Life in Athens

Γκάζι: Άνοιξε το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου στην «Τεχνόπολις»

Το πιο φιλόξενο γρασίδι, με κουτάκι μπίρα στο χέρι και οκλαδόν

A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 436
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Γκάζι: Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου στην «Τεχνόπολις», το πρώτο βιομηχανικό μουσείο της πόλης. ​Η γειτονιά που δεν μένει ακίνητη ποτέ.

  • Γκάζι είναι: Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου στην «Τεχνόπολις», το πρώτο βιομηχανικό μουσείο της πόλης – άνοιξε φέτος
  • Το πιο φιλόξενο γρασίδι, με κουτάκι μπίρα στο χέρι και οκλαδόν
  • Οι γεύσεις: Από τα γκουρμέ εστιατόρια μέχρι τα μεζεδάδικα και το βρόμικο της γωνίας
  • Η γειτονιά του ποδηλάτου. Εδώ κάνει πετάλι κάθε χρόνο, στην «Τεχνόπολις», το Athens Bike Festival (φέτος 20-22/9)
  • Οι ταράτσες που ανοίγουν μία-μία με θέα σε όλη την πλατεία
  • Οι διακριτικοί πεζόδρομοι με τα τραπεζάκια που θα σου θυμίσουν κάτι από τις διακοπές σου στο νησί
  • Η γειτονιά που δεν μένει ακίνητη ποτέ, θα δεις κόσμο ακόμα και τη Δευτέρα
  • Ο σταθμός μετρό «Κεραμεικός». Τις βραδινές ώρες συναγωνίζεται την πρωινή κίνηση Ομόνοιας και Συντάγματος
  • Η ατάκα «δεν θα ξαναπάρω αυτοκίνητο» που λες κάθε Σάββατο βράδυ, αλλά ξαναπαίρνεις 
  • Οι συναυλίες και τα φεστιβάλ στην αυλή της «Τεχνόπολις»
  • Ο πολύχρωμος ξενώνας της ΜΚΟ Κλίμακα (Κων/πόλεως 30) που δίνει κάθε μέρα δωρεάν φαγητό σε άστεγους
  • Τα άδεια lofts, λόγω κρίσης, που περιμένουν υπομονετικά τους νέους ενοίκους τους
  • Τα ραντεβού που δίνεις με το κορίτσι/αγόρι κάτω από την ταμπέλα «Κεραμεικός
  • Οι ματιές και τα φλερτ που μεταφέρονται την επόμενη εβδομάδα στη στήλη της A.V. «Σε είδα»
  • Η ταράτσα της «Ταινιοθήκης της Ελλάδας»
  • Ο θόρυβος των τρένων που περνούν
  • Τα απροσδιόριστα σύνορα με τις όμορες γειτονιές Ρουφ & Κεραμεικός
  • Η αύξηση των πιτόγυρων (πριν το ποτό)
  • Η παράνομη είσοδος στο Γκάζι από την Περσεφόνης.

Tirbouson
Κωνσταντινουπόλεως 104, 2103410107

n

Τι καλύτερο από το να κάθεσαι με την παρέα σου σε ένα μαγαζί, που γίνεται καλοκαιρινό, σε μια ήσυχη γειτονιά της Αθήνας, να βλέπεις τα τρένα να περνούν, να χαλαρώνεις με την μπίρα σου και να σιγοκουβεντιάζεις, δοκιμάζοντας νοστιμιές. Και στο τέλος να μην πιστεύεις ότι ο λογαριασμός είναι τόσο χαμηλός. Εμείς δοκιμάσαμε και σας προτείνουμε ένα ανάλαφρο, καλοκαιρινό πιάτο, με βίδες, κοτόπουλο καπνιστό (το καπνίζουν οι ίδιοι) με εστραγκόν, φρέσκια ντομάτα και γιδοτύρι. Εξαφανίσαμε ένα εξαιρετικό σαγανάκι με φέτα, τυλιγμένη σε φύλλο κρούστας, με ουζομέλι και δύο σουσάμια. Στο τέλος ο Γιάννης Μάργαρης μας κέρασε ψημένη ρακή, που τη φτιάχνει ο πατέρας του, και μας ήρθε παγωμένη, γεμάτη αρώματα, ακούγοντας από τα ηχεία easy listening και όλες τις εκφάνσεις της «μαύρης» μουσικής. 


Plastiko
Σωφρονίου 12Α, 2103413729

n

Πρόταση μέχρι να πας διακοπές: Πάρε το μετρό, κατέβα στη στάση Κεραμεικός και αναζήτησε το στενάκι της Σωφρονίου (ανάμεσα σε Βουτάδων και Ευμολπιδών). Με το που θα φθάσεις θα αισθανθείς ότι βρίσκεσαι σε κάποιο νησί! Είναι ο συνδυασμός του ξύλου και του λευκού, η απόσταση αναπνοής από την περατζάδα, τα άνετα τραπεζάκια και τα σκαμπό, όλη η διάθεση. Στο Plastiko θα πιεις καλοφτιαγμένα κοκτέιλ μόλις με €6,50 (δοκίμασε Blue Aphrodite, Cucumber Vodka, Lemon Dream Tropicana, δροσερό πεπόνι και άλλα), φθηνά και καλά ποτά (τα απλά ποτά, τα cocktails και η βαρελίσια Heineken, αν σερβιριστούν σε πλαστικό κοστίζουν €1 λιγότερο). Με δυο λόγια, value for money και γλυκιά καλοκαιρινή ζωή. Συντονίσου στο Facebook (plastikococktailscafe). 

n


Prosopa
Κωνσταντινουπόλεως 4 & Μ. Βασιλείου 52, 2103413433

n

Γνωστό και μη εξαιρετέο, το εστιατόριο Prosopa από το 1999 έχει γίνει αγαπητό και διατηρεί σταθερή την πελατεία του – θα συναντήσεις εδώ πολλούς καλλιτέχνες και ηθοποιοί. Με χαλαρό περιβάλλον και πολύ φιλικό σέρβις, θα απολαύσεις την προσιτή μεσογειακή του κουζίνα σε ένα καταπληκτικό κηπάκι, καθημερινά 20.00 με 2.00. Εμείς δοκιμάσαμε φρέσκα ραβιόλια γεμισμένα με μανιτάρια, σολομό στη σχάρα, κολοκυθόπιτα με τυριά, όλα τους εκπληκτικά, και για το τέλος τσίζκεϊκ λεμόνι και frozen yogurt. Στα Prosopa μπορείτε να πιείτε και χύμα καλό κρασί, σε ποτήρι ή κανάτα, ενώ κάθε Κυριακή υπάρχει έκπτωση 20%.


Αθήρι
Πλαταιών 15, 2103462983

n

Ελληνική νοστιμότατη και προσιτή δημιουργική κουζίνα και ένας καταπράσινος κήπος όνειρο. Θα απολαύσετε νέες καλοκαιρινές γεύσεις από τον κατάλογο, που σας δίνει τη δυνατότητα να δοκιμάσετε πολλές από αυτές τις γεύσεις σε μορφή… τάπας, στην ελληνική τους εκδοχή, όπως κουνελοντολμάς στιφάδο €2,50/τεμάχιο, ανάποδο παπουτσάκι €3,50/τεμάχιο και άλλα πολλά. Θα συνοδεύσετε με καλό κρασί Ελλήνων παραγωγών, από €3 το ποτήρι και από €12 η φιάλη, ενώ τα κυριακάτικα μεσημέρια είναι ιδανικά για όλη την οικογένεια, με πολλές ασχολίες για τα παιδιά. Το Αθήρι, που θα το βρείτε και στο Michelin Guide 2013, σας ετοιμάζει και πολλές εκπλήξεις με τα καινούργια του μενού. 


Dabbous
Τριπτολέμου 37

n

Η νέα άφιξη στο Γκάζι που θα γίνει το στέκι σου. Με χαλαρή και άκρως καλοκαιρινή διάθεση που σε προκαλεί να ξεχάσεις ότι βρίσκεσαι στο κέντρο της Αθήνας. Ο προσεγμένος του κατάλογος έχει να προτείνει πολλά, κλασικά αλλά και twisted, summer cocktails. Διάλεξε ένα Tropical Dabbous, με Ρούμι Angostura, συνδυασμένο με πουρέ mango, passion fruit και σιρόπι καρύδας, και άσε τη μουσική και τις γεύσεις να σε ταξιδέψουν στην Καραϊβική.


Malvazia
Αγαθημέρου 1, 2103417010

n

Εξαιρετικό εστιατόριο-bar, ποιοτικό, με ελληνική δημιουργική κουζίνα στα καλύτερά της και ένα καταπληκτικό αίθριο που ανοίγει και αποκαλύπτεται μια ιδιαίτερα ατμοσφαιρική αυλή, ευγενέστατο σέρβις, με φωτισμένα δέντρα ολόγυρα, κεριά, το ξύλο και την πέτρα να κυριαρχούν. Στο Malvazia, το οποίο θα σας σερβίρει από τις 19.30 έως και τη 1.30, θα βρείτε και μια εκπληκτική προσφορά: Δύο άτομα μπορούν να επιλέξουν όποιο ορεκτικό θέλουν από τον κατάλογο, όποια σαλάτα, δύο κυρίως πιάτα, επίσης της επιλογής τους και ένα γλυκό, αντί €19/άτομο. Μη χάσετε τις βραδιές της Τρίτης με αργεντίνικο τάνγκο και της Τετάρτης που είναι αφιερωμένες στο latin. malvazia.gr


Free Gallery
Κωνσταντινουπόλεως 58 & Δεκελέων 1Α

n

Στη ζωή πρέπει να έχεις επιλογές και αυτό ακριβώς είναι το σκεπτικό του Free Gallery, ενός νέου πολυχώρου στην πιο ζωντανή γειτονιά της πόλης. Mainstream ύφος και διάθεση, επιτραπέζια παιχνίδια, κόσμος όλων των ηλικιών, καφές, ποτό, φαγητό, διάφορα σνακ, με έμφαση στην ποιότητα και την ευχάριστη εξυπηρέτηση. Με πολλές εκπλήξεις και διαφορετικά events κάθε εβδομάδα.


Tο Πωλητήριο του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου στην «Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων

n

Δημιουργία: Γιάννης Γκίκας

Πρωτότυπα κοσμήματα, σημειωματάρια και κασετίνες, διακοσμητικά σπιτιού και χρηστικά αντικείμενα για ποδηλάτες, δεκάδες τίτλοι βιβλίων για τη βιομηχανία αλλά και μια πλούσια ποικιλία από παιχνίδια για τους μικρούς επισκέπτες, όλα με ένα κοινό στοιχείο: είναι εμπνευσμένα από τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου. Επιστρατεύοντας έννοιες όπως καινοτομία και επιχειρηματικότητα, απαραίτητες για την επιτυχία μιας βιομηχανίας, το πωλητήριο του Μουσείου διαφοροποιείται και αναλαμβάνει όλη τη διαδικασία παραγωγής αντικειμένων εμπνευσμένων από το βιομηχανικό χαρακτήρα, σε συνεργασία με ελληνικές βιοτεχνίες και εργοστάσια. Έτσι στηρίζεται το έργο των Ελλήνων βιομηχανικών σχεδιαστών, καθώς και η εγχώρια παραγωγή, πετυχαίνοντας παράλληλα ένα τελικό προϊόν χωρίς μεσάζοντες στη χαμηλότερη δυνατή τιμή για τον αγοραστή.


Ώρες λειτουργίας πωλητηρίου: 10.00-19.00, «Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων: Πειραιώς 100, Γκάζι, 2103475518, 2103453548


Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Φιλιππίδης