Life in Athens

Οι στοές της Αθήνας έχουν φωνή

Περπατήσαμε 7 στοές και ανακαλύψαμε τα μυστικά τους με οδηγό τη γραφίστρια Νατάσσα Παππά και το Athens Walkthrough

357830-741365.jpg
Φιλίππα Δημητριάδη
ΤΕΥΧΟΣ 673
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Athens Walkthrough
© Georgios Makkas

Οι στοές της Αθήνας αποτελούν ένα από τα ανεξερεύνητα, αλλά και άκρως γοητευτικά κομμάτια του αστικού τοπίου. Μοιάζουν με χρονοκάψουλες. Κάποτε έσφυζαν από ζωή, γεμάτες από μικρές επιχειρήσεις που στεγάζονταν στα μαγαζιά τους και βιαστικούς περαστικούς.

Athens Walkthrough
© Georgios Makkas

Σήμερα ωστόσο, ακόμα κι αν πολλά από τα καταστήματα έχουν κλείσει, δεν είναι λίγα εκείνα που αντιστέκονται συνθέτοντας μικρά πολύχρωμα σύμπαντα ικανά να συναρπάσουν τον Αθηναίο, τον περιπατητή, τον τουρίστα. Είναι σαν μία πόλη μέσα στην πόλη, κρυφή και μυστικιστική, που μαγνητίζει όποιον βρεθεί στο κατώφλι της.

Περπατήσαμε σε μερικές και σταθήκαμε σ’ αυτά που μας έκαναν περισσότερο εντύπωση:

Η Στοά Καΐρη (Καϊρη 6) αποτελεί τον παράδεισο των ειδών συσκευασίας και στα σπλάχνα της κρύβει το οπλοδιορθωτήριο - οπλοπωλείο του Θεόδωρου Παπαϊωάννου, ένα από τα παλαιότερα του είδους. Υπάρχει από το 1946 και περιλαμβάνει ένα μικροσκοπικό εργαστήριο και ένα εξίσου μικρό κατάστημα που συνεχίζει σήμερα ο γιος του κ. Παπαϊωάννου.   

Στη σχεδόν πάντα σκοτεινή Στοά Σανταρόζα (Σανταρόζα 3) βρίσκεται ένα πολύ ιδιαίτερο κατάστημα που πουλά γραφομηχανές (!) σε άριστη κατάσταση. Η βιτρίνα του λειτουργεί και ως art installation, καθώς όλες οι γραφομηχανές είναι καλυμμένες με διάφανο πλαστικό που τις κάνει να μοιάζουν παγωμένες στο χρόνο.

Πάνω από τη Στοά του Βιβλίου (Αρσάκη 4-6) κρύβεται μια αστική όαση, με πρωταγωνιστή το καφέ Πόλις, ιδανικό για να διαβάσεις το βιβλίο σου, και ακριβώς απέναντι μια μαρμάρινη πλατεία με ένα μικρό εκκλησάκι-μυστήριο, το οποίο μοιάζει να μην έχει λειτουργήσει ποτέ.

Στη Στοά Φιξ (Αιόλου 98) στην οδού Αιόλου βρίσκεται ένα από τα πιο ιδιαίτερα μαγέρικα της Αθήνας. Το Υποβρύχιο εξυπηρετεί τους εργαζόμενους στα γειτονικά μέγαρα, τουρίστες ή περαστικούς από τα πέριξ της Ομόνοιας με γνήσιες βαλκανικές λιχουδιές, αφού ο ιδιοκτήτης του Μilen Chervenkov έλκει την καταγωγή του από τη Βουλγαρία.

Στη Στοά Ορφανίδου (Σταδίου 39) υπάρχει το Mary’s hats, που διαθέτει ό,τι καπέλο σου χρειάζεται για κάθε περίσταση.

Στη Στοά Αγάθωνος 5 υπάρχει η πιο σουρεάλ βιτρίνα εσωρούχων της πόλης.

Στο υπόγειο της Στοάς Τρίστρατο (Αριστείδου 6), μία από τις πιο ενδιαφέρουσες στοές της Αθήνας, βρίσκεται μέρος από το αρχαίο τείχος των Αθηνών, που κάποτε είχε ύψος 9-10 μέτρα. Οι αστικές φήμες θέλουν αυτό να γκρεμίστηκε για την ανέγερση του κτιρίου ακριβώς από πάνω. Μη διστάσετε να κατέβετε τη μαρμάρινη σκάλα, για να έρθετε σε επαφή με ένα από τα πιο άγνωστα αρχαία ίχνη της ιστορίας της πόλης. 

athens_walkthrough-02.jpg
Η Νατάσσα Παππά ακολουθεί τις ταμπέλες εισόδου και εξόδου των στοών της πόλης

Τα μυστικά αυτά τα ανακαλύψαμε σε έναν περίπατο με τη γραφίστρια και εμπνεύστρια του Into Stoas - Athens Walkthrough, Νατάσσα Παππά. Το Into Stoas αποτελεί μία χαρτογράφηση / καταγραφή των στοών της Αθήνας σε έναν μίνιμαλ οδηγό πόλης, που σύντομα εξελίχθηκε σε αγαπημένη αστική δραστηριότητα για ντόπιους και τουρίστες με workshops και τις Athens Walkthrough ξεναγήσεις. Κατά τη διάρκεια των περιπάτων η Νατάσσα ακολουθεί τις πινακίδες εξόδου των στοών, που πολύ συχνά οι περισσότεροι από εμάς παραβλέπουμε, για να μπει στον κόσμο τους και να αναλύσει την ιδιαίτερη οπτική τους γλώσσα, τα χαρακτηριστικά τους, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι κυκλοφορούν και βιώνουν την πόλη τους.

athens_walkthrough-01-photo_by_thanos_kapranos.jpg
Όταν μία Αθηναϊκή στοά βλέπει και ουρανό, © Θάνος Καπράνος

Αν λοιπόν θέλετε να ανακαλύψετε περισσότερα μυστικά για την αθέατη Αθήνα των στοών, δεν έχετε παρά να δηλώσετε συμμετοχή σε έναν από τους περιπάτους Athens Walkthrough με οδηγό τη Νατάσσα Παππά. Μέσα σε δύο ώρες, πέρα από την περιήγηση στις στοές θα έχετε την ευκαιρία να ανακαλύψετε ιδιαίτερα καταστήματα ή εργαστήρια και να ψωνίσετε τα πιο ευφάνταστα σουβενίρ, να σαρώσετε το Instagram με τις ανακαλύψεις σας, να γνωρίσετε τους ανθρώπους των στοών και φυσικά να κάνετε νέους φίλους.


Info: Athens Walkthrough κάθε Παρασκευή και Σάββατο 10.00-12.00 (€30 το άτομο/ 2 ώρες). Κάθε πρώτη Παρασκευή & Σάββατο του μήνα μπορείς να φέρεις έναν φίλο δωρεάν, ενώ για όλο τον Οκτώβρη ισχύει έκπτωση 50% για όλους τους φοιτητές.


↑ Η γραφίστρια Νατάσσα Παππά στη στοά Φιξ (Αιόλου 98), όπου βρίσκεται και ένα από τα πιο ιδιαίτερα μαγέρικα της Αθήνας, το Υποβρύχιο © Georgios Makkas

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ