Life in Athens

Ithaca Laundry: Τρεις νέοι βάζουν μπουγάδα τα ρούχα των αστέγων της Αθήνας (video)

Η κάμερα της A.V. εντόπισε το κινητό πλυντήριο για τους άστεγους της πόλης

114761-649927.jpg
Σοφία Σφυρή
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ithaca Laundry:  Τρεις νέοι βάζουν μπουγάδα τα ρούχα των αστέγων της Αθήνας

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Καμπόσου


Το 2015 τρεις τελειόφοιτοι, ηλικίας 23 χρονών, με αφορμή το πρόβλημα των αστέγων στην Αθήνα και το προσφυγικό κύμα, οραματίζονται την ιδέα ενός κινητού πλυντηρίου που θα λειτουργούσε σε διάφορα σημεία της Αθήνας και θα έπλενε δωρεάν τα ρούχα των αστέγων. Συγκεντρώνουν ένα μικρό αριθμό βαν, τοποθετούν μέσα τέσσερα πλυντήρια και βάζουν μπρος το Ithaca Laundry με στόχο να βοηθήσει τους ανθρώπους διαφόρων κοινωνικά ευάλωτων ομάδων να ξαναβρούν, όπως λένε την «Ιθάκη» τους. Ξεκινούν το 2016 πιλοτικά και από το 2017 ως τώρα λειτουργούν 5 φορές την εβδομάδα σε 3 διαφορετικά σημεία της πόλης.

59088846e382004f358db195_mg_7381.jpg

Όπως μάθαμε τις πρώτες δύο εβδομάδες πλύθηκαν περίπου 60 κιλά ρούχα, για μεμονωμένα άτομα, άντρες και γυναίκες, αλλά και για οικογένειες με παιδιά, που ζουν σε σπίτια χωρίς ρεύμα. Ο πρώτος ωφελούμενος της δράσης , που είχε μήνες να φορέσει καθαρά ρούχα, έρχεται από τότε κάθε Τρίτη και τον κερνούν καφέ όση ώρα περιμένει.

Το φορτηγάκι της Ithaca Laundry, που λειτουργεί σαν πλυντήριο αλλά και σαν στεγνωτήριο, έχει πραγματοποιήσει σε αυτά τα 2 χρόνια λειτουργίας του 5.500 πλύσεις και έχει παραδώσει 33 τόνους στεγνών και καθαρών ρούχων για 1.500 μοναδικούς επωφελούμενους.

«Αρχικά ήταν δύσκολο να μας γνωρίσει και εμπιστευτεί ο κόσμος, γι’ αυτό και ξεκινήσαμε χωρίς τυμπανοκρουσίες ώστε γίνουμε σταδιακά αποδεκτοί από τη συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα. Έπειτα προσπαθήσαμε να έρθουμε σε συνεργασία με φορείς που τρέχουν άλλες υπηρεσίες όπως συσσίτια, ψυχολογική στήριξη, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Έτσι παρέχεται ένα σύνολο υπηρεσιών και πλέον μας επισκέπτονται σταθερά στα σημεία που δραστηριοποιούμαστε» μας εξηγεί η υπεύθυνη του προγράμματος Δήμητρα Κουντουριώτη.

5908891935b51e0e77689d27_ithaca3.jpg

Πράγματι, αν περάσει κάποιος από το ΣυνΑθηνά θα διαπιστώσει τον κόσμο που περιμένει να βάλει πλυντήριο κρατώντας σακούλες με άπλυτα και χαρτάκια με αριθμούς προτεραιότητας. Πιο δίπλα πιτσιρίκια παίζουν με τους εθελοντές, κάποιος κουρεύει τους επωφελούμενους, παιδιά από την ομάδα μοιράζουν κουλούρια. Η Ithaca Laundry απασχολεί μια δραστήρια ομάδα εθελοντών που βοηθάνε στη συλλογή των ρούχων, στη μεταφορά τους από τα πλυντήρια στα στεγνωτήρια, στην επιστροφή τους στους αστέγους και γενικότερα στην οργάνωση της διαδικασίας.

Παράλληλα το φορτηγάκι σχεδιάζει την επέκτασή του και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και η Θεσσαλονίκη ή κάποιος καταυλισμός προσφύγων/ hot spot και κάνει μια έρευνα για νέα σημεία μέσα στην Αθήνα αλλά και για επιπλέον παροχές που θα μπορούσε να αναπτύξει.

5908792b62cf7c2d8d853d6f_ithaka_van-22.resized.jpg

Το σύνθημα του Ithaca Laundry είναι «Η καθαριότητα οδηγεί στην αξιοπρέπεια και αυτή με τη σειρά της σε νέες ευκαιρίες». Σύμφωνα με τη Δήμητρα, από το 2017 έχουν δημιουργηθεί και θέσεις εργασίας για τους ωφελούμενους πέρα από τις υπηρεσίες υγιεινής. «Για παράδειγμα ο Χρήστος έφερνε τα ρούχα του για πλύσιμο και πλέον δουλεύει σε εμάς. Φροντίζουμε να παρέχουμε μια έμπρακτη ευκαιρία 10-12 μηνών εργασίας ώστε να τους βοηθήσουμε στην επανένταξή τους».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ