Life in Athens

Περασμένες Αγάπες: Παλαιοπώλες 3ης γενιάς σου βρίσκουν ό,τι ζητήσεις

Στο πιο αγαπησιάρικο παλαιοπωλείο του Πειραιά βρίσκεις αντίκες και συλλεκτικά αντικείμενα

123648844_3742119349154412_1469692113229505605_n1.jpg
Κατερίνα Καμπόσου
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Περασμένες μου αγάπες
© Νίκος Μπρατσιώτης

Παλαιοπωλείο «Περασμένες αγάπες» στον Πειραιά για αντίκες και διάφορα συλλεκτικά αντικείμενα.

Το vintage δεν ήταν ποτέ το αγαπημένο μου στιλ σε ότι αναζητούσα, τα παλιά αντικείμενα όμως μου θυμίζουν όσα ήμουν κάποτε και ίσως όσα ήταν τα δικά μου άτομα. Αυτό το συναίσθημα που συμμερίζονται πολλοί σαν εμένα, είναι και ένας από τους λόγους που οι άνθρωποι πάντα θα χαζεύουν στα παλαιοπωλεία, πέρα από αυτούς που αναζητούν κάποιο συγκεκριμένο, φθηνό, «ανορθόδοξο» ή σπάνιο αντικείμενο. Όρεξη να 'χεις να τριγυρνάς και να ψαχουλεύεις στους πάγκους τους καθώς ένα τόσο δα πραγματάκι που μπορεί να ανακαλύψεις σε κάποιον από αυτούς, είναι ικανό να σου αλλάξει ολόκληρη την ψυχολογία έστω και για μερικά λεπτά. Το πώς φτάνουν στα χέρια ενός παλαιοπώλη, με τι κριτήριο τα βάζει στο μαγαζί του, πώς τα τιμολογεί καθώς και διάφορες παράξενες ιστορίες που τα συνοδεύουν, μου περιγράφει ο Γιώργος Φλαμπούρης, 3ης γενιάς παλαιοπώλης, μεγαλωμένος μέσα στο «Περασμένες αγάπες» του Πειραιά.

Περασμένες Αγάπες

«Ο πατέρας μου με μεγάλωσε μέσα στη δουλειά αυτή απ' την ηλικία των 11 χρόνων, όταν με έβαζε να τον βοηθάω σε επισκευές πραγμάτων τα καλοκαίρια και κάποιες φορές ακόμα να πουλάω πράγματα τα Σαββατοκύριακα στον πάγκο μπροστά απ' το μαγαζί μας. Ήταν σχεδόν αναπόφευκτο το να ερωτευτώ αυτό το επάγγελμα. Παρ' ότι τελείωσα την κομμωτική, μία δουλειά η οποία μπορεί να σου εξασφαλίσει γρήγορα και πιο ξεκούραστα χρήματα, βλέποντας αργότερα και απ' τον αδερφό μου που ακολούθησε το ίδιο, δεν θα το άλλαζα με τίποτα.

Πρώτα απ' όλα, είναι φοβερό το συναίσθημα της ανακάλυψης νέων για εμένα, αντικειμένων που πολλά από αυτά έχουν μία ιστορία να τα συνοδεύει, είτε από τον κατασκευαστή τους, είτε από τον τρόπο που έφτασαν στα χέρια μου, μιας που τα παλιά χρόνια τα περισσότερα αντικείμενα έρχονταν από το εξωτερικό και κυρίως από ναυτικούς. Μόνο και μόνο αυτό, το  βρίσκω συναρπαστικό.» θα μου πει ο Γιώργος.

Περασμένες Αγάπες

Στην είσοδο του «Περασμένες Αγάπες» προσωπικά δυσκολεύομαι να εστιάσω το βλέμμα μου σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Από την μια η αντίκα-γραμμόφωνο που βλέπω στην τζαμαρία, οι ρετρό κάσκες κομμωτηρίου, η vintage καρέκλα του οδοντίατρου, τα αμέτρητα λογής λογής μικροπαίχνιδα και ένα σκρίνιο αντίκα που κάποιος που δεν τα ήθελε, ενδεχομένως τα κατέβασε στον κάδο να γίνουν σκουπίδια ανάμεσα στα άλλα, ξεχνώντας ότι κάποτε τα αγαπούσε και πίστευε πως θα αντέξουν για πάντα.

Περασμένες Αγάπες

Από εκεί προέκυψε κατά κάποιο τρόπο και το όνομα του παλαιοπωλείου, μας περιγράφει ο ιδιοκτήτης του: «Ήθελα να ξεφύγουμε από τα κλασσικά του στιλ "Αγορές-Πωλήσεις  Γιώργος". Παίζανε πολλά ονόματα υποψήφια, και το "Παλιές Αγάπες" έπεσε πάνω στην συζήτηση. Την τελική πινελιά έβαλε ο κυρ Γιάννης, φίλος και συνεργάτης του πατέρα μου που πολλές φορές μας επισκευάζει πράγματα και είπε "γιατί δεν το βγάζεις Περασμένες Αγάπες σαν το τραγούδι; Oπότε ήρθε και έδεσε και ονομάστηκε έτσι το μαγαζί!»

Οι πελάτες του παλαιοπωλείου μπορεί να είναι φοιτητές και μετανάστες που ψάχνουν
ειδικά πράγματα σε πιο οικονομική τιμή ή άνθρωποι που έχουν φετίχ με τα ρετρό διακοσμητικά των 80s και 70s. Ανάμεσά τους και οι μυστήριοι συλλέκτες αντικειμένων που δεν εντοπίζονται εύκολα στην αγορά, αντικέρηδες, ιδιώτες που διαμορφώνουν τα σπίτια και τα μαγαζιά τους ανά την Ελλάδα με βάση κάποιο συγκεκριμένο κόνσεπτ. Θα αναρωτηθεί κανείς ...πώς φτάνουν στα χέρια ενός παλαιοπώλη όλα αυτά τα πράγματα και αν το κριτήριο με το οποίο τα επιλέγει για τον χώρο τους έχει να κάνει με το προσωπικό τους γούστο;

Παταπούφα

Ρετρό πασχαλινό διακοσμητικό

«Προμηθευτές μας σε αυτό που έχουμε χτίσει όλα αυτά τα χρόνια είναι ο κόσμος, που δυστυχώς πολλές φορές είτε από έλλειψη ενδιαφέροντος από αυτούς που τα διαδέχονται, είτε από ανάγκη αναγκάζονται να μας τα πουλήσουν. Ευτυχώς υπάρχουν ακόμα και παλιοί συλλέκτες που τις περισσότερες φορές περνάνε το μικρόβιο και στις νεότερες γενιές. Άλλες πάλι φορές κερδίζουμε καινούργιους πελάτες χάρη στη πρωτότυπη παρουσίαση που προσπαθούμε να δώσουμε με διασκεδαστικά βίντεο και αναρτήσεις μέσω της σελίδας μας στα social media.» εξηγεί ο παλαιοπώλης.

Στις «Περασμένες Αγάπες» μπορεί να βρει κανείς διάφορα αντικείμενα από την δεκαετία του 1930 μέχρι σήμερα, όπως παλιές σερβίτσια, γυαλιά ηλίου, συσκευές τηλεφώνου, vintage φωτιστικά και έπιπλα Mid-Century Retro Memphis & Post-Modern style, παλιές διαφημιστικές πινακίδες, συσκευασίες από προϊόντα εποχής, παλιά ρολόγια χεριού, βιβλία, κεραμικά, πορσελάνινες φιγούρες, Movie prop αγαλματίδια, rockabilly style διακοσμητικά
αμερικανικού τύπου, και φυσικά αμέτρητα παλιά παιχνίδια, από κούκλες, επιτραπέζια, φιγούρες δράσης, παλιά ηλεκτρονικά μέχρι τσίγκινα παιχνίδια της δεκαετίας του 1930.

Περασμένες Αγάπες

Περασμένες Αγάπες

«Η αλήθεια είναι πως τα παλιά παιχνίδια ήταν η βάση στην δημιουργία του μαγαζιού μας γιατί θέλουμε να παραμένουμε για πάντα παιδιά! Πάντως δεν τολμώ να μπω καν στην σκέψη να τα μετρήσω, τόσα που είναι! Ένα από τα πιο παλιά μας αντικείμενα και αρκετά σπάνιο αυτό το διάστημα, είναι το J 40 Pedal Car αυτοκίνητο με πετάλια που έμπαινε παιδί της Austin της δεκαετίας του 1940. Οι τιμές μας κυμαίνονται από 1 ευρώ έως και 3.500 ευρώ αυτήν την στιγμή και καθορίζονται ανάλογα με την τιμή αγοράς και της ζήτησης. Κάνουμε και κάποιες μικροεπισκευές όταν χρειάζεται στα αντικείμενα μας για να είναι πιο λειτουργικά χωρίς όμως να επεμβαίνουμε στην αυθεντικότητά τους.

Τα περισσότερα από αυτά συνοδεύονται με διάφορες ιστορίες. Θυμάμαι χαρακτηριστικά τη συγκίνηση που είχε μία κυρία που μας ζήτησε μία παταπούφα κούκλα της εταιρείας El-Greco διότι την ήθελε για την κόρη της η οποία ξύπνησε από κώμα έπειτα από αυτοκινητιστικό δυστύχημα, και το πρώτο πράγμα που της ζήτησε ήταν αυτή η κούκλα. Ευτυχώς την είχαμε! Θυμάμαι επίσης όταν βρήκα ένα παιχνίδι για το οποίο δεν γνώριζα την αξία του και ευτυχώς για καλή μου τύχη το είχα βάλει σε μορφή δημοπρασίας μέσω της πλατφόρμας του eBay! Πλακώθηκαν στα χτυπήματα οι τρεις μεγαλύτερες συλλέκτριες στην Αμερική που μάζευαν αυτό το είδος και έτσι κατάφερα να πάρω ένα πολύ ικανοποιητικό
πόσο. Ήταν από τις πρώτες μου μεγάλες πωλήσεις και η αλήθεια είναι ότι είχα συγκινηθεί. Επίσης πριν από περίπου δύο χρόνια βρήκαμε σε μία αποθήκη ξεχασμένο το σπαθί των Τhundercats στην Ελληνική έκδοση σε αψεγάδιαστη κατάσταση το οποίο είναι αρκετά σπάνιο και μας ρωτάνε ακόμα και τώρα αν το έχουμε διαθέσιμο!»

Περασμένες Αγάπες

Περασμένες Αγάπες

Στην πλατφόρμα του Etsy τα προϊόντα του παλαιοπωλείου είναι ταξινομημένα και φωτογραφημένα με όλες τις λεπτομέρειες και τις τιμές τους. Το lockdown επηρέασε όπως όλες τις επιχειρήσεις έτσι και τα παλαιοπωλεία με αποτέλεσμα τα e-shops και τα social media να είναι κατά κάποιο τρόπο σανίδα σωτηρίας προκειμένου να επιβιώσουν. Σύμφωνα με τον Γιώργο αυτό είναι το μυστικό που καταφέρνει να κρατά την παράδοση της οικογένειάς του ζωντανή: «Είναι ένα πολύ όμορφο αλλά και αρκετά δύσκολο επάγγελμα αυτήν την δύσκολη εποχή που διανύουμε. Με τις γνώσεις από τον παππού και ύστερα από τον πατέρα μου αλλά και με την βοήθεια του διαδικτύου καταφέρνουμε να είμαστε σε ένα καλό επίπεδο.»

Περασμένες Αγάπες Αντίκες & Διάφορα Συλλεκτικά Αντικείμενα: Ελ. Βενιζέλου 6, Πειραιάς-21 0417 2975

Vintage τηλέφωνα
Vintage τηλέφωνα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ