Life in Athens

Οι Monty Python τρολάρουν το Λονδίνο.

Ένας τεράστιος ψόφιος παπαγάλος στην όχθη του Τάμεση

atk_0452.jpg
Γιάννης Νένες
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
73002-146863.jpg

Την περασμένη Δευτέρα οι Λονδρέζοι (όχι και τόσο) έκπληκτοι έβλεπαν γερανούς να στήνουν έναν τεράστιο μασίφ παπαγάλο από φάιμπεργκλας με ωραία μπλε (Norwegian blue) φτερά, στη Νότια Όχθη του ποταμού Τάμεση, στο κέντρο της πόλης.

Γρήγορα φάνηκε ότι πίσω από το happening βρισκόταν ο τηλεοπτικός σταθμός που διαφήμιζε την τελευταία live παράσταση του ιστορικού κωμικού γκρουπ των Monty Python, που ενώθηκαν για ελάχιστες παραστάσεις φιλανθρωπικού χαρακτήρα, φέτος το καλοκαίρι.

Ο μπλε παπαγάλος (έργο του γλύπτη Iain Prendergast) ψηφίστηκε από τους θεατές και φανς των Monty Python σαν ένα από τα πιο αστεία και δημοφιλή τους σκετς, γι’αυτό και του έγινε η ειδική τιμή, να βρεθεί σαν αξιοθέατο installation στο κέντρο του Λονδίνου, κάτι που θα συγκινούσε τους τουρίστες φυσικά αλλά και τους ίδιους τους Βρετανούς μια και η ομάδα των Monty Pythons είναι ένα κομμάτι της πολιτιστικής τους (εντάξει, pop) κληρονομιάς, όσο και οι Beatles. Άλλωστε ο George Harrison ήταν ένας από τους φανατικούς φίλους – και χορηγούς των Pythons.

Το reunion ξεκίνησε με μία παράσταση την 1η Ιουλίου και μετά από 10 ημέρες συνεχίστηκε με πέντε τελευταίες παραστάσεις στην O2 Arena του Λονδίνου. Η τελευταία ημέρα θα έχει και ζωντανή τηλεοπτική κάλυψη σε μεγάλες πόλεις του κόσμου – μεταξύ αυτών και η Αθήνα: η προβολή γίνεται την Κυριακή 20/7/2014 στις 21.00 στον κινηματογράφο Δαναό (είσοδος €8).

Το σόου που ετοιμάζουν τα εναπομείναντα μέλη της θρυλικής ομάδας, John Cleese (Τζον Κλιζ), Terry Gilliam (Τέρι Γκίλιαμ), Eric Idle (Έρικ Άιντλ), Terry Jones (Τέρι Τζόουνς) και Michael Palin (Μάικλ Πέιλιν), που όλοι τους πλέον είναι άνω των 70 ετών ... θα συμπεριληφθούν ορισμένα από τα διασημότερα σκετς της ιστορίας τους αλλά και νέο υλικό που δεν έχει παρουσιαστεί ποτέ ξανά στη σκηνή. Πάντα όμως ανελέητα silly και διασκεδαστικά.

Εκτός από την «εξαιρετική τέχνη της ανοησίας» όμως, υπάρχει και ένας καλός σκοπός. Οι πρώτες πέντε παραστάσεις συγκέντρωσαν περισσότερες από 20.000 λίρες Αγγλίας οι οποίες θα δοθούν σε πέντε διαφορετικά φιλανθρωπικά ιδρύματα, επιλογής του καθένα από τα μέλη των Monty Python.

Η ομάδα των Βρετανών κωμικών, έγινε διάσημη μέσα από την τηλεοπτική σειρά του BBC «Το Ιπτάμενο Τσίρκο των Μόντι Πάιθον» που μεταδιδόταν από το 1969 ως το 1974, και κατόπιν πέρασε στον κινηματογράφο με σατιρικές ταινίες όπως «Οι Ιππότες της Ελεεινής Τραπέζης», «Ένας Προφήτης μα τι Προφήτης» και «Το Νόημα της Ζωής» το 1983, οπότε ήταν και η τελευταία φορά που συνεργάστηκαν οι πέντε κωμικοί.

Ο Τσάπμαν, ένα από τα ιδρυτικά μέλη της ομάδας, πέθανε από καρκίνο το 1989 σε ηλικία 48 ετών, όμως οι φίλοι του είπαν ότι θα είναι παρών στην παράσταση και μάλιστα όχι μόνο το πνεύμα του. «Του είπαμε ότι εμείς συνεχίζουμε και, αν υπάρχει Θεός, θα εμφανιστεί», δήλωσε ο Άιντλ.

Όσο για την αθηναϊκή τους βραδιά, αμέσως μετά την ζωντανή μετάδοση από Λονδίνο, τη σκυτάλη παίρνει η ομάδα του Popaganda για ένα πάρτι στo φουαγιέ του κινηματογράφου.


Info: Κυριακή 20 Ιουλίου 2014

Κινηματογράφος ΔΑΝΑΟΣ, Κηφισίας 109 – Μετρό Πανόρμου

Ώρα: 21.00

Εισιτήριο: 8 €

Προπώληση εισιτηρίων στο www.danaoscinema.gr

 

Δείτε εδώ το αυθεντικό σκετς με τον Dead Parrot:

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ