Life in Athens

Norman, το στέκι με τα καλά ποτά στη Νορμάνου

Κρυμμένο σε ένα από τα πιο χρωματιστά στενά της πόλης, με ωραίες μουσικές

Γιάννης Μπελεσιώτης
11’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Norman Athens Bar: Στην οδό Νορμάνου και ανάμεσα στα παλαιοπωλεία και τα παλιά δισκάδικα βρίσκεται μία από τις πιο ενδιαφέρουσες επιλογές της πόλης. 

Η Αθήνα και το κέντρο της δεν σταματά ποτέ να μας εκπλήσσει και να μας εντυπωσιάζει. Στα στενά της, κλασικά και διαχρονικά ξεφυτρώνουν μαγαζιά, τα οποία πρωταγωνιστούν στη νυχτερινή ζωή της πόλης, προσφέρουν πολλές επιλογές και βάζουν χρώμα και ήχο στα βράδια μας. Ένα από αυτά είναι το σχετικά καινούργιο all day café bar Norman στην οδό Νορμάνου, το οποίο καταφέρνει να τραβά το μάτι των περαστικών στον αριθμό 6. 

© Θανάσης Καρατζάς
© Θανάσης Καρατζάς

Η αρχή για το Norman έγινε πριν έναν χρόνο και συγκεκριμένα τον Μάϊο. Τότε που η αγορά άνοιγε και πάλι δειλά -  δειλά έπειτα από το εξαντλητικό lockdown, που είχε επιβληθεί εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού και είχε επηρεάσει όχι μόνο τον κόσμο στο σπίτι αλλά και τις επιχειρήσεις εστίασης. Όλα ξεκίνησαν με ένα δοκιμαστικό τρίμηνο και από τότε, όπως αρέσκονται να λένε πολλοί, the rest is history.

© Θανάσης Καρατζάς

Η ιδέα πίσω από το Norman είναι μία δουλειά τριών ατόμων. Η εργασία της Σοφίας και του Σταύρου δεν είχε καμία σχέση με την εστίαση, όμως ανακάλυψαν ότι αυτό το εγχείρημα ανήκει μέσα στα πράγματα που θα ήθελαν να δοκιμάσουν. Η τελική απόφαση πάρθηκε μαζί με τον Δημήτρη, ο οποίος αποτελεί τον τρίτο της παρέας και εκείνον που έχει εμπειρία πολλών χρόνων στον συγκεκριμένο κλάδο και σε ανάλογα μαγαζιά.

© Θανάσης Καρατζάς
© Θανάσης Καρατζάς

Η «ευκαιρία» τους βρέθηκε στην οδό Νορμάνου, η οποία έχει τη δικιά της πλούσια ιστορία. Για όσους δεν είναι τόσο εξοικειωμένοι με το κέντρο, πρόκειται για μία από τις κάθετες της οδού Ηφαίστου με τα πολλά καταστήματα. Το μικρό δρομάκι βρίσκεται στην καρδιά του Μοναστηρακίου και είναι γεμάτο νεοκλασικά ή εγκαταλελειμμένα σπίτια, γκράφιτι στους τοίχους, παλαιοπωλεία και παλιά δισκάδικα. Σε ένα μέρος, που ήταν μέχρι πριν λίγο καιρό γνώριζε δόξες ως παλαιοπωλείο, στήθηκε το Norman. Αν και νιώθεις πως η περιοχή βγάζει κάτι από την παλιά πρωτεύουσα, το καινούργιο σποτ φαίνεται σαν κάτι που έλειπε από το μέρος. Η δημιουργία του άλλωστε έγινε με σκοπό να δέσει με τη Νορμάνου, δείχνοντας σεβασμό στον ισχυρό χαρακτήρα της περιοχής. Σε αυτό το κομμάτι είναι εμφανής η προσωπική πινελιά των υπεύθυνων, οι οποίοι σχεδίασαν πολύ πολύ προσεγμένα το κατάστημα. 

© Θανάσης Καρατζάς

Περπατώντας ανάμεσα στα μαγαζιά που φέρνουν στον νου την Αθήνα μιας άλλης εποχής, λίγο παλαιότερης και πιο noir, σίγουρα θα το προσέξεις. Λειτουργεί σχεδόν όλη την ημέρα από τις 9 το πρωί μέχρι το βράδυ και αυτοχαρακτηρίζεται all day coffee bar. Σιγά σιγά ανακαλύπτεις τις λεπτομέρειες που έχει βάλει ο Δημήτρης στο μαγαζί. Κατά τη διάρκεια της ημέρας και ενώ κάνεις τις βόλτες σου στην πόλη, μπορείς να δοκιμάσεις τον καφέ specialty coffee 100% Arabica Blend, παραγωγής του ίδιου του καταστήματος.

© Θανάσης Καρατζάς

Την ώρα που αρχίζει να πέφτει ο ήλιος έρχεται η ώρα και για ένα κοκτέιλ. Η λίστα είναι μεγάλη και όλα φτιάχνονται μπροστά σου –για να κάνουν παιχνίδι και τα μάτια-,  με χειροποίητα σιρόπια και χωρίς ζάχαρη, αφού χρησιμοποιούνται φυσικά γλυκαντικά όπως, ας πούμε, σταφύλι. Αφού πάρεις το ποτό στο χέρι μπορείς να συνεχίσεις τη βόλτα σου ή να κάτσεις στα τραπεζάκια και τους πάγκους του μαγαζιού ανάμεσα στα παλιά δισκάδικα.. Κάποιες από τις must επιλογές, και ήδη αρκετά δημοφιλείς, είναι τα Figg inPassion BondDrunk MandarinHibiscus rose mojitoMexican FlightSmoked Pineapple και Super Grandma, τα οποία έχει επιμεληθεί ο Δημήτρης.

© Θανάσης Καρατζάς
© Θανάσης Καρατζάς
© Θανάσης Καρατζάς

Τον τελευταίο καιρό τα παιδιά του Norman δοκιμάζουν μία καινούργια ιδέα, η οποία έχει ξεκινήσει να μπαίνει ήδη στα «θέλω» του κόσμου της περιοχής. Μπορείς, λοιπόν, να παραγγείλεις το αγαπημένο σου κοκτέιλ μέσω delivery και αυτό να έρθει κατευθείαν στην πόρτα του σπιτιού σου. Πίσω από αυτό υπάρχει μία διαδικασία που λαμβάνει χώρα στο κατάστημα. Το κοκτέιλ εμφιαλώνεται σε γυάλινο μπουκαλάκι και έρχεται κοντά σου μέσα σε συσκευασία που εμπεριέχει vaccum με πάγο και τη γαρνιτούρα! Ωραία ιδέα την οποία πολλοί αγκαλιάζουν.

© Θανάσης Καρατζάς
© Θανάσης Καρατζάς

Την ίδια ώρα που πίνεις τον καφέ ή το κοκτέιλ σου, μπορείς να χαζέψεις στους τοίχους του μαγαζιού μικρές εκθέσεις με έργα από καλλιτέχνες όλων των ειδών. Οι άνθρωποι του Norman δίνουν την ευκαιρία σε πολλούς δημιουργούς να παρουσιάσουν τη δουλειά τους και με ένα πέρασμά σου από το μαγαζί, μπορείς να πάρεις και ο ίδιος μια ιδέα γνωρίζοντας τα next big things της πόλης.

Τις βραδινές ώρες στις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας παίζει ένας music selector με παλιές και νέες μουσικές επιλογές για να πιεις το ποτό σου από τους καλά καταρτισμένους bartenders του Norman. 

Norman Athens Bar

Ο Σταύρος είναι ένας από τους υπεύθυνους του Norman και μας φιλοξένησε στο μαγαζί στην οδό Νορμάνου.© Θανάσης Καρατζάς
Ο Σταύρος είναι ένας από τους υπεύθυνους του Norman και μας φιλοξένησε στο μαγαζί στην οδό Νορμάνου.© Θανάσης Καρατζάς

Η αίσθηση, που παίρνεις από αυτό το all day coffee bar στη Νορμάνου, είναι πως έχει φτιαχτεί από ανθρώπους που αγαπάνε πολύ αυτό που κάνουν και επιδιώκουν σε κάθε ευκαιρία να βάζουν την όρεξη και ένα κομμάτι της προσωπικότητάς τους. Ανάμεσα στα παλιά δισκάδικα της οδό Νορμάνου, μπορεί να βρεις το επόμενο σου στέκι. 

Norman Athens Bar 

Νορμανού 6, 2103316943