Life in Athens

María Pía Busta Díaz: H Πρέσβειρα της Χιλής στην Ελλάδα μιλάει για το Κολωνάκι

​Υπάρχουν τόσο πολλά μέρη με τόσο διαφορετικό στιλ στο Κολωνάκι

Φιλίππα Δημητριάδη
ΤΕΥΧΟΣ 699
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

H María Pía Busta Díaz, Πρέσβειρα της Χιλής στην Ελλάδα, μιλάει για τη γειτονιά όπου βρίσκεται η δουλειά της

Πόσα χρόνια είστε στο Κολωνάκι;
Έχω τη χαρά και την τιμή να υπηρετώ ως Πρέσβειρα της Χιλής στην Ελλάδα από τις αρχές του 2015. Η πρεσβεία βρίσκεται στον αριθμό 12 της οδού Ρηγίλλης.

Ποια ήταν η πρώτη σας εντύπωση από τη γειτονιά, όταν φτάσατε εδώ;
Ήμουν πολύ χαρούμενη για τα πάρα πολλά πλεονεκτήματα που προσφέρει καθώς βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, είναι σε κοντινή απόσταση από το Υπουργείο Εξωτερικών και άλλους σημαντικούς ελληνικούς θεσμούς όπως η Βουλή μεταξύ άλλων. Πέρα από αυτό, αγάπησα την ιδιαίτερη προσωπικότητα του Κολωνακίου, αυτό τον συνδυασμό ηρεμίας και ζωντανής ατμόσφαιρας, την αφοσίωση και τη φροντίδα να διατηρηθούν οι δημόσιοι χώροι πολύ καθαροί και όμορφα διακοσμημένοι με μία ξεχωριστή σύνεση, τις ιστορικές του διαστάσεις και φυσικά την τύχη που έχει αυτή η Πρεσβεία να βρίσκεται απέναντι από το Λύκειο του Αριστοτέλη και το Βυζαντινό Μουσείο τα οποία μπορώ να περιεργάζομαι από το γραφείο μου κάθε μέρα.

Υπάρχει κάτι στο Κολωνάκι που σας δίνει μία οικεία αίσθηση, κάτι που να σας θυμίζει τη χώρα σας;
Μερικοί δρόμοι στο Κολωνάκι έχουν όμορφα δέντρα, ειδικά η Ρηγίλλης με τις γιακαράντες και τις ακακίες, μου θυμίζει πολύ τη γειτονιά Providencia στο Σαντιάγο, το αντίστοιχο του Κολωνακίου για τη χιλιανή πρωτεύουσα.

Αν ένας φίλος έρχονταν να σας επισκεφτεί, πού θα τον πηγαίνατε για ένα σύντομο περίπατο και γιατί;
Θα τον πήγαινα για μία πρώτη βόλτα στην οδό Ρηγίλλης για μία ματιά στο Λύκειο, έπειτα θα κατευθυνόμασταν προς την πλατεία Κολωνακίου για να πιάσει την ατμόσφαιρα της περιοχής και μετά θα προχωρούσαμε στην Πατριάρχου Ιωακείμ να δούμε τα υπέροχα μαγαζιά και εστιατόρια που βρίσκονται εκεί. Επίσης θα ήθελα να ανέβω μαζί του τα σκαλιά της Λουκιανού και της Πλουτάρχου να δούμε τη θέα από τον λόφο, ένα μοναδικό χαρακτηριστικό της Αθήνας. Θα τον προσκαλούσα ακόμα για έναν περίπατο στην Ηρώδου του Αττικού να δει το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς και το Προεδρικό Μέγαρο. Αν είχαμε αρκετό χρόνο θα πρότεινα φυσικά να επισκεφτούμε και ένα από τα σπουδαία μουσεία που βρίσκονται στο Κολωνάκι, όπως το Μπενάκη, το Βυζαντινό, το Κυκλαδικής ή το Ίδρυμα Θεοχαράκη.

Τι θα αλλάζατε στη γειτονιά του Κολωνακίου, αν είχατε την ευκαιρία;
Δεν νομίζω ότι θα άλλαζα τίποτα συγκεκριμένο μιας και αγαπώ την αυθεντικότητά του, τον πολύ συγκεκριμένο χαρακτήρα του και την κουλ ατμόσφαιρα. Ένα από τα υπέροχα πράγματα στην Αθήνα είναι ότι μπορείς να δεις κάθε είδους προσωπικότητα, παράλληλα με συγκεκριμένα κομμάτια της ιστορίας της ανάλογα με το πού βρίσκεσαι.

Είναι ένα ηλιόλουστο πρωινό και θέλετε να πάτε έξω για έναν καφέ. Πού θα πηγαίνατε;
Θα πήγαινα οπωσδήποτε στις καφετέριες γύρω από την πλατεία ή στην Τσακάλωφ, που διαθέτουν φανταστική ατμόσφαιρα και σερβίρουν εξαιρετικό καφέ.

Είναι κιόλας ώρα για μεσημεριανό. Το αγαπημένο σας μέρος για ένα lunch break;
Υπάρχουν τόσο πολλά μέρη με τόσο διαφορετικό στιλ που θα πήγαινα στο Κολωνάκι, όπως τα Zurbaran, Codice Blu, Stinking Bishop, Chez Michel, IT, στη Βιβλιοθήκη ή στου Φιλίππου μεταξύ άλλων. Σίγουρα υπάρχουν κι άλλα που τώρα ξεχνώ.

Τρία πράγματα που θεωρείτε τα πιο ενοχλητικά στη γειτονιά;
Μερικές φορές η κίνηση μπορεί να είναι λίγο έντονη, αλλά όχι σε εξτρίμ ενοχλητικά επίπεδα. Επίσης μερικά πεζοδρόμια δεν είναι σε καλή κατάσταση, κάτι που μπορεί να δυσκολεύει τη ζωή κυρίως των ανθρώπων μεγάλης ηλικίας. Πέρα από αυτά, ωστόσο, δεν μπορώ να σκεφτώ άλλα προβλήματα.  

Πώς θα περιγράφατε τους ανθρώπους του Κολωνακίου;
Νιώθω ότι οι άνθρωποι στο Κολωνάκι, όπως και στην υπόλοιπη Αθήνα, είναι πολύ ζεστοί, πολύ φιλικοί και ιδιαίτερα ομιλητικοί, όλα τους χαρακτηριστικά που εκτιμώ ιδιαίτερα καθώς μου επιτρέπουν να νιώθω σαν μία από τους ντόπιους και όχι σαν ξένη.

Κάτι που συνέβη στο Κολωνάκι και θυμάστε ακόμα;
Τίποτα συγκεκριμένο, για μένα το Κολωνάκι είναι ένα σύνολο ευχάριστων εμπειριών από την καθημερινή μου ζωή στην Αθήνα. Νιώθω προνομιούχα που το απολαμβάνω καθημερινά.

*Η Πρεσβεία της Χιλής βρίσκεται στην οδό Ρηγίλλης 12