Ο Kai Uwe Faust μιλάει στην Athens Voice για την pagan folk κολεκτίβα που κερδίζει το παγκόσμιο ενδιαφέρον με τη μουσική και τις παραστάσεις της
- CITY GUIDE
- PODCAST
-
23°
Ο Αρχέλαος Mπίλερ φτιάχνει «μπόμπες» από φυτά στα Μελίσσια
Η αγάπη του Αρχέλαου Μπίλερ για την φύση και τα φυτά ξεκίνησε από όταν ήταν παιδί ακόμα. Τα kokedama τα ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα μια μέρα που μελετούσε τυχαία τις εναλλακτικές τεχνικές φύτευσης, φοιτητής τότε στο Φυσικό. Ο έρωτας εξελίχθηκε σε αγάπη και μετά από πολύ διάβασμα πάνω στο σχετικά άγνωστο πεδίο στην Ελλάδα, εκείνο των ιαπωνικών συνθέσεων, δημιούργησε το πρώτο διαδικτυακό κατάστημα με ειδίκευση πάνω σε αυτές. Μεταμόρφωσε την ταράτσα του στα Μελίσσια σε μια μικρή ζούγκλα που μέχρι σήμερα έχει φιλοξενήσει πάνω από 400 σφαίρες χώματος, καλυμμένες με βρύα, στο εσωτερικό των οποίων μεγαλώνουν και βλασταίνουν δεκάδες διαφορετικά είδη φυτών. Ο ίδιος μας ξεναγεί στον θαυμαστό κόσμο των Kokedama!
«Τα kokedama πρέπει να τα δει κανείς από κοντά και να τα πιάσει για να τα ερωτευτεί πραγματικά. Με ενθουσιάζουν γιατί όχι μόνο έχουν μία πολύ ιδιαίτερη αισθητική, αλλά είναι και ότι πιο φυσικό και οικολογικό υπάρχει, καθώς δεν χρειάζεται καν γλάστρα για το φυτό» θα μας πει ο Αρχέλαος που μέχρι να φτάσει σε αυτά πέρασε από πολλές φάσεις ενασχόλησης με πολλά και διαφορετικά φυτά, όπως οι ορχιδέες ή τα μπονσάι και μελέτησε τον πολλαπλασιασμό διάφορων φυτών.
Ο χώρος εργασίας του συνήθως είναι το σπίτι του. Το καλό με τα kokedama είναι ότι μπορούν να φτιαχτούν οπουδήποτε αρκεί να έχει τα υλικά μαζί, που χωράνε σε μία τσάντα - λίγο χώμα, βρύα και σπάγκο. Στα ελληνικά σημαίνει “μπάλα από βρύα” ενώ τα βρύα στην Ιαπωνία (Koke) είναι τόσο σημαντικά που αναφέρονται ακόμα και μέσα στον εθνικό τους ύμνο.
«Σχεδόν όλα τα φυτά μπορούνε να μετατραπούν σε kokedama, αυτό που αλλάζει είναι το μείγμα χώματος, ώστε το καθένα να έχει αυτό ακριβώς που του ταιριάζει. Ο χρόνος παρασκευής εξαρτάται από το μέγεθος του φυτού, όσο μεγαλύτερο, τόσο πιο δύσκολο να φτιαχτεί. Στην αρχή χρειαζόμουν αρκετά περισσότερο χρόνο για να έχω αυτό το προσεγμένο αποτέλεσμα αλλά πλέον έχω φτιάξει πάνω από 400 φυτά και έχω μάθει τα μυστικά. Δουλεύω κυρίως έξω στην ταράτσα μου, την οποία έχω μετατρέψει σε μια μικρή ζούγκλα. Η φροντίδα και η περιποίηση των kokedama πρακτικά δεν διαφέρει πολύ από τον τρόπο που θα φροντίζαμε οποιοδήποτε άλλο φυτό εσωτερικού χώρου. Υπάρχουν «εύκολα» και «δύσκολα» φυτά, αλλά ο καθένας μπορεί να διαλέξει αυτό που του ταιριάζει. Με την σωστή πληροφόρηση μπορούν όλοι φυσικά να μάθουν να ικανοποιούν ακόμα και τα πιο απαιτητικά φυτά!»
Ta kokedama του Αρχέλαου «γεμίζονται» με φίκους, μονστέρες, αλοκάσιες, δράκαινες, φτέρες, ελιές, πόθους, κυπαρισσάκια ή ελαττάκια, μυρτιές, κισσούς και άλλα πολλά. Εκτός από τα φυτά που υπάρχουν στο e-shop, κάποιος μπορεί να ζητήσει οποιοδήποτε άλλο φυτό θέλει, στο μέγεθος που επιθυμεί ή και να δώσει για μετατροπή σε kokedama κάποιο δικό του. Η τιμή εξαρτάται κυρίως από το μέγεθος του φυτού και τη σπανιότητα του είδους του.
Για τις βάσεις τους χρησιμοποιεί διάφορα φυσικά υλικά όπως ξύλα ή πέτρες και πολλές φορές τα τελικά αντικείμενα καταλήγουν να είναι από μόνα τους έργα τέχνης. Αυτό όπως μας εξήγησε είναι και το δημιουργικό κομμάτι στο οποίο ο καθένας μπορεί να συμμετέχει φτιάχνοντας την δική του (custom made) βάση από κάποιο αντικείμενο του σπιτιού του.
«Αυτό που πάντα με εξιτάρει είναι το γεγονός ότι η φύση είναι εδώ για να μας δώσει την τροφή που χρειαζόμαστε για να ζήσουμε. Έτσι άρχισα από μικρός να πειραματίζομαι ξεκινώντας από τις φακές με το βαμβάκι, κάτι που συστήνω σε όλους να δοκιμάσουν! Ο τρόπος ζωής πλέον έχει απομακρύνει τους περισσότερους τόσο πολύ από την φύση που φοβάμαι πως η επόμενη γενιά θα πιστεύει πως τα λαχανικά μεγαλώνουνε στα σούπερ μάρκετ.
Μέσα στα χρόνια, και περνώντας αρκετό χρόνο έξω, άρχισα να αναγνωρίζω πολλά φυτά που συναντούσα και να μαθαίνω την χρήση τους. Με προσωπική εργασία στα πάντα -φωτογραφίες, σάιτ, κείμενα, γραφιστικά- άνοιξα το e-shop και πολύ γρήγορα επικοινώνησαν μαζί μου καταστήματα για να αναλάβω την διακόσμηση του χώρου τους.» Θα μας πει ο Αρχέλαος και συμπληρώνει:
«Το blog το έχω ξεκινήσει με σκοπό να αποτυπώσω όλες αυτές τις πληροφορίες που έχω συλλέξει μέσα σε τόσα χρόνια προσωπικού πειραματισμού και διαβάσματος. Με αυτόν τον τρόπο θέλω να βοηθήσω άλλους να γλιτώσουν ψάξιμο και να κατανοήσουν τον κόσμο των φυτών πιο εύκολα. Στο kokedamaplants.gr μπορεί κανείς να βρει όλες τις πληροφορίες που θα χρειαστεί για την περιποίηση των kokedama. Κατόπιν συνεννόησης τα φυτά μπορούν να σταλούν οπουδήποτε στην Ελλάδα. Ήδη έχω στείλει αρκετά σε άλλες επαρχιακές πόλεις και ένα φυτό μάλιστα έχει επιστρέψει στην πατρίδα του, την Ιαπωνία, μέσω ενός γνωστού που ταξίδεψε!»
Στο kokedamaplants.gr εκτός από kokedama μπορεί κανείς να βρει και άλλους εναλλακτικούς τρόπους φύτευσης όπως τα kusamono και τα terrarium. Τo kusamono είναι στην ουσία μία σύνθεση από ζωντανά φυτά και φυσικά αντικείμενα και αναπαριστά ένα άγριο τοπίο σε μικρογραφία. Λέγεται αλλιώς και miniature landscaping ή Japanese moss gardens. Πολλές φορές χρησιμοποιούνται στοιχεία όπως αγριολούλουδα και γρασίδια στην αποτύπωση του τοπίου. Mπορούν να φτιαχτούν πάνω σε πολύ ρηχά σκεύη, κομμάτια ξύλου ή ακόμα και σε καθημερινά αντικείμενα όπως μία κούπα ή ένα μπολ.
Τα terrarium από την άλλη είναι συνθέσεις φυτών μέσα σε γυάλες. Οι συνθέσεις αυτές είναι πάντα διαφορετικές και μοναδικές. Όπως μας λέει ο Αρχέλαος σύντομα θα ενταχθεί και μια νέα κατηγορία στην ιστοσελίδαμε του με αρκετά σπάνια φυτά. Τα bonsai και τα kokedama, μαθαίνουμε πως έχουν συνδεθεί με τις αρχές του wabi -sabi κατοπτρίζοντας την απλότητα στην φύση. Για τον δημιουργό τους πρόκειται για τρόπο σκέψης, που προσπαθεί να εφαρμόζει όχι μόνο στην ενασχόλησή του με τα φυτά αλλά σε οτιδήποτε.
«To wabi – sabi είναι ένα Ιαπωνικό καλλιτεχνικό και φιλοσοφικό ρεύμα που εξυμνεί την ομορφιά που βρίσκεται σε πράγματα ατελή, παλαιά και πρόσκαιρα. Η ιδεολογία αυτή υποστηρίζει ότι οι ατέλειες από το πέρασμα του χρόνου, τα φυσικά ψεγάδια και οι δυσκολίες, είναι αυτά που κρύβουν την ομορφιά μέσα τους και οφείλουμε να τα σεβόμαστε. Διδάσκει πως το γήρας είναι αναπόφευκτο όμως πιστεύει στην ομορφιά του είτε αυτό πρόκειται για αντικείμενο είτε για άτομο. Μας βοηθάει να αποβάλλουμε την δυτική εμμονή για την τελειότητα και βρίσκεται παντού, αρκεί να το παρατηρήσουμε. Ποιός από εσάς έχει δώσει σημασία σε ένα αγριόχορτο και σε ένα χαλάκι από βρύα πάνω σε ένα πεζοδρόμιο; Και όμως! Με ενέπνευσε να παρατηρώ τα «ασήμαντα» και τα «λιγότερο ελκυστικά» στοιχεία της φύσης, αναδεικνύοντας την αξία και την ομορφιά τους.»
Με τον «πρίγκιπα» των kokedama συμφωνούμε πως πλέον καθιερώνεται όλο και περισσότεροι νέοι να ασχολούνται με το urban gardening και την φροντίδα των φυτών εσωτερικού χώρου, για το οποίο ίσως έπαιξε ρόλο και η καραντίνα. «Τα τελευταία 2-3 χρόνια έχει αυξηθεί αρκετά σε παγκόσμιο επίπεδο η τάση για αγορά φυτών εσωτερικού χώρου. Είναι λογικό αυτό, γιατί ο κόσμος πέρασε πολύ χρόνο κλεισμένος σπίτι του και συνειδητοποίησε πως τα φυτά αλλάζουν τελείως τον χώρο και την ενέργειά του. Είναι αυτό που χρειάζεται να φέρεις μέσα, για να νιώθεις λίγο πιο πολύ πως είσαι έξω. Εκτός του ότι τα φυτά είναι αισθητικά ωραία, βελτιώνουν αποδεδειγμένα και την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε. Βλέπω πάρα πολύ κόσμο που δεν είχε καμία σχέση με τα φυτά, πλέον να έχει γίνει ένα από τα βασικά του χόμπι. Και ακριβώς επειδή η καλλιέργεια είναι κάτι που υπάρχει στην φύση του ανθρώπου, όταν κάποιος ασχολείται, αρχίζει και κολλάει. Είναι πολύ καλό αυτό γιατί έτσι ανακτούμε την χαμένη επαφή με την φύση που έχει δημιουργηθεί λόγω του μοντέρνου τρόπου ζωής.
Ο κόσμος των φυτών είναι κάτι που μπορεί να δώσει πολλή χαρά σε όποιον δεν τον έχει ανακαλύψει ακόμα και αν είστε από αυτούς, μπορείτε να ξεκινήσετε με ένα kokedama!»
Δειτε περισσοτερα
Η συνεργασία που ενθουσίασε fashionistas όλου του κόσμου
Πάντα αναρωτιόμουν πώς περνάνε οι μέρες του χειμώνα σ’ έναν μικρό τόπο όπως η Σίφνος
Τάκης Γιαννούτσος, Χρήστος Γεωργακόπουλος και Τάκης Δελάλης μιλούν στην Athens Voice για το new wave συγκρότημα των 80s
Πώς τα ρεύματα κάθε εποχής και οι προσωπικές εμπειρίες καταγράφονται στις βελόνες της ραφής και τρυπώνουν στη φόδρα των ρούχων
Μια πληθώρα από δημιουργούς, ομάδες, γραφεία, καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες και νέους επαγγελματίες μεταμορφώνουν τον Βαρδάρη στο νέο εναλλακτικό σποτ