Γραφιστική απεικόνιση της περιοχής του Ελληνικού μετά την ανάπλαση από τη Lamda Development
Life in Athens

The Ellinikon: Το νέο πρόσωπο της Αθηναϊκής Ριβιέρας

Η μεγάλη επένδυση της Lamda Development στην περιοχή του Ελληνικού και τα σχέδια που θα αλλάξουν το πρόσωπο της Αθηναϊκής Ριβιέρας
341667-710504.jpg
Ζένια Πιττακή
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το πάρκο, το παραλιακό μέτωπο, οι υποδομές κοινής ωφέλειας, οι αθλητικές και πολιτιστικές αναπτύξεις στα έργα της πρώτης πενταετίας

Όταν ανακοινώθηκε η ανάπλαση του Ελληνικού, πολλοί ήταν εκείνοι που είπαν «σιγά μη γίνει ποτέ». Σήμερα, τα έργα έχουν ήδη ξεκινήσει και όλοι ανυπομονούν να απολαύσουν το μεγαλύτερο παράκτιο πάρκο της Ευρώπης, όπως το παρουσίασε πριν ένα περίπου χρόνο η Lamda Development. Μια επένδυση εκατομμυρίων έρχεται να μετατρέψει τα εγκαταλελειμμένα κτίρια του παλιού αεροδρομίου σε χώρους πολιτισμού, εμπορικά κέντρα και κατοικίες. Δέντρα και φυτά θα πάρουν τη θέση των διαβρωμένων τσιμέντων και χιλιόμετρα πεζόδρομων και ποδηλατόδρομων θα κάνουν το Ελληνικό τον νούμερο ένα προορισμό της Αττικής για βόλτα.

Μία περιοχή που σήμερα είναι δύσκολα προσβάσιμη και αποκομμένη από τον αστικό ιστό θα μεταμορφωθεί τα επόμενα χρόνια, αποκλειστικά με ιδιωτική χρηματοδότηση, σε μία σύγχρονη πράσινη πόλη, ελεύθερα προσβάσιμη σε όλους. Το Ελληνικό είναι η πρώτη περιοχή στην Ελλάδα που θα αναπτυχθεί από την αρχή ως μία έξυπνη πόλη, με προηγμένες υποδομές και καινοτόμες τεχνολογίες, ενώ σχεδιάστηκε ώστε να είναι περιβαλλοντικά βιώσιμο και ανθεκτικό στην κλιματική αλλαγή. Η επένδυση περιλαμβάνει οικιστικές αναπτύξεις, ξενοδοχειακές μονάδες, εμπορικές δραστηριότητες, χώρους οικογενειακής απασχόλησης-διασκέδασης, μουσεία, κέντρα πολιτισμού, κέντρα υγείας και ευεξίας, αθλητικές εγκαταστάσεις και χώρους αναψυχής, ένα πρότυπο επιχειρηματικό πάρκο εκπαίδευσης, έρευνας και επιχειρηματικότητας, πλήρη διαμόρφωση της ήδη υπάρχουσας μαρίνας.

Το Ελληνικό θα αλλάξει επίσης την αρχιτεκτονική και πολεοδομική φιλοσοφία της Αθήνας. Η κυριαρχία των πράσινων και ανοιχτών χώρων, η πρόσβαση σε σύγχρονες υποδομές που περιλαμβάνουν σχολεία, αθλητικές εγκαταστάσεις, υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας αλλά και χώρους διασκέδασης και αναψυχής, η υιοθέτηση αυστηρών αρχών περιβαλλοντικού σχεδιασμού, αλλά και η σύνδεση με τις γύρω περιοχές είναι βασικές αρχές του σχεδιασμού της Lamda Development.

Τα έργα που θα έχουν ολοκληρωθεί την επόμενη 5ετία είναι: οι κατοικίες γύρω από το Πάρκο, το συγκρότημα κατοικιών και κτιρίων μεικτών χρήσεων στη δυτική πλευρά του Πάρκου, το συγκρότημα αθλητικών εγκαταστάσεων, η μαρίνα με 337 θέσεις ελλιμενισμού και το ξενοδοχείο Marina Exclusive Hotel, το τουριστικό συγκρότημα με ξενοδοχείο, συνεδριακές εγκαταστάσεις και καζίνο, ο παραλιακός οικισμός που θα περιλαμβάνει παραθαλάσσιες κατοικίες, σύγχρονα διαμερίσματα και πολυτελές ξενοδοχείο, το πολυδύναμο κέντρο πολλαπλών λειτουργιών και εκδηλώσεων με τον Πύργο Παρατήρησης, που θα φιλοξενεί εκδηλώσεις μεγάλης κλίμακας, όπως αγώνες ή συναυλίες. Ωστόσο, το πρώτο κτίριο που ξεκίνησε να κατασκευάζεται είναι αυτό των 11.000 τμ που θα στεγάσει τέσσερα σωματεία για παιδιά και ενήλικες με αναπηρία.

Τα σωματεία Αμυμώνη, Ερμής, Νίκη - Victor Artant και ο Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας φιλοξενούνται εδώ και πολλά χρόνια σε εγκαταστάσεις στον χώρο του Ελληνικού, οι οποίες όμως είτε είναι ακατάλληλες είτε περιορισμένης χωρητικότητας είτε έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες φθορές. Για τον λόγο αυτό, ολόκληρη η επένδυση του Ελληνικού μελετήθηκε, σχεδιάστηκε και δημιουργείται με ειδικές προβλέψεις για ΑμεΑ. Το νέο κτίριο εντός του Ελληνικού έχει πρωτοποριακό, «πράσινο» σχεδιασμό και το κόστος της ανέγερσης, ύψους 15 εκατ. ευρώ, αναλαμβάνει αποκλειστικά η Lamda Development.

Γαστρονομία, αγορές και ψυχαγωγία θα συναντιούνται στη Marina Galleria, σε 22.000 τ.μ. που θα φιλοξενούν περισσότερους από 70 κορυφαίους οίκους μόδας, Έλληνες και διεθνείς αναγνωρισμένους σχεδιαστές. Θα υπάρχουν χώροι «επόμενης γενιάς», με Augmented και Virtual Reality δυνατότητες, όπως διαδραστικές βιτρίνες, έξυπνοι καθρέφτες και δοκιμαστήρια και εξατομικευμένες προτάσεις αγορών. Στον πρώτο όροφο του κτιρίου θα υπάρχουν περίπου 30 καφετέριες και αναγνωρισμένα εστιατόρια διεθνών και ελλήνων καταξιωμένων σεφ, στις βεράντες που θα προσφέρουν απρόσκοπτη θέα στη θάλασσα και το ηλιοβασίλεμα. Εδώ θα πραγματοποιείται και πληθώρα πολιτιστικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων, όπως συναυλίες, εκθέσεις, μουσικές παραστάσεις. 

Το project που έχει συζητηθεί περισσότερο απ' όλα και έχει πυροδοτήσει συζητήσεις για το αστικό τοπίο της Αθήνας είναι ο Marina Tower, ο πρώτος πράσινος ουρανοξύστης στην Ελλάδα που θα ανεγερθεί στη μαρίνα του Αγίου Κοσμά και θα ξεπερνά τα 150 μ. σε ύψος. Θα διαθέτει 200 διαμερίσματα σε 45 ορόφους και θα είναι το ψηλότερο κτίριο στην Ελλάδα, αλλά και το ψηλότερο παραθαλάσσιο κτίριο στη Μεσόγειο. Όλες οι κατοικίες θα έχουν μπαλκόνια ή βεράντες και ανεμπόδιστη θέα στη θάλασσα, την παραλία, το Πάρκο και το βουνό. Θα διαθέτουν από ένα έως τέσσερα υπνοδωμάτια, ενώ κάποια ρετιρέ θα διαθέτουν και ιδιωτική πισίνα. Κατασκευασμένες από φιλικά προς το περιβάλλον υλικά, θα παρέχουν όλες τις σύγχρονες ανέσεις και θα έχουν εύκολη πρόσβαση στην παραλία και τη μαρίνα.

Φυσικά, η προστασία του περιβάλλοντος και η δημιουργία χώρων πρασίνου είναι προτεραιότητα στον συνολικό σχεδιασμό του έργου. Γι’ αυτό πάνω από το 70% της συνολικής έκτασης των 6,2 εκατ. τ.μ., θα καλύπτεται από πάρκα, λίμνες, κήπους, κοινόχρηστους και υπαίθριους χώρους δραστηριοτήτων, ενώ στις οικιστικές περιοχές οι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι θα ξεπερνούν το 50%. Μέσα στο Πάρκο, θα δημιουργηθεί ένα υπερσύγχρονο Αθλητικό Κέντρο, που θα είναι ανοιχτό σε όλους τους κατοίκους της Αττικής, ενώ θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει σημαντικές αθλητικές διοργανώσεις. Το κέντρο διαθέτει εγκαταστάσεις στίβου, κολύμβησης, ποδοσφαίρου και ενόργανης γυμναστικής, γήπεδο για αθλήματα ρίψεων, αλλά και κλειστό γυμναστήριο, ακαδημίες και ξενώνες για την φιλοξενία των αθλητών.

Ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί και στις προηγμένες τεχνολογικές λύσεις που θα καλύπτουν τις ανάγκες του πάρκου σε άρδευση και ηλεκτροδότηση. Θα υπάρχει υπόγειο δίκτυο συλλογής, καθαρισμού και ασφαλούς διοχέτευσης του βρόχινου νερού στο δημόσιο δίκτυο αλλά και μονάδα επεξεργασίας λυμάτων για τις ανάγκες άρδευσης του Πάρκου, των κοινόχρηστων χώρων στο Ελληνικό και των γύρω περιοχών. Παράλληλα, το πάρκο θα διαθέτει smart parking και smart lighting 5G, καθώς και σύνδεση με το παράκτιο μέτωπο μέσω πεζογέφυρας.

Ήδη, βρίσκεται σε λειτουργία το Experience Centre στο Ελληνικό, το οποίο μπορεί να επισκεφθεί οποιοσδήποτε με εύκολη πρόσβαση και δωρεάν είσοδο και να μάθει περισσότερα για την ιστορία του χώρου και το έργο ανάπλασης. Πρόκειται για μία μοναδική στο είδος της έκθεση, σε ένα ανακαινισμένο υπόστεγο του πρώην Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών. Μέσα από πέντε θεματικές ζώνες με εντυπωσιακές εγκαταστάσεις και διαδραστικές εμπειρίες για μικρούς και μεγάλους, μπορεί κανείς να μάθει τους βασικούς στόχους, τη φιλοσοφία και τα χαρακτηριστικά του The Ellinikon. Στον ίδιο χώρο θα βρεις και το The Ellinikon Collection για να ψωνίσεις επιλεγμένα αντικείμενα, καθώς και το Cafe για να χαλαρώσεις με την παρέα σου. Μπες σήμερα στο experiencecentre.theellinikon.com.gr και προγραμμάτισε την επίσκεψή σου!

Δειτε περισσοτερα