Life in Athens

7 λογαριασμοί στο Instagram που υμνούν την Αθήνα

Οι γειτονιές, οι δρόμοι, η αρχιτεκτονική και οι άνθρωποι της δικής μας πόλης

manos_athens_voice_1.jpg
Μάνος Νομικός
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Athens Facades
Athens Facades

7 Instagram προφίλ για την Αθήνα και την street φωτογραφία.

Η Αθήνα είναι η πόλη του Instagram. Όπου και να στρέψεις το βλέμμα σου μπορείς να βρεις την επόμενη εικόνα για να καταγράψεις φωτογραφικά και στη συνέχεια να την ανεβάσεις στα social media. Την Αθήνα πρέπει να την περπατήσεις για να τη γνωρίσεις καλύτερα, τους ανθρώπους και τις γειτονιές της. Αναπάντεχες εικόνες και στιγμές που δεν χρειάζεται να ψάξεις πολύ για να τις ανακαλύψεις, απλά βγες έξω.

Μακριά από τις «αποστειρωμένες» τουριστικές φωτογραφίες, σας προτείνουμε 7 πολύ ενδιαφέροντες λογαριασμούς στο Instagram που βλέπουν την Αθήνα «με άλλο μάτι».

Athens Facades
«Ως αρχιτέκτονας έχω την τάση να παρατηρώ τα κτίρια και να προσπαθώ να διακρίνω την ομορφιά τους ακόμα και μέσα σε άχαρα αστικά τοπία. Η ιδέα του Athens Facades ξεκίνησε το 2016 σε μια ανάγκη να προβάλλω το αληθινό πρόσωπο της Αθήνας, αποτυπώνοντας όλων των ειδών τις αθηναϊκές προσόψεις. Από τους μεγάλους πρωταγωνιστές της κλασικής Αθηναϊκής αρχιτεκτονικής και τα 90ς γυάλινα κτίρια έως την τυπική πολυκατοικία μας, την οποία δεν θα δεις ποτέ σε εξώφυλλα ταξιδιωτικών περιοδικών, κι όμως κρύβει τόση Αθήνα μέσα της».

Η αρχιτέκτονας Ελπίδα Σπύρου (Hope Architecture, Open House Athens) φωτογραφίζει τις προσόψεις κτιρίων της Αθήνας και το αποτέλεσμα είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Εστιάζοντας μόνο στις προσόψεις, η πόλη και τα κτίρια αποκτούν άλλη υπόσταση και η ξεχωριστή τους ιστορία παρουσιάζεται σε όλους εμάς.  

 


Athens Mon Amour
Η αρχιτέκτονας Άντζελα Λιαρίκου γεννήθηκε στον Καναδά και τα τελευταία χρόνια ζει ανάμεσα στην Αθήνα και το Βερολίνο. To «Athens Mon Amour» είναι το δικό της ερωτικό γράμμα στην Αθήνα, με υπέροχες φωτογραφίες από κτίρια της πόλης και εισόδους πολυκατοικιών, κυρίως από την περιοχή της Κυψέλης. Σε κάνει να πάρεις του δρόμους και να αναζητήσεις αυτά τα σημεία της πόλης.

 

 

Fading Athens
Οι μικροί δρόμοι, γωνιές και μαγαζιά της Αθήνας, της Κυψέλης, της Πατησίων και των Εξαρχείων όπως δεν τα έχουμε ξαναδεί, μέσα από το μοναδικό project του ολλανδο-αμερικανού φωτογράφου και κινηματογραφιστή Steven Beijer (διαβάστε ξανά τη συνέντευξή του στην ATHENS VOICE). Μία Αθήνα που χάνεται και ξεθωριάζει, αλλά υπάρχουν άνθρωποι σαν τον Beijer που απαθανατίζουν αυτά τα μοναδικά ντοκουμέντα, μακριά από την –ώρες ώρες- βαρετή και illustration τουριστική φωτογραφία.

 

 

Doors of Athens
Ένα πραγματικό υπέροχο φωτογραφικό project, δεν απέχει μακριά από την ιστορική καταγραφή. Ο γερμανός σκηνοθέτης και φωτογράφος Alexander Jaschik, μένει μόνιμα τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, φωτογραφίζει τις μεταλλικές πόρτες-σύμβολα της Αθήνας που βρίσκονται διάσπαρτες σε σπίτια και γειτονιές της πόλης (διαβάστε ξανά τη συνέντευξή του στην ATHENS VOICE).

 

 


Athens Kafao
«Ένα βράδυ του Σεπτεμβρίου 2019 ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια... Να συγκεντρώσουμε όσο πιο πολλά Καφάο μπορούμε...Και συνεχίζουμε με όλους εσάς δίπλα μας που αγαπάτε την τέχνη στα Καφάο». Ένα προφίλ που συγκεντρώνει και καταγράφει τα καφάο του ΟΤΕ που μέσα από την street art μεταμορφώνονται σε έναν πολύχρωμο καμβά.

 

 

Athens Street Art
Πολλοί λένε ότι η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις street art πρωτεύουσες της Ευρώπης. Νομίζω ότι απέχουμε αρκετά από αυτόν τον χαρακτηρισμό αλλά πάντοτε θα εμφανίζονται υπέροχα έργα στους τοίχους της πόλης. Στο «Athens Street Art» μπορείτε να δείτε πολλά από αυτά τα έργα, μαζί με μία σειρά από πολύ ενδιαφέρουσες street φωτογραφίες και στιγμές της πόλης.

 

 

Granny Style Greece
«Το Granny Style Greece δημιουργήθηκε με την προτροπή μιας καλής μου φίλης. Όλα ξεκίνησαν από τη σχέση αγάπης που έχω χτίσει με τη γιαγιά μου, αυτή είναι η έμπνευση μου. Πάντα φωτογράφιζα ανθρώπους που με ενδιέφεραν και ειδικά γυναίκες. Το στιλ, αλλά και ο τρόπος που εξελισσόμαστε σαν φύλο, με ενδιαφέρει πολύ» μας λέει η φωτογράφος Ειρήνη Αγγελίδη για το «Granny Style Greece», ένα από τα πιο ενδιαφέρονται προφίλ στο Instagram που είδαμε τελευταία. Η Ειρήνη απαθανατίζει τις πιο στιλάτες ελληνίδες γιαγιάδες της Αθήνας (και όχι μόνο της Αθήνας) και μας φτιάχνει πραγματικά την ημέρα.

Ποια κομμάτια ρούχων δεν λείπουν από την γκαρνταρόμπα μίας ελληνίδας γιαγιάς;
«Όλες οι γιαγιάδες έχουν στην γκαρνταρόμπα τους ένα πουκάμισο με φλοράλ σχέδια και μία φούστα σε στενή γραμμή πάνω ή κάτω από τον αστράγαλο. Φυσικά “must” είναι πάντα ένα μακρύ παλτό. Και μην ξεχνάμε τα αξεσουάρ: χρυσή αλυσίδα στο λαιμό, δαχτυλίδι, σκουλαρίκια, μεγάλα κοκάλινα γυαλιά, μαύρα παπούτσια με χαμηλό τακούνι…».

 

 

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ