Life in Athens

Νίκη Αραμπατζή: Πάρτε τα ποδήλατά σας και ελάτε να απολαύσουμε τη βόλτα

Ο 27ος Ποδηλατικός Γύρος της Αθήνας επιστρέφει και οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν ουσιαστικά την πόλη τους

114868-649339.jpg
Μαρία Αλεξίου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νίκη Αραμπατζή, η πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ

Νίκη Αραμπατζή: Η Πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ μιλάει στην ATHENS VOICE με αφορμή τον 27ο Ποδηλατικό Γύρο της Αθήνας (Κυριακή 29 Μαΐου στην πλατεία Συντάγματος).

Ο 27ος Ποδηλατικός Γύρος της Αθήνας είναι γεγονός! Η μεγάλη διοργάνωση του Δήμου Αθηναίων για το ποδήλατο που πραγματοποιείται από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), επιστρέφει μετά από τρία χρόνια στην καρδιά της πόλης, στην πλατεία Συντάγματος, την Κυριακή 29 Μαΐου.

Με αφορμή το σημαντικό αυτό αθλητικό θεσμό, που ξεχωρίζει για την ιστορικότητά του, τις διαδρομές του και τη μαζική συμμετοχή, συναντήσαμε την Πρόεδρο του ΟΠΑΝΔΑ Νίκη Αραμπατζή για να μας μιλήσει για τη μεγάλη διοργάνωση αλλά και για την πρόκληση που αντιμετωπίζει στο τιμόνι του Οργανισμού να εξελιχθεί κάθε γειτονιά της Αθήνας σε επίπεδο πολιτισμού και αθλητισμού.

Ο Ποδηλατικός Γύρος της Αθήνας επιστρέφει μετά από τρία χρόνια. Πόσο πιστεύετε ότι έχουν ανάγκη οι πολίτες της πόλης να εκφραστούν μέσα από την άθληση;
Είναι αλήθεια ότι ο κόσμος έχει ανάγκη να βγει έξω από το σπίτι και να συμμετάσχει ξανά σε μαζικά γεγονότα. Τρία χρόνια μετά και με όσα έχουμε περάσει (πανδημία, κρίση, πόλεμος και τώρα πάλι οικονομική κρίση) πιστεύω ότι είμαστε υποχρεωμένοι, αφού τώρα μπορούμε, να προσφέρουμε διεξόδους εκτόνωσης μέσω του αθλητισμού στους πολίτες. Το είδαμε με τον μαραθώνιο, τον ημιμαραθώνιο, και τα στοιχεία που έχουμε από τις ηλεκτρονικές εγγραφές δείχνουν ότι και ο ποδηλατικός γύρος θα πάει το ίδιο δυναμικά.

Ποδηλατικός Γύρος της Αθήνας

Οι διαδρομές του Ποδηλατικού Γύρου αναδεικνύουν την ιστορικότητά της Αθήνας. Πιστεύετε ότι ο αθλητισμός, αλλά και ο πολιτισμός, είναι ένας τρόπος να δούμε ξανά την Αθήνα;
Τουλάχιστον για εμάς αυτό είναι το στοίχημα. Μέσα από τα γεγονότα του πολιτισμού και του αθλητισμού που λαμβάνουν χώρα διάσπαρτα στην πόλη σκοπός είναι να δώσουμε την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να τη γνωρίσουν ουσιαστικά. Όντως οι διαδρομές του ποδηλατικού γύρου των 5χλμ και των 15 χλμ έχουν σχεδιαστεί από το έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό του τμήματος μαζικού αθλητισμού του ΟΠΑΝΔΑ έτσι ώστε οι συμμετέχοντες να διασχίσουν ποδηλατώντας ιστορικά σημεία στην πόλη. Η συμμετοχή με το ποδήλατό σας θα σας πείσει!

Ο πολιτισμός, αλλά και ο αθλητισμός, δοκιμάστηκαν ανελέητα κατά την περίοδο της πανδημίας με τα συνεχή lockdown. Ο δήμος έχει κάνει κινήσεις ενίσχυσής του. Τι άλλο να περιμένουμε από τον ΟΠΑΝΔΑ;
Ο Δήμος Αθηναίων και ο Δήμαρχος προσωπικά, αντιλαμβανόμενος πλήρως ότι ο πολιτισμός και ο αθλητισμός και κυρίως οι άνθρωποί τους δοκιμάστηκαν από τον κορωνοϊό επένδυσε στην ουσιαστική στήριξή τους. Στο λυρικό θέατρο, ένα σπάνιο είδος θεάτρου, επένδυσε σε ακριβές παραγωγές στο Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας. Μέσω της προγραμματικής σύμβασης για τον πολιτισμό αγοράστηκαν ξανά, μετά από τουλάχιστον 15 χρόνια, έργα τέχνης εικαστικών καλλιτεχνών. Στηρίξαμε τους ανθρώπους του θεάτρου και της μουσικής προσφέροντας για δύο χρόνια δωρεάν τις υποδομές του Δήμου ή αγοράζοντας τις παραστάσεις διαφόρων σχημάτων όλων των ρεπερτορίων. Στον αθλητισμό μείωσε τις συνδρομές των αθλητικών σωματείων κατά 50% ως ενίσχυση για την περίοδο της καραντίνας, αντιλαμβανόμενος την μείωση των εσόδων των ομάδων σε όλα τα αθλήματα. Τώρα με τη νέα κανονικότητα το καλοκαίρι του 2022 επιστρέφει δυναμικά στον πολιτισμό με το πρόγραμμα «Όλη η πόλη μια σκηνή» (για το οποίο προηγήθηκε open call) με πολλά καλλιτεχνικά δρώμενα στην πόλη σε πλατείες, πάρκα, θέατρα αλλά και γήπεδα από 17/6 - 31/7 ενώ επιστρέφουν όλα τα αθλητικά γεγονότα στην πόλη με πιο άμεσα τον ποδηλατικό γύρο στις 29/5 και το golden cup (beach volley) στις 2-5/6 στην πλατεία Συντάγματος, ενώ παράλληλα οργανώνουμε μικρότερης κλίμακας αθλητικά events στις γειτονιές, όπως πρόσφατα το half court της Red Bull στο ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ στο Νέο Κόσμο.

Αφήνει κάποιο αποτύπωμα το πώς βλέπετε και βάζετε κι άλλες περιοχές στη ζωή μας, και γενικότερα, πώς αναδεικνύετε, πέρα από το κέντρο, και τις γειτονιές της πόλης;
Σας ευχαριστώ για την ερώτηση. Ξέρετε έχω γεννηθεί, μεγαλώσει και ακόμα διαμένω στα Πατήσια στην Αθήνα. Γνωρίζω λοιπόν καλά ότι οι απομακρυσμένες από το κέντρο γειτονιές δεν προσελκύουν το ενδιαφέρον των διοικήσεων για διοργανώσεις. Αυτό λοιπόν η παρούσα Δημοτική Αρχή προσπαθεί να το αλλάξει. Με τη φιλοσοφία ότι Αθήνα δεν είναι μόνο το κέντρο αλλά όλα τα δημοτικά διαμερίσματα, προσπαθούμε να οργανώνουμε σε όλη την πόλη events και να δίνουμε ζωή στα γήπεδα αλλά και σε πολιτιστικούς χώρους των γειτονιών. Το εφαρμόσαμε από την πρώτη στιγμή τα περασμένα Χριστούγεννα με την απόλυτα σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου μας με τα χριστουγεννιάτικα χωριά που τοποθετήσαμε, ένα σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα, και ο κόσμος το αγκάλιασε επειδή είδε ότι ο Δήμος είναι εκεί για εκείνους και όχι σε προεκλογική περίοδο.

Ποδηλατικός Γύρος της Αθήνας

Ήδη γίνονται παρεμβάσεις σε πολλές δομές του ΟΠΑΝΔΑ. Να περιμένουμε και σε άλλες πολιτιστικές ή αθλητικές υποδομές του δήμου; Και αν ναι, σε ποιες;
Όταν κάνεις αποκέντρωση γεγονότων παράλληλα δημιουργείται η ανάγκη να συντηρήσεις πολλές περισσότερες υποδομές. Ας είμαστε ειλικρινείς, οι υποδομές του ΟΠΑΝΔΑ είναι πεπαλαιωμένες και δεν είχαν συντηρηθεί ποτέ τα τελευταία 30 χρόνια. Ο Δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης με ενέργειές του κατάφερε τα προηγούμενα 2 χρόνια να εξασφαλίσει με το πρόγραμμα Φιλόδημος της Περιφέρειας Αττικής, τη χρηματοδότηση για τη ριζική ανακαίνιση των ανοιχτών γηπέδων, των κλειστών γηπέδων και των κολυμβητηρίων. Ταυτόχρονα ανακατασκευάζουμε ιδίοις πόροις τις παιδικές χαρές στην πόλη ενώ αυτή την περίοδο τρέχουμε παράλληλα διαδικασίες συντήρησης αθλητικών και πολιτιστικών υποδομών. Για την ακρίβεια το 2022 έχει εκπονηθεί το μεγαλύτερο τεχνικό πρόγραμμα στον ΟΠΑΝΔΑ τα τελευταία 15 τουλάχιστον χρόνια. Αυτό που ήθελα επίσης να τονίσω είναι ότι δεν πανηγυρίζουμε για όσα σχεδιάζουμε. Σε αυτή την πόλη βρισκόμαστε, περπατάμε, μεγαλώνουμε και ξέρουμε τα προβλήματα. Αγωνιζόμαστε καθημερινά να κάνουμε σε ελάχιστο χρονικό διάστημα ό,τι δεν έχει γίνει για δεκαετίες στην πόλη.

Kαι μια τελευταία πιο προσωπική ερώτηση. Εσείς θα συμμετάσχετε στον ποδηλατικό γύρο;
Μα φυσικά και δεν θα χάσω αυτήν την ευκαιρία! Θα είμαι εκεί με το ποδήλατό μου! Και το προτείνω ανεπιφύλακτα σε όλους! Μπείτε και εγγραφείτε ηλεκτρονικά στο www.opanda.gr ή podilatikos.opanda.gr, πάρτε τα ποδήλατά σας και ελάτε να απολαύσουμε τη βόλτα! Ραντεβού λοιπόν την Κυριακή 29/5, στην πλατεία Συντάγματος, στις 10.00 (για τα 15χλμ) και στις 11.15 (για τα 5χλμ).

27ος Ποδηλατικός Γύρος της Αθήνας

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ