Life in Athens

City Vibes: Τα γλυπτά και τα ταφικά μνημεία στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών

Ο Γιώργος Πασπαράκης μας προτείνει τη διαδρομή που θα πρέπει να ακολουθήσουμε για να δούμε όλα τα υπέροχα γλυπτά

Γιώργος Πασπαράκης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το City Vibes και ο Γιώργος Πασπαράκης στο Α' Νεκροταφείο - Τα γλυπτά και τα ταφικά μνημεία στη video στήλη της ATHENS VOICE.

Κάμερα: Δημήτρης Γεωργοσόπουλος
Μοντάζ: Δημήτρης Μουσχουλής


Μια βόλτα στους κήπους του είναι ένα ταξίδι στον χρόνο που ξεκινάει τον περασμένο αιώνα. Αγωνιστές του 1821, πολιτικοί, ηθοποιοί, ευεργέτες, άνθρωποι που διαμόρφωσαν την σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας, βρίσκονται εδώ. Το Α' Κοιμητήριο είναι μια υπαίθρια γλυπτοθήκη και αναφέρεται σε όλους τους τουριστικούς οδηγούς. Γύρω στα 700 γλυπτά μπορεί κάποιος να θαυμάσει κάνοντας βόλτα στο υπαίθριο «μουσείο».

Πρώτη στάση της εξερεύνησής μας είναι η κεντρική πλατεία, ο τομέας πολυτελείας, όπως λέγεται. Εκεί μπορούμε να δούμε τάφους αρχιεπισκόπων, μεγάλων πολιτικών αρχηγών καθώς και ένα ταφικό μνημείο. «Η μάνα της κατοχής» είναι ένα γλυπτό αφιερωμένο σε όλες τις μητέρες που έχασαν την ζωή τους από την πείνα και φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Κώστα Βαλσάμη.

«Η μάνα της κατοχής» του γλύπτη Κώστα Βαλσάμη

Λίγο πιο κάτω βρίσκεται και το πιο γνωστό γλυπτό του Γιαννούλη Χαλεπά, «Η Κοιμωμένη του Χαλεπά». Η κοπέλα παρουσιάζεται ξαπλωμένη να κοιμάται βαθιά. Έχει λυτά μαλλιά, λυγισμένα πόδια και στα χέρια της κρατά ένα σταυρό, από τον οποίο και καταλαβαίνουμε ότι είναι νεκρή.

«Η κοιμωμένη του Χαλεπά» στο Α' Νεκροταφείο

Αν συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο στο τέλος του συναντάμε και το ταφικό μνημείο του Μιχαήλ Τοσίτσα. Ένα εντυπωσιακό γλυπτό, ένα από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας, δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Λαζάρου. Έργο των Τηνίων γλυπτών Γεώργιου και Λαζάρου Φυτάλη. Στον παλαιότερο τομέα του νεκροταφείου θα θαυμάσουμε γλυπτά των αγωνιστών του 1821 καθώς και μνημεία αφιερωμένα στη Φιλική Εταιρεία.

Η βόλτα μας θα κλείσει στο Μαυσωλείο του Ερρίκου Σλήμαν από τον Τσίλλερ. Η αγάπη του για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό φαίνεται από το ταφικό του μνημείο, το οποίο μοιάζει με μικρογραφία αρχαιοελληνικού ναού.