Life in Athens

O Κώστας Μπομπόγιας συμβιώνει με 200 φυτά στο διαμέρισμά του στο Μεταξουργείο

Ο συνδημιουργός του ηλεκτρονικού φυτοπωλείου Happypants φιλοξενεί σπίτι του μια συλλογή από μικρά, μεγάλα, σπάνια, mainstream, εγχώρια, τροπικά, ανθισμένα ή όχι φυτά και ένα αυτοσχέδιο "νοσοκομείο φυτών".

Κατερίνα Καμπόσου
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Ο συνδημιουργός του Ηappy Plants, Κώστας Μπομπόγιας ζει με 200 φυτά κι ένα αυτοσχέδιο «νοσοκομείο φυτών» μέσα στο σπίτι του.

Ο Κώστας Μπομπόγιας μένει στο Μεταξουργείο και εργάζεται στον χώρο του e-commerce και digital marketing τα πρωινά σε μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες στο κομμάτι του retail στην Ελλάδα, ενώ τα βράδια παίζει μουσική στα Purple Night. Τα φυτά στη ζωή του ήρθαν σε μια περίοδο με πολύ άγχος ως ένα τρόπο digital detox και μέσα από την συλλογή ενός Ισπανού φίλου εμπνεύστηκε για να ξεκινήσει το ταξίδι του plant parenting, ένα μαγικό και χαλαρωτικό ritual, όπως το χαρακτηρίζει. Σήμερα φιλοξενεί στο διαμέρισμά του περίπου 200 φυτά, ένα αυτοσχέδιο «νοσοκομείο φυτών» και αποτελεί τον έναν εκ των συνδημιουργών του online φυτοπωλείου Happy Plants. Ο ίδιος μας περιγράφει τη ζωή του ως urban gardener.

© Θανάσης Καρατζάς

Κώστας Μπομπόγιας: Ένας urban gardener

«Είμαι δεινός multitasker και ασχολούμαι με διάφορα. Για παράδειγμα έχω μεγάλη αγάπη για τον digital κόσμο και την τεχνολογία - αυτό το καιρό είμαι E-com Project Manager και σχεδιάζουμε το digital transformation και τα νέα digital εργαλεία του site της εταιρείας που εργάζομαι. Αγαπώ όμως την πόλη το βράδυ και είμαι εδώ και 15 χρόνια στο Αθηναϊκό nightlife που είναι η μηνιαία μουσική εκτόνωσή μου! Τα φυτά ήρθαν πολύ απρόσμενα στη ζωή μου.

Η καραντίνα του 2020 ήταν από τους πιο σημαντικούς λόγους που έκαναν τα φυτά το απόλυτο hype. Ήταν μία τάση που ξεκίνησε από το εξωτερικό, στηρίξαμε με πάθος εμείς οι millennials και, βλέποντας τα νούμερα στις online αναζητήσεις, η ανάγκη του κόσμου για πράσινο παραμένει ακόμα ψηλά. Οι προηγούμενες γενιές έχουν παιδιά, εμείς έχουμε κατοικίδια και φυτά. Urban gardeners είμαστε όλοι εμείς που ζούμε στις μεγαλουπόλεις και θέλουμε να φέρουμε τη φύση στα σπίτια μας. Συνήθως κάποιος ξεκινά από το δωμάτιο του, προσθέτοντας 2 - 3 φυτά εσωτερικού χώρου και σταδιακά γεμίζει όλο το σπίτι και το μπαλκόνι. Αν κάποιος θέλει να αναλάβει ακόμα μεγαλύτερη δράση, καλεί σε συνέλευση την πολυκατοικία και προτείνει να στηθεί μια μικρή ζούγκλα στον κοινόχρηστο χώρο της, δημιουργώντας έτσι μικροκλίματα που βοηθούν συνολικά το κλίμα και την βελτίωση της ποιότητα ζωής μας. Το πιο σημαντικό, που επιδιώκουμε να κάνουμε και εμείς, είναι να βοηθάμε με ουσιαστικό τρόπο τα σημεία που διψούν για πράσινο­, πλατείες, πεζοδρόμια και όλα εκείνα τα σημεία στη πόλη που έχουν ταλαιπωρηθεί ή καταστραφεί λόγω ανθρώπινης αμέλειας και λάθους παρέμβασης. True fact: το 88% του πληθυσμού της Αθήνας δεν έχει πρόσβαση στον ελάχιστο δείκτη πρασίνου που του αναλογεί, έχοντας έτσι σημαντικές επιπτώσεις για την υγεία του.»

© Θανάσης Καρατζάς

To online φυτοπωλείο Happyplants

«To Happyplants είναι ένα project που ξεκινήσαμε σχεδόν 1 χρόνο πριν και είναι ένα αποκλειστικά online plant shop, που έχει σχεδιαστεί ώστε ο καθένας από εμάς να μπορεί να επιλέξει φυτά που του ταιριάζουν, μπορεί να φροντίσει και μπορεί να παραλάβει χωρίς τον παραμικρό κόπο! Για την επιλογή του ιδανικού φυτού δημιουργήσαμε ένα πρωτοποριακό plant quiz μέσω messenger, όπου απαντώντας σε 4 απλές ερωτήσεις, ο καθένας από εμάς μπορεί να βρίσκει τα ιδανικά φυτά που ταιριάζουν στις ανάγκες και τον χώρο του! Βασική φιλοσοφία μας για την όλη διαδικασία, να είμαστε eco friendly, ethical και sustainable! Μέσα σε αυτό το χρόνο έχουμε μάθει πολλά για τον χώρο τον φυτών στην Ελλάδα, γνωρίσαμε αξιόλογους εγχώριους παραγωγούς και το πιο σημαντικό γνωρίσαμε ανθρώπους που μας εμπιστεύτηκαν με τις παραγγελίες του! Έχουμε παραδώσει στα σπίτια τους από τον πιο μικρό πόθο μέχρι τεράστια Χριστουγεννιάτικα δέντρα!»

Συμβίωση με 200 φυτά, ένα pug κι ένα αυτοσχέδιο «νοσοκομείο φυτών»

«Έχω 200 σπάνια, mainstream, εγχώρια, από το εξωτερικό, μικρά, μεγάλα, πράσινα, ανθισμένα, τροπικά, κάκτους and the list goes on. Είμαι maniac και αχόρταγος με τη συλλογή μου και αυτός είναι ένας από τους λόγους που ασχολούμαι και με τα ενυδρεία. Είναι το χόμπι που συμπληρώνει αυτό των φυτών, αφού με τα ενυδρεία μπορώ να έχω την καλύτερη ποιότητα νερού για τα ποτίσματα τους. Πρόσφατα κατασκεύασα και το Νοσοκομείο των φυτών: μια γυάλινη βιτρίνα ύψους 2 μέτρων με σταθερή υγρασία 85%, με ενα μικρό καταρράκτη που τραβάει νερό από ένα ενυδρείο στη βάση της κατασκευής. Εκεί βρίσκονται όλα τα μοσχεύματα που έχω και πολλαπλασιάζω, τα mother plants αλλά και αυτά που είναι πιο ευαίσθητα στην υγρασία. Ένα μικρό sustainable οικοσύστημα στο κέντρο της Αθήνας παρέα με το αγαπημένο μου μαύρο pug, τον Gomez

© Θανάσης Καρατζάς
© Θανάσης Καρατζάς

Βασικός κανόνας για την επιτυχημένη συγκατοίκηση με φυτά: Μην τα ποτίζεις συχνά

«Η συγκατοίκηση με ένα φυτό στο χώρο σου, μπορεί να μετατρέψει τον χώρο από βαρετό σε uber stylish και να σου αλλάξει τη διάθεση. Έχει αποδειχθεί μεταξύ άλλων ότι τα φυτά βοηθούν στην καταπολέμηση του καθημερινού stress και καθαρίζουν την ατμόσφαιρα από τους αστικούς ρύπους, συμβάλλοντας έτσι στην καλύτερη υγεία μας. Μετά από trial & errors, αυτό που λέω πάντα είναι: Μην ποτίζεις πολύ! Ξέρω ότι είναι στον χώρο σου και νομίζεις πως έτσι το φροντίζεις, αλλά είναι λάθος. Άφησε το στην ησυχία του, μην το στρεσάρεις και με τον καιρό θα μάθεις τα σήματα που σου στέλνει για τις ανάγκες του. Κάποια φυτά π.χ αρχίζουν να αλλάζουν χρώμα στο φύλλωμα όταν τα ποτίζεις πολύ ή λίγο, κάποια άλλα προσπαθούν να φτάσουν στο φως αν δεν τους φτάνει, κάποια ανθίζουν όταν είναι χαρούμενα. Μάθε τις συνήθειες του νέου συγκάτοικού σου και αυτός θα σου δείξει με τον τρόπο του πόσο χαρούμενος είναι! Make plants not war!»

*Φωτογραφίες: Θανάσης Καρατζάς