Life in Athens

Οι 16 καλύτερες παραλίες για βουτιές εντός Αττικής

Εδώ θα σε βρει το καλοκαίρι

Τάκης Σκριβάνος
ΤΕΥΧΟΣ 832
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Παραλίες Αττικής: 8 οργανωμένες και 8 ελεύθερες, χωρίς είσοδο και οι παραλίες με Γαλάζια Σημαία, για βουτιές πριν την καλοκαιρινή άδεια

Λίγο πιο κοντά ή λίγο πιο μακριά από την πόλη, αυτές είναι 8 συν 8 παραλίες που διαλέξαμε για τα μπάνια του καλοκαιριού εντός Αττικής. Οκτώ ελεύθερες, χωρίς είσοδο, και οκτώ οργανωμένες, με όλες τις ανέσεις. Καλές βουτιές!

Ελεύθερες κι ωραίες

Γλυφάδα
Πηγαίνοντας από παραλιακή προς Γλυφάδα, θα δείτε στα δεξιά σας την ταµπέλα «Γλυφάδα». Εκεί στρίβετε δεξιά και αρχίζετε να ψάχνετε για πάρκινγκ. Η παραλία είναι µεγάλη και αµµώδης έξω, αλλά σε σηµεία της στην ακροθαλασσιά έχει πέτρες. Ο δήµος έχει βάλει ψάθινες οµπρέλες, αλλά φυσικά δεν φτάνουν για όλους, ενώ υπάρχει και ναυαγοσώστης. Τις Κυριακές γίνεται ένας µικρός χαµός, πλανόδιοι πωλούν αναψυκτικά και µπίρες, ενώ πολλές φορές υπάρχει και παγωτατζής. Συνεχίζοντας στον ίδιο δρόµο, περίπου στα 500 µ. υπάρχει και δεύτερη παραλία  µε λιγότερο κόσµο.

Μικρό Καβούρι
Αµέσως µετά την παραλία της Βούλας στρίβετε δεξιά στην ταµπέλα «Καβούρι». Κοιτώντας προς τη θάλασσα, στα δεξιά του ξενοδοχείου Divani θα δείτε δύο αµµώδεις παραλίες, στα αριστερά βρίσκονται άλλες τρεις. Με ρηχά νερά όλες τους, είναι ιδανικές για οικογένειες, ενώ κι εδώ άνθρωποι από παρακείµενα καφέ παίρνουν παραγγελίες για ό,τι θέλετε.

Λιανάκιαµ
Αµέσως µετά την πλαζ της Βουλιαγµένης και ακριβώς απέναντι από τη Λίµνη θα συναντήσετε το πρώτο λιµανάκι, ενώ ακολουθούν άλλα δύο (το τρίτο προσφέρεται και για γυµνισµό). Πρόκειται για κολπίσκους µε βραχάκια από τα οποία θα βουτάτε στη θάλασσα. Τρία είναι τα γνωστά λιµανάκια γιατί συγκεντρώνουν κόσµο, υπάρχουν όµως στη διαδροµή και κολπίσκοι στους οποίους είναι πιθανό να είστε µόνοι σας – προσοχή στην κατάβαση.

ΚΑΠΕ, Λεγρενά
Αµέσως µετά τον οικισµό Χάρακας και λίγο πριν από τα Λεγρενά, µε κατεύθυνση προς Σούνιο, στρίβεται στην ταµπέλα «Ιδιοκτησία ΚΑΠΕ». Οδηγείτε για λίγο στον χωµατόδροµο και παρκάρετε. Αν δεν έχετε πάει, τις καθηµερινές που δεν έχει πολύ κόσµο θα αναρωτιέστε πώς είναι δυνατόν να υπάρχει τέτοια παραλία µία ώρα (µε το αµάξι) από το κέντρο της Αθήνας. Κοιτώντας προς τη θάλασσα στα δεξιά υπάρχει και δεύτερη παραλία, όπου µπορεί να συναντήσετε και γυµνιστές. Να έχετε προµήθειες µαζί σας.

Αλθέα (Σκαλάκια Αγίας Μαρίνας), Κορωπί
Αµέσως µετά τη Βάρκιζα, στην αρχή του Δήµου Κρωπίας, σίγουρα θα εντυπωσιαστείτε από αυτόν τον µικρό κολπίσκο που θα σας θυµίσει λιγάκι τις αγαπηµένες Κυκλάδες. Για να φτάσετε στην παραλία, θα κατεβείτε λίγα σκαλάκια και να µην ξεχάσετε να έχετε προµήθειες!

Ερωτοσπηλιά, Πόρτο Ράφτη
Ένα χιλιόµετρο από το Πόρτο Ράφτη, µε αµµουδιά, βράχια και ίσκιο από δεντράκια στις άκρες και µικρές σπηλιές. Αν δεν σας αρέσει η πολυκοσµία καλύτερα να την προτιµήσετε κάποια καθηµερινή. Υπάρχει και beach bar µε τον σχετικό χαµό.

Αλεποχώρι και Ψάθα, Βίλια Αττικής
Από την άλλη πλευρά της Αττικής, προς τα δυτικά, σε µια απόσταση περίπου 60 χλµ. από την Αθήνα. Και οι δύο παραλίες είναι πολύ µεγάλες, τα νερά είναι δροσερά, υπάρχουν οργανωµένοι χώροι µε ξαπλώστρες και οµπρέλες αλλά και πολύς ελεύθερος χώρος για να βάλετε την πετσέτα σας. Πολύ όµορφα και τα ταβερνάκια στην άκρη της Ψάθας, µε τα τραπεζάκια σχεδόν πάνω στο κύµα.

Οι οργανωµένες

Ακτή του Ηλίου
Η πιο κοντινή οργανωµένη παραλία από το κέντρο της Αθήνας, στον Άλιµο, µε θαλάσσια παιχνίδια, εστιατόρια και καφέ, ακόµη και µαγαζιά µε ρούχα (παραλίας). Η γενική είσοδος τις καθηµερινές είναι 6 ευρώ και 8 τις καθηµερινές. Αντίστοιχα, για παιδιά 5-12 ετών και για ανθρώπους άνω των 65 ετών, 3 και 4 ευρώ. Για ανέργους οι τιµές είναι 4 και 5 ευρώ (καθηµερινές και ΣΚ). Σηµειώστε ότι η προµήθεια ξαπλώστρας θα σας κοστίσει άλλα 2 ευρώ τις καθηµερινές και 4 τα ΣΚ. Τυχεροί οι δηµότες του Αλίµου οι οποίοι απολαµβάνουν δωρεάν είσοδο τις καθηµερινές και χρεώνονται για την ξαπλώστρα 1 ευρώ και 2 τα ΣΚ. 

Λ. Ποσειδώνος έναντι 62, 2109855169, www.aktitouiliou.gr

Ακτή Βουλιαγένης
Η αγαπηµένη πλαζ της Βουλιαγµένης, η οποία λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Απόλυτα οργανωµένη, διαθέτει πλέον και την Ακτή Gold, µε αποκλειστική πρόσβαση και εξυπηρέτηση. Τις καθηµερινές η είσοδος κοστίζει 10 ευρώ και τα Σαββατοκύριακα ανεβαίνει στα 15, ενώ τα αντίστοιχα µειωµένα εισιτήρια είναι 5 και 8 ευρώ. Για την Ακτή Gold η είσοδος όλες τις ηµέρες είναι 65 ευρώ.

Λ. Ποσειδώνος, στάση Α΄ Πλαζ Βουλιαγµένης, 210 8960769, www.vouliagmeni-akti.gr

Αστέρας Βουλιαγένης
Η υπερπαραγωγή της Αθηναϊκής Ριβιέρας, µε ιστορία από το 1959, και όλα τα κοµφόρ, όπως εστιατόρια, µπαράκια και καφέ. Εδώ θα έρθετε εάν θέλετε να κάνετε το µπάνιο σας δίπλα σε τηλεοπτικούς και άλλους, µικρότερους ή µεγαλύτερους, αστέρες, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα online κράτησης. Τα παιδάκια έως και 4 ετών µπαίνουν δωρεάν κι από εκεί και µετά (βάσει διαθεσιµότητας): το σετ (δύο ξαπλώστρες, µία οµπρέλα) τις καθηµερινές 50 ευρώ για ενήλικες και 12,50 για παιδιά 5-12 ετών. Τα Σαββατοκύριακα οι τιµές διαµορφώνονται σε 80 και 20 ευρώ, αντίστοιχα. Για τις online κρατήσεις οι τιµές είναι πιο τσιµπηµένες: 70 ευρώ για τις καθηµερινές και 140 για τα ΣΚ.

Απόλλωνος 40, Λαιµός Βουλιαγµένης, 210 8901619, www.astir.gr/beach    

Λίμνη Βουλιαγένης
Δεν µιλάµε για παραλία βέβαια, αλλά για την υπέροχα ατµοσφαιρική Λίµνη της Βουλιαγµένης, το πιο βαθύ σηµείο της οποίας φτάνει τα 100 µέτρα και τα νερά της είναι σχετικά ζεστά χειµώνα-καλοκαίρι. Ο χώρος περιµετρικά είναι διαµορφωµένος µε ξαπλώστρες και οµπρέλες, ενώ υπάρχουν χώρος στάθµευσης, παιδική γωνιά, αποδυτήρια, ντους µε ζεστό νερό, πρόσβαση σε ΑµΕΑ κ.ά. Γενική είσοδος 15 ευρώ τις καθηµερινές και 18 τα ΣΚ. Εάν είστε µέλη, οι τιµές είναι τρία ευρώ χαµηλότερες. 

Λ. Ποσειδώνος, Βουλιαγµένη, 210 8962237-9, www.limnivouliagmenis.gr

Varkiza Resort (Yabanaki)
Τεράστια, απίθανη παραλία, µε αµµουδιά και ρηχά  νερά, µε χίλιες και µία δραστηριότητες που δεν θα αφήσουν κανέναν να πλήξει. Το Yabanaki είναι ανοιχτό όλον τον χρόνο και διαθέτει καφέ, µπαρ, beach bar, εστιατόριο, παιδότοπο, σπα, θαλάσσια παιχνίδια, καταστήµατα µε ρούχα κ.ά. Είσοδος τις καθηµερινές 7,50 ευρώ σε σετ ξαπλώστρας-οµπρέλας και τα Σαββατοκύριακα 8,50, αλλά, εάν θέλετε και το σετ, θα πρέπει να καταβάλλετε 10 επιπλέον ευρώ.

Ακτή Βάρκιζας, 210 8972414, www.varkizaresort.gr

Λαγονήσι Grand Resort
Άλλη µια υπερπαραγωγή της Αθηναϊκής Ριβιέρας, µπροστά από το ξενοδοχείο Grand Resort Lagonissi, σε µια έκταση 300 στρεµµάτων, µε θαλάσσια σπορ, γήπεδα beach volley, ποδόσφαιρο και πρόσβαση στην πισίνα του ξενοδοχείου για τα µέλη του Grand Beach Membership Club. Για την παραλία Grand Beach θα πληρώσετε 40 ευρώ τις καθηµερινές και 80 τα Σαββατοκύριακα. Για τα παιδιά 6-12 ετών θα χρειαστείτε 10 και 20 ευρώ, αντίστοιχα, αλλά χωρίς ξαπλώστρα.

40ό χλµ. Λ. Αθηνών-Σουνίου, 2291076000, www.lagonissiresort.gr/el

Eden Beach
Η κοσµοπολίτικη παραλία της Αναβύσσου, µπροστά από το ξενοδοχειακό συγκρότηµα Eden Beach Resort Hotel, διαθέτει κοκτέιλ µπαρ, σνακ µπαρ, αποδυτήρια και ντους, θαλάσσια σπορ, καταδυτικό κέντρο, θαλάσσιο πάρκο και πολλές ακόµη παροχές. Τις καθηµερινές το σετ δύο ξαπλώστρες και µια οµπρέλα κοστίζει 6 ευρώ και τα Σαββατοκύριακα 20 ευρώ. Εάν θέλετε µεγαλεία, µπορείτε να επιλέξετε το κρεβάτι παραλίας για 30 ευρώ τις καθηµερινές και 60 το Σαββατοκύριακο.

47ο χλµ. Λ. Αθηνών - Σουνίου, 22910 60031, www.evereden.gr/el/paralia

Kαράβι Σχοινιά
Παραθαλάσσιος χώρος αναψυχής 30 στρεµµάτων µε 100 µέτρα πρόσοψη στη θάλασσα και ιδιωτικό πάρκινγκ 1.500 θέσεων µε σκίαση. Στις εγκαταστάσεις του περιλαµβάνονται εστιατόριο και beach bar, καθώς και αθλητικές εγκαταστάσεις µε σχολή windsurfing και γήπεδα beach volley. Η είσοδος είναι δωρεάν, αλλά για να πάρετε σετ ξαπλώστρες-οµπρέλα θα πληρώσετε 8 ευρώ τις καθηµερινές και 10 τα Σαββατοκύριακα.

Λ. Ποσειδώνος 198, Μαραθώνας, 2294055950, www.karavi.gr/el

Οι 16 παραλίες της Αττικής µε Γαλάζια Σηµαία

Η Γαλάζια Σηµαία «απονέµεται» σε παραλίες µε «εξαιρετική» ποιότητα υδάτων, και η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους. Για το 2022, παραλίες µε Γαλάζια Σηµαία στην Αττική είναι οι εξής: Μπρεξίζα (Μαραθώνας), Διασταύρωση, Λίµνη (Σπάτα-Αρτέµιδα), Αυλάκη (Μαρκόπουλο), 1ο Λιµανάκι Δασκαλειό Κερατέας/Solo Pino (Λαυρεωτική), Λαγονήσι 1-Grand Beach/ Grand Resort Lagonissi, Λαγονήσι 2-Mediterraneo/Grand Resort Lagonissi, Λαγονήσι 3-Κοχύλια/ Grand Resort Lagonissi, Μαύρο Λιθάρι/Ever Eden Beach (Σαρωνικός), Αστέρας Βουλιαγµένης, Βάρκιζα, Βούλα Α, Βουλιαγµένη (Βάρη, Βούλα, Βουλιαγµένη), Γλυφάδα, Γλυφάδα Α, Γλυφάδα Β.