Life in Athens

Τα λουλουδάδικα της Βουλής στολίζουν ξανά την Αθήνα

Μετά από σχεδόν ένα χρόνο στολίζουν ξανά το πεζοδρόμιο της Βασιλίσσης Σοφίας

marianna_manolopoyloy_.jpg
Μαριάννα Μανωλοπούλου
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Λουλουδάδικα στο Σύνταγμα
© Δημήτρης Παπαμήτσος

Τα λουλουδάδικα της Βουλής: Μπήκαμε στο ανθοπωλείο του Σπύρου Κοντογιάννη και του Τhe Power of Flower. 

Κατακίτρινοι ηλίανθοι, μυρωδάτα λίλιουμ, εντυπωσιακές ορχιδέες, κομψά ζάμια, τριαντάφυλλα δεξιά και αριστερά, μπουκέτα που θες να δωρίσεις στους αγαπημένους ή στον εαυτό σου, εκεί στην πιο γνωστή γωνιά κάτω από τον περίβολο της Βουλής στην κάθοδο της Λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας, τα «λουλουδάδικα» αρχίζουν ξανά να μοσχοβολούν. Το ιστορικό ανθοπωλείο του Σπύρου Κοντογιάννη καλωσορίζει στην περιοχή το Τhe Power of Flower - που μόλις άνοιξε. Την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου τα ανανενεωμένα ανθοπωλεία με πρωτοβουλία του υπουργείου Πολιτισμού είχαν τα επίσημα εγκαίνια τους μοιράζοντας λουλούδια στους περαστικούς, όπως συνέβαινε επί δεκαετίες, την περίοδο της μεγάλης τους άνθισης, προμηνύοντας έτσι την επιστροφή τους. Μαζί με τα ανθοπωλεία θα λειτουργούν και το πωλητήριο του υπουργείου Πολιτισμού και των Εκδόσεων της Βουλής των Ελλήνων.

To λουλουδάδικο του Σπύρου Κοντογιάννη
To λουλουδάδικο του Σπύρου και της Φλοράνς Κοντογιάννη © Μαριάννα Μανωλοπούλου

Η Φλοράνς Κοντογιάννη μου πρόσφερε ένα μοσχομυρωδάτο κατακόκκινο τριαντάφυλλο, τα ανθοπωλεία του Συντάγματος άλλωστε ήταν ένα μέρος όπου σου χάριζαν πάντα πράγματα θυμάμαι να μου λέει ο θείος μου χαρακτηριστικά. Μερικοί έκαναν μια μικρή στάση στο ανθοπωλείο τους, έμπαιναν και ρωτούσαν διστακτικά στην αρχή για το κόστος των λουλουδιών, τα μύριζαν και τα άγγιζαν τρυφερά, κάποιοι πάλι χάζευαν τη βιτρίνα νοσταλγικά και απλά προσπερνούσαν. Το ανθοπωλείο του Σπύρου Κοντογιάννη άνοιξε τη δεκαετία του 1930, ο πατέρας του και ο παππούς του με μεράκι και αγάπη όλα αυτά τα χρόνια πάλεψαν για να το κρατήσουν ζωντανό. Η Γαλλίδα Φλοράνς από το Μπορντό περνούσε έξω από το μαγαζί του Σπύρου Κοντογιάννη πριν από τριάντα περίπου χρόνια και ένας έρωτας γεννήθηκε. Σήμερα είναι ιδιοκτήτες ενός από τα δύο ανθοπωλεία που έχουν μείνει ανοιχτά. «Από το Σάββατο 22 Οκτώβρη άνοιξε ξανά το ανθοπωλείο μας μετά από 11 μήνες που παρέμενε κλειστό. Είμαι αρκετά χαρούμενη και προβληματισμένη ταυτόχρονα για την ανταπόκριση του κόσμου. Το Σαββατοκύριακο δεν μας επισκέφτηκαν ιδιαίτερα πολλοί μιας και οι περισσότεροι δεν είναι ενήμεροι ακόμη για την επιστροφή μας. Ελπίζουμε ο κόσμος να μην μας έχει ξεχάσει, θέλουμε να κρατήσουμε ζωντανή την παράδοση και την ιστορία, αυτή τη μεριά της Βουλής. Θέλουμε να περνούν οι άνθρωποι και να θυμούνται τα χρόνια που ήταν όλα κάπως διαφορετικά και όμορφα» μου λέει με χαμόγελο η Φλοράνς.

Το λουλουδάδικο του Σπύρου και της Φλοράνς Κοντογιάννη
© ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
Το λουλουδάδικο του Σπύρου και της Φλοράνς Κοντογιάννη
© Μαριάννα Μανωλοπούλου
Το λουλουδάδικο του Σπύρου και της Φλοράνς Κοντογιάννη
© Μαριάννα Μανωλοπούλου
Το λουλουδάδικο του Σπύρου και της Φλοράνς Κοντογιάννη
© Μαριάννα Μανωλοπούλου
Το λουλουδάδικο του Σπύρου και της Φλοράνς Κοντογιάννη
© Μαριάννα Μανωλοπούλου

Χαμόγελα, πειράγματα και πολύχρωμα μπουκέτα ετοιμάζονταν. Η Ειρήνη είναι ανθοδέτρια, ιδιαίτερα κοινωνική και λατρεύει το αγιόκλημα, πήγε το πρώτο της μπουκέτο και χοροπηδούσε από ευτυχία για το κατόρθωμα της. Της Μαρίας πάλι το αγαπημένο της φυτό είναι ο κρίνος, η ευγένεια της είναι σίγουρα από τα στοιχεία που την κάνουν να ξεχωρίζει ενώ η Άντζελα ετοίμαζε ένα μπουκετάκι από τριαντάφυλλα για την βιτρίνα του καταστήματος που στηνόταν. Η «Power of a Flower» είναι μια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση που αποτελείται από 11 νέους με ιδιαιτερότητες, οι οποίοι καλλιεργούν ελληνικά φυτά και λουλούδια, πλέκουν πρωτότυπες ανθοδέσμες και τις παραδίδουν οι ίδιοι στους συνδρομητές καθημερινά, διασχίζοντας όλη την Αθήνα ενώ τις πουλάνε στο κατάστημά τους στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος και τώρα και στη νέα τους τοποθεσία.

H Άντζελα, η Ειρήνη και η Μαρία του Τhe Power of Flower
© Μαριάννα Μανωλοπούλου

«Μέσα από την καλλιέργεια, την παραγωγή και τη διανομή ελληνικών φυτών και λουλουδιών υπερασπιζόμαστε την ένταξη των ατόμων με ιδιαιτερότητες στην κοινωνία, προσφέροντάς τους εργασία, απόκτηση δεξιοτήτων και κοινωνικοποίηση. Όλα άρχισαν στο κτήμα μας στον Μαραθώνα όπου καλλιεργήσαμε τα πρώτα μας λουλούδια και άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά η ιδέα της συμπερίληψης στην εργασία. Εκεί προσλήφθηκαν και εκπαιδεύτηκαν οι πρώτοι νέοι, οι οποίοι, έμπειροι πια, εκπαιδεύουν σήμερα τα νέα μέλη της ομάδας μας. Το "Athens International Airport" στην πορεία μας παραχώρησε ένα κτήμα στα Σπάτα, εκεί στήσαμε μια καινούρια καλλιέργεια. Όσον αφορά το νέο μας χώρο στην καρδιά της Αθήνας πήραμε τα κλειδιά την Παρασκευή (21/10) και ανοίξαμε επίσημα τις πόρτες μας από την Δευτέρα (24/10) για όποιον θέλει να μας επισκεφτεί. Θα είναι μαζί μας και ο Σίμος και η Σταυρούλα για να στελεχώνουν την ομάδα μας» λένε η Άντζελα, η Ειρήνη και η Μαρία.

 Τhe Power of Flower
© Μαριάννα Μανωλοπούλου

Η Ναταλί Μόσχου εθελόντρια στο Τhe Power of Flower, η οποία ασχολείται με το κομμάτι του board προσθέτει «Τι σημαίνει όμως αυτό το μπουκέτο στην πραγματικότητα; Σημαίνει ότι με το που το επιλέξεις δίνεις στους νέους ανθρώπους μια καθημερινότητα, συμβάλεις στο να αισθανθούν χρήσιμοι, να καλλιεργήσουν τις ικανότητες και τα ταλέντα τους. Στόχος μας είναι να τπυς δίνουμε φωνή και να μεταφέρουμε αυτό που λένε εκείνοι στους εαυτούς τους. Θέλουμε ο κόσμος να δει και να καταλάβει ότι όλοι έχουμε δικαίωμα και μπορούμε να εργαστούμε. Το να δίνεις την ευκαιρία σε έναν άνθρωπο που διαφορετικά θα ήταν κλεισμένος στο σπίτι να εργαστεί, να βάλει στόχους και να τους πετύχει είναι το πιο σημαντικό κομμάτι για εμάς. Είναι τόσο όμορφο το συναίσθημα  του να βλέπεις μια ξεχωριστή ομάδα να δείχνει σε ένα νέο άτομο που έρχεται πώς να φτιάχνει τα μπουκέτα και γενικότερα τη "δουλειά" και να εξελίσσεται ως μέντορας του. Στην Ελλάδα θα ήταν ωραίο τα άτομα αυτά να έχουν δικαίωμα σε όλες τις θέσεις εργασίας. Κάθε λουλούδι έχει τη δική του ομορφιά και εμείς ονειρευόμαστε στον κήπο του αύριο να ανθίζουμε όλοι μαζί, δίκαια και με σεβασμό».

Extra info: Tα οικογενειακά εγκαίνια θα ανακοινωθούν σύντομα ενώ όποιος επιθυμεί μπορεί να κλείσει τη συνδρομή του και μέσα από το site τους.

Τα ιστορικά λουλουδάδικα στολίζουν ξανά την Αθήνα
© Δημήτρης Παπαμήτσος

Τα ανθοπωλεία της Βουλής και η ιστορία τους

Μόλις ολοκληρώθηκε, το 1932, το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στην πρόσοψη του κτηρίου της Βουλής προς την πλατεία Συντάγματος, δημιουργήθηκαν πάγκοι με λουλούδια -στο σημερινό κτήριο του υπουργείου Εξωτερικών, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι, στη Βασιλίσσης Σοφίας. Μετέπειτα αποφασίστηκε το άνοιγμα μικρών ανθοπωλείων στο πλάι της Βουλής, σχεδιάστηκαν 11 ανθοπωλεία, ή «ανθοπρατήρια» όπως αναφέρονταν επισήμως, τα οποία «αγκαλιάστηκαν» αμέσως από τον κόσμο που μπορούσε να αγοράσει λουλούδια και να τα καταθέσει στο μνημείο, προς τιμήν της νεολαίας που θυσιάστηκε στους απελευθερωτικούς πολέμους της Ελλάδας.

Λουλουδάδικα στο Σύνταγμα
© EUROKINISSI/ ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Τα ανθοπωλεία έγιναν θεσμός στην αθηναϊκή κοινωνία, σημείο ραντεβού αλλά κυρίως διάσημο τοπωνύμιο της πόλης. Από την δεκαετία του 1980 το άνοιγμα νέων ανθοπωλείων που κατέκλυζε τις περιοχές του κέντρου μέχρι τα τελευταία χρόνια μετά την κρίση και τα επεισόδια που συμβαίνουν στην περιοχή, τα οδήγησαν σταδιακά σε μαρασμό, με αποτέλεσμα, τα περισσότερα να σταματήσουν τη λειτουργία τους και άλλα να προσπαθούν να επιβιώσουν όπως μπορούσαν.

Τα έργα ανάπλασης και ανακαίνισης των ιστορικών ανθοπωλείων, τα οποία άνοιξαν εκ νέου τις πόρτες τους στο κοινό, υλοποιήθηκαν με κοινή πρωτοβουλία της Βουλής των Ελλήνων, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ).

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ