Ellinikon Experience Park
Το μεγάλο χριστουγεννιάτικο δέντρο που κοσμεί την Plaza A του Ellinikon Experience Park.
Life in Athens

Ellinikon Experience Park: Το meeting point όλων των Αθηναίων

Το μέρος που αλλάζει για πάντα το πρόσωπο της πρωτεύουσας
giannis-mpelesiotis.jpg
Γιάννης Μπελεσιώτης
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η ATHENS VOICE βρέθηκε στο νέο Experience Park του Ελληνικού και καταγράφει την εμπειρία από το επόμενο κέντρο της πόλης για όλους τους Αθηναίους.

Κάτω από άκρα μυστικότητα, η οποία εξέπληξε όλους τους κατοίκους της Αθήνας, το Experience Park του Ελληνικού άνοιξε τις πόρτες του για το ευρύ κοινό στις 20 Δεκεμβρίου. Το πάρκο που θα αλλάξει εξ΄ ολοκλήρου το πρόσωπο της πόλης για τα επόμενα χρόνια, είναι διαθέσιμο προς καθημερινή εξερεύνηση. Ντυμένο στα γιορτινά, το βιωματικό πάρκο που βρίσκεται στα νότια της πρωτεύουσας, θα είναι ανοιχτό από τις 17.00 εώς τις 20.00 κάθε απόγευμα τις ημέρες των γιορτών. Η Athens Voice βρέθηκε στο μέρος που θα γίνει το μεγαλύτερο Μητροπολίτικό Πάρκο της Ευρώπης και καταγράφει αυτή την πρωτόγνωρη εμπειρία.

the_ellinikon_experience_park_1.jpg

Το νέο πάρκο του Ελληνικού δημιουργήθηκε έτσι για να μπορεί να φιλοξενεί από μεγάλους μέχρι παιδιά. Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι στο νέο μέρος της ανάπλασης που μόλις παραδόθηκε στους Αθηναίους πολίτες. Η μαγεία του χώρου είναι πως σε κάνει να ξεφεύγεις από την καθημερινότητα της ζωής στη μεγαλούπολη. Με την είσοδο σου μπορείς να δεις τον ωραίο στολισμό, που έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλά σημεία του χώρου και να νιώσεις πως για λίγο δεν βρίσκεσαι στην Αθήνα. Τα γέλια και η διάθεση γεμίζουν την ατμόσφαιρα. Αυτό σε κάνει να θες να το περπατήσεις με μεγάλη όρεξη.

the_ellinikon_experience_park_1.jpg

Έχοντας υπάρξει και στο παρελθόν στο συγκεκριμένο μέρος για να υπηρετήσω την πατρίδα, μπορώ να πω πως η εκμετάλλευση του παλιού αεροδρομίου της Αεροπορίας έγινε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Τα υπόστεγα που χρησιμοποιούσε ο ελληνικός στρατός θα αναστηλωθούν και έχουν διατηρηθεί στην εντέλεια. Ταυτόχρονα αποτελούν μοντέρνα μνημεία από το Υπουργείο Πολιτισμού. Εκεί δεν γίνεται να σου διαφύγει ο παλιός στήλος του αεροδρομίου, που θυμίζει φάρο. Βρίσκεται εκεί να θυμίζει πως το πάρκο σίγουρα θα αποτελέσει το μελλοντικό meeting point όλων των κατοίκων και όχι μόνο εκείνων που ζουν στα νότια προάστια. Λίγο πιο δίπλα το τοποθετημένο φωτόνιο και ο πίδακας φωτός που εκτοξεύει, αποτελεί σημάδι για την τοποθεσία του νέου βιωματικού πάρκου. Τις ημέρες των Χριστουγέννων το μέρος είναι γεμάτο εορταστικές εκδηλώσεις, με τους ανθρώπους του να διαβεβαιώνουν ότι θα ακολουθήσουν πολλές ακόμα το επόμενο διάστημα.

the_ellinikon_experience_park_3.jpg

Αυτά που σίγουρα κλέβουν την παράσταση, είναι τα δύο έργα τέχνης που μπορεί να δει κανείς στον χώρο. Πρόκειται για light installations, τα οποία φτιάχτηκαν με την προοπτική να εντυπωσιάζουν τους παρευρισκόμενους. Το επιβλητικό Stalactite είναι κοντά στην γενική είσοδο και εξαιρετικά δύσκολο να μη σου τραβήξει την προσοχή. Συνδυάζει με έναν τρόπο εκληκτικό τη μαγεία της ηλεκτρονικής μουσικής και τον πρωτοποριακό φωτισμό. Πρόκειται για ένα έργο εμπνευσμένο από τους καλλιτέχνες Κρίστοφερ Μπάουντερ και Μπόρις Ντιβάιντερ, οι οποίοι δεν έχουν εμφανιστεί ξανά στην Ελλάδα. Το μυστικό για να μπορέσεις να καταλάβεις στο έπακρο αυτή τη μοναδική εμπειρία, είναι να σταθείς κάτω από τον σταλακτίτη που δημιουργήσαν οι δύο καλλιτέχνες.

the_ellinikon_experience_park_3.jpg

Προχωρώντας λίγο πιο κάτω, μπορείς να εντοπίσεις τον χώρο Zen. Εκεί μπορείς να χαλαρώσεις και κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων να παρατηρήσεις με προσοχή το έργο Helios της ομάδας Algorithms. Μια σειρά από πολλά Led φώτα αλλάζουν χρώμα με μεγάλη ταχύτητα, σχηματίζοντας έναν ήλιο. Είναι αποκλειστικά φτιαγμένο για το Experience Park και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί οπουδήποτε αλλού. Πολλά ελαιόδεντρα κάνουν την εμφάνισή τους μαζί με το υδάτινο στοιχείο που είναι έντονο. Δημιουργείται ένα μίγμα από συστατικά που θα σε κάνουν να ξεχάσεις για λίγο τους προβληματισμούς σου.

the_ellinikon_experience_park_11.jpg

Η εξερεύνηση δεν τελειώνει εκεί, καθώς δεν γίνεται να προσπεράσει κάποιος το μεγάλο συντριβάνι που υπάρχει στον χώρο. Είναι φτιαγμένο από εκατοντάδες πίδακες νερού οι οποίοι είναι με τέτοιο τρόπου τοποθετημένοι, ώστε να μην βρέχεσαι όταν κάθεσαι στο κέντρο. Κάθε μισή ώρα λαμβάνει χώρα και ένα μοναδικό show, όπου μπορείς να το απολαύσεις και να τραβήξεις φωτογραφίες μαζί με τους φίλους σου. Το συντριβάνι αποτελεί μία μοναδική ευκαιριά να απαθανατίσεις πολλές όμορφες στιγμές με τους δικούς σου ανθρώπους.

the_ellinikon_experience_park_11.jpg

Το Experience Park εκτός από μία βόλτα χαλάρωσης αποτελεί και έναν χώρο άθλησης ή παχνιδιού για τα παιδιά. Μία μεγάλη παιδική χαρά φτιαγμένη από ξύλινα παιχνίδια είναι ένας παράδεισος για τους γονείς και τα μικρά τους. Εκεί μπορείτε να βρείτε και ένα παιχνίδι σε μορφή αεροπλάνου, το οποίο έχει κατασκευαστεί με βάση ένα πραγματικό αεροσκάφος. Το πάτωμα του χώρου είναι στρωμένο με EPDM υλικό, το οποίο το νιώθεις πολύ μαλακό όταν πατάς πάνω του. Μάλιστα τα παιχνίδια που έχουν λίγο περισσότερο ύψος, στέκονται πάνω σε μία χοντρή στρώση του υλικού για να προστατευτεί ένα παιδί από κάποιο ανεπιθύμητο χτύπημα. Λίγο πιο δίπλα υπάρχουν και όργανα γυμναστικής όλων των ειδών, για όλους εκείνους που βαρέθηκαν το γυμναστήριο και θέλουν να δοκιμάσουν κάτι σε εξωτερικό χώρο. Κρίκοι, μονόζυγα και ό,τι άλλο μπορεί να χρειαστεί κάποιος φαν της γυμναστικής είναι διαθέσιμα.

Το μεγάλο χριστουγεννιάτικο δέντρο δεσπόζει στην Plaza A, η οποία είναι και η μεγαλύτερη πλατεία του πάρκου. Φαίνεται από όλα τα σημεία του και είναι όμορφα στολισμένο. Μπορεί να δίνει την ψευδαίσθηση πως πρόκειται για ένα και μοναδικό δέντρο, όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Το δέντρο έχει σχηματιστεί από 180 μικρότερα έλατα και μετά τις γιορτές θα πάνε όλα για αναδάσωση. Το πάρκο έχει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του έναν χαρακτήρα φιλικό προς το περιβάλλον. Η εκμετάλλευση του παλιού αεροδρομίου ήταν ουσιαστική και τίποτα δεν πήγε χαμένο. Τα παγκάκια που βρίσκονται κάτω από το δέντρο και μπορείς να ξαποστάσεις, είναι φτιαγμένα από μπάζα που υπήρχαν πεταμένα εκεί στο παρελθόν.

Στην Plaza A και μετά από την βόλτα σου σε όλους τους χώρους του πάρκου, μπορείς να δεις και τις καντίνες από όπου θα απολαύσεις όλων των ειδών τα εδέσματα. Το Kitchen Lab του Άκη Πετρετζίκη και ο Ηλίας Σκουλάς δίνουν πολλές διαφορετικές προτάσεις για φαγητό. Στους Lukumades και στο Esophy διαλέγεις το γλύκο σου ή το ρόφημα που θα σε ζεστάνει. Την ίδια ώρα τα βανάκια του Falafeladiko και Esteban έχουν ξεχωριστές επιλογές για ethnic φαγητό.

the_ellinikon_experience_park_15.jpg

Η Lamda Development είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία αυτού του μεγάλου project, το οποίο αναμένεται να αλλάξει για πάντα την Αθήνα. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Οδυσσέας Αθανασίου, αναφέρθηκε στο άνοιγμα του Experience Park και τόνισε ότι «Είναι ξεχωριστή η σημερινή μέρα για εμάς. Σε χρόνο ρεκόρ, μόλις έξι μήνες από την απόκτηση του Ελληνικού από την Lamda Development -και πολύ νωρίτερα από κάθε προσδοκία- παραδίδουμε στους πολίτες το πρώτο μας έργο. Είχαμε δεσμευτεί από την πρώτη στιγμή ότι θα παραδώσουμε ένα έργο που θα ωφελήσει όλους τους πολίτες, χωρίς ο φορολογούμενος να δώσει ούτε ένα ευρώ. Τηρούμε αυτή την υπόσχεση. Στη διάθεση όλων, είναι από σήμερα ένας χώρος πράσινου 70 στρεμμάτων με παιδικές χαρές, υπερσύγχρονους χώρους για άθληση και πλατείες. Ένα μοναδικό πάρκο που θα μεγαλώνει μέρα με τη μέρα για να γίνει το μεγαλύτερο πάρκο της Ευρώπης! Εδώ, τις επόμενες ημέρες, θα οργανώσουμε πλήθος εκδηλώσεων, τόσο την περίοδο των Χριστουγέννων όσο και μετά, στις οποίες καλούμε όλους να έρθουν, να ζήσουν την εμπειρία και να κάνουν το Ελληνικό μέρος της ζωής τους. Το Experience Park είναι η αρχή του ταξιδιού».

the_ellinikon_experience_park_15.jpg

Δήλωση Οδυσσέα Αθανασίου, για το Experience Park

Το Ellinikon Experience Park θα φτάνει ως την παραλία. Μελλοντικά σχεδιάζονται και άλλα πράγματα που θα γεμίσουν το πάρκο και θα το κάνουν το κέντρο της πόλης. Σχολεία, Εμπορικά Κέντρα και Πανεπιστήμιο είναι μερικά από αυτά που υπάρχουν ήδη στο μυαλό των υπεύθυνων. Το όραμα των ανθρώπων που το εμπνεύστηκαν είναι να αποτελεί ένα κέντρο πολιτισμού και διασκέδασης, σε μέγεθος που θα είναι μεγαλύτερο από το Πριγκιπάτο του Μονακό.

Μπορείτε να αντλήσετε περισσότερες πληροφορίες για τον χώρο στην επίσημη ιστοσελίδα του πάρκου ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Facebook, Instagram και YouTube.

Δειτε περισσοτερα