Life in Athens

Έτοιμοι για παρεμβάσεις στην πόλη;

Αν έχεις ιδέες για να αλλάξεις τη γειτονιά σου, ο δήμος Αθηναίων σε στηρίζει και τις χρηματοδοτεί!

A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 682
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Είναι ωραίο να ζεις την πόλη σου. Να τη βλέπεις να αλλάζει, να προσαρμόζεται στις ανάγκες σου, να εξελίσσεται. Πόσο μάλλον, όταν έχεις τη δυνατότητα να συν-διαμορφώσεις την εικόνα της. Να συμβάλεις στην αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση της γειτονιάς σου, ενός δρόμου που διασχίζεις συχνά, ενός κτιρίου που αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της καθημερινότητάς σου.

Αυτό κάνει το πιλοτικό πρόγραμμα αστικών παρεμβάσεων του δήμου Αθηναίων. Προσκαλεί κατοίκους και επαγγελματίες να καταθέσουν προτάσεις για ήπιες παρεμβάσεις στις γειτονιές, στους δρόμους και στα κτίρια της πόλης. Πολίτες και Δήμος συνεργάζονται διαμορφώνοντας από κοινού την ταυτότητα της Αθήνας. Τα οφέλη είναι πολλαπλασιαστικά, ο αντίκτυπος της συμμετοχικής διαδικασίας μεταφέρεται σε όλη την πόλη. Οι κάτοικοι ενεργοποιούνται, συνομιλούν μεταξύ τους και υλοποιούν οι ίδιοι τις ιδέες τους με τη χρηματοδότηση του δήμου Αθηναίων.

Ο πρώτος κύκλος αστικών παρεμβάσεων βρίσκεται πλέον στο στάδιο της υλοποίησης και οι προτάσεις των πολιτών έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους στα κτίρια της Αθήνας. «Πράσινες» παρεμβάσεις, όπως αστικές καλλιέργειες και αρωματικοί κήποι σε δώματα, αναρριχητικά φυτά που δημιουργούν σκιασμένα σημεία στάσης και κοινωνικοποίησης σε κοινόχρηστους χώρους, φυτεύσεις σε προσόψεις, μπαλκόνια και μεσοτοιχίες, ελαφριές κατασκευές με αναρριχητικά φυτά που βελτιώνουν το μικροκλίμα των κτιρίων, και άλλες δημιουργικές προτάσεις πρόκειται να υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα στους δρόμους και στις γειτονιές της πόλης!

Δεύτερος κύκλος αστικών παρεμβάσεων

Και όλα αυτά αποτελούν μόνο την αρχή. Η ανακοίνωση του δεύτερου κύκλου αστικών παρεμβάσεων, μέσω τριών ανοιχτών Προσκλήσεων Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, έρχεται να προστεθεί στη δυναμική προσπάθεια που συντελείται τα τελευταία χρόνια από τον δήμο Αθηναίων. Όπως δήλωσε και ο κ. Γιώργος Καμίνης, δήμαρχος Αθηναίων, «το πρόγραμμα είναι ενδεικτικό του τι εννοούμε εμείς καινοτομία. Φέραμε κοντά τους ενεργούς, τους δημιουργικούς πολίτες της Αθήνας και με τη στήριξη του Δήμου τούς δίνεται η δυνατότητα να δώσουν οι ίδιοι φως και ζωή στην πόλη. Να κάνουν τις γειτονιές τους πιο όμορφες και λειτουργικές, να συμβάλουν οι ίδιοι με τις ιδέες τους, τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους στην αναβάθμιση του δημόσιου χώρου. Είμαστε περήφανοι για αυτή την πρωτοβουλία που αποτέλεσε άλλωστε και ένα από τα προγράμματα που βραβεύτηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της ανακήρυξης της Αθήνας ως Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Καινοτομίας για το 2018».

Το πρόγραμμα υλοποιείται από την Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών (Ε.Α.Τ.Α. Α.Ε.) και εντάσσεται σε ένα πλαίσιο δράσεων για την ενίσχυση της οικονομίας επισκεπτών της πόλης που υποστηρίζει η σύμπραξη This is Athens & Partners, με την οποία ο δήμος Αθηναίων και δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς της πόλης (Aegean, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Λάμψα Α.Ε., Lamda Development, TEMES) ενώνουν τις δυνάμεις τους για την ανάπτυξη της Αθήνας. Ο κ. Αλέξης Γαληνός, Διευθύνων Σύμβουλος της Ε.Α.Τ.Α. Α.Ε., ανέφερε χαρακτηριστικά: «Πλέον και υπό τη στέγη του This is Athens & Partners, θα συνεχίσουμε να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε αντίστοιχες πρωτοβουλίες που συνεισφέρουν στην επιχειρηματική ανάπτυξη της πόλης καθώς και στην περαιτέρω αναβάθμιση της εικόνας της. Στόχος είναι να γίνει η Αθήνα ακόμα πιο ζωντανή και ελκυστική για κατοίκους και επισκέπτες και να καθιερωθεί ως κορυφαίος ευρωπαϊκός προορισμός».

Το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου στις 11.00 θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή ενημερωτική συνάντηση στο κατάστημα Book&Play (Πλ. Θεάτρου 10). Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα και για προσωπικές συναντήσεις με τους επιμελητές και την ομάδα έργου του προγράμματος, αποστέλλοντας e-mail στο info@polis2.thisisathens.org. Η υποβολή των προτάσεων για τον δεύτερο κύκλο αστικών παρεμβάσεων ολοκληρώνεται στις 24 Δεκεμβρίου. Δείτε περισσότερα και στην ιστοσελίδα www.polis2.thisisathens.org