Life in Athens

«Η εξωγήινη μας μοναξιά»: Μια εξερεύνηση στον κόσμο της γνώσης

Η τελευταία για το καλοκαίρι περιήγηση στην επιστήμη, με ομιλητή τον Γιώργο Γραμματικάκη

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
2120714.jpg
© ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ / Eurokinissi

Η τελευταία για φέτος το καλοκαίρι εξερεύνηση του κόσμου της επιστήμης και της γνώσης θα λάβει χώρα σήμερα (Παρασκευή) στον Κήπο του Αστεροσκοπείου λίγο μετά τις 21:00, με ομιλητή τον Φυσικό και πανεπιστημιακό Καθηγητή Γιώργο Γραμματικάκη και θα έχει τίτλο «Η εξωγήινη μας μοναξιά».

Η συνδιοργάνωση από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης έχει σκοπό να απαντήσει σε ερωτήματα όπως, η αναζήτηση της εξωγήινης ζωής που συναντάται ήδη στους μύθους και τις δοξασίες του αρχαίου κόσμου. Αποκτά όμως ένα συγκροτημένο επιστημονικό περιεχόμενο μόνον τις τελευταίες δεκαετίες. Η εντυπωσιακή αυτή εξέλιξη οφείλεται σε δύο λόγους: Πρώτα στην πληρέστερη κατανόηση του φαινομένου της ζωής, και στις συνθήκες που απαιτεί η εμφάνισή του· και δεύτερο, στον πλούτο των πληροφοριών γύρω από τα άστρα και τους πλανήτες, που συγκεντρώθηκαν χάρις στην ανθρώπινη διάνοια και τις απίστευτες  τεχνολογικές  εξελίξεις  της εποχής. Έτσι, επίγεια και διαστημικά τηλεσκόπια, αλλά και ειδικές αποστολές, αναζητούν ίχνη ζωής στους κοντινούς μας πλανήτες και στον διαστρικό κόσμο, ενώ η ελπίδα να συλληφθούν σήματα από μια εξωγήινη νοημοσύνη διεγείρει πάντοτε το ανθρώπινο ενδιαφέρον.

2390022.jpg
© ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ / Eurokinissi

Είναι αλήθεια πως υπάρχει λοιπόν μια αυξανόμενη αισιοδοξία ότι κάπου, κάποια στιγμή, θα επιβεβαιωθεί πως το φαινόμενο της ζωής, δεν είναι αποκλειστικό φαινόμενο του πλανήτη μας. Από το σημείο όμως αυτό, μέχρι τον εντοπισμό και την επικοινωνία μας με κάποιο είδος νοημοσύνης, που διαβιεί στο αχανές Σύμπαν, ορθώνονται  αξεπέραστα εμπόδια. Η μόνη βεβαιότητα είναι ότι η ζωή, σε ποικίλες της μορφές, ανθίζει πάντοτε στην Γη, και μας περιμένει. Αν, όσο είναι ακόμα καιρός, τείνουμε το χέρι προς την ζωή αυτή, το φυτικό και ζωϊκό της θαύμα, τον Άλλο και τους άλλους, ίσως αισθανθούμε πιο άξιοι κάτοικοι του περιούσιου πλανήτη μας. Ανάμεσα στα πολλά μηνύματα που στέλνουμε στο Σύμπαν, αυτό θα είναι το πιο ευδιάκριτο, ίσως όμως και το πιο ανεκτίμητο. Αυτές και άλλες τόσες θεωρίες θα συζητηθούν το βράδυ στον κήπου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, υπό την καθοδήγηση του μοναδικού στο είδος του, Γιώργου Γραμματικάκη.

Στο τέλος κάθε βραδιάς και µε θέα τον φωτισµένο βράχο της Ακρόπολης, γύρω από τον οποίο πριν από 25 αιώνες και µέσα σε 100 µόλις έτη τέθηκαν οι θεµέλιοι λίθοι των θετικών επιστηµών και της φιλοσοφίας, το τηλεσκόπιο θα στραφεί λίγο πιο ψηλά για να αναζητηθεί στον ουρανό, ανάµεσα στ’ αστέρια και τους πλανήτες, νέες απαντήσεις σε διαχρονικά ερωτήµατα.

Στην εκδήλωση θα τραγουδήσει η Αναστασία-Φιόρη Μεταλληνού, σοπράνο, αστροφυσικός. Στην κιθάρα συνοδεύει ο Σταύρος Σολωμός. Στο τσέλο ο Γιάννος Γιόβανος.

INFO

Λόφος των Νυμφών, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Παρασκευή 6 Ιουλίου | 21:00

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ