- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Αθήνα: Πρεμιέρα αιτήσεων για το νέο πρόγραμμα «Πρόσοψη»
Πώς θα «μεταμορφωθούν» τα κτίρια της Αθήνας
Αθήνα - Nέο πρόγραμμα «Πρόσοψη»: Πρεμιέρα στις αιτήσεις - Οι δικαιούχοι και τα ποσά επιδότησης.
Στην υλοποίηση ενός προγράμματος-μαμούθ, που θα αναβαθμίσει αισθητικά την Αθήνα και θα αναδείξει τον μοναδικό κτιριακό πλούτο της, προχωρούν ο δήμος Αθηναίων, η Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.
Σημειώνεται, ότι το 54% των κτιρίων της Αθήνας έχει κατασκευαστεί πριν από το 1970, ενώ ειδικά στο κέντρο της πόλης έξι στα δέκα κτίρια έχουν ανεγερθεί πριν το 1960. Μάλιστα, πολλά εξ αυτών δεν έχουν υποστεί ποτέ παρεμβάσεις επισκευής στους κοινόχρηστους χώρους, με αποτέλεσμα την αισθητική και λειτουργική τους υποβάθμιση, αλλά και τη δημιουργία σοβαρών θεμάτων ασφάλειας λόγω των αποκολλήσεων και των πτώσεων.
Το πρόγραμμα «Πρόσοψη», το οποίο σε πρώτη φάση έχει προϋπολογισμό ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, προβλέπει την επιδότηση των ιδιοκτητών ακινήτων της πρωτεύουσας, προκειμένου να αποκαταστήσουν, να συντηρήσουν και να αναβαθμίσουν αισθητικά τις προσόψεις των κτιρίων τους.
Επίσης, επιδοτεί τη φύτευση θάμνων και δέντρων σε προκήπια και άλλους κοινόχρηστους χώρους της πρόσοψης. Πρόκειται για παρεμβάσεις που θα «απελευθερώσουν» τα κτίρια από στοιχεία που αλλοιώνουν την αρχιτεκτονική τους φυσιογνωμία, δίνοντας χρώμα, φως και ζωή στο κέντρο και τις γειτονιές της Αθήνας.
Το «πράσινο φως» σήμερα στο δημαρχείο Αθηνών
Σε σημερινή συνάντησή τους στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Αθήνας ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.» Χρόνης Ακριτίδης και ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργος Στασινός άναψαν και επίσημα το «πράσινο φως» για την έναρξη της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων για το νέο πρόγραμμα.
«Τα γερασμένα και φθαρμένα κτίρια της Αθήνας, μεταξύ των οποίων και πολλά μοναδικής αρχιτεκτονικής ομορφιάς και ιστορίας, που εδώ και χρόνια είχαν αφεθεί στην τύχη τους και ήταν «σκεπασμένα» από το γκρι της ρύπανσης, θα μπορέσουν να αποκτήσουν καινούργια ζωή και να μπουν ξανά στον «καμβά» της πόλης, αναβαθμίζοντας την καθημερινότητα των κατοίκων της. Αυτό είναι για εμάς το μεγάλο στοίχημα. Και το κερδίζουμε μέρα με τη μέρα. Με ολοκληρωμένο σχέδιο, πολύπλευρες δράσεις, συνεργασίες, υπομονή και επιμονή» δήλωσε με αφορμή την έναρξη του προγράμματος «Πρόσοψη» ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.
Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.» Χρόνης Ακριτίδης ανέφερε «Το πρόγραμμα «Πρόσοψη», το οποίο παρουσίασε σήμερα ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης και υλοποιείται από την ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΘΗΝΑΣ Α.Ε συνιστά μία ολοκληρωμένη παρέμβαση για την αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων της Αθήνας και κατ΄επέκταση της πόλης μας. Η Αθήνα αξίζει την προσοχή, την φροντίδα και την αγάπη μας. Η αισθητική, είναι πολιτισμός. Και η πόλη μας, είναι η κοιτίδα του πολιτισμού».
«Η ανακαίνιση του κτιριακού αποθέματος της χώρας είναι ήδη μια πολύ σημαντική προτεραιότητα και η σημασία της θα αυξάνεται όσο περνούν τα χρόνια. Ιδίως σε πόλεις όπως η Αθήνα, που η πλειοψηφία των κτιρίων έχουν ηλικία άνω των 40-50 ετών, η ανακαίνιση αποτελεί ευκαιρία όχι μόνο αισθητικής αναβάθμισης αλλά και βελτίωσης της ασφάλειας. Θέλω να συγχαρώ τον Δήμο της Αθήνας και την εταιρεία ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΘΗΝΑΣ για τη σημαντική πρωτοβουλία για την ανακαίνιση των προσόψεων των κατοικιών και των μικτών κτιρίων της πόλης. Μέσω καλής συνεργασίας, το πρόγραμμα "Πρόσοψη" έχει πλέον μεγαλύτερη ταχύτητα, ηλεκτρονικές και πιο απλές, σε σχέση με άλλα προγράμματα του δημοσίου, διαδικασίες, που υλοποιούνται μέσω μηχανικού που αναλαμβάνει και την ευθύνη. Το πρόγραμμα "Πρόσοψη" του Δήμου Αθηναίων μπορεί να λειτουργήσει ως παράδειγμα και για άλλους δήμους στο μέλλον. Οι Αθηναίοι και οι ιδιοκτήτες στην Αθήνα ας μην χάσουν αυτή την ευκαιρία, Μπορούν μάλιστα να τη συνδυάσουν εν τέλει, αργότερα, με άλλα κίνητρα της Πολιτείας για την ανακαίνιση κτιρίων», υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργος Στασινός.
Οι δικαιούχοι, τα ποσά και οι εργασίες που επιδοτούνται
Στο πρόγραμμα, το οποίο υλοποιείται σχεδόν 20 χρόνια μετά το αντίστοιχο που «έτρεξε» την περίοδο 2003-2006, μπορούν να ενταχθούν όλα τα ιδιωτικά κτίρια εντός του Δήμου Αθηναίων, δηλαδή μονοκατοικίες, διπλοκατοικίες, πολυκατοικίες και διατηρητέα.
Προβλέπει μέγιστο ποσό επιδότησης ύψους 6.000 ευρώ ανά κτίριο, ενώ ειδικά για τα διατηρητέα η επιδότηση μπορεί να φτάσει έως και τις 7.200 ευρώ ανά κτίριο. Μέσω της δράσης επιδοτούνται εργασίες επισκευής, χρωματισμού και συντήρησης των προσόψεων των κτιρίων και επιμέρους στοιχείων αυτών όπως κουφώματα, γύψινα, ορθομαρμαρώσεις.
Ηλεκτρονικά η υποβολή αιτήσεων και η διεκπεραίωση των διαδικασιών
Βασική καινοτομία του Προγράμματος «Πρόσοψη», σε σχέση με παλαιότερες αντίστοιχες δράσεις, αποτελεί η ηλεκτρονική διεκπεραίωση όλων των διαδικασιών του Προγράμματος, μέσω της πλατφόρμας e – adeies του Υπουργείου Ενέργειας που διαχειρίζεται το ΤΕΕ, συμβάλλοντας στον ψηφιακό μετασχηματισμό των διοικητικών διαδικασιών που αφορούν τον τομέα των ακινήτων.
Η υποβολή των αιτήσεων ξεκινά σήμερα, 7 Ιουνίου 2022, και θα ολοκληρωθεί με την εξάντληση των διαθέσιμων πόρων. Οι αιτήσεις και οι σχετικές διαδικασίες θα πραγματοποιούνται από ιδιώτη μηχανικό, ο οποίος θα επιλέγεται από τον πολίτη, μέσω της ιστοσελίδας https://prosopsi.gr/ αλλά και των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του ΤΕΕ με απόλυτη διαφάνεια και έλεγχο. Μάλιστα, ο μηχανικός που θα επιλέγει ο ωφελούμενος δεν θα διεκπεραιώνει απλά τη διαδικασία, αλλά θα παρακολουθεί την υλοποίηση των παρεμβάσεων, θα μεριμνά για τη λήψη των απαραίτητων αδειών και εγκρίσεων και θα ελέγχει ποσοτικά και ποιοτικά τις εργασίες που εκτελέστηκαν προκειμένου να καταβληθεί η επιδότηση.
Από την πλευρά τους οι ιδιοκτήτες των κτιρίων που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, θα πρέπει υποχρεωτικά να απομακρύνουν ατομικές κεραίες, καθώς και παράνομες διαφημιστικές και επαγγελματικές πινακίδες.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Πρόγραμμα «Πρόσοψη», στην ιστοσελίδα του Προγράμματος www.prosopsi.gr. Επίσης, μπορούν να καλούν στο Help Desk του Προγράμματος, το οποίο έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία, για πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα και τη διαδικασία των αιτήσεων (2144062540).
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Με αφορμή τα 1000 τεύχη της Athens Voice, καταγράφουμε όλα όσα κάνουν αυτή την πόλη δική μας.
Με αφορμή τα 1000 τεύχη της ATHENS VOICE, ο φωτογράφος Τάσος Ανέστης μιλά για τα Αναφιώτικα, το μικρό κυκλαδονήσι που κρύβεται κάτω από την Ακρόπολη
Με αφορμή τα 1000 τεύχη της ATHENS VOICE, η συγγραφέας ακολουθεί μια διαδρομή στην πόλη όπου οι δρόμοι, οι εικόνες και οι αναμνήσεις μπλέκονται με το σήμερα
Με αφορμή τα 1000 τεύχη της ATHENS VOICE, τρεις φωτογράφοι αποτυπώνουν τη δική τους Αθήνα μέσα από εικόνες, στιγμές και πρόσωπα της πόλης
Με αφορμή τα 1000 τεύχη της ATHENS VOICE, η Βικτώρια Σαντούλιακ γράφει για την Αθήνα της φιλοξενίας και των μικρών καθημερινών στιγμών που την έκαναν να νιώσει σπίτι: H Αθήνα της Βικτώρια Σαντούλιακ
Με αφορμή τα 1000 τεύχη της ATHENS VOICE, ο ζωγράφος μιλά για την Πλατεία Αμερικής, ένα αθηναϊκό μωσαϊκό ανθρώπων, εικόνων και αλλαγών
Ραντεβού το Σάββατο, 6 Ιουνίου, στο Cultivos
Με αφορμή τα 1000 τεύχη της ATHENS VOICE, ο Δημήτρης Κάσδαγλης μιλά για το πνεύμα, την κληρονομιά και τη βραχνή, περήφανη φωνή της Αθήνας
Με αφορμή τα 1000 τεύχη της ATHENS VOICE, η Γιασεμί Κηλαηδόνη μιλά για την πιο τρυφερή ανάμνηση που της λείπει από την πόλη
Με αφορμή τα 1000 τεύχη της ATHENS VOICE, ο δημοσιογράφος γράφει για την ακτογραμμή, τις γειτονιές και τις μικρές ατέλειες που κάνουν την πόλη ξεχωριστή
Με αφορμή τα 1000 τεύχη της ATHENS VOICE, ο συγγραφέας επιστρέφει στις γειτονιές, τις γεύσεις και τις διαδρομές που έφτιαξαν τη δική του Αθήνα
Με αφορμή τα 1000 τεύχη της ATHENS VOICE, ο φωτογράφος Τάσος Βρεττός καταγράφει την αθέατη Αθήνα των θρησκειών και των ανθρώπων της
Για ακόμη μία χρονιά, ο Voice102,5 κατάφερε να μετατρέψει μια αθηναϊκή πλατεία σε μια μεγάλη γιορτή
Με αφορμή τα 1000 τεύχη της Athens Voice, καταγράφουμε όλα όσα κάνουν αυτή την πόλη δική μας.
Oι νέες υποδομές θα εξυπηρετούν περίπου 400.000 χρήστες ετησίως
Με αφορμή τα 1000 τεύχη της ATHENS VOICE, καταγράφουμε όλα όσα κάνουν αυτή την πόλη δική μας
Με αφορμή τα 1000 τεύχη της ATHENS VOICE, ο Ρωμανός Γεροδήμος γράφει για την Αθήνα που ανακαλύπτει σε κάθε γωνιά του κόσμου
Με αφορμή τα 1000 τεύχη της Athens Voice, φίλοι, συνεργάτες και γνωστοί Αθηναίοι γράφουν λόγους που αγαπούν την Αθήνα
Με αφορμή τα 1000 τεύχη της ATHENS VOICE, ο ζωγράφος Αντώνης Σκαμπαβιρίας στρέφει το βλέμμα του στα αθηναϊκά μπαλκόνια και στις ιστορίες που κρύβουν
Με αφορμή τα 1000 τεύχη της ATHENS VOICE, ο ζωγράφος Πάβλος Χαμπίδης θυμάται τη στιγμή που αντίκρισε το REX σαν να το έβλεπε για πρώτη φορά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.