Αθηναϊκή Ριβιέρα: Εσύ θα πας φέτος για μπάνιο;
Πόσο καθαρός είναι ο Σαρωνικός μετά την πετρελαιοκηλίδα του Αγία Ζώνη ΙΙ
Πάμε μια βόλτα στη Βουλιαγμένη… για καφέ στη Γλυφάδα… για μπάνιο στο Καβούρι… για καταδύσεις στα Λιμανάκια… για windsurf στη Βάρκιζα…
Δεν ξέρω για σένα, αλλά εγώ ως γνήσιο τέκνο των νοτίων προαστίων ξεκινούσα τα μπάνια πολύ νωρίς, κάποιες χρονιές και από τέλη Μαρτίου. Την έπρηζα μέχρι να υποχωρήσει τη δόλια μάνα μου για να με πάει για μπάνιο. Χτυπιόμουν, τσίριζα, οδυρόμουν. Κι εκείνη υπέκυπτε.
Πόσες και πόσες φορές στα τιμημένα 90s δεν έβγαινα μαύρη από τις πίσσες στο Καβούρι… «Αχ, αυτή η Ψυττάλεια» έλεγαν μεγάλες κυρίες - χειμερινές κολυμβήτριες δίπλα στη μητέρα μου, που καθόταν έξω από τη θάλασσα και σπαρταρούσε από το κρύο σαν το ψάρι, όταν εγώ πλατσούριζα δίχως αύριο. Έτσι, με έπαιρνε από το Καβούρι και με πήγαινε ακόμη πιο πέρα: Αστέρα, Λιμανάκια, Βάρκιζα κ.ο.κ.
Ύστερα, ήρθε το millennium και ο Σαρωνικός έγινε αυτός που έπρεπε. Ο βιολογικός καθαρισμός άλλαξε την εικόνα της θάλασσας της Αττικής και η Παραλιακή έγινε Αθηναϊκή Ριβιέρα, το Μαϊάμι της Ελλάδας…
Στις 10 Σεπτεμβρίου του 2017, το δεξαμενόπλοιο «Αγία Ζώνη ΙΙ» βυθίστηκε κάτω από αδιευκρίνιστα αίτια νοτιοδυτικά της Αταλάντης στον Σαρωνικό έμφορτο με 2.570 τόνους καύσιμα (με 2.200 μετρικούς τόνους fuel oil και 370 μετρικούς τόνους marine gas oil) προκαλώντας διάσπαρτη ρύπανση στις παράκτιες περιοχές του Σαρωνικού, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στο μέτωπο από τη Σαλαμίνα έως και τη Γλυφάδα.
Η εταιρεία είχε υποστηρίξει ότι η βύθιση του δεξαμενόπλοιου είχε προέλθει από δολιοφθορά, κάτι όμως που δεν έχει αποδειχθεί μέχρι στιγμής.
Ωστόσο, για εμάς τους μέσους Αθηναίους που φορτώνουμε κάθε Σαββατοκύριακο το αυτοκίνητο με ό,τι έχουμε και δεν έχουμε, λες και φεύγουμε μετανάστες στην Αυστραλία και ξεχυνόμαστε στις παραλίες, σημασία έχει αυτή την ώρα να δούμε κατά πόσο ο Σαρωνικός είναι κατάλληλος για κολύμβηση και σε δεύτερο χρόνο τις πταίει.
Γεμάτος Γαλάζιες Σημαίες ο Σαρωνικός
Στις 9 Μαΐου του 2018, η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), που είναι ο Εθνικός Χειριστής του Διεθνούς Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» στη χώρα μας, ανακοίνωσε πως η Ελλάδα κατέχει τη 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 47 χώρες με 519 βραβευμένες ακτές.
Σημειώνεται ότι απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία» είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτήν να είναι «εξαιρετική». Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και «καλή», δεν είναι αποδεκτή από το πρόγραμμα. Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους.
Ειδικά για το παραλιακό μέτωπο που μας «καίει», η Αθηναϊκή Ριβιέρα φαίνεται πως παίρνει άριστα, καθώς ανακοινώθηκαν οι εξής βραβευμένες παραλίες:
● Δήμος Βάρης - Βούλας -Βουλιαγμένης
● Αστέρας Βουλιαγμένης/Astir Beach Vouliagmenis
● Βάρκιζα
● Βούλα Α
● Βουλιαγμένη
● Δήμος Γλυφάδας
● Γλυφάδα
● Γλυφάδα Α
● Γλυφάδα Β
● Δήμος Σαρωνικού
● Λαγονήσι 1 - Grand Beach/ Grand Resort Lagonissi
● Λαγονήσι 2 - Mediterraneo/Grand Resort Lagonissi
● Λαγονήσι 3 - Κοχύλια/ Grand Resort Lagonissi
● Μαύρο Λιθάρι/Eden Beach
«Κολυμπήστε άφοβα»
Στις 26 Μαΐου, ο διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) Γιάννης Χατζηανέστης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Πρακτορείο FM, τόνισε πως «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στον Σαρωνικό σε ό,τι αφορά στη ρύπανση από πετρελαιοειδή και σε ό,τι αφορά στο θαλασσινό νερό. Ο κόσμος μπορεί να κολυμπάει, όπου κολύμπαγε και πριν από το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου “Αγία Ζώνη 2”. Εμείς ξεκινήσαμε τις μετρήσεις αμέσως μόλις έγινε το ατύχημα στις 18 Σεπτεμβρίου και η δουλειά μας ολοκληρώθηκε τέλη Μαρτίου. Εξετάσαμε το θαλασσινό νερό, τα ιζήματα και την οικολογική ποιότητα γενικά του Σαρωνικού, αλλά και τους θαλάσσιους οργανισμούς. Σε ό,τι αφορά στο θαλασσινό νερό, που ενδιαφέρει και περισσότερο τον κόσμο που ενδιαφέρεται για το κολύμπι, ήδη από τον Δεκέμβριο σε όλα τα σημεία, οι συγκεντρώσεις των υδρογονανθράκων είναι φυσιολογικές».
Όπως είπε, «το πρόβλημα που υπήρχε αρχικά, τους πρώτους δύο με τρεις μήνες μετά το ατύχημα, στη Γλυφάδα, στον Άγιο Κοσμά και τη Σαλαμίνα, από τον Δεκέμβριο και μετά δεν υπάρχει πλέον».
Συνεχείς έλεγχοι
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι περιοχές που εξετάστηκαν είναι όλη η ανατολική πλευρά της Σαλαμίνας και από τον Πειραιά μέχρι τα Λεγρενά, από όπου ελήφθησαν δείγματα από 56 σημεία, σε ανοιχτή θάλασσα μέχρι βάθος 92 μέτρων. «Πέραν αυτού έχουμε ψάξει με δύτες και ειδική βυθιζόμενη κάμερα σε βάθος από 0-20 μέτρα, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι δεν υπάρχουν και οπτικώς εμφανή υπολείμματα» διευκρίνισε.
Απορρύπανση... fast track
Ο κ. Χατζηανέστης επιχείρησε να λύσει και την απορία που εκφράζει πολύς κόσμος για το πώς καθαρίστηκε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα ο Σαρωνικός, όταν στον παρελθόν –σε αντίστοιχες περιπτώσεις– χρειάστηκαν χρόνια. «Φαίνεται ότι σε αυτό βοήθησε ο τύπος του πετρελαίου, που ήταν βαρύ πετρέλαιο. Συγκεντρώθηκε γρήγορα στις παραλίες, όπου έκανε τη ζημιά που όλοι είδαμε, αλλά από ’κει μπόρεσε να μαζευτεί πιο εύκολα» ανέφερε, προσθέτοντας πως δεν πρόλαβε να διασπαστεί διότι οι υδρογονάνθρακες χρειάζονται μερικούς μήνες για να διασπαστούν, ή ακόμη και κάποια χρόνια.
«Εγώ το παιδί μου το πάω άφοβα για μπάνιο»
Στέλεχος μεγάλης ναυτιλιακής εταιρείας με το οποίο μιλήσαμε, προ δύο εβδομάδων, δήλωσε με απόλυτη σιγουριά στην Athens Voice: «Εγώ το παιδί μου θα το πάω άφοβα για μπάνιο στη Βουλιαγμένη». Ο ίδιος ενστερνίζεται την άποψη του κ. Χατζηανέστη για τον τύπο του πετρελαίου, ενώ τονίζει ότι «όλα αυτά τα χρόνια που κολυμπούσαμε στον Σαρωνικό πριν από τον καθαρισμό, ήταν πολύ χειρότερα».
Τα φράγματα έσωσαν τη Βούλα, τη Βουλιαγμένη και τη Βάρη
«Όταν συνέβη το ατύχημα της ρύπανσης εμείς ως δήμος απλώσαμε 3,5 χιλιόμετρα πλωτού απορρυπαντικού φράγματος και μπλοκάραμε όλη τη δύση και τον νότο των παραλιών» αναφέρει στην A.V. ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος. «Κι έτσι, η ρύπανση δεν έφτασε σε κανένα από τα 51 χιλιόμετρα της παραλίας μας».
«Το Λιμενικό Σώμα/Ελληνική Ακτοφυλακή, οι απορρυπαντικές εταιρείες και η εταιρεία που προσλάβαμε εμείς, ουσιαστικά καθάρισαν όλο το πετρέλαιο έξω από το φράγμα» προσθέτει, τονίζοντας πως το κόστος για τον δήμο ανήλθε σε μισό εκατομμύριο ευρώ! Τα φράγματα προστάτευσαν τη Βάρη - Βούλα - Βουλιαγμένη επί 20 ημέρες κι αφού διαπιστώθηκε από αυτοψία με σκάφη της πολιτικής προστασίας και του λιμενικού σώματος και με αεροφωτογραφίες του λιμενικού σώματος, τότε δόθηκε το πράσινο φως στον δήμο από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας να απομακρύνει τα φράγματα.
Ο κ. Κωνσταντέλλος μας διαβεβαιώνει πως ο δήμος καθ’ όλη το διάστημα που μεσολάβησε από το ναυάγιο έως και σήμερα προχώρησε σε 8 μετρήσεις δίνοντας τα δείγματα σε ανεξάρτητα εργαστήρια. «Σε καμία από τις μετρήσεις αυτές δεν προέκυψε αυξημένη ανίχνευση υδρογονανθράκων» τονίζει και προσθέτει πως λίγο πριν από την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου έγινε επόπτευση και των βυθών του παραλιακού μετώπου του δήμου με ομάδα εθελοντών δυτών της περιοχής οι οποίοι και μαγνητοσκόπησαν τα ευρήματα.
Την ίδια ώρα, το ΕΛΚΕΘΕ τοποθέτησε σε 4-5 σημεία της παραλίας του δήμου ειδικά είδη στρειδιών που έχουν την ιδιότητα να κατακρατούν πετρελαιοειδή. «Έπειτα από 10 ημέρες τα στρείδια αυτά ήταν πεντακάθαρα» διαβεβαιώνει ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος.
Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως πλέον μετά τις ραγδαίες εξελίξεις ο δήμος Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης συνέταξε ένα εγχειρίδιο 240 σελίδων για την αποφυγή και την αντιμετώπιση θαλάσσιας ρύπανσης, το οποίο ενσωμάτωσε στο εγχειρίδιο πολιτικής προστασίας και απέστειλε στο Yπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και την ΚΕΔΕ.
«Με τα σύγχρονα μέσα καθαρισμού, σε πολλά σημεία οι παραλίες είναι καθαρότερες από πριν»
Από την πλευρά του, ο ιδιοκτήτης του θρυλικού για την Αθηναϊκή Ριβιέρα «Island» Χρύσανθος Πανάς μίλησε στη A.V. για την απόφασή του να αξιοποιήσει την παραλία ακριβώς κάτω από το signature στέκι της Βάρκιζας, έναν χρόνο μετά το πολυσυζητημένο ναυάγιο.
Κατά τον επιχειρηματία, όπως και κατά πολλούς κατοίκους της περιοχής, ο θόρυβος που δημιουργήθηκε μετά το ναυάγιο ήταν πολύ μεγαλύτερος της όποιας καταστροφής προκάλεσε. Ο ίδιος επί πολλά χρόνια, σε συνεργασία με τον αδελφό του Σπύρο, ο οποίος έχει διατελέσει δήμαρχος Δήμαρχος Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης, στέλνει δείγματα από το νερό της περιοχής στο Γενικό Χημείο του Κράτους. «Με τα σύγχρονα μέσα που υπάρχουν για τον καθαρισμό του βυθού, σε πολλά σημεία είναι καθαρότερη η θάλασσα από πριν» μας διαβεβαιώνει.
«Για πολιτικούς λόγους έγραφαν ότι καταστράφηκε ο Σαρωνικός. Αν γινόταν κάτι αντίστοιχο, για παράδειγμα στα Χάμπτονς, θα είχε επέμβει εισαγγελέας για την παραφιλολογία» προσθέτει, διευκρινίζοντας ότι δεν μπορεί να γράφεται κάτι χωρίς πρώτα να έχει γίνει έρευνα. «Εγώ παίρνω δείγμα και το στέλνω για ανάλυση. Κάποιοι έγραφαν για καταστροφή χωρίς καμία έρευνα» τονίζει, προσθέτοντας πως «οι Έλληνες έχουμε μανία, όταν κάτι συμβαίνει να του δίνουμε υπερβολικές διαστάσεις».
Η Αθηναϊκή Ριβιέρα στο Κολούμπια
Την ίδια ώρα και μόλις λίγους μήνες μετά το ατύχημα και παρά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε, ο Χρύσανθος Πανάς προσεκλήθη τον Φεβρουάριο από το Κολούμπια να μιλήσει σε μεταπτυχιακούς φοιτητές της Αρχιτεκτονικής για την Athens Riviera. Αποτέλεσμα ήταν 25 φοιτητές του Κολούμπια να επισκεφθούν την Αθηναϊκή Ριβιέρα τον Μάρτιο και να δουν πρώτοι από όλους την eco-friendly bohemian style παραλία, το γνωστό Beachouse που χαίρονται οι Αθηναίοι φέτος το καλοκαίρι. «Η φύση έχει πρωταρχικό ρόλο στην παραλία του Beachouse» τονίζει ο γνωστός επιχειρηματίας.
«Ο βυθός είναι πεντακάθαρος»
Την καθαρότητα του βυθού επιβεβαιώνει και ο κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ για ψάρεμα συναγρίδας με ψαροτούφεκο, ο 32χρονος Δημοσθένης Αδάμης. Ο ίδιος επισκέφθηκε πρόσφατα τα Λιμανάκια όπου διαπίστωσε, όπως μας είπε, ότι «ο βυθός είναι πεντακάθαρος. Κολυμπήστε άφοβα».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τη μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου το θρυλικό street party της Athens Voice θα περιμένει όλους εσάς
Τέλεια φώτα, σωστός ήχος, dark rooms, αυστηρή πόρτα, εκλεκτικά DJ sets, ενδιαφέρον crowd
Η διαδρομή του από τα πέριξ της Ομόνοιας στις εγκαταστάσεις της Οδού Ανθέων
Έχουμε φάει τόσες φάπες, τόση ανασφάλεια και πίεση πανταχόθεν, που αναζητάμε πια λίγη χαρά, λίγη χριστουγεννιάτικη τρέλα, λίγο τζέρτζελο, απ’ όπου κι αν προέρχεται
Η Ελευθερία Ντεκώ φωτίζει τον διάσημο πεζόδρομο
Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα
Μια συζήτηση με τον Γιώργο Γιαννή, καθηγητή-Διευθυντή του Τομέα Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου
Όλα έτοιμα για το ωραιότερο Χριστουγεννιάτικο Χωριό - Οι εκδηλώσεις και οι καλλιτέχνες επί σκηνής
Με αφορμή τα 101 χρόνια από τη γέννηση της σπουδαίας σοπράνο - Η ημέρα με μειωμένη γενική είσοδο
Δήλωσε συμμετοχή στο διαγωνισμό μέχρι 7 Φεβρουαρίου 2025
Στη διοργάνωση συμμετέχουν 14 ομάδες - Θα συγκεντρωθούν τρόφιμα και ρούχα
Πάντα οι DJ είναι ένας κι ένας, ο χώρος, ειδικά όταν δεν μαζεύει πολύ πολύ κόσμο, είναι υπέροχος.
Πώς λειτουργεί - Η πρώτη που απευθύνεται και σε κωφούς ανθρώπους
Όσα θα βλέπουμε στο προφίλ
Χάρης Δούκας: «Μικρές παρεμβάσεις με μεγάλη σημασία για την ασφάλεια των παιδιών»
«Ένα μεγάλο παράθυρο της Αττικής στη θάλασσα με χώρους αναψυχής και πολιτισμού»
Η «πορτοκαλί» εβδομάδα είχε τίτλο «Η τέχνη στον αγώνα κατά της έμφυλης βίας»
Η Αθήνα φορά τα γιορτινά της και μπαίνει σε ρυθμούς Χριστουγέννων
Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα - Πού μπορείτε να κλείσετε θέση
Οικοδέσποινα της λαμπερής γιορτής η Σμαράγδα Καρύδη - Ελεύθερη είσοδος για όλους
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.