Life in Athens

Η Τεχνόπολη απέκτησε ολοκαίνουργιο αμφιθέατρο

Πήρε το όνομα του Μιλτιάδη Έβερτ, προς τιμήν του δημάρχου που έφερε τη δημοτική ραδιοφωνία στην Αθήνα

4669-35224.jpg
Τάκης Σκριβάνος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το νέο αμφιθέατρο «Μιλτιάδης Έβερτ» στην Τεχνόπολη
Η Τεχνόπολη τιμά τον παλιό δήμαρχο Αθηνών με το αμφιθέατρο «Μιλτιάδης Έβερτ»

Το νέο αμφιθέατρο της Τεχνόπολης «Μιλτιάδης Έβερτ»

Έξω από το κτίριο του 9,84 στην Τεχνόπολη, στην ταμπέλα, διαβάζεις ότι εδώ κάποτε ήταν το αεριοφυλάκιο που χτίστηκε για πρώτη φορά το 1860. Σε αυτόν το χώρο στεγάζεται το ανακατασκευασμένο αμφιθέατρο της Τεχνόπολης, που πήρε το όνομα «Μιλτιάδης Έβερτ», προς τιμήν του δημάρχου που έφερε τη δημοτική ραδιοφωνία στην Αθήνα, το 1987.

Το αμφιθέατρο «Μιλτιάδης Έβερτ»
Το νέο αμφιθέατρο της Τεχνόπολης πήρε το όνομα του Μιλτιάδη Έβερτ

«Στόχος μας ήταν να δημιουργήσουμε ένα χώρο όπου να κυριαρχεί η αίσθηση μιας αναβαθμισμένης χωρικής και ακουστικής εμπειρίας, ένα χώρο ελκυστικό, με ταυτότητα» αναφέρει η αρχιτέκτονας, Ιουλιέττα Ζήνδρου, η οποία ανέλαβε τη μελέτη της ανακατασκευής του αμφιθεάτρου, το οποίο, πλέον, δεν μοιάζει καθόλου με τον προηγούμενο χώρο.

Διαθέτει νέα υπερυψωμένη σκηνή στην οποία έχουν άνετη οπτική πρόσβαση και οι 306 θέσεις, ενώ ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στην ακουστική, βάσει της γεωμετρίας του χώρου. «Προσέγγισα σχεδιαστικά τον χώρο σαν μια ακουστική συσκευή», λέει η αρχιτέκτονας. «Η οροφή, η οποία αποτελείται από 564 κομμάτια, και οι περιμετρικοί του κοίλου τοίχοι, λειτουργούν ως ένας συνδυασμός ηχοανακλαστικών και ηχοαπορροφητικών επιφανειών, έτσι ώστε το ακουστικό αποτέλεσμα να είναι άρτιο, χωρίς να υπάρχουν ενοχλητικές επιστροφές», εξηγεί. Το πάτωμα είναι δρύινο, ο φωτισμός εντυπωσιακός, υπάρχει μεταφραστικό σύστημα, με τα ακουστικά να δίνονται στην υποδοχή, φυσικά ο χώρος είναι προσβάσιμος σε ανθρώπους με ειδικές ανάγκες, το φουαγιέ, που λειτουργεί καθημερινά έως τις 6 το απόγευμα ασχέτως αν υπάρχει κάποια εκδήλωση, κινείται στη λογική της μπρασερί και διαθέτει οθόνες με δυνατότητα live-streaming από την κεντρική αίθουσα, αυξάνοντας έτσι δυνητικά τη χωρητικότητα κατά περίπου 100 ακόμη θέσεις. Μια βόλτα να κάνει κανείς στον χώρο και θα αντιληφθεί ότι όλα έγιναν με προσοχή. Ακόμη και τα έπιπλα στα φουαγιέ, τα δρύινα τραπεζάκια και τα καθίσματα, έχουν τη γεωμετρία των σχημάτων της οροφής.

Το νέο αμφιθέατρο «Μιλτιάδης Έβερτ»
Ένα αμφιθέατρο προς τιμήν του πρώην δημάρχου Αθηνών, Μιλτιάδη Έβερτ, στην Τεχνόπολη

Πλέον το αμφιθέατρο «Μιλτιάδης Έβερτ» μπορεί να υποδεχτεί μεγάλες παραγωγές, παραστάσεις θεάτρου και χορού, performances, συναυλίες σύγχρονης και κλασικής μουσικής υψηλών προδιαγραφών και απαιτήσεων, αλλά και διεθνείς διοργανώσεις, επιστημονικά και επιχειρηματικά συνέδρια, βοηθώντας τον συνεδριακό και επιχειρηματικό τουρισμό στην Αθήνα.

«Το νέο αμφιθέατρο έρχεται να συμπληρώσει το παζλ του νέου πολιτιστικού χάρτη της Αθήνας, προσφέροντας τη δυνατότητα σε όλους τους δημότες και στους επισκέπτες της πόλης να απολαύσουν περισσότερους τρόπους καλλιτεχνικής έκφρασης υψηλής ποιότητας» αναφέρει ο πρόεδρος της Τεχνόπολης, Κωνσταντίνος Δέδες.

«Μιλτιάδης Έβερτ» το όνομα του νέου αμφιθεάτρου της Τεχνόπολης
Το νέο ανακαινισμένο αμφιθέατρο της Τεχνόπολης, «Μιλτιάδης Έβερτ»

«Ο προηγούμενος χώρος είχε κατασκευαστεί πριν από 20 χρόνια. Καλός ήταν για την εποχή του, όχι όμως και για το σήμερα. Η Τεχνόπολη με τα χρόνια απέκτησε αυξημένες ανάγκες, φιλοξενεί συνέδρια, διαλέξεις, χορό, κινηματογράφο, συναυλίες. Έτσι, αποφασίστηκε το αμφιθέατρο να ανακατασκευαστεί σύμφωνα με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές. Το έργο διήρκεσε 10 μήνες και πλέον το αμφιθέατρο είναι έτοιμο να υποδεχθεί τους Αθηναίους και τους επισκέπτες της πόλης», υπογραμμίζει ο διευθύνων σύμβουλος της Τεχνόπολης, Κώστας Μπιτζάνης.

Το νέο υπερσύγχρονο αμφιθέατρο της Τεχνόπολης «Μιλτιάδης Έβερτ»

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ