Life in Athens

Πάρκο Περιβολάκι: Ένας «πράσινος» θησαυρός στην περιοχή Συγγρού ΦΙΞ αποκτά νέα πνοή

Ένα μικρό καταφύγιο κατάλληλο για περίπατο, άθληση, χαλάρωση και ψυχαγωγία

114824-667199.jpg
Νατάσσα Καρυστινού
9’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το πάρκο Περιβολάκι μετά την ανάπλαση

Πάρκο Περιβολάκι Εθνικής Αντίστασης: H Τάρα Δημητριάδη, Senior Brand Manager FIX, η Γεωργία Κασίμη, Brand Manager FIX και η Πόπη Αναστούλη, Διευθύντρια Marketing & Επικοινωνίας AKTO μιλούν στην ATHENS VOICE για την ανάπλαση του ιστορικού πάρκου. 

Πέμπτη πρωί 27 Οκτωβρίου. Μια μικρή πράσινη όαση, περισσότερα από 1.000 δέντρα και μεσογειακά φυτά που μοσχοβολούν και ανθρώπινα γέλια δίνουν ζωή στο πάρκο Περιβολάκι στην περιοχή Συγγρού ΦΙΞ. Κάποιοι αθλούνται στα σύγχρονα καλλισθενικά όργανα γυμναστικής, μερικοί αράζουν στο εντυπωσιακό ελικοειδές παγκάκι με την παρέα τους, χνουδωτές μουσούδες και γαβγίσματα τριγύρω. Παρακάτω μια γιαγιά νανουρίζει το εγγονάκι της κοιτώντας την «εικαστική πινελιά» στα δύο μικρά κτίρια που βρίσκονται εντός του πάρκου που φιλοτέχνησαν σπουδαστές του ΑΚΤΟ Art & Design College με μοτίβα εμπνευσμένα από τον αστικό ιστό και τις γειτονιές σε συνδυασμό με την ελληνική παράδοση. Το ιστορικό πάρκο Περιβολάκι στο Κουκάκι πλέον δεν θυμίζει σε τίποτα τη γκρι παλέτα της πόλης και σήμερα έχει μεταμορφωθεί σε ένα σύγχρονο διαδραστικό πάρκο και έναν πολύτιμο για τους πολίτες δημόσιο χώρο, που αποτελεί καταφύγιο για περίπατο, άθληση, χαλάρωση και ψυχαγωγία. Με την ανάπλαση του πάρκου από την FIX, σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων μέσω του Athens Partnership και του προγράμματος «Υιοθέτησε την πόλη σου», ανανεώθηκαν οι αστικές υποδομές, ο εξοπλισμός του πάρκου, τοποθετήθηκαν κατασκευές φωλεοποίησης εντόμων και πουλιών της αστικής πανίδας, βοτανικές πινακίδες για την ξενάγηση του κοινού στον κόσμο των φυτών, όπως επίσης και παρτέρια με φυτικές αψίδες και ένας αυτόνομος φωτοβολταϊκός στύλος φόρτισης συσκευών. Μιλήσαμε με την Τάρα Δημητριάδη, Senior Brand Manager FIX, και την Γεωργία Κασίμη, Brand Manager FIX για το νέο project.

Πάρκο Περιβολάκι

Σε συνέχεια των δράσεων ανάπλασης του πάρκου ΦΙΞ το 2021, η FIX Hellas μένοντας πιστή στις αξίες της, προχώρησε στην ανάπλαση ενός ακόμα πάρκου στο κέντρο της πόλης. Πώς και γιατί αποφασίστηκε η ανάπλαση του συγκεκριμένου πάρκου στο Κουκάκι;
Η πρωτοβουλία της FIX να προχωρήσει στην ανάπλαση του πάρκου Περιβολάκι, γεννήθηκε μέσα από τη βασική αρχή και φιλοσοφία της μάρκας, πως μερικές απλές πράξεις μπορούν να κάνουν τη διαφορά στη ζωή και την καθημερινότητά μας. Έτσι, στο πλαίσιο του εντατικού μας προγράμματος για πιο πράσινες και καθαρές γειτονιές, φέτος εστιάσαμε στο Κουκάκι, μια ακόμη γειτονιά που αφενός σφύζει από ζωή και αφετέρου συνδέεται στρατηγικά με την ιστορία της FIX. Εξάλλου, βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή Συγγρού-ΦΙΞ, κοντά στο ΕΜΣΤ, όπου φιλοξενούνταν παλιά οι εγκαταστάσεις του εμβληματικού εργοστασίου της ΦΙΞ. Το πάρκο Περιβολάκι Εθνικής Αντίστασης είναι το δεύτερο πάρκο που αναμορφώνουμε σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, μετά την ανάπλαση του πάρκου ΦΙΞ, στα Πατήσια, το 2021, και αποτελεί μια συντονισμένη προσπάθεια στο να γίνει η πόλη μας λίγο πιο όμορφη και πράσινη.

Πάρκο Περιβολάκι
Τάρα Δημητριάδη
Τάρα Δημητριάδη, Senior Brand Manager FIX ©Τάρα Δημητριάδη
Γεωργία Κασσίμη
Γεωργία Κασίμη, Brand Manager FIX © Γεωργία Κασίμη

Ποιες ήταν οι δυσκολίες που αντιμετωπίσατε;
Η γειτονιά γύρω από το πάρκο ήταν ανέκαθεν ένας ιστορικός χώρος της πόλης, μία «όαση» για τους κατοίκους της περιοχής. Όμως δυστυχώς, για χρόνια, το πάρκο αυτό παρέμενε παραμελημένο, με ελλιπείς υποδομές. Το πάρκο, πριν την ανάπλαση, πρακτικά προερχόταν από τη συνένωση δύο χώρων πρασίνου, που σχεδιάστηκαν και φυτεύτηκαν σε διαφορετικό χρόνο, με διαφορετική λογική και προσέγγιση, με αποτέλεσμα την απουσία ομοιογένειας και ουσιαστικής συνέχειας. Τα δέντρα ήταν φυτεμένα αποσπασματικά και άφηναν οπτικά κενά, ενώ οι θάμνοι που είχαν απομείνει είχαν, με τα χρόνια, υποβαθμιστεί σημαντικά, με κάποια παρτέρια να μοιάζουν άδεια. Επομένως, η πρόκληση για εμάς ήταν να αναγεννήσουμε το πάρκο, αφουγκραζόμενοι τις νέες ανάγκες του κοινού και των κατοίκων της περιοχής, αλλά και να πραγματοποιήσουμε τις απαραίτητες αλλαγές και προσθήκες έτσι ώστε να αναδειχθεί στη μορφή που του αξίζει. Πιστεύουμε, ότι το αποτέλεσμα πραγματικά ανταμείβει τις προσπάθειές μας και πλέον το πάρκο έχει μετατραπεί σε ένα hub συνάντησης και ένα "πνεύμονα πρασίνου" για την περιοχή.

Πάρκο Περιβολάκι

Τι σημαίνει μια τέτοια ανάπλαση για την συγκεκριμένη περιοχή και ποια είναι μέχρι στιγμής τα σχόλια της τοπικής κοινωνίας;
Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν πλέον αποκτήσει έναν σημαντικό χώρο πρασίνου στην γειτονιά τους, τον οποίο μπορούν να αξιοποιούν καθημερινά. Τα σχόλια που έχουμε λάβει είναι σίγουρα πολύ θετικά, δεδομένης της μεγάλης ανάγκης για πράσινο που υπάρχει στο κέντρο της Αθήνας και της ριζικής αλλαγής που πραγματοποιήθηκε στο πάρκο.

Οι σπουδαστές Γραφιστικής και Καλών Τεχνών του ΑΚΤΟ δημιούργησαν μια υπαίθρια εικαστική έκθεση
Οι σπουδαστές Γραφιστικής και Καλών Τεχνών του ΑΚΤΟ δημιούργησαν μια υπαίθρια εικαστική έκθεση
Πάρκο Περιβολάκι

Την τελική «πινελιά» στην ανάπλαση του πάρκου πρόσθεσε η συμβολή των σπουδαστών του ΑΚΤΟ. Οι σπουδαστές Γραφιστικής και Καλών Τεχνών δημιούργησαν μια υπαίθρια εικαστική έκθεση δίνοντας έμφαση σε στοιχεία της καθημερινότητας που προσθέτουν μια ακόμη πιο διαδραστική όμορφη πινελιά στην ζωή των κατοίκων και των επισκεπτών του πάρκου, αναδεικνύοντας παράλληλα τα δύο μικρά κτίρια στο πάρκο Περιβολάκι, τα οποία παρέμεναν μέχρι πρόσφατα αναξιοποίητα. 

Η ομάδα πίσω από την ανάπλαση του πάρκου
Η ομάδα πίσω από την ανάπλαση του πάρκου © FIX Hellas

Ποιο είναι το χρονικό διάστημα που χρειάστηκαν οι σπουδαστές για την υλοποίηση των εικαστικών συνθέσεων στα κτίρια του πάρκου και τι αποκόμισαν από τη συμμετοχή τους στο project αυτό; ρωτάω την Πόπη Αναστούλη, Διευθύντρια Marketing & Επικοινωνίας της AKTO.
Ο οργανισμός μας διαθέτει μια πολυετή σχέση συνεργασίας με την Ολυμπιακή Ζυθοποιία, καθώς μαζί έχουμε πραγματοποιήσει μια πληθώρα δημιουργικών projects, κάτι το οποίο μας επέτρεψε να βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία, καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου. Η συνεργασία μας για το project αυτό ξεκίνησε ήδη πριν το καλοκαίρι, και οι δευτεροετείς σπουδαστές του προγράμματος BA (Hons) in Fine Art & New Media, δούλεψαν με ομαδικό πνεύμα και δημιουργικότητα, για περισσότερο από δύο μήνες, πάνω σε διαφορετικές σχεδιαστικές ιδέες και εφαρμογές. Συγκεκριμένα, με αλφαβητική σειρά, συμμετείχαν οι σπουδαστές: Μαρία Αρβανίτη, Σοφία Μπεθάνη, Αντώνης Καλαβρέζος και Στέφανος Τσιαμούλης, με την καθοδήγηση των εικαστικών και καθηγητών τους Αχιλλέα Πιστώνη και Δημήτρη Τάταρη. Μέσα από αυτή την δημιουργική διαδικασία προσέφεραν μια ποικιλία προτάσεων, από τις οποίες η FIX Hellas και η Ολυμπιακή Ζυθοποιία επέλεξαν αυτές που κρίθηκαν καταλληλότερες προς υλοποίηση. Το τελικό έργο συνδυάζει στοιχεία από την πρόταση «Green Oasis» και «Summer Siesta»,αγκαλιάζοντας εικαστικά το πάρκο με τη φρέσκια, σύγχρονη ματιά των καλλιτεχνών του ΑΚΤΟ, δίνοντάς χρώμα και «ζωή» στη γειτονιά. Μέσα από τη συμμετοχή τους στο project, οι νέοι καλλιτέχνες είχαν την ευκαιρία να ξεδιπλώσουν τόσο τη δημιουργική τους ματιά όσο και τις δυνατότητές τους, όπως επίσης και να δουλέψουν σε αληθινές συνθήκες εργασίας. Έτσι, δημιούργησαν ένα έργο που φέρνει την τέχνη στο προσκήνιο του δημόσιου χώρου και την καθιστά προσβάσιμη στο ευρύ κοινό, ενώ παράλληλα έλαβαν πολύτιμο feedback, το οποίο είναι δεδομένο πως θα αποδειχθεί πολύ χρήσιμο στην μετέπειτα εξέλιξη και καριέρα τους.

Οι σπουδαστές Γραφιστικής και Καλών Τεχνών του ΑΚΤΟ δημιούργησαν μια υπαίθρια εικαστική έκθεση
Οι σπουδαστές του ΑΚΤΟ εν δράσει © FIX Hellas
Οι σπουδαστές Γραφιστικής και Καλών Τεχνών του ΑΚΤΟ δημιούργησαν μια υπαίθρια εικαστική έκθεση
Οι σπουδαστές του ΑΚΤΟ εν δράσει © FIX Hellas

Με ποια λογική επιλέχθηκαν οι συγκεκριμένες εικαστικές συνθέσεις και από πού πηγάζει η έμπνευσή τους;
Οι σπουδαστές μας προχώρησαν με ενθουσιασμό και δημιουργικότητα στο έργο της αναμόρφωσης των επιφανειών των δύο κτιρίων που βρίσκονται στο πάρκο Περιβολάκι, αντλώντας έμπνευση από τις αξίες και την ιστορία της FIX, την μακρά ελληνική παράδοση, αλλά και το πνεύμα της συγκεκριμένης γειτονιάς. Δημιούργησαν, έτσι, ένα κολάζ εικόνων και χρωμάτων που μας «ταξιδεύουν» θυμίζοντας κλασικά ελληνικά μοτίβα. Ελληνικότητα, γειτονιά, τέχνη, φύση και urban life, είναι μερικά από τα στοιχεία εκείνα που ενέπνευσαν τους σπουδαστές στη δημιουργία των έργων τους, και ταιριάζουν απόλυτα με τον χαρακτήρα και τις αξίες της FIX Hellas. Έτσι, η εικαστική ανάπλαση των δύο κτιρίων παρουσιάζει μοτίβα εμπνευσμένα από την ελληνική παράδοση, γάτες κουλουριασμένες σε ψάθινες καρέκλες, περιστέρια και λουλούδια, σε συνδυασμό με μια ιδιαίτερη χρωματική παλέτα. Με αυτόν τον τρόπο, το έργο επιτυγχάνει να αναβιώσει αναπόσπαστα στοιχεία των γειτονιών μας και να δημιουργήσει συναισθήματα συντροφικότητας και αναψυχής.

Η ομάδα πίσω από την ανάπλαση του πάρκου
Η ομάδα πίσω από την ανάπλαση του πάρκου © FIX Hellas
Οι σπουδαστές Γραφιστικής και Καλών Τεχνών του ΑΚΤΟ δημιούργησαν μια υπαίθρια εικαστική έκθεση
Οι σπουδαστές του ΑΚΤΟ εν δράσει © FIX Hellas
Οι σπουδαστές Γραφιστικής και Καλών Τεχνών του ΑΚΤΟ δημιούργησαν μια υπαίθρια εικαστική έκθεση
Οι σπουδαστές του ΑΚΤΟ εν δράσει © FIX Hellas

Μια βόλτα στο ανανεωμένο πρόσωπο του πάρκου που άλλαξε εντυπωσιακά με τη σύγχρονη σχεδιαστική προσέγγιση, αρτίστικη αισθητική, βασισμένο στις αρχές της αειφορίας, μπορεί να γίνει το αγαπημένο σποτ όχι μόνο των λόκαλς αλλά και όσων αγαπούν την έννοια της γειτονιάς και το κομμάτι της ιστορίας της πόλης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ