Life in Athens

Λουλούδια στην πλατεία Κολωνακίου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ο Δήμος Αθηναίων και το γνωστό ανθοπωλείο Fleria διοργανώνουν την υπαίθρια και λουλουδάτη έκθεση «Αφηγήσεις» (4&5/6)

70031036_10218275323611237_5952000098664710144_o_1.jpg
Παναγιώτης Μπρίμπος
ΤΕΥΧΟΣ 743
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Νίνα Ιωαννίδου, ιδιοκτήτρια του ανθοπωλείου Fleria
Η Νίνα Ιωαννίδου, ιδιοκτήτρια του ανθοπωλείου Fleria

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Η Νίνα Ιωαννίδου, ιδιοκτήτρια του ανθοπωλείου Fleria, μιλάει για την υπαίθρια έκθεση «Αφηγήσεις» στην πλατεία Κολωνακίου

Οι «Αφηγήσεις» είναι ένα εικαστικο-ανθο-κηπουρικό εγχείρημα που χρησιμοποιεί σαν κεντρικό στοιχείο τα βαρέλια πετρελαίου. Το ότι δεν είναι γεμάτα από τα προϊόντα που μεταφέρουν συνήθως, είναι μια πρώτη… νίκη που μάλιστα «ακουμπάει» το βασικό μήνυμα της ημέρας για την προστασία του Περιβάλλοντος. Μιλάμε με την ψυχή της έκθεσης, τη «λουλουδού», όπως η ίδια αυτοχαρακτηρίζεται, Νίνα Ιωαννίδου, ιδιοκτήτρια του γνωστού ανθοπωλείου Fleria (Πατριάρχου Ιωακείμ 35, Κολωνάκι), η οποία παρεμβαίνει εικαστικά στα σιδερένια βαρέλια.

«Είναι 14 μεγάλα βαρέλια που το κύριο στοιχείο τους είναι ότι εκεί που τα βλέπαμε να κουβαλάνε πετρέλαιο ξαφνικά γίνονται σαν έργα ζωγραφικής. Βάζω το “σαν” γιατί εγώ δεν είμαι ζωγράφος. Είναι κάτι που μεταλλάχθηκε, που άλλαξε τόπο και τύπο ύπαρξης». Εδώ να αναφερθούμε και σε παλιότερες συνθέσεις στην ιστορία του ανθοπωλείου Fleria. Για παράδειγμα, προ 17ετίας είχε κυκλοφορήσει με μεγάλη επιτυχία μια σειρά που λεγόταν πρόσωπα-faces και ήταν φωτογραφίες που πάνω τους κουβαλούσαν λουλούδια, σαν να ήταν τα μαλλιά τους. Τότε ήταν μικρά γλαστράκια και είχαν γίνει ανάρπαστα. Τώρα είναι τεράστια βαρέλια που η Νίνα προμηθεύτηκε από τους ανθρώπους που πουλάνε μεταχειρισμένα, κάπου στην εθνική οδό. Την έκθεση αυτή, συνδιοργάνωση με την 1η Κοινότητα του Δήμου Αθηναίων, η ίδια τη σκεφτόταν πολύ καιρό, θεωρώντας ότι με τα λουλούδια θα συμβάλει στον εξωραϊσμό των πλατειών… «να είναι ο πολιτισμός στους δρόμους μας, να γίνει λίγο street art».

«Ετοιμάζαμε την έκθεση για την πρώτη ημέρα της άνοιξης με κλαδιά αμυγδαλιάς, τώρα είναι πιο καλοκαιρινά. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε πως μόλις περάσαμε κι έναν κορωνοϊό, μία κλεισούρα. Τώρα υπάρχει διάθεση για εξωστρέφεια, χρειαζόμαστε θετικά χαμόγελα. Ελπίζω πως θα δείτε τα προσωπάκια στα βαρέλια κι αυτό θα λειτουργήσει, θέλω να πιστεύω, ανακουφιστικά. Τα πρόσωπα που έχω ζωγραφίσει είναι ποπ και βγάζουν χαρά. Είναι ένα πολύ καινούργιο πράγμα που δεν έχει ξαναγίνει στην Αθήνα και με ένα υλικό όπως το σίδερο, που θα το πετάγαμε. Έχουμε βάλει στάχυα, έχουμε ωραία ελληνικά λουλούδια, τον αμάραντο με τα κίτρινα λουλούδια, και τον μπλε αμάραντο, έχουμε κλαδιά από σκίνα, και τρία λουλούδια που… καλύτερα να έρθει να τα δει ο κόσμος. Σε μια πλατεία ταιριάζουν τα μεγάλα αντικείμενα. Στο εξωτερικό υπάρχουν καλλιτέχνες - λουλουδάδες με πολύ δυνατά installations. Αισθάνομαι πως ο Δήμος μού έδωσε μια ευκαιρία, μακάρι να μας δώσει κι άλλες... Σκέφτομαι διάφορα, θα μπορούσαν, ας πούμε, να συμμετέχουν πιτσιρίκια και να ζωγραφίζουν, φαντάζεστε τι χαρά θα παίρνανε τα ίδια αλλά και οι γονείς τους! Η έκθεση θα διαρκέσει δύο μέρες από το πρωί έως το βράδυ. Δεν λέμε συγκεκριμένη ώρα, για να μην έχουμε συνωστισμό. Κρατάμε τις αποστάσεις, μένουμε ασφαλείς,δηλαδή έχει την ευθύνη του ο καθένας. Στόχος μας είναι η χαρά, να το ευχαριστηθεί ο κόσμος! Επιθυμία του δημιουργού είναι να αρέσει, να μεταφέρει ένα συναίσθημα. Η έκπληξη είναι το ζητούμενο. Είναι μια ωραία ιδέα, που ο καθένας μπορεί να χαρεί με την ψυχή του. Τα λουλούδια, άλλωστε, ομορφαίνουν τη ζωή».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ