stlinn.jpg
Life in Athens

8 ωραίες προτάσεις για το Σαββατοκύριακο

Αθήνα, σε διατάζω: stay cool, ζήσε cool!

4754-202316.jpeg
Στέφανος Τσιτσόπουλος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σινεμαδάκι, κι ας μην άνοιξαν ακόμα τα θερινά. Ένα graphic novel που έγινε ταινία εποχής. «Ο θάνατος του Στάλιν». Τι μεσολάβησε από τη μέρα που διαγνώστηκε ο θάνατός του έως τη στιγμή της επίσημης ανακοίνωσης; Γιατί μεσολάβησε ένα διάστημα ημερών, που αυτό ανασυστήνει η ταινία. Κενό εξουσίας, ίντριγκα, δολοπλοκία, συντροφικά μαχαιρώματα και όλο το παρασκήνιο μιας ιστορίας που συγκλόνισε τον κόσμο. Τον συγκλόνισε, βέβαια, μερικά χρόνια αργότερα από το συμβάν, τότε που μαθεύτηκε όλη η αλήθεια. 

Με το θερμόμετρο να στρώνει και το άστυ να θερμαίνεται, καλό γουικέντ σε όλους σας μα και καλά κρασιά, μεταφορικά και κυριολεκτικά, μιας και το «Οινόραμα 2018» σε καλεί στο Ζάππειο Μέγαρο για δοκιμές και γνωριμίες. 350 οινοποιεία, καθιερωμένα  ή εναλλακτικά, σε μια διονυσιακή ατμόσφαιρα- τεστ. Πολλώ δε, όταν πέραν των άλλων ζυμώσεων, οι διοργανωτές μας τάζουν και δοκιμή σε ελληνικά κρασιά που ωρίμασαν σε αμφορείς και μάλιστα στο βυθό των ελληνικών θαλασσών! 

Η Μανίνα Ζουμπουλάκη το τσέκαρε ιδίοις, εμείς απλά το επισφραγίζουμε, ειδικά για σας τις ελεύθερες, και του δίνουμε διαστάσεις σούσουρου, μιας και στο μπαρ «Τρανσίστορ» στου Ψυρρή η κατάσταση διαφέρει από τα άλλα μπαρ, που οι θαμώνες απλά πίνουν χαλαρά και κοιτούν. Μόνο κοιτούν, ενώ στο «Τρανσίστορ» διακονείται ευλαβικά αυτό που πάντα συνέβαινε στα καλά μπαρ: οι άνθρωποι φλερτάρουν, αγόρια, κορίτσια, ποτά, μουσικάρες, και άντε καλή τύχη. Και ζήτω που σε κάποια στέκια η Αθήνα ξαναβρίσκει τον παλιό καλό «βηματισμό» της!

Η Αθήνα το 'χει τούμπανο, αλλά κι αυτή, η Νέα Φιλαδέλφεια  δηλαδή, το έχει φανερό καμάρι. Να πας και να τσεκάρεις, και με μια Άθενς Βόις οδηγό, χάρτινη ή athensvoice.gr, να ζήσεις στον παλμό μιας συνοικίας όπου, ειδικά το Σαββατοκύριακο, το feeling groovy είναι διάχυτο παντού. Φαγητό, ποτό, χορός, κρέας, ψάρι, μπίρες, μεξικάνικο, ιταλικό, ναι, η Νέα Φιλαδέλφεια είναι ένας άλλος πλανήτης. Προσωπική αδυναμία, μετά τον παικταρά Βάγκνερ - ωδή στο γήπεδο της ΑΕΚ που δεν υπάρχει πια, το «Jungle Bar» στη Βρυουλών, που πέρα από αλκοόλ σερβίρει κι ένα από τα καλύτερα έθνικ πιάτα της πόλης. 

Προεόρτια! Το Athens Pride αυτό το Σάββατο συναξάρει και παρτάρει στο Ρομάντσο. Ιδρωμένο κλάμπινγκ, σύμπραξη από djs και περφόρμερ, μαύρα γυαλιά όπως-και-δήποτε, μιας και τέτοιου είδους συνευρεύσεις τελειώνουν με το πρωινό φως της Κυριακής να υποδέχεται όλους που φεύγουν από το υπόγειο του Ρομάντσο, επιστρέφοντας για το σπίτι. 

Θεατράκι! Στο Bios για το «Καζιμίρ και Καρολίνα» του Γιάννη Χουβαρδά. Οικονομικά, πολιτική, υπαρξιακές κρίσεις σε 117 κινηματογραφικού τύπου και ρυθμού σκηνές, με τους ηθοποιούς να διατρέχουν τη ζωή μιας παρέας νέων στην Κεντρική Ευρώπη του 1932. Η ήπειρος που βιώνει ανέχεια, Ζέπελιν να πετούν σαν σύννεφα πολέμου στον ουρανό, τα τσίρκα και οι σαλτιμπάγκοι να προφητεύουν το τέλος της ευμάρειας και τον καιρό των τεράτων να προθερμαίνεται. Θυμίζει κάτι; Στο εδώ; Δεν είναι ιδέα σου, οπότε ανεπιφύλακτα να πας. 

Στου Γάκια στη Νέα Ερυθραία. Σιδερένια τηγάνια που η φωτιά τους παράγει ένα φιλοσοφημένο μενού: τσίπουρο και ρακές στο φόντο, μελιτζανοσαλάτες και τυροκαφτερές στο περιφερειακό και για κυρίως χοιρινά στις μουστάρδες, ομελέτες και κάπαρες, ελιές, φέτες και πατάτες τηγανητές να δοξάζουν τον όρο «παραδοσιακόν- μεζετζίδικο».

Πλατεία Αμερικής, γκαλερί «Αγκάθι- kartάλος», στη Μηθύμνης. Ασπρόμαυρα μελάνια σε χαρτί, μεγάλη διάσταση, η επιστροφή της Μαρίνας Κροντηρά αλλά και της Amy Winwhouse, μιας και ο τίτλος της έκθεσης είναι Back to Black. Φιγούρες στους δρόμους της Αθήνας, εξπρεσιονιστική απεικόνιση, ωραία και μεστή δουλειά, από μια καλλιτέχνη που ξέρει το παιχνίδι της πόλης και των σινιάλων!

 

Δειτε περισσοτερα