάση Άγιος Δημήτριος και περπάτημα 1' σε ευθεία πορεία επί της Λ. Δημοκρατίας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ