Life in Athens

Το εντυπωσιακό mural του Atek δίνει χρώμα στο Κουκάκι

Μια «πράσινη» τοιχογραφία για τη βιωσιμότητα των πόλεων

efterpi-mouzakiti.jpg
Ευτέρπη Μουζακίτη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το mural του Ατέκ, στην οδό Καλλιρόης, στο Κουκάκι.
Το mural του Atek, στην οδό Καλλιρόης, στο Κουκάκι. © Ευτέρπη Μουζακίτη / ATHENS VOICE

Ένα mural μεγάλων διαστάσεων του Atek κοσμεί τον τοίχο του ξενοδοχείου Athenian Callirhoe στο Κουκάκι, στο πλαίσιο δράσεων για τη βιωσιμότητα των πόλεων

Περπατάς στην Καλλιρόης, στο Κουκάκι, και είτε είσαι ανέμελος είτε βιάζεσαι, το πολύχρωμο, νέο και εντυπωσιακό mural του Atek, που κοσμεί τον τοίχο του ξενοδοχείο Athenian Callirhoe, σίγουρα θα σου κεντρίσει το ενδιαφέρον και θα σηκώσει το βλέμμα σου ψηλά. Ένα mural που μπορείς να διακρίνεις από μακριά, μέχρι και από το μνημείο της Ακρόπολης. 

Πρόκειται για μια τοιχογραφία μεγάλης κλίμακας που αποτυπώνει κόσμο σε κίνηση, σε τρια διαφορετικά καρέ. Παρατηρώντας τις εικόνες, ενώ εκ πρώτης όψεως, οι άνθρωποι φαίνεται να κινούνται όλοι προς την ίδια κατεύθυνση, τους εντοπίζεις στο δεύτερο καρέ σε διαφορετικές κινήσεις. Ο καλλιτέχνης, με τη χρήση των έντονων χρωμάτων, στοιχείο που διακρίνει τα έργα του, επιδιώκει να δημιουργήσει ένα φανταστικό περιβάλλον, που δεν παραπέμπει σε πόλη ή σε φύση, με τους ανθρώπους να κατευθύνονται προς το μέλλον. Ένα έργο αφαιρετικό, επηρεασμένο από τον κυβισμό και τον αφηρημένο εξπρεσιονισμό, που αποδίδει τη ματιά του καλλιτέχνη. 

Το mural του Atek, στην οδό Καλλιρόης, στο Κουκάκι. © Ευτέρπη Μουζακίτη / ATHENS VOICE

Το νέο mural έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά εικαστικών παρεμβάσεων του Δήμου Αθηναίων στην πόλη με τοιχογραφίες μεγάλων διαστάσεων σε τοίχους σχολείων (πρόγραμμα From the Roots to the Sky), καθώς και σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια της πόλης.  

«Η απελευθέρωση και η αναδιανομή του δημόσιου χώρου έχει καταλυτική σημασία, αλλά αυτό δεν είναι πάντα πολύ εύκολο. Στην Αθήνα, όπως και στις περισσότερες πόλεις του κόσμου η “μάχη” που δίνεται είναι για τα τετραγωνικά μέτρα. Και αυτά τα τετραγωνικά μέτρα, του ποιοτικού δημόσιου χώρου, του πράσινου, του βιώσιμου, του ανθεκτικού δημόσιου χώρου είναι που μπορούν εν τέλει να κάνουν τη διαφορά», ανέφερε, μεταξύ άλλων με αφορμή τη δημιουργία της τοιχογραφίας, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.

Το mural του Atek, στην οδό Καλλιρόης, στο Κουκάκι.
Το mural του Atek, στην οδό Καλλιρόης, στο Κουκάκι. © Ευτέρπη Μουζακίτη / ATHENS VOICE

Το mural, που χρειάστηκε περίπου 7 ημέρες για να υλοποιηθεί, χωριστα από την προετοιμασία του Atek, είναι μια πρωτοβουλία του ΕΑΤΑ του Δήμου Αθηναίων, στο πλαίσιο της στρατηγικής του για μια βιώσιμη και ανθεκτική πόλη. Το mural στην Καλλιρόης αποτυπώνει τον 11ο στόχο, έναν από τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, τις «Βιώσιμες Πόλεις και Κοινότητες». 

Ποιός είναι ο 11ος Στόχος όμως; Και τι περιλαμβάνει; Τη μείωση του περιβαλλοντικού αντικτύπου, την πρόσβαση σε πράσινους χώρους, την επαρκή, ασφαλη και προσιτή στέγη, καθώς και την προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς. Προϋποθέσεις και συνθήκες αναγκαίες για να γίνει η διαβίωση στις σύγχρονες μεγαλουπόλεις πιο εύκολη και όμορφη. Και μέσα από τα έντονα χρώματα στον τοίχο της οδού Καλλιρόης, το γκρι της καθημερινότητας απομακρύνεται για λίγο. 

Μάθετε περισσότερα για τη δουλειά του Atek στο Instagram και στο site του. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ