Life in Athens

Πεδίο του Άρεως: Τι λένε οι κάτοικοι για όσα συμβαίνουν στο πάρκο

«Το Πεδίο του Άρεως ανήκει σε όλους. Δεν είναι οικόπεδο».

32014-72458.jpg
A.V. Guest
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
areos01.jpg

Η Κίνηση Πολιτών «Επιμένουμε Πεδίο του Άρεως» εξηγεί τι συμβαίνει στο πάρκο

Στο Πεδίο του Άρεως αυτή τη στιγμή συντελείται ένα περιβαλλοντικό έγκλημα. Ένας χώρος τεσσάρων στρεμμάτων, προσδιορισμένος για κοινωφελή χρήση αναψυχής, διασκέδασης και πολιτισμού, αποκόπτεται εντελώς από το πάρκο και μετατρεπεται σε χώρο εμπορευματοποιημένης διασκέδασης 2.500 θέσεων. Ο επιχειρηματίας-ενοικιαστής αξιώνει και υλοποιεί, με την αμέριστη συναίνεση της Περιφέρειας, φαραωνικά έργα καταστροφής του πρασίνου και αλλοίωσης του φυσικού τοπίου.

Ο τρόπος εκμετάλλευσης του «Άλσους» δεν βοηθά καθόλου τη λειτουργικότητα του Πεδίου του Άρεως ως ελεύθερου χώρου πρασίνου. Από τα σχέδια ακόμη της «Ανάπλασης», το «Άλσος» προοριζόταν ως πολυχώρος πολιτισμού, διασκέδασης και αναψυχής των επισκεπτών του πάρκου. Αντ’ αυτού η Περιφέρεια το ενοικιάζει, χωρίς κανένα περιορισμό στη χρήση του, και ο επιχειρηματίας «εύκολα» το μετατρέπει σε νυχτερινή μουσική σκηνή με την άδειά της:

  • Παραχωρείται επιπλέον χώρος πρασίνου περίπου 500 τ.μ., που δεν τον περιελάμβανε η σύμβαση, με στόχο την τοποθέτηση περισσότερων καθισμάτων. Με συνολικό μίσθωμα όσο μιας θέσης παρκινγκ αυτοκινήτου, 122€/μήνα.
  • Ο χώρος αποκόπτεται από το κυρίως πάρκο και περικλείεται με φράχτη ύψους 2,50 μέτρων.
  • Ανοίγεται νέα «ιδιωτική» είσοδος στον περίβολο του πάρκου που εξυπηρετεί μόνο το «Άλσος» και τη διαχειρίζονται οι άνθρωποι του καταστήματος και όχι οι φύλακες του πάρκου.
  • Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων του καταστήματοςπληθώρα αυτοκινήτων παρκάρει μέσα στο πάρκο.
  • Το ωράριο λειτουργίας του διασκεδαστηρίου είναι πολύ πέραν του ωραρίου που είναι ανοιχτό το Πεδίο του Άρεως.
  • Ο περιβάλλων χώρος του «Άλσους», 2.000 τ.μ., φυτευμένος κατά την «Ανάπλαση» με θάμνους και δέντρα, τσιμεντώθηκε καθ’ ολοκληρίαν μέσα σε δύο νύχτες.
  • Στήνεται σκηνή για την εξυπηρέτηση του διασκεδαστηρίου διπλάσια σε εμβαδόν των επιτρεπομένων προδιαγραφών και ύψους12 μέτρων.
  • Με την άδεια της Περιφέρεια ςεπιχειρείται να τοποθετηθεί πάνω σε μόνιμο μεταλλικό σκελετό στέγαστρο, έκτασης 2.000 τ.μ. και ύψους 14 μέτρων (όσο μια τετραόροφη πολυκατοικία), το οποίο θα καλύψει όλον το περιβάλλοντα χώρο, αποκρύπτοντας το διατηρητέο κτίριο του «Άλσους» από οποιαδήποτε γωνία του πάρκου.
  • Όλα αυτά γίνονται με άδεια «εργασιών μικρής κλίμακας», αμφιβόλου νομιμότητας.
  • Η ηχορύπανση, η φωτορύπανση και η κυκλοφοριακή επιβάρυνση που αναπόφευκτα θα προκληθούν είναι ασύμβατες με τη χρήση του πάρκου και τη λειτουργία της γύρω περιοχής ως ζώνης κατοικίας και μάλιστα πυκνοκατοικημένης.

Όλα τα παραπάνω μας δείχνουν ότι Περιφέρεια και επιχειρηματίας αντιμετωπίζουν το πάρκο ως οικόπεδο για εκμετάλλευση και ενδιαφέρονται μόνο για την οικονομική επιτυχία του δευτέρου, αντί για την απόλαυσή του ως δημόσιου αγαθού από τους περίοικους και τους επισκέπτες του.

Η κίνησή μας «Επιμένουμε Πεδίο του Άρεως», με γνώμονα πάντα τη βελτίωση της λειτουργικότητας και την αύξηση της επισκεψιμότητας του Πάρκου, θα παλέψει όσο μπορεί για να αποτρέψει αυτή την περιβαλλοντική καταστροφή.

Η Αθήνα δεν χρειάζεται περισσότερους χώρους εμπορευματοποιημένης διασκέδασης αλλά ελεύθερους χώρους πρασίνου. Γι’ αυτό αγωνιζόμαστε να μη χαθεί ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο από το Πεδίο του Άρεως.

Κίνηση Πολιτών «Επιμένουμε Πεδίο του Άρεως»

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ