Life in Athens

Η Barbara Argyrou μας ξεναγεί στη δική της Αθήνα

Η pop φωνή της Gen Z ζει την πόλη και μοιράζεται στιγμές

daad.jpg
Δημήτρης Αθανασιάδης
ΤΕΥΧΟΣ 786
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Barbara Argyrou

Συνέντευξη: Η τραγουδίστρια Barbara Argyrou, το νέο pop πρόσωπο της Αθήνας, απαντά σε 34 ερωτήσεις για τη σχέση της με την πόλη.

Την έχουν χρίσει «hot εκπρόσωπο της Gen Z» κι εδώ και λίγες εβδομάδες το νέο της τραγούδι «Insane», που κυκλοφορεί από τη Minos EMI/Universal, ξεχωρίζει στο Spotify. Εντυπωσίασε τους Simon Cowell, Sofia Vergara, Heidi Klum και Howie Mandel, όταν συμμετείχε στο America’s Got Talent, περνώντας στην επόμενη φάση με 3 «ναι» – οι συνθήκες της πανδημίας όμως δεν της επέτρεψαν να επιστρέψει στην Αμερική για τη συνέχεια του διάσημου talent show. Η Barbara Argyrou είναι το νέο pop πρόσωπο της Αθήνας. Αυτή είναι η ματιά της στην πόλη…

America's Got Talent 2020 Barbara Argyrou Full Performance S15E03

Τα 3 πράγματα που σου αρέσουν περισσότερο στην πόλη;
Τα τοπία, τα στενά, η κουλτούρα.

Τα 3 πράγματα που, αν έλειπαν, θα έκαναν την Αθήνα λίγο ομορφότερη;
Οι ρατσιστές / ομοφοβικοί, τα σκουπίδια που είναι πεταμένα στον δρόμο, οι σεξιστές.

Η πρώτη δουλειά που έκανες;
Δεν έχω δουλέψει, αλλά θα πω η μουσική. Πλέον δουλεύω σκληρά και περνάω αμέτρητες ώρες με αυτήν.

Το πρώτο σου διαμέρισμα; 
Ήταν στο Ελληνικό και ζούσα με τον παππού μου, τη γιαγιά και τη μητέρα μου. Οι γείτονες ήταν πολύ καλοί και μας έφερναν κάθε Σαββατοκύριακο γλυκά τα οποία φτιάχνανε οι ίδιοι. (Απ’ ό,τι μου έχει πει η μητέρα μου, γιατί δεν θυμάμαι και πολλά... γέλια)

Πού ζεις τώρα;
Τώρα ζω στη Γλυφάδα και το διάλεξα γιατί για εμένα αυτή η περιοχή μού προσφέρει αρκετά, είναι κοντά σε όλα τα μέσα, τα μαγαζιά, ενώ ταυτόχρονα έχω και θάλασσα και βουνό κάτι που για εμένα είναι πάρα πολύ συν.

Η πιο τρελή αθηναϊκή ιστορία που έχεις ακούσει/ζήσει;
Η αλήθεια είναι πως έχω ζήσει αρκετές! Θα το αφήσω εδώ… (γέλια)

O αγαπημένος σου αθηναϊκός ήχος/θόρυβος;
Ο αγαπημένος μου αθηναϊκός ήχος είναι οι μουσικοί του δρόμου.

Τι είναι αυτό που κάνει κάποιον Αθηναίο;
Αυτό που κάνει κάποιον Αθηναίο είναι η αγάπη του για τον πολιτισμό, τον καφέ και το σουβλάκι!

Barbara Argyrou - INSANE (Official Music Video)

Πού αλλού θα μπορούσες/ήθελες να ζήσεις στην Ελλάδα;
Κάπου αλλού που θα ήθελα να ζήσω στην Ελλάδα είναι πιο κεντρικά, αλλιώς σε κάποιο πιο απομονωμένο μέρος ήρεμο με πολύ όμορφα τοπία.

Το καλύτερο σύνθημα που έχεις δει σε αθηναϊκό τοίχο;
Το είδα προς την Πλάκα σε έναν τοίχο και έγραφε «Καθρέφτη καθρεφτάκι μου ποια persona θα φορέσω σήμερα;»

Ποιο είναι το καλύτερο μέρος για να απομονώνεσαι στην Αθήνα;
Τα όμορφα εγκαταλειμμένα κτίρια στα οποία μπορείς να σκαρφαλώσεις ψηλά και να έχεις θέα μπροστά σου όλη την Αθήνα, αλλιώς η θάλασσα και τα βουνά.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου εστιατόριο στην Αθήνα;
Το Wynwood και το Ancho, μετά για καφέ/ποτό σε κάποιο rooftop ή παραλιακά, εκτός και αν θέλω κάτι πιο χαλαρό στα Εξάρχεια, στον Χασάν, και για παγωτό ειλικρινά το La Greche στο κέντρο είναι φοβερό.

Ο μεγαλύτερος αθηναϊκός φόβος σου;
Το να σταματήσει να ακούγεται όλη αυτή η φασαρία από τα αμάξια και τις μηχανές. Αυτή η κίνηση. Χωρίς κίνηση και βαβούρα, η Αθήνα δεν είναι Αθήνα.

Αγαπημένη σου αθηναϊκή πλατεία;
Η πλατεία Εσπερίδων στη Γλυφάδα, η πλατεία νέας Σμύρνης, η πλατεία στα Εξάρχεια, και επειδή έχω αρκετές αναμνήσεις στη συγκεκριμένη πλατεία θα πω και στο Θησείο.

Σε ποιες πόλεις του εξωτερικού έχεις ζήσει; Ένα μειονέκτημα και ένα πλεονέκτημά τους σε σχέση με την Αθήνα;
Έχω ζήσει στην Αμερική (από την οποία έχω και καταγωγή) στο Μαϊάμι στη Φλόριντα. Ένα μειονέκτημα που έχει είναι η θάλασσα στην οποία δεν μπορείς να κολυμπήσεις γιατί είναι επικίνδυνα, κυκλοφορούν πολλοί καρχαρίες, και ένα πλεονέκτημα είναι η οργάνωση που έχουν και οι άνετοι δρόμοι.

Το αγαπημένο σου αθηναϊκό σινεμά/ θέατρο/ βιβλιοπωλείο/ συναυλιακός χώρος;
Το Ria cinema στη Βάρκιζα το οποίο είναι θερινό και τα Village Cinemas. Από θέατρο μου αρέσει το Ηρώδειο και το Θέατρο Παλλάς. Από βιβλιοπωλείο το Επί Λέξει και o Ιανός, αλλά και ένας άλλος όμορφος χώρος ο οποίος έχει συλλεκτικά γραμματόσημα και νομίσματα και τον επισκέπτομαι συχνά είναι στην Αθήνα το “The Philatelists”. Αξίζει η επίσκεψη. Τέλος, από συναυλιακούς χώρους αγαπώ Terra Vibe...

Barbara Argyrou

Ένα επίθετο που χαρακτηρίζει ακριβώς τους Αθηναίους;
Κουλτουριάρηδες.

Ένα επίθετο που δεν ταιριάζει καθόλου στους Αθηναίους;
Ήσυχοι.

Ποιο είναι το πρώτο αθηναϊκό στιγμιότυπο που θυμάσαι;
Το πρώτο αθηναϊκό στιγμιότυπο που θυμάμαι είναι το ηλιοβασίλεμα στην Ακρόπολη.

Πώς φαντάζεσαι την Αθήνα σε 50 χρόνια;
Θεωρώ ότι ίσως θα είναι ακριβώς το ίδιο με σήμερα, σε ό,τι αφορά την κοινωνική αποδοχή. Δυστυχώς στενοχωριέμαι να βλέπω τη χώρα μας να είναι τόσο πίσω. Ο κόσμος εν έτει 2021 εξακολουθεί να κατακρίνει το διαφορετικό και να μην αποδέχεται σχεδόν τίποτα όσον αφορά την ταυτότητα του άλλου, τη θρησκεία, τη σεξουαλικότητα, το ντύσιμο, τον τρόπο έκφρασης. Αντί να πηγαίνουμε μπροστά, πηγαίνουμε πίσω σαν κοινωνία. Αντί να καλυτερεύουν τα πράγματα, χειροτερεύουν. Πάντως από καινούργια κτίρια, μαγαζιά, χώρους, τεχνολογία θα υπάρξουν πολλές αλλαγές σε πολλούς τομείς και άλλα τόσα, και έτσι η Αθήνα θα είναι πολύ ανανεωμένη και θα έχει πολλά νέα πράγματα τα οποία θα είναι καινούργια για όλους μας. (Ελπίζω μέχρι τότε η κοινωνία να πηγαίνει προς το καλύτερο και να υπάρχει εξέλιξη και αποδοχή.)

Τι σου λείπει από την Αθήνα της παιδικής σου ηλικίας;
Προσωπικά εμένα δεν μου λείπει κάτι από την Αθήνα της παιδικής μου ηλικίας.

«Αθηναϊκές» λέξεις που δεν υπάρχουν πια;
Η λέξη πασίγνωστος γιατί πλέον χρησιμοποιείται η αγγλική λέξη βάιραλ (viral).

Ποιος σκηνοθέτης θα ήθελες να γυρίσει μια ταινία για την Αθήνα;
Ο Luca Guadagnino που γύρισε την πανέμορφη ταινία «Call me by your name» θα ήθελα να γύριζε μια παρόμοια εδώ στην όμορφη Αθήνα.

Ποιος Αθηναίος θα γινόταν ο καλύτερος πρωθυπουργός της χώρας;
Για εμένα ο καλύτερος Αθηναίος πρωθυπουργός θα ήταν κάποιος ικανός και πολλά υποσχόμενος που τα λόγια του θα τα έπραττε κιόλας.

Η πιο τυπική αθηναϊκή ταινία που έχεις δει;
Είναι η «Πολίτικη κουζίνα» του Τάσου Μπουλμέτη.

Αν η Αθήνα ήταν ένα πρόσωπο, ποιο θα ήταν αυτό;
Θα ήταν η Μελίνα Μερκούρη.

Η καλύτερη θέα;
Δεν είναι μία αλλά πολλές, όπως η θέα στον Λυκαβηττό, η θέα από τον προφήτη Ηλία της Άνω Γλυφάδας, η θέα στη στροφή προς Βάρκιζα... Όπως καταλάβατε, λατρεύω τις θέες, ό,τι έχει θάλασσα, βουνό και να βλέπω από ψηλά την Αθήνα ειδικά το βράδυ που φωτίζονται όλα. Ποσό μάλλον η Ακρόπολη το βράδυ είναι μαγευτική.

Τι θα πρωτοέδειχνες στην πόλη σε έναν ξένο καλεσμένο σου;
Θα έδειχνα τον Λυκαβηττό, την Ακρόπολη και τον Εθνικό Κήπο. Τι καλύτερο από αυτά;

Μια συναυλία στην Αθήνα που δεν θα ξεχάσεις ποτέ;
Μια συναυλία που δεν θα ξεχάσω ποτέ είναι η συναυλία του Ghostmane που πήγα το 2019 και ειλικρινά πέρασα φανταστικά! Τα σπάσαμε!

Ποιος μουσικός δικαιούται να γράψει το σάουντρακ της Αθήνας;
Για εμένα ο μουσικός που δικαιούται να γράψει το σάουντρακ της Αθήνας είναι ο Γιώργος Θεοφάνους.

Barbara Argyrou

Ο αγαπημένος σου περίπατος;
Είναι από Σύνταγμα προς Μοναστηράκι και μετά αυτό το σκαρφάλωμα για να ανέβεις στον Λυκαβηττό. Μετά από Ομόνοια μέχρι Εξάρχεια, είναι τόσο όμορφα αυτά τα στενά στο κέντρο της Αθήνας! Και γενικά έχω πολλούς αγαπημένους περιπάτους γιατί μου αρέσει πολύ το περπάτημα. Η μεγαλύτερη διαδρομή που έχω κάνει με τα πόδια μπορεί και να είναι από Φλοίσβο - Γλυφάδα.

Αγαπημένη διαδρομή με το αυτοκίνητο;
Από Βουλιαγμένη μέχρι Σούνιο και αυτή η διαδρομή που περνάς για να πας στο δάσος στην Καισαριανή και είναι όλο πρασινάδα.

Αγαπημένη συναυλία;
Αγαπημένη συναυλία στην Αθήνα είναι το Schoolwave που γίνεται κάθε χρόνο και είναι φεστιβάλ με διάφορους μαθητές και φοιτητές οι οποίοι έχουν φτιάξει δικά τους συγκροτήματα!

Τι σε ζορίζει και τι σε χαλαρώνει; 
Στην Αθήνα με ζορίζει ο γρήγορος ρυθμός ο οποίος μου προκαλεί άγχος. Δεν υπάρχει ηρεμία. Αντιθέτως, αυτά που με χαλαρώνουν είναι τα τοπία της, τα αξιοθέατα και η μουσική.  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ