SpyLex: Ποια είναι η ομάδα πίσω από τα ΚΑΦΑΟ του Δήμου Αλίμου
Έργα τέχνης εμπνευσμένα από τον Μαγκρίτ, τον Ντε Κίρικο, τον Γουόρχολ, τον Νταλί και τον Ντον Ρόσα
SpyLex: Ποια είναι η ομάδα που σχεδίασε τα πολύχρωμα ΚΑΦΑΟ του Δήμου Αλίμου και ποια τα έργα της
Ο διάσημος πίνακας «Γκολκόντα» του Ρενέ Μαγκρίτ, οι πολύχρωμες κονσέρβες ντοματόσουπας του Άντι Γουόρχολ, ο Ντόναλντ Ντακ και ο Σκρούτζ Μακ Ντακ του Ντον Ρόσα. Αυτά είναι μόνο μερικά εμβληματικά έργα τέχνης σπουδαίων προσωπικοτήτων, από τα οποία εμπνεύστηκαν Έλληνες καλλιτέχνες για να δώσουν χρώμα στα γκρίζα ΚΑΦΑΟ του Δήμου Αλίμου στον νομό Αττικής. Όμως πέρα από τα έργα διεθνών καλλιτεχνών, ανάμεσα στις δημιουργίες, υπάρχει και ένα από τα έργα του δημοφιλούς εικαστικού Σπύρου Βασιλείου.
Κι αμέσως, οι ζωγραφιές «φώτισαν» τις γειτονιές και συνεπώς την καθημερινότητα των κατοίκων της περιοχής οι οποίοι σταματούν για να θαυμάσουν και να φωτογραφίσουν τα έργα. Ποιοι είναι καλλιτέχνες που βρίσκονται πίσω από τα πολύχρωμα ΚΑΦΑΟ; Η ομάδα SpyLex, κατά κόσμον Σπύρος και Αλεξάνδρα, ήρθε από την Κατερίνη στην Αθήνα και συγκεκριμένα τον Άλιμο, μετά από πρόταση του δημάρχου Ανδρέα Κονδύλη προκειμένου να ομορφύνει τις γωνιές του δήμου. Τα δυο μέλη ασχολούνται επαγγελματικά με τη δημιουργία ΚΑΦΑΟ και άλλων έργων τέχνης όπως οι τοιχογραφίες, έχοντας τη δική τους εταιρεία.
«Πριν από περίπου 2 χρόνια δημιουργήσαμε το πρώτο ΚΑΦΑΟ στην Κατερίνη και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε μια μεγαλύτερη δράση στην οποία συμμετείχαμε με περίπου 35 έργα. Μετά από αυτή τη δράση, επικοινώνησαν διαδικτυακά μαζί μας από τον Δήμο Αλίμου κι έτσι βρεθήκαμε να παρουσιάζουμε δουλειά στην Αθήνα. Ήρθαμε στην Αθήνα ειδικά για την street art των ΚΑΦΑΟ», μας λέει ο Σπύρος.
Ο δήμαρχος, δημοσίευσε στις αρχές Απριλίου στον λογαριασμό του στο Facebook 12 εικόνες των ΚΑΦΑΟ, γράφοντας το εξής μήνυμα: «Συνεχίζουμε να ομορφαίνουμε τον Άλιμο! Με νέα έργα τέχνης εμπνευσμένα από τον Μαγκρίτ (Rene Magritte), τον Ντε Κίρικο (Giorgio De Chirico), τον Γουόρχολ (Andy Warhol), τον Νταλί (Salvator Dali), τον κομίστα Ντον Ρόσα (Don Rosa), αλλά και τον "δικό μας" Σπύρο Βασιλείου στολίστηκε αυτές τις μέρες η πόλη μας, σε διάφορες γωνιές της!
Τα θαυματουργά χέρια των καλλιτεχνών μας μετέτρεψαν πολλά ψυχρά γκρίζα ΚΑΦΑΟ σε μικρά στολίδια, για να ομορφαίνει η καθημερινότητά μας και για να αποκτάνε οι νεότεροι ερεθίσματα στη σκέψη και στα μάτια τους. Συνεχίζουμε ακάθεκτοι, γιατί έχουμε ακόμα πολλά ωραία έργα "για τα μάτια σας μόνο"!».
Όπως εξηγεί ο Σπύρος, «τα σχέδια που αποτυπώθηκαν σε αυτές τις επιφάνειες, είναι κατά 90-95% επιλογή του δημάρχου, πρόκειται για διάσημους πίνακες ζωγραφικής και ο στόχος είναι να δημιουργηθεί μια υπαίθρια Πινακοθήκη. Όμως κι εμείς επικοινωνούμε τις ιδέες μας όσον αφορά τον σχεδιασμό». Να σημειωθεί ότι τα έργα της SpyLex είναι 100% χειροποίητα και δεν χρησιμοποιείται στένσιλ για τη διαμόρφωση. Η ομάδα δημιουργεί περίπου 3-4 ΚΑΦΑΟ την ημέρα και ο σχεδιασμός μπορεί να διαρκέσει από 2 ώρες μέχρι 4 ίσως και 5 ώρες, αναλόγως το έργο. Ωστόσο, όπως σημειώνει ο Σπύρος, «κάποια από τα πορτρέτα όπως της Φρίντα Κάλο, είναι λίγο πιο δύσκολα».
Την καταγραφή των ΚΑΦΑΟ στην Αθήνα πραγματοποιεί μια άλλη ομάδα, οι Athens KAFAO που προωθεί αυτή την τεχνοτροπία. «Μέσα από αυτή την προώθηση, πληροφορούμαστε για τους πίνακες ή άλλες απεικονίσεις. Για παράδειγμα, σε κάποια από τα δικά μας έργα, η Athens KAFAO δημοσιεύει στο διαδίκτυο μια φωτογραφία συνοδευόμενη από κείμενο με περιγραφή του καλλιτέχνη και του πίνακα που σχεδιάζουμε», συμπληρώνει ο καλλιτέχνης και ένας εκ των δυο μελών της SpyLex.
Όσο για τα επόμενα σχέδια της ομάδας, υπάρχουν προτάσεις για επέκταση της δράσης τους και σε άλλους δήμους της Αθήνας. «Δεν έχουμε υπογράψει ακόμα κάποια συμφωνία, αλλά είμαστε ανοιχτοί για το επόμενο βήμα και συνεχίζουμε».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ιστορίες της αθηναϊκής ζωής ανθρώπων που κατέληξαν να αποκαλούν την πρωτεύουσα σπίτι τους
Ένας όμιλος που μεγάλωσε μαζί με την Αθήνα
Παράλληλα ανακοινώθηκαν και οι εντεταλμένοι σύμβουλοι
O Δήμαρχος Αθηναίων μιλά στην Athens Voice για το πώς η πόλη μεταμορφώνεται σε ένα «κέντημα γιορτής» τα φετινά Χριστούγεννα
Αθόρυβα πυροτεχνήματα και το μεγαλύτερο drone show της πόλης.
Εκατοντάδες φαναράκια από μικρούς και μεγάλους έδωσαν χρώμα τον ουρανό
Μουσική και Χριστούγεννα στην καρδιά της Αθήνας
Η ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων
To glo έκανε το κέντρο της πόλης να «ανθίσει»
Η αθηναϊκή φιλοξενία όπως πρέπει να είναι
Τι ώρα θα πραγματοποιηθεί η δράση
500 θέσεις στο κέντρο και δύο ώρες δωρεάν μέχρι το τέλος του χρόνου
Standup, έντεχνα, pop και μουσικοθεατρικές παραστάσεις συνθέτουν ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα που διαμορφώνει τον ρυθμό του χώρου
Η φάρμα της ευγένιας και της αγάπης
Από τις σκάλες του διώροφου club μέχρι το bar που γεμίζει από νωρίς, η εμπειρία λειτουργεί σαν ένα ενιαίο σύστημα
Premium clubbing, pop ένταση και Φουρέιρα στο LOHAN X
Ο γνωστός ψυχολόγος - ψυχοθεραπευτής οραματίζεται να γίνονται μικρές συνεδρίες στα παγκάκια της Αθήνας
Ραντεβού απόψε στο κέντρο της πόλης, με μουσική και πολλές εκπλήξεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.