Life in Athens

Άλσος αφ’ υψηλού

Ξεχωρίζει γιατί έχει ύψος. Στα 338 μέτρα από τη στάθμη της θάλασσας, το Αττικό Άλσος «βλέπει» από ψηλά όλο το λεκανοπέδιο.

4168-35217.jpg
Λένα Χουρμούζη
ΤΕΥΧΟΣ 298
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
5664-13034.jpg

Ξεχωρίζει γιατί έχει ύψος. Στα 338 μέτρα από τη στάθμη της θάλασσας, το Αττικό Άλσος «βλέπει» από ψηλά όλο το λεκανοπέδιο. Η περιοχή είναι γνωστή και ως περιοχή των «Τουρκοβουνίων» λόγω της παραμονής της στρατιάς του Τούρκου Πασά Ομάρ που κατέλαβε την Αθήνα. Στην αρχαιότητα ο χώρος συνδεόταν με τη βασιλική βελανιδιά, το ιερό δέντρο του Δία, αλλά και με την ελιά, δέντρο-σύμβολο της Αθήνας και της Αττικής. Παλιότερα ονομάζονταν Λυκοβούνια, καθώς ήταν μια ακατοίκητη περιοχή στην οποία λέγεται ότι υπήρχαν λύκοι. Στην περιοχή βρίσκονταν και τα λατομεία της Αθήνας που απομακρύνθηκαν μετά το τέλος της δεκαετίας του 1960 ενώ στην κορυφή του επί δικτατορίας είχε προγραμματιστεί η ανέγερση του Τάματος του Έθνους: ενός ναού εφάμιλλου της Αγίας Σοφίας (!), ο οποίος τελικά δεν κατασκευάσθηκε. Τώρα, το Αττικό Άλσος έγινε ακόμη πιο πράσινο και φιλόξενο. «Είναι το ψηλότερο σημείο του λεκανοπεδίου. Είναι η απόληξη των Τουρκοβουνίων. Ένα υπερτοπικό πράσινο ανάμεσα στους Δήμους Αθηναίων, Γαλατσίου και Ψυχικού» μας λέει η υπερονομάρχης Αθηνών-Πειραιώς Ντίνα Μπέη. «Μαζί με την ανάπλαση έγινε αναδάσωση. Κι αυτό είναι σημαντικό για το μικροκλίμα της περιοχής και ευρύτερα του λεκανοπεδίου. Οποιοδήποτε ευρύτερο πράσινο είναι πια σημαντικό για όλο το λεκανοπέδιο». 

Οι εργασίες ανάπλασης διήρκεσαν 18 μήνες και έφεραν αλλαγές. Ειδικότερα: φυτεύτηκαν 1.165 νέα δένδρα και 1.277 ποώδη και θαμνώδη φυτά. Διαμορφώθηκε βοτανικός περίπατος για τη γνωριμία των Αθηναίων με τα δέντρα της πόλης τους. Αντικαταστάθηκε το δίκτυο πυροπροστασίας και άρδευσης. Δημιουργήθηκαν νέες παιδικές χαρές, χώροι σκιάστρων. Διαμορφώθηκε υπαίθριο φυτολόγιο για την ανάδειξη των φυτών της περιοχής και μικρός μετεωρολογικός σταθμός για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Αναδείχθηκαν τα σημεία θέας. Ανακαινίσθηκε και εκσυγχρονίστηκε το υπαίθριο θέατρο του Αττικού Άλσους ενόψει των εκδηλώσεων του Αθηναϊκού Φεστιβάλ. Αναμορφώθηκε το δίκτυο μονοπατιών και χαράχτηκαν ειδικές διαδρομές για τζόκινγκ. Ανακαινίσθηκαν και αναβαθμίσθηκαν οι αθλητικές εγκαταστάσεις (4 γήπεδα τένις, 2 ποδοσφαίρου 5x5, 2 μπάσκετ και 2 βόλεϊ).  

Η είσοδος είναι ελεύθερη από την ανατολή μέχρι τη δύση του ηλίου. Ελεύθερη είναι, επίσης, η πρόσβαση στους χώρους των γηπέδων. Στο Άλσος θα βρεις την ψηλότερη ακαδημία τένις της Αττικής. Πουθενά αλλού η άθληση και η εκμάθηση του τένις δεν είναι δωρεάν. «Για μένα ήταν προσωπικό στοίχημα», υποστηρίζει η υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς, και συμπληρώνει: «Τα περισσότερα γήπεδα προϋπήρχαν αλλά ήταν αρκετά εγκαταλελειμμένα. Εμάς μας ενδιέφερε εκτός από την ανάπλαση των γηπέδων, η οποία έγινε με τις τελευταίες προδιαγραφές, να εξασφαλίσουμε τη δωρεάν πρόσβαση. Η μεγάλη δυσκολία ήταν τα γήπεδα του τένις. Έχουμε τέσσερα ωραιότατα γήπεδα. Ωστόσο, πρόκειται για ένα ακριβό άθλημα, το οποίο για να το διδαχθείς θα πρέπει είτε να πληρώνεις καθηγητή είτε κάποια συνδρομή για να παίζεις. Γήπεδα μπάσκετ και βόλεϊ υπάρχουν κι αλλού δωρεάν. Κάναμε, λοιπόν, μια προγραμματική σύμβαση με τη γενική γραμματεία αθλητισμού με την προοπτική να δημιουργηθεί στο χώρο αυτό μια ακαδημία τένις όπου θα υπάρχουν κάποιοι γυμναστές-δάσκαλοι. Θα ορίσουμε σύντομα συγκεκριμένα ωράρια και θα ξεκινήσουμε μαθήματα με μαθητές από τα σχολεία της περιοχής».

Η υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς αποκαλεί το Αττικό Άλσος «πράσινη στάση ζωής» και αποκαλύπτει ότι έπεται συνέχεια. Η επόμενη πράσινη στάση, σύμφωνα με την κ. Ντίνα Μπέη, είναι το Πεδίον του Άρεως. «Το Πεδίο του Άρεως είχε πάρα πολλές προσφυγές, ενστάσεις και δυστυχώς υπήρξε διακοπή εργασιών για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ώσπου ήρθε πέρυσι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και πλέον οι εργασίες προχωρούν με μεγάλη ταχύτητα. Βάσει του χρονοδιαγράμματος του εργολάβου προβλέπεται ότι στα τέλη Ιουλίου το έργο θα παραδοθεί».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ