Life in Athens

Έχεις start-up ή μία καινοτόμο ιδέα; Ετοιμάσου για Τεχνόπολη

Are you ready? May the arts be with us!

Νικολέττα Σταμάτη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων και το INNOVATHENS powered by Samsung συνεργάζονται με το SMATH στο Creative Industries Vol. 4: The SM-art edition

Από τη μία, έχουμε το SMATH (Smart Atmospheres of social and financial innovation for innovative clustering of creative industries in MED area). Ένα ευρωπαϊκό έργο, που επικεντρώνεται στην περιοχή της Μεσογείου και χρησιμοποιεί μορφές clustering (συσταδοποίηση), με τελικό στόχο τη δημιουργία συνεργασιών μεταξύ δημόσιου τομέα, φορέων παραγωγής πολιτισμού, δημιουργικών επιχειρήσεων και καλλιτεχνών. Από την άλλη, έχουμε το INNOVATHENS powered by Samsung, εκπρόσωπο της Ελλάδας στο SMATH, και την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, με τον Επιχειρηματικό Επιταχυντή τους να βοηθάει start-ups και επιχειρήσεις να αναπτυχθούν, να εξελιχθούν και να διεκδικήσουν μία θέση στην ελληνική και διεθνή καινοτόμο αγορά, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση, μέσα από ένα τρίμηνο πρόγραμμα.

Τι συμβαίνει όταν ενώνουν τις δυνάμεις τους; Το Creative Industries Vol. 4: The SM-art edition, ο τέταρτος θεματικός κύκλος στον οποίο συνεργάζονται, με επίκεντρο τις Δημιουργικές και Πολιτιστικές Βιομηχανίες (CCIs). Γιατί συγκεκριμένα αυτές; Αποτελούν την 3η μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, εκπροσωπώντας το 3% του ΑΕΠ του πλανήτη και προσφέροντας περισσότερες από 30 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Με άλλα λόγια, το πρόγραμμα αφορά τους τομείς της διαφήμισης, της αρχιτεκτονικής, των εικαστικών τεχνών, της μουσικής, των εκδόσεων, των παραστατικών τεχνών, της τηλεόρασης, του κινηματογράφου, του ραδιοφώνου, των e-games, των ψηφιακών εφαρμογών και του λογισμικού. Δεν απευθύνονται, όμως, γενικά στους επαγγελματίες αυτών των χώρων, αλλά σε εσένα που έχεις μία επιχειρηματική ιδέα που θες να ζωντανέψεις ή μία επιχείρηση που θες να εξελίξεις όσο περισσότερο γίνεται.

Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μόνος ή με την ομάδα σου να υποβάλεις την αίτησή σου μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου, ώστε οι συνεργάτες του INNOVATHENS powered by Samsung να την δουν και να αποφασίσουν αν η δική σου πρόταση είναι αρκετά καινοτόμα και ενδιαφέρουσα ώστε να κερδίσει μία από τις 15 θέσεις του προγράμματος. Όταν γίνει αυτό, ένα τρίμηνο «ταξίδι» θα ξεκινήσει, με τον χώρο του INNOVATHENS powered by Samsung στην Τεχνόπολη να μετατρέπεται σε ένα creative nest. Εκεί καλλιτέχνες, start-ups, επιχειρήσεις και επαγγελματίες θα αναπτύξουν ακόμα περισσότερο τις ιδέες τους και με μία μεταξύ τους αλληλεπίδραση θα σχεδιάσουν νέα projects, προϊόντα και υπηρεσίες και θα ανταλλάξουν απόψεις, συμβουλές και πρακτικές.

Πιο συγκεκριμένα, με το νέο έτος και μέχρι τον Μάρτιο, οι συμμετέχοντες θα μπουν στους ρυθμούς του Creative Industries Vol. 4: The SM-art edition. Τα σεμινάρια ανάπτυξης προσωπικών δεξιοτήτων, αλλά και ενίσχυσης επιχειρησιακών λειτουργιών, όπως ανάπτυξη επιχειρηματικού πλάνου, pitching και διαχείριση έργων, το εξατομικευμένο mentoring και coaching από τα σημαντικότερα ονόματα της βιομηχανίας, η δημιουργία διασυνδέσεων με φορείς, ιδρύματα και πρόσωπα που πρωτοστατούν στις CCIs, η υποστήριξη στην αναζήτηση χρηματοδότησης και το pitching επιχειρηματιών και επενδυτών αποτελούν ένα μόνο δείγμα των όσων θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν.

Για όσους ξεχωρίσουν, η εμπειρία δεν τελειώνει εκεί. Από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο του 2020, τα projects τους θα ταξιδέψουν σε διεθνείς διοργανώσεις και εκθέσεις και θα πραγματοποιήσουν συναντήσεις στο εξωτερικό. Και μπορεί το SMATH τυπικά τότε να τελειώνει, αλλά το INNOVATHENS powered by Samsung δεν σκοπεύει να λήξει εκεί. Άλλωστε, απώτερος στόχος του είναι η δημιουργία σταθερών συνεργασιών που θα συνεχίσει να εξελίσσει και να υποστηρίζει.

Θέλεις κι άλλα για να πειστείς να κάνεις τώρα αίτηση; Δες τα 46 επιχειρηματικά σχήματα που συμμετείχαν στους τρεις προηγούμενους κύκλους και υπηρετούσαν τομείς της ψυχαγωγίας, του design,των πολιτιστικών χώρων, των e-games, του animation και των εκδόσεων.

Εξάλλου, το INNOVATHENS powered by Samsung έχει αποδείξει ότι το έχει με τον πολιτισμό και μπορεί να τον στηρίξει. Από το 2014, οπότε και ξεκίνησε η λειτουργία του, έχει συμβάλει σε πολιτιστικές εκδηλώσεις και έχει διοργανώσει δράσεις και εκθέσεις με επίκεντρο την ψηφιακή τέχνη, το design, το gaming και τα μουσεία, ενώ γύρω του έχει «κτίσει» ένα γερό δίκτυο συνεργατών, αποτελούμενο από ακαδημαϊκούς, εκπαιδευτικούς φορείς και εταιρείες.

Αν είσαι, λοιπόν, καλλιτέχνης, μουσικός, designer, αρχιτέκτονας, cultural manager, διαφημιστής ή gamer, ή αν απλά έχεις μία ιδέα που πιστεύεις ότι θα κάνει τη διαφορά, μην το καθυστερείς. Κάνε τώρα αίτηση και ετοιμάσου να απογειώσεις την ιδέα σου, να εξελίξεις την επιχείρησή σου και να μάθεις από τους καλύτερους.

Μάθε περισσότερα στο www.innovathens.gr.