Life in Athens

Σινεμά ο Παράδεισος: H τοιχογραφία του PUPET στη Λάρισα

Η δημιουργία της βασίστηκε στην πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Φίλων Μουσικής Ennio Morricone Ελλάδος σε συνεργασία με την ομάδα URBANACT

daad.jpg
Δημήτρης Αθανασιάδης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τοιχογραφία του Pupet στη Λάρισα από την ταινία Nuovo Cinema Paradiso
© Ζήσης Νταλακούρας

Τοιχογραφία του καλλιτέχνη PUPET στη Λάρισα με θέμα από το φιλμ «Σινεμά ο Παράδεισος» - Η πρωτοβουλία του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Ennio Morricone Ελλάδος

Απαντώντας με χρώμα, ένα θέμα από την ταινία του κινηματογραφιστή Giuseppe Tornatore, «Nuovo Cinema Paradiso», και το σχέδιο του Αθηναίου εικαστικού καλλιτέχνη PUPET, ο Σύλλογος Φίλων Μουσικής Ennio Morricone Ελλάδος, υποστηρίζει πως η τέχνη είναι η υψηλότερη μορφή ελπίδας και ότι η επίδρασή της στην κοινωνία είναι σημαίνουσας σημασίας. Και συνεχίζει το πολιτιστικό του έργο τιμώντας για ακόμα μία φορά τη μνήμη του εμβληματικού συνθέτη Ennio Morricone που «έφυγε» αυτή τη χρονιά, μέσα από τη δημιουργία μίας νέας αφιερωματικής δημόσιας τοιχογραφίας στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Λάρισα που ξεκίνησε το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου και βρίσκεται σε εξέλιξη. 

Τοιχογραφία του Pupet στη Λάρισα από την ταινία Nuovo Cinema Paradiso
© Ζήσης Νταλακούρας

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής του Πολιτιστικού Συλλόγου Φίλων Μουσικής Ennio Morricone Ελλάδος Κωνσταντίνος Παπακώστας στην ATHENS VOICE, η πρωτοβουλία υλοποιείται σε συνεργασία με την ομάδα URBANACT, τελεί υπό την αιγίδα και υποστήριξη του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών, αφιερώνεται ειδικά στη σύζυγο του Ennio Morricone, Maria Travia Morricone και στον σκηνοθέτη Giuseppe Tornatore.

Γιατί επιλέχθηκε η ταινία «Nuovo Cinema Paradiso» που προβλήθηκε πρώτη φορά το 1988; «Είναι η απόλυτη ωδή στην 7η τέχνη, αυτή η ρομαντική αυτοβιογραφική ιστορία του Giuseppe Tornatore, που αφηγείται ένα νοσταλγικό παραμύθι ενηλικίωσης και απέσπασε το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, με την αριστουργηματική μουσική του Ennio Morricone που ‘ντύνει’ με έναν ξεχωριστό τρόπο την ταινία ενισχύοντας ιδανικά το συναίσθημα της νοσταλγίας εκείνης της εποχής της αθωότητας» σημειώνει ο Σύλλογος Φίλων Μουσικής Ennio Morricone Ελλάδος.

Τοιχογραφία του Pupet στη Λάρισα από την ταινία Nuovo Cinema Paradiso
© Ζήσης Νταλακούρας

«Όλες αυτές τις ποιότητες της μαγικής αυτής σύζευξης της τέχνης του κινηματογράφου και της μουσικής, αυτά τα συναισθήματα αυθεντικής αγάπης και νοσταλγίας, αναδημιουργεί με σύγχρονες αναφορές ο εικαστικός καλλιτέχνης PUPET στην τοιχογραφία Nuovo Cinema Paradiso», τονίζει η εικαστική επιμελήτρια - μουσειολόγος και υπεύθυνη επικοινωνίας του Συλλόγου, Βαλεντίνη Μαργαριτοπούλου.

«Η ιδιαίτερη εικονογραφία της ταινίας, οι δονήσεις της μουσικής του Ennio Morricone και το συναίσθημα που πυροδοτεί η ίδια η ταινία που δεν παύει να λειτουργεί ευεργετικά ακόμα και σήμερα, αποτέλεσαν τη πηγή έμπνευσης για αυτή τη σύγχρονη δημιουργία με σκοπό όχι μόνο να τιμήσει το έργο των δύο σημαντικών δημιουργών αλλά και να τονίσει τις διαχρονικές αναφορές και αξίες της ‘υψηλής’ τέχνης που εξακολουθούν να αποτελούν σημεία αναφοράς σύγχρονης αφήγησης και δημιουργίας» επισημαίνεται για την εξωστρεφή πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Φίλων Μουσικής Ennio Morricone Ελλάδος.

Τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Φίλων Μουσικής Ennio Morricone Ελλάδος και ο street artist Pupet
© Λεωνίδας Τζέκας

Ο εικαστικός καλλιτέχνης PUPET γεννήθηκε το 1983 στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος της Α.Σ.Κ.Τ. Αθήνας και ασχολείται με το graffiti και την street art από πολύ μικρή ηλικία. Έχει συμμετάσχει σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις και street art projects-festivals στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ενώ έχει πραγματοποιήσει τρεις ατομικές εκθέσεις. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Δείτε τo εξώφυλλo που έχει σχεδιάσει για την ATHENS VOICE o εικαστικός καλλιτέχνης PUPET εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ