Life in Athens

Αύγουστος στην Αθηναϊκή Ριβιέρα: Πού να κολυμπήσεις

Αυτό το μήνα, φύγαμε για διακοπές στην Αθηναϊκή Ριβιέρα

Μαρία-Ιωάννα Σιγαλού
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Παραλίες της Αθηναϊκής Ριβιέρας που μπορείς να απολαύσεις το μπάνιο σου 

Αύγουστος. Ο υδράργυρος ανεβαίνει, τα λιμάνια γεμίζουν, τα γραφεία αδειάζουν και η πόλη ερημώνει. Εσύ όμως αποφάσισες (ή ίσως αποφάσισαν άλλοι για σένα) φέτος τον Αύγουστο να γίνεις ο φύλακας της πόλης. Μπορεί να μην έφυγες για τον αγαπημένο σου καλοκαιρινό προορισμό, αλλά έχω να σου προτείνω ένα πλήρες πακέτο διακοπών με τίτλο: «Αθηναϊκή Ριβιέρα τον Αύγουστο».
Τουρίστας στην πόλη σου
Φαντάσου ένα καλοκαιρινό θέρετρο 70 χιλιομέτρων, όπου έχεις πρόσβαση σε όλα: δροσερές βουτιές, καλό φαγητό, spicy cocktails, δυνατή μουσική, καλοκαιρινά σπορ, καταφύγια ρομάντζου. Ένα μέρος «with all the good vibes». Και έπειτα, φαντάσου, να μπορείς να απολαύσεις όλα τα παραπάνω χωρίς ξυπνητήρι για να βρεις ξαπλώστρα στην παραλία, χωρίς το καθιερωμένο κυριακάτικο μποτιλιάρισμα στους 40 βαθμούς, χωρίς τηλεφωνική κράτηση τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν για να δειπνήσεις, χωρίς «στρίμωγμα» στο αγαπημένο σου κλαμπάκι και κυρίως χωρίς τη βουή του πλήθους. Αυτό το ειδυλλιακό μέρος δεν είναι άλλο από την Αθηναϊκή Ριβιέρα, κατά τον αγαπημένο (και ερειπωμένο) μήνα Αύγουστο. Γνωστή και ως ελληνική «Κυανή Ακτή», η Αθηναϊκή Ριβιέρα δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από την αντίστοιχη Γαλλική. 
Don't worry beach happy
Στην παραλιακή οδό Αθηνών-Σουνίου, εκεί που επικρατεί το απόλυτο beach culture, θα βρεις παραλίες για όλα τα γούστα. Παραλίες κοντά σε οικισμούς, ιδανικές για να απολαύσεις τη θάλασσα κάθε στιγμή, δεκάδες οργανωμένες πλαζ, άλλες για χαλάρωση και άλλες για διασκέδαση, παραλίες πολυτελών ξενοδοχείων με άψογες υπηρεσίες και εγκαταστάσεις, αλλά και απομακρυσμένα σημεία για κολύμπι που θα σε κάνουν να νιώσεις τη μαγεία ενός νησιού. Ακολουθώντας την παραλιακή ακτογραμμή και φτάνοντας έως το Σούνιο (όρεξη και βενζίνη να υπάρχει) θα συναντήσεις τις παρακάτω παραλίες.

Φάληρο 
Με αφετηρία το κέντρο της Αθήνας, πρώτα θα συναντήσεις το Φάληρο ή αλλιώς την εξωτική Falifornia. Εκεί, μόλις λίγα χιλιόμετρα από την πόλη, κατά μήκος του πλακοστρωμένου πεζόδρομου με τους πολλούς φοίνικες, βρίσκονται η παραλία του Φλοίσβου πλάι στη Δημοτική Πινακοθήκη, η παραλία του Μπάτη και η γειτονική παραλία Εδέμ. Ακόμη και αν φέτος δεν έχεις πάρει την πολυπόθητη άδεια, πετάξου μετά τη δουλειά για μία γρήγορη όαση δροσιάς.
Άλιμος
Λίγο πιο κάτω, ακολουθώντας τον δρόμο με τους φοίνικες –και όχι με τις λεύκες– θα συναντήσεις τον Άλιμο. Εκεί, θα βρεις μία από τις μεγαλύτερες και καθαρότερες –η μπλε σημαία της κυματίζει περήφανα– οργανωμένες παραλίες της Αττικής, την Ακτή του Ήλιου - Costa del Sol. Προσφέρει σετ ξαπλώστρα-ομπρέλα σε πολύ οικονομική τιμή και φιλοξενεί διάσημα μαγαζιά, όπως το Akanthus Club, το Nalu Café, το Bolivar Beach Bar και το Macaw Beach Bar, τα οποία εξυπηρετούν με τα υψηλής ποιότητας προϊόντα και τις υπηρεσίες τους, τους λουόμενους. Ακόμη στον χώρο της παραλίας υπάρχουν μαγαζιά, όπου μπορείς να ψωνίσεις ρούχα, αξεσουάρ και καλλυντικά για το απόλυτο summer look.
Γλυφάδα
Στην περιοχή, κατά μήκος της Διαδόχου Παύλου και πιο κάτω, θα βρεις τις παραλίες Γλυφάδας Α', Β' και τα Αστέρια. Παραλίες βραβευμένες με γαλάζιες σημαίες, ελεύθερες, χωρίς την παραμικρή χρέωση, και προσβάσιμες σε όλους. Στην παραλία έχει καλαίσθητες ομπρέλες, σε απόσταση μεταξύ τους, προσφέροντας την απαραίτητη σκιά – ασπίδα προστασίας από τον καυτό ήλιο του Αυγούστου. Εάν έχεις κάποιο κινητικό πρόβλημα εσύ ή κάποιος δικός σου, η Γλυφάδα Ακτή Β’ είναι η παραλία που ψάχνεις. Με ένα σύγχρονο εγκατεστημένο βοηθητικό καρεκλάκι που οδηγεί στο νερό, το Seatrac, δίδεται η ευκαιρία στους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα ή αναπηρία να απολαύσουν το μπάνιο τους στη θάλασσα με αυτόνομη πρόσβαση.
Βούλα
Βρίσκεται στην καρδιά των νοτίων προαστίων. Στην ανανεωμένη οργανωμένη αμμουδερή παραλία Athines By the Sea, στην Α' Πλαζ Βούλας, θα ζήσεις το απόλυτο summer in the city, με άφθονο φαγητό και ποτό στα δύο ολοκαίνουρια μαγαζιά, DOT Beach Vibes και Alaia. Αν πάλι, αποζητάς ακόμη μεγαλύτερη απομόνωση –ωστόσο να σου θυμίσω μιλάμε για Αύγουστο εν Αθήναις– το κουβαδάκι σου και σε άλλη παραλία, συγκεκριμένα 100 μέτρα μακριά. Από τη στάση του Τραμ έως και το Δημαρχείο, θα βρεις αρκετούς μικρούς ήσυχους και καθαρούς κολπίσκους.
Βουλιαγμένη
Ακολουθεί το μεγαλύτερο «καράτι» της Ριβιέρας, που ολόκληρες σελίδες δεν φτάνουν για να μιλήσει κανείς για την αίγλη και τον «αέρα» της. Ο λόγος για τη Βουλιαγμένη. Απέναντι από την πλατεία και με δεξιά κατεύθυνση, θα συναντήσεις την πολυσύχναστη Ακτή Βουλιαγμένης. Πέρα από το κολύμπι που θα απολαύσεις, αυτή η παραλία της Αθήνας διαθέτει γήπεδα τένις, μπάσκετ και beach volley, καθώς και χώρους παιχνιδιού για τους μικρούς μας φίλους. Σίγουρα, αποτελεί το καλύτερο surf spot για εσένα που ξέρεις να δαμάζεις τα κύματα ή για εσένα που θες να μάθεις. Κατά μήκος της Χερσονήσου του Λαιμού, στο αριστερό σου χέρι θα βρεις το Rica Nera Sol, όπου μπορείς να απολαύσεις το δροσερό σου ανάμεικτο ή την παγωμένη σου μπίρα. Είναι παραλία με άμμο και ρηχά νερά, οπότε θα έχεις και το κεφάλι σου ήσυχο στο άκουσμα «Μαμά, μπαμπά! Να πάω πιο βαθιά;». Αν αναζητάς πολυτέλεια και καλαισθησία, το Astir Beach, γνωστό και ως ο εμβληματικός Αστέρας Βουλιαγμένης, είναι ο καταλληλότερος χώρος της Αθηναϊκής Ριβιέρας. Μπορεί η είσοδος να είναι ακριβή, αλλά η ελίτ των παραλιών με όλες τις ανέσεις και υπηρεσίες της θα σε ανταμείψει με το παραπάνω.
Αν θέλεις να πάρεις ένα break από την ηλιοθεραπεία, πέρασε την ημέρα σου απολαμβάνοντας θαλάσσια σπορ στο Lolos Ski Center. Εκεί σε ένα πετρόχτιστο μόλο κάτω από το Εν πλω, θα συναντήσεις έμπειρους σκιέρ που θα σε μάθουν ski, wakeboard και wakesurf. Αν δεν είσαι λάτρης της θάλασσας ή θες να βιώσεις το κάτι διαφορετικό, επισκέψου τη Λίμνη Βουλιαγμένης. Ένα θαύμα της φύσης, με γαλαζοπράσινα, υφάλμυρα νερά με θερμοκρασία 20 έως 29 βαθμούς Κελσίου, περιτριγυρισμένα από απόκρημνα κοκκινωπά βράχια που σχηματίζουν ένα φυσικό τείχος προστασίας. Μάλιστα, πρόκειται για διατηρητέο μνημείο της φύσης, το οποίο υπάγεται στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000. Στον crème de la crème οικισμό του Καβουρίου, θα βρεις μικρούς προστατευμένους κόλπους στην Οδό Ηλίου, συμπεριλαμβανομένης της παραλίας του Μικρού Καβουρίου. Έχεις δοκιμάσει ποτέ sup yoga ή surf sup; Αν όχι, φέτος ήρθε η ώρα. Λίγο πιο κάτω θα βρεις τη μεγάλη παραλία του Μεγάλου (εξού και το όνομα) Καβουρίου και Namaste! Tέρμα δεξιά από την παραλία, θα περπατήσεις ένα μικρό χωματόδρομο και θα βρεθείς σε μία "prive" εξέδρα. Υπάρχει περίπτωση να είσαι και τελείως μόνος. Οργανωμένες μικρότερου μεγέθους παραλίες είναι το Zen Beach και το Krabo. Ένα σημείο για locals only είναι ο λεγόμενος Μόλος. Πρόκειται για ένα πέτρινο μόλο με μία πολύ μικρή χαλικωτή παραλία που θα τον βρεις στο δεξί σου χέρι, αφού κατέβεις δύο-τρία (εντάξει ίσως και 10) σκαλιά, λίγο πριν το τέλος της πολυφημισμένης για το prestige της, οδού Ακτής.
Βάρκιζα
Αφήνοντας πίσω τη Βουλιαγμένη και διασχίζοντας τα περιβόητα Λιμανάκια, θαύμασε το τοπίο, βρες το δικό σου ιδιωτικό λιμανάκι και κάνε βουτιές από τα βραχάκια στα κρυστάλλινα νερά με το γαλαζοπράσινο χρώμα. Αν σε παρασύρει η ανεμελιά των διακοπών, μπορείς να αφήσεις το μαγιό σπίτι, καθώς κάποια από αυτά τα μέρη ενδείκνυνται για γυμνισμό. Λίγο πριν φτάσεις στην πλατεία της Βάρκιζας, δίπλα στις Αλκυονίδες, απόλαυσε τον ήλιο στην εκεί ανοργάνωτη παραλία. Τα πεύκα που αγκαλιάζουν την παραλία δημιουργούν ένα πέπλο φυσικής σκιάς, που δεν αποκλείεται να πάρεις και έναν υπνάκο.
Στη Βάρκιζα μπορείς επίσης να επιλέξεις το Yabanaki Resort. Είναι ένα θαλάσσιο συγκρότημα από beach bars, εστιατόρια, κέντρα για θαλάσσια σπορ (wind surfing, stand-up paddle board, θαλάσσιο ποδήλατο κλπ). Στο προτείνω ανεπιφύλακτα για beach volley. Τι καλύτερο από μαύρισμα και άθληση ταυτοχρόνως; Οι περισσότεροι έρχονται σε αυτή την παραλία της Αθηναϊκής Ριβιέρας για το vibe, καθώς μαγαζιά όπως το Coyacan Playa με mexiteranean cuisine, το cool Moana αλλά και το Holy Spirit με τα signature cocktails, χτίζουν ατμόσφαιρα. Αλλά αν εσύ θέλεις κάτι πιο ήσυχο, η παραλία της Βάρκιζας είναι ουσιαστικά μια προέκταση του Yabanaki χωρίς τις εγκαταστάσεις. Εκεί θα βρεις έναν ιστιοπλοϊκό όμιλο, καθώς και μια παραδοσιακή ταβέρνα θαλασσινών ακριβώς πάνω στην παραλία.
Διαδρομή προς Σούνιο
Συνεχίζοντας προς Σούνιο θα βρεις διάφορες όμορφες παραλίες να ξαποστάσεις. Στην παραλία Λούμπαρδα (33ο χλμ. της Λ. Σουνίου) μπορείς να κολυμπήσεις ακόμα και με δυνατό αέρα αφού προστατεύεται από έναν κλειστό κολπίσκο, ενώ στην Αλθέα (35ο χλμ. της Λ. Σουνίου) σε έναν αμμώδη όρμο, θα απολαύσεις μπάνιο α λα Ιόνιο, καθώς τα γαλαζοπράσινα νερά της είναι βγαλμένα από επτανησιακές εικόνες. Εδώ υπάρχει και ένα νησάκι, το Ντούνη, στο οποίο φτάνεις περπατώντας μέσα στη θάλασσα. Στη Γαλάζια Ακτή (37ο χλμ. της Λ. Σουνίου) θα απολαύσεις το μπάνιο σου σε μία μικρή, αλλά πολύ γοητευτική, παραλία με ψιλή άμμο. Ακόμη, τo Grand Resort Lagonissi (40ό χλμ. της Λ. Σουνίου), με τις ιδιωτικές παραλίες που διαθέτει, επιτρέπει στους επισκέπτες του να απολαύσουν τις χαρές της πολυτέλειας σε μια παραθαλάσσια όαση ηρεμίας και χαλάρωσης, ιδανική για βουτιές. Στην περιοχή της Σαρωνίδας, βρίσκεται το Μαύρο Λιθάρι (46ο χλμ. της Λ. Σουνίου). Η παραλία έχει οργανωμένες υποδομές, εάν θελήσεις ξαπλώστρες και ομπρέλες, αλλά υπάρχει και πολύς ελεύθερος χώρος, εάν θελήσεις να απλώσεις την πετσέτα σου στην αμμουδιά. Εάν συνεχίσεις τον δρόμο μέχρι Σούνιο, σίγουρα κάπου θα συναντήσεις την κατάλληλη παραλία για τα γούστα σου. Όρεξη και καλή παρέα για roadtrip να υπάρχει και όλα θα τα βρεις!
Φύγαμε για δροσερές βουτιές στην Αθηναϊκή Ριβιέρα. Μια Ριβιέρα που αστράφτει ομορφιά, «πλούτο», φήμη και κέφι!