Life in Athens

Το σπρέι του Hambas ζητά δικαιοσύνη για τον Τζορτζ Φλόιντ

Ο street artist Hambas εξηγεί στην ATHENS VOICE τον συμβολισμό της νέας του δουλειάς για την ισότητα των ανθρώπων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γκράφιτι για τον Τζορτζ Φλόιντ
Γκράφιτι για τον Τζορτζ Φλόιντ © Street Artist Hambas

Ο street artist Hambas τιμά με το σπρέι του τη μνήμη του αδικοχαμένου Τζορτζ Φλόιντ και μιλά στην ATHENS VOICE για τον συμβολισμό του έργου του.

Ο street artist Hambas δημιουργεί μια νέα τοιχογραφία για να τιμήσει τη μνήμη του 46χρονου πατέρα δύο παιδιών, του μαύρου Αμερικανού, Τζορτζ Φλόιντ, που ξεψύχησε στα χέρια τεσσάρων αστυνομικών στη Μινεάπολη των Ηνωμένων Πολιτειών, πριν από περίπου δύο εβδομάδες. Ένας ακόμη θάνατος μέλους της αφρομερικανικής κοινότητας που πυροδότησε κύμα διαδηλώσεων στα μεγάλα αστικά κέντρα των Ηνωμένων Πολιτειών και σε όλο τον κόσμο. 

Στον τοίχο – καμβά του Hambas ένα παιδί πνίγεται από τις περασμένες στον λαιμό του χειροπέδες και αυτό που χρειάζεται είναι «δικαιοσύνη». Ο καλλιτέχνης εξηγεί στην AV πώς και πόσο τον επηρέασε ο φρικτός θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ αλλά και το μήνυμα που θα θέλει να περάσει στην ελληνική κοινωνία με το νέο του έργο. «Έχω ζωγραφίσει ξανά παιδιά διαφορετικής φυλής, όπως παιδιά της Αφρικής, παιδιά της Νότιας Αμερικής. Τα έχω ζωγραφίσει σε σχολεία, αλλά και στο Χαμόγελο του Παιδιού όπου ζουν πολλά Ελληνοαφρικανάκια προσπαθώντας να περάσω το μήνυμα της ισότητας κάθε φυλής. Η περίπτωση του Τζορτζ Φλόιντ με συγκίνησε ιδιαίτερα και σκέφτηκα ότι επιτέλους κάτι πρέπει να κάνουμε γι’ αυτή τουλάχιστον εδώ στην Ελλάδα που προλαβαίνουμε να περάσουμε ένα μήνυμα λόγω και των μεταναστευτικών θεμάτων . Δυστυχώς στις ΗΠΑ, ακόμη και μετά από έναν Αφροαμερικανό πρόεδρο (σ.σ. Μπαράκ Ομπάμα) εξακολουθεί να υπάρχει ρατσισμός σε βάρος της αφροαμερικανικής κοινότητας. Ένας ρατσισμός που έχει διαμορφώσει την κουλτούρα της Αμερικής  Μέσα στην άσχημη αυτήν περίοδο με τον κορωνοϊό ίσως μάθουμε να θεωρούμε ίσους όλους τους ανθρώπους και να τους δώσουμε ίδια δικαιώματα». 

Στη σελίδα του στο Instagram ο Hambas σχολιάζει: «Δεν μπορούμε να ‘σβήσουμε’ το 2020. Μπορούμε να διδαχθούμε από αυτή: #black lives matter».



Πριν από έναν χρόνο ο ίδιος καλλιτέχνης μάς είχε συγκινήσει με την εντυπωσιακή τοιχογραφία του σε κτίριο στη Ραφήνα που ήταν αφιερωμένη στη μνήμη των 102 ανθρώπων που έφυγαν με οδυνηρό τρόπο στη φωτιά στο Μάτι.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ