Life in Athens

Στο «πεζοδρόμιο» της Πανεπιστημίου

Η Ελλάδα θα αρχίσει να γίνεται πολιτισμένη χώρα όταν οι οδηγοί κατέβουν από τα πεζοδρόμια και πάψουν να κορνάρουν

Δημήτρης Φύσσας
ΤΕΥΧΟΣ 489
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η φωτογραφία, που την τράβηξα χαμηλά στην Πανεπιστημίου στις 16 Ιουνίου το απομεσήμερο, δείχνει ένα υποτιθέμενο πεζοδρόμιο μιας κεντρικής λεωφόρου της πόλης μας. Πολλές μοτοσικλέτες, παρακαρισμένες, αφήνουν ελάχιστο χώρο στους πεζούς (και σε καρότσια, αναπηρικά αμαξάκια, γέρους με μπαστούνια κ.λπ. κ.λπ.). Αλλά οι πιο ωραίοι είναι οι δύο μοτοσικλετιστές που δεν έχουν παρκάρει για να πάνε στις δουλειές τους, μα κάθονται καβάλα και συζητάνε, κλείνοντας ακόμα περισσότερο τη στενή δίαυλο των πεζών. Σημαντική λεπτομέρεια: ο ένας από τους δύο εποχούμενους φίλους είναι αστυνομικός, με τη στολή του και με υπηρεσιακή μηχανή, που όχι μόνο δεν ενοχλείται από τις άλλες παρκαρισμένες ή περαστικές (στο… πεζοδρόμιο πάντα) μηχανές, αλλά κλείνει κι αυτός ό,τι κι όσο μπορεί. Και πιο πάνω, επειδή η Χ. Τρικούπη και η Μπενάκη ήταν πηγμένες στο αυτοκίνητο, οι μοτοσικλέτες ανέβαιναν στο πεζοδρόμιο μαρσάροντας και κορνάροντας στους δυστυχείς πεζούς να κάνουν στην άκρη για να περάσουν αυτοί. Και οι μοτοσικλετιστές της αστυνομίας, που υποτίθεται ότι επιβάλλει την τάξη, κινούνται ανάλογα. Η Ελλάδα θα αρχίσει να γίνεται πολιτισμένη χώρα όταν οι οδηγοί κατέβουν από τα πεζοδρόμια και πάψουν να κορνάρουν, κι όταν αυτά θεωρηθούν στοιχεία άξια αστυνόμευσης.

Πλειάδες

Ένα από τα όμορφα βιβλιοπωλεία που έχουν ανοίξει τελευταία ή σχετικά τελευταία εκτός Κέντρου. Βρέθηκα εκεί σε εκδήλωση για τον «Λυσιμελή πόθο» του Τίτου Πατρίκιου («Κίχλη») και το μελέτησα. Μακρόστενος χώρος, με αυλίτσα στον ακάλυπτο του βάθους και όμορφα χρώματα στους τοίχους. Ακόμα, πολλή ενημέρωση στην πρόσφατη παραγωγή βιβλίων – λογοτεχνικών περιοδικών και προσωπικό με γνώση του αντικειμένου. Εύχομαι μακροημέρευση. Σπ. Μερκούρη 62, μετρό «Ευαγγελισμός», 210 7249605, www.pleiadesbookstore.gr

Γκεόργκι Άνγγελοφ Βανγκέλοφ

Αν βρεθείτε ποτέ στα Lidl στις Τρεις Γέφυρες, οδός Ρεγκούκου και Νάζου, θα τον δείτε οπωσδήποτε. Είναι ένας λεπτός, κακοντυμένος και πολύ λεπτός άνθρωπος, που ζητιανεύει μπροστά στο σούπερ μάρκετ και κοιμάται κάθε βράδυ απέναντι, στο μεταλλικό κάθισμα της στάσης των λεωφορείων. Πολλοί πελάτες του σούπερ μάρκετ και γείτονες τον βοηθάνε με χρήματα ή τρόφιμα. Τον πλησίασα, έπιασα κουβέντα μαζί του. Έχει όμορφα γαλάζια μάτια και προφέρει το λάμδα με το βόρειο τρόπο. Είναι Βούλγαρος, πρώην μαραγκός εδώ στην Αθήνα, που έπαθε εργατικό ατύχημα στο πόδι και στα μάτια (κουτσαίνει και είναι μισότυφλος). Λέει πως η γυναίκα του ξέμεινε στη Βουλγαρία, επειδή λίγους μήνες πριν έσπασε εκεί τη λεκάνη της και είναι σε κακό χάλι. Λέει, ακόμα, πως είναι 63 χρονών, μοιάζει όμως 10 ή 15 χρόνια μεγαλύτερος. Από τη φύση μου καχύποπτος, πέρασα μερικές βραδιές και τον βρήκα πραγματικά να κοιμάται στη στάση του λεωφορείου. Τώρα τον βοηθάω και γω, όποτε μπορώ. Ο άνθρωπος, όσο περισσότερο τον παρατηρώ, τόσο περισσότερο βλέπω πόση αξιοπρέπεια έχει. Του πήγα και μια κουβέρτα, γιατί τη νύχτα δεν έχει γύρω του τοίχους, όπως εμείς, να του αποδίδουν θερμότητα και να τον ζεσταίνουν, κι ας μπαίνει ο Ιούλης. Υ.Γ. Αφιερώνω την περίπτωση σε όσους Ελληναράδες νομίζουν ότι οι αλλοδαποί είναι ένα ενιαίο «πράγμα» κι ότι πρέπει να διωχτούν από την ένδοξη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας εδώ και τώρα. Να ’ρθούνε να μου πούνε γιατί και πώς ακριβώς και προς τα πού πρέπει να φύγει αυτός ο ανήμπορος γέρος. Και τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν ποιος ξέρει πόσες.

Ο Σπύρος της Ομόνοιας

Μπροστά στο Χόντος Σέντερ της Ομόνοιας έχει στήσει το κιόσκι του και πουλάει μεταχειρισμένα βιβλία σε καλές τιμές. Ψάχνοντας, αν έχετε φυλάξει καθόλου λεφτά από τις αγορές ή τον καφέ σας στο πολυκατάστημα, θα βρείτε θησαυρούς.

Ένα κουίζ για το Λαύριο

Πόσοι ξέρετε τη λαϊκή μπακαλοταβέρνα «Μήτσος» στη Γαϊδουρόμαντρα του Λαυρίου; Και πόσοι ξέρετε τη Γαϊδουρόμαντρα; (Εκεί με πήγανε φίλοι μου τη μέρα των γενεθλίων μου, στις 16 του Μάη). To be continued, φυσικά, απαντήσετε δεν απαντήσετε.


d.fyssas@gmail.com