Οι Δημοτικοί Λαχανόκηποι του Αγίου Δημητρίου φέρνουν τη φύση στο αστικό τοπίο
Μια πρωτοποριακή δομή, με κοινωνικό πρόσημο, που προωθεί την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση
Δήμος Αγίου Δημητρίου: Οι Δημοτικοί Λαχανόκηποι, μια εναλλακτική παρέμβαση μέσα στο αστικό περιβάλλον, συμπληρώνουν 10 χρόνια δημιουργίας
Ένα έργο κοινωνικού χαρακτήρα που σχετίζεται παράλληλα με το σεβασμό στο περιβάλλον και τη φύση, αλλά και με την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση παιδιών και ενηλίκων, προωθείται και αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια στο Δήμο Αγίου Δημητρίου. Πρόκειται για τη δημιουργία των Δημοτικών Λαχανόκηπων που καταφέρνουν να καλύπτουν τις ανάγκες τους σε οπωροκηπευτικά προϊόντα 45 οικογενειών του Δήμου και επιπλέον να δίνουν το 10% της καλλιέργειάς τους για την κάλυψη των αναγκών του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου, το οποίο υποστηρίζει πολλές άλλες οικογένειες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.
Οι Δημοτικοί Λαχανόκηποι, που φέτος συμπλήρωσαν δέκα χρόνια δημιουργίας, ήταν μια εναλλακτική παρέμβαση μέσα στο αστικό περιβάλλον της πυκνοδομημένης πόλης του Αγίου Δημητρίου. Για την υλοποίηση του έργου αρχικά αναζητήθηκε μια αδόμητη έκταση, με κίνητρο να δοθεί η δυνατότητα σε κατοίκους να συμπληρώσουν τα αγαθά του οικογενειακού τραπεζιού απευθείας από το δικό τους περιβόλι.
Στους στόχους των Δημοτικών Λαχανόκηπων περιλαμβάνεται πρωταρχικά η ανακούφιση των νοικοκυριών με χαμηλά εισοδήματα, την ίδια ώρα που τα τα οικολογικά και περιβαλλοντικά οφέλη είναι πολύ σημαντικά. Παράλληλα η ενασχόληση με τους λαχανόκηπους συμβάλλει στην εξοικείωση των νέων ανθρώπων με τη γη και την καλλιέργεια, δίνοντας ακόμη και κίνητρο σε κάποιους από αυτούς να στρέψουν το επαγγελματικό τους ενδιαφέρον προς το συγκεκριμένο τομέα ενώ ταυτόχρονα αξίζει να σημειωθεί ότι οι Δημοτικοί Λαχανόκηποι έχουν ήδη αποτελέσει κέντρα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για τους μαθητές της πόλης του Αγ. Δημητρίου. Σε κάθε περίπτωση πάντως μέσα από την συγκεκριμένη πρωτοβουλία δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να ανακαλύπτουν την αξία της ενασχόλησης με τη φύση, να νιώθουν σεβασμό γι’ αυτήν και να μαθαίνουν να την προστατεύουν.
Μιλώντας στην ATHENS VOICE για αυτή τη πρωτοποριακή ιδέα δημιουργίας των συγκεκριμένων κήπων η Δήμαρχος του Δήμου Αγίου Δημητρίου κ. Μαρία Ανδρούτσου επισήμανε πως «οι Δημοτικοί Λαχανόκηποι ήταν μια ρηξικέλευθη ιδέα, που εντάχθηκε στο πρώτο προεκλογικό μας πρόγραμμα πριν από δώδεκα χρόνια και στην αρχή αντιμετωπίστηκε με επιφυλακτικότητα. Όταν όμως τα δημοτικά περιβόλια έγιναν πραγματικότητα, έδειξαν την προοπτική δημιουργίας εναλλακτικών κοινωνικών δομών και νησίδων κοινωνικοποίησης, κοινωνικής συνοχής, περιβαλλοντικής κουλτούρας και οξυγόνου. Σήμερα, μόνο υπερήφανη μπορώ να νιώθω για τους Δημοτικούς Λαχανόκηπους της πόλης και στόχος είναι η δομή αυτή να μεγαλώσει, να ανθίσει κι άλλο και να επεκταθεί όσο το δυνατόν μας επιτρέπει το πυκνοδομημένο αστικό περιβάλλον».
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε γενικότερο πλαίσιο ο αστικός ή κοινωνικός ή δημοτικός λαχανόκηπος (Community Garden) είναι μια ιστορία, 150 περίπου χρόνων παλιά, τουλάχιστον για την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε πόλεις της κεντρικής Ευρώπης, της Αμερικής, του Καναδά, της Αργεντινής κ.α. Πρόκειται για ένα διαδεδομένο τρόπο παραγωγής και κατανάλωσης από τους ίδιους τους δημότες, προϊόντων της γης, τις περισσότερες φορές βιολογικών, προκειμένου να βοηθηθούν ειδικά σε περιόδους που τα εισοδήματά τους δέχονται «πιέσεις».
Συγκεκριμένα πάντως όσον αφορά στους Δημοτικούς Λαχανόκηπους του Αγίου Δημητρίου, η έκταση συνολικά 2,5 στρεμμάτων, στην οποία αποφασίστηκε να υλοποιηθεί το έργο, ανήκε στο Δήμο, ήταν ανεκμετάλλευτη και σταδιακά αφού ο χώρος καθαρίστηκε, χωρίστηκε σε περιβόλια προκειμένου να αξιοποιηθεί με τον συγκεκριμένο τρόπο. Παράλληλα όσον αφορά στους δικαιούχους σημειώνεται ότι επιλέγονται με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια: την ανεργία, την οικογενειακή κατάσταση κ.λπ. και με προτεραιότητα στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες ενώ ο συνολικός χρόνος του δικαιώματος χρήσης της γης είναι δύο χρόνια. Τέλος σημειώνεται ότι η καλλιέργεια στους Δημοτικούς Λαχανόκηπους είναι αποκλειστικά βιολογική και αυτού του είδους τη μέθοδο είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν όλοι οι καλλιεργητές. Εξάλλου η βιολογική καλλιέργεια έχει οριστεί και από τον κανονισμό λειτουργίας (που συστήθηκε από την έναρξη του έργου) ως ο μοναδικός τρόπος καλλιέργειας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τη μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου το θρυλικό street party της Athens Voice θα περιμένει όλους εσάς
Τέλεια φώτα, σωστός ήχος, dark rooms, αυστηρή πόρτα, εκλεκτικά DJ sets, ενδιαφέρον crowd
Η διαδρομή του από τα πέριξ της Ομόνοιας στις εγκαταστάσεις της Οδού Ανθέων
Έχουμε φάει τόσες φάπες, τόση ανασφάλεια και πίεση πανταχόθεν, που αναζητάμε πια λίγη χαρά, λίγη χριστουγεννιάτικη τρέλα, λίγο τζέρτζελο, απ’ όπου κι αν προέρχεται
Η Ελευθερία Ντεκώ φωτίζει τον διάσημο πεζόδρομο
Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα
Μια συζήτηση με τον Γιώργο Γιαννή, καθηγητή-Διευθυντή του Τομέα Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου
Όλα έτοιμα για το ωραιότερο Χριστουγεννιάτικο Χωριό - Οι εκδηλώσεις και οι καλλιτέχνες επί σκηνής
Με αφορμή τα 101 χρόνια από τη γέννηση της σπουδαίας σοπράνο - Η ημέρα με μειωμένη γενική είσοδο
Δήλωσε συμμετοχή στο διαγωνισμό μέχρι 7 Φεβρουαρίου 2025
Στη διοργάνωση συμμετέχουν 14 ομάδες - Θα συγκεντρωθούν τρόφιμα και ρούχα
Πάντα οι DJ είναι ένας κι ένας, ο χώρος, ειδικά όταν δεν μαζεύει πολύ πολύ κόσμο, είναι υπέροχος.
Πώς λειτουργεί - Η πρώτη που απευθύνεται και σε κωφούς ανθρώπους
Όσα θα βλέπουμε στο προφίλ
Χάρης Δούκας: «Μικρές παρεμβάσεις με μεγάλη σημασία για την ασφάλεια των παιδιών»
«Ένα μεγάλο παράθυρο της Αττικής στη θάλασσα με χώρους αναψυχής και πολιτισμού»
Η «πορτοκαλί» εβδομάδα είχε τίτλο «Η τέχνη στον αγώνα κατά της έμφυλης βίας»
Η Αθήνα φορά τα γιορτινά της και μπαίνει σε ρυθμούς Χριστουγέννων
Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα - Πού μπορείτε να κλείσετε θέση
Οικοδέσποινα της λαμπερής γιορτής η Σμαράγδα Καρύδη - Ελεύθερη είσοδος για όλους
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.