Life in Athens

Κουκάκι, το Notting Hill της Αθήνας

Το Κουκάκι έγινε στέκι, το ίνσταγκραμ κατακλύζεται από λαμπερές φωτογραφίες, οι ξένοι το αποθεώνουν

christiperri.jpg
Κρίστυ Περρή
ΤΕΥΧΟΣ 702
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
koukakimain.jpg
© Θανάσης Καρατζάς

Το Κουκάκι είναι περιζήτητο. Τι σημαίνει να ζεις σε αυτή τη γειτονιά, ποια είναι τα μέρη για να περάσεις ωραία

Αν έχεις μεγαλώσει στο Κουκάκι και κοντεύεις τα 30, πιθανόν να θυμάσαι τον γυρισμό από το σχολείο σε άδεια δρομάκια με γκρίζους τοίχους και διασκορπισμένα καφενεία όπου παππούδες παίζουν τάβλι μισοκοιμισμένοι, κοιτάζοντας περίεργα τους περαστικούς. Μία ελληνική ταβέρνα μυρίζει τσίκνα από μακριά και προκαλεί αναστάτωση στο στομάχι (έχουν περάσει ώρες από τότε που έφαγες κολατσιό) και στον δρόμο χαιρετάς τον μακρυμάλλη βιβλιοπώλη, ο οποίος κάνει το μεσημεριανό τσιγάρο του κρατώντας μία τυρόπιτα. Έπειτα φτάνεις στην πόρτα σου, προσπερνώντας την τρελή γειτόνισσα που παραμονεύει μην παρκάρει κανείς στο πεζούλι της. Ένα χωριό, στη μέση του κέντρου της Αθήνας και δίπλα από την Ακρόπολη.

koukaki2_1.jpg
© Θανάσης Καρατζάς

Τα χρόνια περνούν και το Κουκάκι μένει σχεδόν ίδιο, μεγαλώνοντας μεν αλλά με αργούς ρυθμούς. Χτίζονται ορισμένες πολυκατοικίες εδώ κι εκεί όσο εσύ τελειώνεις το σχολείο. Εντοπίζεις ένα ζευγάρι τουριστών να βαδίζει προς Συγγρού-Φιξ, ενώ σκέφτεσαι τι θα βάλεις στην αποφοίτηση. Πετυχαίνεις τα εγκαίνια ενός νέου μπαρ κάποιο ανοιξιάτικο βραδάκι μετά τη σχολή. Τίποτα το παράξενο. Τίποτα που να σου τραβάει την προσοχή.

Και μετά όλα ανθίζουν ξαφνικά.
Καφετέριες με παστέλ χρωματιστές καρέκλες γεμίζουν τους πεζοδρόμους και οι ζωηρές συζητήσεις των θαμώνων είναι πιο δυνατές από οποιοδήποτε τραγούδι που βάζεις στα ακουστικά.  Όμορφα κορίτσια ποζάρουν μπροστά από ροζ τοίχους και σιέλ παράθυρα νεοκλασικών σπιτιών και το ίνσταγκραμ κατακλύζεται από λαμπερές φωτογραφίες, αφιλτράριστες.
Location: Koukaki, Athens, Greece.

koukaki3.jpg
© Κρίστυ Περρή

Τα περιοδικά το χαρακτηρίζουν παράδεισο του street food. Προσπαθείς να μετρήσεις πόσες φορές ακούς τη λέξη «πεινάω» (και σε πόσες γλώσσες) περιμένοντας στην ουρά του μικροσκοπικού ταϊλανδέζικου, ενώ η υπόλοιπη παρέα τρώει γκουρμέ σάντουιτς στην Βεΐκου. Θα συναντηθείτε πιο μετά για ποτό σε ένα από τα γνωστά σας στέκια, με την ελπίδα πως θα πετύχετε τον μπάρμαν που κερνάει σφηνάκια.


Τα κυριακάτικα pancakes σερβίρονται σε γενναιόδωρες μερίδες (και με επιπλέον σοκολάτα για τους regulars). Τα ντέλι προσφέρουν ελληνικά τυριά, ιταλικά κρασιά και σεμινάρια γευσιγνωσίας. Οι φούρνοι ξεπουλάνε στις έντεκα το πρωί – μετά το μόνο που μπορείς να βρεις είναι σταφιδόψωμο και τα τελευταία κομμάτια ενός κέικ με lemon curd.

koukaki4.jpg
© Κρίστυ Περρή

Το vintage κάνει αισθητή την παρουσία του, με χαριτωμένα μαγαζάκια να πουλάνε τα πάντα από φούστες swing και παπούτσια χορού μέχρι παλιές τηλεοράσεις και περιοδικά των 70s. Ψάχνοντας θα βρεις δύο αγόρια που προσφέρουν tour της πόλης πάνω σε ρετρό ποδήλατο. Και παραδίπλα ένα «αυθεντικό» μπαρμπεράδικο. Πιο κάτω άλλο ένα. Σε μια γωνία ακούγονται ρυθμοί ροκ’εν’ρολ και δεκάδες νέα άτομα μαζεύονται για να μάθουν να χορεύουν με τη μουσική. Τους χαζεύεις από την τζαμαρία μέχρι να αποφασίσεις να μπεις κι εσύ στο πάρτι. Άλλοι επιλέγουν μαθήματα ζωγραφικής, ιταλικά, yoga, tango, κιθάρα ή γλυπτική. Μπορείς να μάθεις πολλά εδώ.

koukaki2.jpg
© Θανάσης Καρατζάς

Όλα αυτά ενώ οι ταβέρνες της εφηβικής σου ηλικίας εξακολουθούν να μυρίζουν τσίκνα. Οι παππούδες στα ίδια καφενεία συνεχίζουν να σε κοιτάνε από πάνω μέχρι κάτω, όταν περπατάς μπροστά τους. Το μαγαζί με τα ξύλινα παιχνίδια που χάζευες με λαχτάρα στα πέντε σου είναι ακόμα ανοιχτό.
Το παλιό εμπλέκεται με το σύγχρονο με τρομερά αρμονικό τρόπο, κάνοντάς σε να αισθάνεσαι πως αυτή εδώ είναι ακόμα η δική σου γειτονιά. Απλώς με περισσότερο κόσμο. Και επιλογές για το πού θα πιεις spritz όταν καλοκαιριάσει.

koukaki5.jpg
© Κρίστυ Περρή

Το Κουκάκι, η γειτονιά που παλιότερα λεγόταν «Μικρό Παρίσι», στην πραγματικότητα θυμίζει Notting Hill.  Με τα ίδια πολύχρωμα σπίτια, τους γείτονες που ίσως να μην πολυσυμπαθιούνται μεταξύ τους, την εύθυμη διάθεση όσων το επισκέπτονται και την πιθανότητα να συναντήσεις έναν γοητευτικό βιβλιοπώλη ή μία σταρ του σινεμά να περπατάει δίπλα σου.


Προτάσεις από την ομάδα της AV

Urban Stripes
Αυτό είναι το ξενοδοχείο που αξίζει να έχει η πιο hot γειτονιά της πόλης

urban-stripes_acroview-acropolis-view.jpg

Απαλό φως χαϊδεύει τα βλέφαρα. Πόσες φορές έχεις ονειρευτεί να ξυπνάς και να βλέπεις την Ακρόπολη; Αυτή τη φορά δεν είναι όνειρο. Είναι απλά ακόμα μια μέρα στην πιο hot γειτονιά της πόλης και στο πιο ντιζαϊνάτο ξενοδοχείο της. Το Urban Stripes Athens ήρθε για να φέρει έναν αέρα σύγχρονης, κομψής σχεδίασης με έντονη εστίαση στην αρχιτεκτονική του σύγχρονου μινιμαλισμού. Ένα κόσμημα αρχιτεκτονικού σχεδιασμού που εκτυλίσσεται σε 6 ορόφους. Ακολουθώντας τη λογική μιας urban κατοικίας, σε αυτούς τους έξι ορόφους κατανέμονται  8 διαμερίσματα (που μπορούν να φιλοξενήσουν από δύο έως έξι επισκέπτες) και όλα τους ακολουθούν τη λιτή, αλλά εντυπωσιακή αρχιτεκτονική του κτιρίου. Κάθε διαμέρισμα είναι εφοδιασμένο με όλες τις ανέσεις για να ικανοποιήσει τις ανάγκες του σύγχρονου ταξιδιώτη, ενώ ο άπλετος χώρος και το φυσικό φως που διαχέεται παντού είναι δύο βασικοί άξονες του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού τους.

urban-stripes_acroview-bathroom-area.jpg

Παράλληλα, οι μεγάλες επιφάνειες από μωσαϊκό και μάρμαρο σε συνδυασμό με τις λιτές, καθαρές γραμμές δημιουργούν ένα περιβάλλον διακριτικής πολυτέλειας στο κέντρο της πόλης. Ποιος δεν θα ήθελε να μείνει στο Acro View Designers Penthouse με την καθηλωτική θέα στην Ακρόπολη; Και ποιος μπορεί να πει όχι σε μερικές στιγμές χαλάρωσης στο νέο-σχεδιασμένο αίθριο του ισογείου; Αυτά τα δύο «κρυφά» διαμάντια αποτελούν το ιδανικό σημείο για ένα venue, κοινωνικά ή εταιρικά events. Εξάλλου, οι συνεργάτες του Urban Stripes Athens εγγυώνται την άψογη οργάνωση οποιουδήποτε event με άρτιο εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας.

urban-stripes_acroview-bedroom.jpg

Βεΐκου 37, Κουκάκι, 2109219399, 2108986056

To Urban Stripes είναι μέλος της αλυσίδας Aria Hotels, που διατηρεί δύο ακόμα καταλύματα στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου: 

aria-plaka-residence-rooftop-terrace.jpg

• Το Aria Plaka Residence της οδού Τριπόδων (σ.σ. ο δρόμος αυτός θεωρείται ο αρχαιότερος της Αθήνας, καθώς ένα μεγάλο τμήμα του συμπίπτει με τον αρχαίο, ενώ ταυτόχρονα διατηρεί την ίδια ονομασία για σχεδόν 25 αιώνες) είναι μια νεοκλασική αυτόνομη κατοικία που μπορεί να φιλοξενήσει έως πέντε άτομα και έχει ανακαινιστεί με απόλυτο σεβασμό στην ιστορία και στην πολιτιστική κληρονομιά της. (Τριπόδων 15, Πλάκα, 2130391824) 

aria-hotels-athens_troulanda-acropolis-suites_11275.jpg

aria-hotels-athens_troulanda-acropolis-suites_11077.jpg

• Το Acropolis Suites Troulanda της οδού Ερμού, με λίγα μόνο βήματα να το χωρίζουν από την πλατεία Συντάγματος. Εδώ ο ταξιδιώτης θα βρει δύο ανεξάρτητες και πλήρως ανακαινισμένες γειτονικές σουίτες, στον 9ο και τελευταίο όροφο του κτιρίου, ικανές να φιλοξενήσουν έως δύο άτομα, ενώ μπορούν να ενοικιαστούν και συνδυαστικά με κοινή είσοδο. (Ερμού 8, Σύνταγμα, 2130391824)


Body lαβ
pilates+

Γυμνάσου, αναζωογονήσου, γίνε ένας άλλος άνθρωπος!

bodylab_01.jpg

Ένα από τα καλύτερα δώρα που μπορεί να κάνει κάποιος στον εαυτό του είναι το να παρακολουθήσει μαθήματα pilates. Με δυο λόγια, η μέθοδος δίνει έμφαση στην ενδυνάμωση των μυών που στηρίζουν τη σπονδυλική στήλη, κοιλιακούς και ραχιαίους, με αποτέλεσμα η σπονδυλική στήλη να ευθυγραμμίζεται και να προλαμβάνονται αλλά και να αντιμετωπίζονται μυοσκελετικά προβλήματα. Το pilates είναι ιδανικό για τους πάντες. Για τους αθλητές, οι οποίοι θα πρέπει να γυμνάσουν σημεία του σώματός τους που με την κλασική τους προπόνηση μένουν πίσω, για όλους όσους δουλεύουμε σε γραφείο, σε ορθοστασία, σε χειρωνακτικές εργασίες και που καμπουριάζουμε και που κάθε τόσο έχουμε πονάκια σε αυχένα, μέση, πλάτη, σε ηλικιωμένους, σε ανθρώπους με αυτοάνοσα νοσήματα.

bodylab_02.jpg

Δασκάλες, με πιστοποίηση basi, δύο φίλες με ατελείωτη όρεξη γι’ αυτό που κάνουν, η χορεύτρια Ελμίνα Αναστασίου και η ζωγράφος Μαριλένα Παντέλα, οι οποίες θα σας εξηγήσουν τα πάντα και θα σας βάλουν με τον καλύτερο τρόπο σε αυτό το μαγικό κόσμο από τον οποίο δεν θα θέλετε να βγείτε ποτέ. Να θυμάστε ότι τα μαθήματα γίνονται στα όργανα του pilates και στο έδαφος, χωρίς καταπόνηση, με στόχο την ισορροπία δύναμης και ελαστικότητας, ενώ γίνονται και μαθήματα γιόγκα. Όλα αυτά σε έναν πανέμορφο φωτεινό χώρο, άρτια εξοπλισμένο. Να το κάνετε αυτό το δώρο στον εαυτό σας!

bodylab_05.jpg

● Μάρκου Μπότσαρη 47, Κουκάκι (μετρό Συγγρού-Φιξ), 2130421293, www.bodylab.gr


Tuk Tuk 
Το Κουκάκι έχει τη δική του Ταϊλάνδη

tuk_tuk_1.jpg

tuk_tuk_2.jpg

Στην Ασία, tuk tuk λένε τα τρίχρονα μηχανοκίνητα που χρησιμεύουν ως ταξί. Στην Αθήνα, Tuk Tuk λέμε τον λόγο που το Κουκάκι έγινε foodie προορισμός μέσα σε ένα βράδυ. Γιατί αν λαχταράς αυθεντική ταϊλανδέζικη κουζίνα, αρκεί να πιάσεις μια θέση μπροστά στην ανοιχτή κουζίνα του Μπάμπη. Ο Μπάμπης σε ένα ταξίδι ερωτεύτηκε τόσο πολύ την Ταϊλάνδη, που αποφάσισε να τη φέρει μαζί του γυρνώντας πίσω. Τα πάντα στο Tuk Tuk φωνάζουν Ασία. Από τα φολκλόρ διακοσμητικά και τις αφίσες στους ροζ τοίχους μέχρι τις γαργαλιστικές μυρωδιές που υψώνονται πάνω από τα wok. Ο κατάλογος ακολουθεί τη λογική της μοιρασιάς (όπως άλλωστε συμβαίνει σε κάθε κουζίνα της Μπανγκόγκ). Χωρίζεται σε Tom (σούπες), Yam (σαλάτες), Aahaan Wouan (μικρά πιάτα), Kaeng (πιάτα με κάρι) και Sen (noodles), ενώ υπάρχει και η κατηγορία Aahaan Jaan Diaw, δηλαδή «γεύμα για έναν». Ο κανόνας λέει ότι τα πιάτα κάθε κατηγορίας πρέπει να μοιραστούν με φίλους. Ό,τι κι αν συμβεί, όμως, δοκίμασε τη σούπα Tom Ka Khai. Είναι από τα νοστιμότερα πράγματα που θα δοκιμάσεις σε αυτή τη ζωή. 

● Βεΐκου 40, Κουκάκι, 2114051947, Fb: Tuk Tuk Thai Street Food


Γιουμπάμπα
Το πανέμορφο μπιστρό της Ολυμπίου

yubaba_1.jpg

yubaba_2.jpg

Ένα πολύ ιδιαίτερο μπιστρό, ή αλλιώς αστικό καφενείο, στην καρδιά της Γ. Ολυμπίου, με φιλόξενη αύρα και ανθρώπους, όμορφη διακόσμηση στο εσωτερικό του αλλά και τραπεζάκια στον πεζόδρομο τώρα που ανοίγει ο καιρός. Το Γιουμπάμπα είναι ανοιχτό κάθε μέρα από τις 12 το μεσημέρι έως τις 2 τη νύχτα, σερβίρει ωραίο καφέ και καλοφτιαγμένα ροφήματα, αλλά το δυνατό του σημείο είναι η κουζίνα: Μεσογειακή με έμφαση στις ελληνικές γεύσεις και άριστες πρώτες ύλες. Ο κατάλογος έχει αρκετές προτάσεις, που ταιριάζουν και για τη μέση, που λέμε, αλλά εμείς ξεχωρίσαμε και σας προτείνουμε την πεντανόστιμη πίτσα με καβουρμά, τη φάβα με απάκι που λατρέψαμε, αλλά και το αξέχαστο μοσχαράκι με ζυμαρικά! Δίπλα σε όλα αυτά και διαλεγμένα κρασιά από τον ελληνικό αμπελώνα, σε φιάλη, ποτήρι ή και χύμα, αλλά και αρκετές προτάσεις γα μπίρα από ελληνικές μικρές ζυθοποιίες. Εύκολα θα γίνει το επόμενο στέκι σου.

● Γ. Ολυμπίου 2, 2155258800, fb: Γιουμπάμπα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ