Life in Athens

SpyLex: Ποια είναι η ομάδα πίσω από τα ΚΑΦΑΟ του Δήμου Αλίμου

Έργα τέχνης εμπνευσμένα από τον Μαγκρίτ, τον Ντε Κίρικο, τον Γουόρχολ, τον Νταλί και τον Ντον Ρόσα

alexandra_skaraki.jpg
Αλεξάνδρα Σκαράκη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Αλεξάνδρα και ο Σπύρος, η ομάδα SpyLex
Η Αλεξάνδρα και ο Σπύρος, η ομάδα SpyLex © SpyLex

SpyLex: Ποια είναι η ομάδα που σχεδίασε τα πολύχρωμα ΚΑΦΑΟ του Δήμου Αλίμου και ποια τα έργα της

Ο διάσημος πίνακας «Γκολκόντα» του Ρενέ Μαγκρίτ, οι πολύχρωμες κονσέρβες ντοματόσουπας του Άντι Γουόρχολ, ο Ντόναλντ Ντακ και ο Σκρούτζ Μακ Ντακ του Ντον Ρόσα. Αυτά είναι μόνο μερικά εμβληματικά έργα τέχνης σπουδαίων προσωπικοτήτων, από τα οποία εμπνεύστηκαν Έλληνες καλλιτέχνες για να δώσουν χρώμα στα γκρίζα ΚΑΦΑΟ του Δήμου Αλίμου στον νομό Αττικής. Όμως πέρα από τα έργα διεθνών καλλιτεχνών, ανάμεσα στις δημιουργίες, υπάρχει και ένα από τα έργα του δημοφιλούς εικαστικού Σπύρου Βασιλείου.

Ο πίνακας ζωγραφικής του Ρενέ Μαγκρίτ «Γκολκόντα» όπως το σχεδίασε η ομάδα SpyLex για ΚΑΦΑΟ του Δήμου Αλίμου
Ο πίνακας ζωγραφικής του Ρενέ Μαγκρίτ «Γκολκόντα» όπως το σχεδίασε η ομάδα SpyLex για ΚΑΦΑΟ του Δήμου Αλίμου © SpyLex/Athens Kafao/Ανδρέας Κονδύλης - Facebook

Κι αμέσως, οι ζωγραφιές «φώτισαν» τις γειτονιές και συνεπώς την καθημερινότητα των κατοίκων της περιοχής οι οποίοι σταματούν για να θαυμάσουν και να φωτογραφίσουν τα έργα. Ποιοι είναι καλλιτέχνες που βρίσκονται πίσω από τα πολύχρωμα ΚΑΦΑΟ; Η ομάδα SpyLex, κατά κόσμον Σπύρος και Αλεξάνδρα, ήρθε από την Κατερίνη στην Αθήνα και συγκεκριμένα τον Άλιμο, μετά από πρόταση του δημάρχου Ανδρέα Κονδύλη προκειμένου να ομορφύνει τις γωνιές του δήμου. Τα δυο μέλη ασχολούνται επαγγελματικά με τη δημιουργία ΚΑΦΑΟ και άλλων έργων τέχνης όπως οι τοιχογραφίες, έχοντας τη δική τους εταιρεία.

«Πριν από περίπου 2 χρόνια δημιουργήσαμε το πρώτο ΚΑΦΑΟ στην Κατερίνη και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε μια μεγαλύτερη δράση στην οποία συμμετείχαμε με περίπου 35 έργα. Μετά από αυτή τη δράση, επικοινώνησαν διαδικτυακά μαζί μας από τον Δήμο Αλίμου κι έτσι βρεθήκαμε να παρουσιάζουμε δουλειά στην Αθήνα. Ήρθαμε στην Αθήνα ειδικά  για την street art των ΚΑΦΑΟ», μας λέει ο Σπύρος.

Η Αλεξάνδρα και ο Σπύρος, η ομάδα SpyLex
Η Αλεξάνδρα και ο Σπύρος, η ομάδα SpyLex © SpyLex

Ο δήμαρχος, δημοσίευσε στις αρχές Απριλίου στον λογαριασμό του στο Facebook 12 εικόνες των ΚΑΦΑΟ, γράφοντας το εξής μήνυμα: «Συνεχίζουμε να ομορφαίνουμε τον Άλιμο! Με νέα έργα τέχνης εμπνευσμένα από τον Μαγκρίτ (Rene Magritte), τον Ντε Κίρικο (Giorgio De Chirico), τον Γουόρχολ (Andy Warhol), τον Νταλί (Salvator Dali), τον κομίστα Ντον Ρόσα (Don Rosa), αλλά και τον "δικό μας" Σπύρο Βασιλείου στολίστηκε αυτές τις μέρες η πόλη μας, σε διάφορες γωνιές της!

Τα θαυματουργά χέρια των καλλιτεχνών μας μετέτρεψαν πολλά ψυχρά γκρίζα ΚΑΦΑΟ σε μικρά στολίδια, για να ομορφαίνει η καθημερινότητά μας και για να αποκτάνε οι νεότεροι ερεθίσματα στη σκέψη και στα μάτια τους. Συνεχίζουμε ακάθεκτοι, γιατί έχουμε ακόμα πολλά ωραία έργα "για τα μάτια σας μόνο"!».

 

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΟΜΟΡΦΑΙΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΛΙΜΟ!! Με νέα έργα τέχνης εμπνευσμένα από τον Μαγκρίτ (Rene Magritte), τον Ντε Κίρικο...

Δημοσιεύτηκε από Ανδρέας Κονδύλης στις Παρασκευή, 2 Απριλίου 2021

 

Όπως εξηγεί ο Σπύρος, «τα σχέδια που αποτυπώθηκαν σε αυτές τις επιφάνειες, είναι κατά 90-95% επιλογή του δημάρχου, πρόκειται για διάσημους πίνακες ζωγραφικής και ο στόχος είναι να δημιουργηθεί μια υπαίθρια Πινακοθήκη. Όμως κι εμείς επικοινωνούμε τις ιδέες μας όσον αφορά τον σχεδιασμό». Να σημειωθεί ότι τα έργα της SpyLex είναι 100% χειροποίητα και δεν χρησιμοποιείται στένσιλ για τη διαμόρφωση. Η ομάδα δημιουργεί περίπου 3-4 ΚΑΦΑΟ την ημέρα και ο σχεδιασμός μπορεί να διαρκέσει από 2 ώρες μέχρι 4 ίσως και 5 ώρες, αναλόγως το έργο. Ωστόσο, όπως σημειώνει ο Σπύρος, «κάποια από τα πορτρέτα όπως της Φρίντα Κάλο, είναι λίγο πιο δύσκολα».

Η Φρίντα Κάλο σε ΚΑΦΑΟ, δημιουργία της ομάδας SpyLex
Η Φρίντα Κάλο σε ΚΑΦΑΟ, δημιουργία της ομάδας SpyLex © SpyLex

Την καταγραφή των ΚΑΦΑΟ στην Αθήνα πραγματοποιεί μια άλλη ομάδα, οι Athens KAFAO που προωθεί αυτή την τεχνοτροπία. «Μέσα από αυτή την προώθηση, πληροφορούμαστε για τους πίνακες ή άλλες απεικονίσεις. Για παράδειγμα, σε κάποια από τα δικά μας έργα, η Athens KAFAO δημοσιεύει στο διαδίκτυο μια φωτογραφία συνοδευόμενη από κείμενο με περιγραφή του καλλιτέχνη και του πίνακα που σχεδιάζουμε», συμπληρώνει ο καλλιτέχνης και ένας εκ των δυο μελών της SpyLex.  

Όσο για τα επόμενα σχέδια της ομάδας, υπάρχουν προτάσεις για επέκταση της δράσης τους και σε άλλους δήμους της Αθήνας. «Δεν έχουμε υπογράψει ακόμα κάποια συμφωνία, αλλά είμαστε ανοιχτοί για το επόμενο βήμα και συνεχίζουμε».

Ντόναλντ Ντακ, Σκρουτζ ΜακΝτακ του Ντον Ρόσα από την ομάδα SpyLex για τον Δήμο Αλίμου
Ντόναλντ Ντακ, Σκρουτζ ΜακΝτακ του Ντον Ρόσα από την ομάδα SpyLex για τον Δήμο Αλίμου © SpyLex/AthensKafao/Ανδράς Κονδύλης - Facebook

Campbell's Soup Cans του Άντι Γουόρχολ σε ΚΑΦΑΟ που σχεδίασε η ομάδα SpyLex
Campbell's Soup Cans του Άντι Γουόρχολ σε ΚΑΦΑΟ που σχεδίασε η ομάδα SpyLex © SpyLex/AthensKafao/Ανδρέας Κονδύλης - Facebook

«Έναστρη Νύχτα» του Βαν Γκογκ όπως τη σχεδίασε ο ομάδα SpyLex για τον Δήμο Αλίμου
«Έναστρη Νύχτα» του Βαν Γκογκ όπως τη σχεδίασε ο ομάδα SpyLex για τον Δήμο Αλίμου © SpyLex/AthensKafao/Ανδρέας Κονδύλης - Facebook

ΚΑΦΑΟ σχεδιασμένο από την ομάδα SpyLex
ΚΑΦΑΟ σχεδιασμένο από την ομάδα SpyLex © SpyLex/AthensKafao/Ανδρέας Κονδύλης - Facebook

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ