Life in Athens

Ο Γιάννης Κοροβέσης μας ξεναγεί στη δική του Αθήνα

Ποια είναι η σχέση του με την πόλη;

Δημήτρης Αθανασιάδης
ΤΕΥΧΟΣ 812
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Γιάννης Κοροβέσης, ραδιοφωνικός παραγωγός του Athens Voice 102.5, απαντά σε 34 ερωτήσεις για την Αθήνα.

Η πρώτη δουλειά που έκανες στην Αθήνα;
Μπάρμαν-σερβιτόρος σε ένα τζαζ μπαράκι.

Το πρώτο σου διαμέρισμα στην Αθήνα;
Το πρώτο διαμέρισμα στο οποίο έζησα μόνος ήταν ένα ημιυπόγειο με κήπο, πίσω από το Θέατρο Βράχων στον Βύρωνα. Αν και ημιυπόγειο, βρισκόταν σε πολύ ψηλότερο σημείο από την πλειονότητα των διαμερισμάτων της Αθήνας, λόγω τοποθεσίας.

Πού ζεις τώρα;
Στον ίδιο δήμο, σε διαφορετική γειτονιά. Μετά από καμιά δεκαριά μετακομίσεις, πλέον μένω στο δικό μου σπίτι, ένα οροφοδιαμέρισμα στον Βύρωνα. Ο κηπάκος έχει αντικατασταθεί με ένα τεράστιο μπαλκόνι, στο οποίο μπορώ να καλλιεργώ τα φυτά μου.

Πού αλλού θα μπορούσες να ζήσεις στην Ελλάδα;
Κάποια μακρινή στιγμή, σε μια φάρμα οπουδήποτε στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Τι είναι αυτό που κάνει κάποιον Αθηναίο;
Η ανοχή σε όλα τα προβλήματα της καθημερινότητάς του.

Τα 3 πράγματα που, αν έλειπαν, θα έκαναν την Αθήνα λίγο ομορφότερη;
Οι προβληματικές, βρωμερές αποχετεύσεις της. Η βέβηλη και ολοκληρωτική επέλαση σε καλά κρυμμένα μέρη της πόλης και η δημιουργία hype γύρω από αυτά, μετατρέποντάς τα σε φωλιές χίπστερ. Οι μουντζούρες, τα συνθήματα, οι ταγκιές και οι –εδώ και καιρό παράνομες– αφίσες σε τοίχους, κολόνες και κτίρια της Αθήνας.

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα έκανες αν ήσουν δήμαρχος για μια μέρα;
Θα αναθεωρούσα και θα εξορθολόγιζα το σύστημα αδειών για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, θέτοντας και όριο στον αριθμό τους.

Το καλύτερο σύνθημα που έχεις δει σε αθηναϊκό τοίχο;
Σιχαίνομαι τα συνθήματα σε τοίχους.

Ο αγαπημένος σου αθηναϊκός ήχος/θόρυβος;
Μα, υπάρχει πιο γλυκός και νοσταλγικός ήχος από αυτόν της λατέρνας τα κυριακάτικα πρωινά, με τις μυρωδιές των φαγητών να σου σπάνε τη μύτη; Τυχεροί όσοι τον ακούν ακόμη από τα μπαλκόνια τους.

Ποιο είναι το καλύτερο μέρος για να απομονώνεσαι;
Το Hammam Spa House Athens.

Ο μεγαλύτερος αθηναϊκός φόβος σου;
Η αναμονή και οι ουρές της. Οι ουρές για να ψωνίσεις στο σουπερμάρκετ, οι ουρές για να μπεις σε ένα θέατρο, οι ουρές στην Αττική Οδό, η αναμονή για να κάτσεις σε ένα μπαρ ή εστιατόριο. 

Αγαπημένη σου πλατεία;
Η Πλατεία Προσκόπων στο Παγκράτι.

Αγαπημένο σου εστιατόριο;
Το ουζερί «Η Λέσβος», στην Εμμανουήλ Μπενάκη.

Αγαπημένο σινεμά/θέατρο/βιβλιοπωλείο/συναυλιακός χώρος;
Σινεμά δεν παρακολουθώ ιδιαίτερα συχνά. Προτιμώ το θέατρο. Και παρόλο που λόγω πανδημίας έχω πρόβλημα με την πολυκοσμία, αγαπημένη μου θεατρική σκηνή παραμένει αυτή του Εθνικού Θεάτρου. Από βιβλιοπωλεία θα διαλέξω το Free Thinking Zone και από συναυλιακούς χώρους το Half Note Jazz Club.

Ένα επίθετο που χαρακτηρίζει τους Αθηναίους;
Γεμάτοι νεύρα.

Ένα επίθετο που δεν ταιριάζει καθόλου στους Αθηναίους;
Κουλ και καλοντυμένοι.

Πώς φαντάζεσαι την Αθήνα σε 50 χρόνια;
Ελπίζω με περισσότερο πράσινο, περισσότερους ποδηλατοδρόμους, καλύτερες κυκλοφοριακές συνθήκες και λιγότερα coffee, bar & more.

 Τι σου λείπει από την Αθήνα της παιδικής σου ηλικίας;
Οι πιο χαλαροί ρυθμοί της.

 Ποιος σκηνοθέτης θα ήθελες να γυρίσει μία ταινία για την Αθήνα;
Ο Ντενί Βιλνέβ με ένα sci-fi σενάριο στην Αθήνα. 

Ποιος Αθηναίος θα γινόταν ο καλύτερος πρωθυπουργός της χώρας;
Ο Αλέξανδρος Γκικόπουλος.

Η πιο τυπική αθηναϊκή ταινία που έχεις δει;
Η «Όλγα Ρόμπαρντς» του Χ. Βακαλόπουλου.

Αν η Αθήνα ήταν ένα πρόσωπο, ποιο θα ήταν αυτό;
Της Δωροθέας Μερκούρη.

Τι θα έδειχνες πρώτο στην πόλη σε έναν ξένο καλεσμένο σου;
Νωρίς το πρωί ανάβαση στον ιερό βράχο της Ακρόπολης, σε συνδυασμό με το υπέροχο μουσείο της, διάλειμμα για έναν καφέ, υπέροχα ψημένο από την ομάδα του Underdog στο Θησείο, ανεβαίνοντας, μια βόλτα από τα παλιατζίδικα και ένα πέρασμα από το Μοναστηράκι, αντί για κεμπάπ, ένα λαχματζούνι από το Feyrouz στο εμπορικό τρίγωνο, ένα απεριτίφ σε κάποιο από τα δεκάδες όμορφα μπαρ του κέντρου, κι αφού θα είχε πια πάει απόγευμα, θα πιάναμε δυο θέσεις στο Sushimou για omakase menu από τον Αντώνη.

Μια συναυλία που δεν θα ξεχάσεις ποτέ;
Rolling Stones, 1998, στο Ολυμπιακό Στάδιο.

Ποιος μουσικός δικαιούται να γράψει το σάουντρακ της Αθήνας;
Το έχει γράψει ο Λουκιανός Κηλαηδόνης, για μία από τις πιο ιστορικές συνοικίες της Αθήνας, την Κυψέλη. Λέγεται «Νέα Κυψέλη - Νέα Ορλεάνη».

Αγαπημένος σου περίπατος;
Στην Πλάκα.

Αγαπημένη διαδρομή με το αυτοκίνητο;
Η παραλιακή λεωφόρος, ξημερώματα Κυριακής, το καλοκαίρι.

Η καλύτερη θέα;
Η λίμνη Βουλιαγμένης.

Τι σε ζορίζει και τι σε χαλαρώνει;
Με ζορίζει αφάνταστα η κίνηση. Τόσο που σκέφτομαι σοβαρά να σταματήσω την οδήγηση. Με χαλαρώνουν τα ξημερώματα χωρίς φασαρία, γι’ αυτό και ξυπνώ αυστηρά πριν τις 6, καθημερινώς, για να τα «ακούω» και να τα απολαμβάνω.

Εκτός από παραγωγός στον Αthens Voice 102.5 με τι άλλο ασχολείσαι;
Το επαγγελματικό μου background είναι τα ποτά. Έφτιαχνα ποτά σε μπαρ, είχα δικό μου μπαρ, γράφω για ποτά για περισσότερο από δέκα χρόνια, έχω υπάρξει κριτής σε διαγωνισμούς και διδάσκω επίδοξους μπαρτέντερ πώς να λένε ευχαριστώ και παρακαλώ πρώτα και ύστερα πώς να φτιάχνουν νόστιμα ποτά. Μέσα στον χρόνο δίνω διάφορες διαλέξεις και σεμινάρια γενικά για τα ποτά και ειδικά για το cognac και το sherry –όντας πιστοποιημένος εκπαιδευτής από τα συμβούλια του Κονιάκ και του Χερέθ, αντίστοιχα–, ενώ κατά καιρούς αναλαμβάνω την επιμέλεια μπαρ, καφέ και εστιατορίων. Ασχολούμαι με τα φυτά, τους παπαγάλους και τον γάτο μου, όταν έχω κέφια ψευτοφυσάω μια τρομπέτα και διαβάζω αρκετά – λιγότερο τώρα που εργάζομαι σε εκδοτικό οίκο.

Τα 3 πράγματα που σου αρέσουν περισσότερο στην πόλη;
Οι γεύσεις από όλον τον κόσμο που πλέον τις βρίσκεις παντού και σχεδόν σε κάθε γειτονιά της Αθήνας, ακόμα κι αν ελάχιστες παρασκευάζονται σε εξαιρετική ποιότητα. Το αποτύπωμα του αρχαίου πολιτισμού που παραμένει αναλλοίωτο μέσα από τα μουσεία και τα μνημεία της πόλης. Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ένας αληθινός φάρος πολιτισμού.

Η πιο τρελή αθηναϊκή ιστορία που έχεις ακούσει/ζήσει;
Αυτή με εμένα ιδιοκτήτη μπαρ στην Αθήνα. Ήταν όντως τρελή, γι’ αυτό άλλωστε διήρκεσε και λίγο.

Σε ποιες πόλεις του εξωτερικού έχεις ζήσει; Ένα μειονέκτημα και ένα πλεονέκτημά τους σε σχέση με την Αθήνα;
Έχω επισκεφθεί δεκάδες, δεν έχω μείνει πουθενά. Θα ήθελα όμως να έμενα στην αγαπημένη μου, στο Σαν Φρανσίσκο.

Ποιο είναι το πρώτο αθηναϊκό στιγμιότυπο που θυμάσαι;
Να χάνομαι, στην καρδιά της Αθήνας, στο παλιό εμπορικό τρίγωνο, μέσα στα δαιδαλώδη και σκοτεινά –τότε– στενάκια του, ψάχνοντας να βρω ένα συγκεκριμένο μπαράκι και ταυτόχρονα προσπαθώντας να αποφύγω τα πρεζάκια που χτυπούσαν το φαρμάκι τους. Σήμερα, οι ίδιοι δρόμοι –αλλά όχι όλοι– φωτίστηκαν και περπατάς με μεγαλύτερη ασφάλεια στους δρόμους του κέντρου.  


Ο Γ.Κ. είναι υπεύθυνος marketing & επικοινωνίας στην Brainfood (Εκδόσεις Οξύ, Εκδόσεις Φουρφούρι, Η Τέχνη της Ζωής, Floral Books), είναι ιδρυτής του Bitterbooze.com, country manager της startup εταιρείας τεχνολογίας Blend και διδάσκει στο ΙΕΚ Le Monde. Μπορείτε να τον ακούτε καθημερινά, Δευτέρα-Παρασκευή, 08.00-10.00, στον Athens Voice 102.5,
μαζί με τον Σπήλιο Λαμπρόπουλο.