Life in Athens

Γριές στο Κολωνάκι

Μπλε μαλλί με σικλαμέν αποχρώσεις, φωνή νταλικέρη από τη Λάρισα, άσπρα δοντάκια τρωκτικού και ενδυματολογικά κάτι μεταξύ Γκαλιάνο και της φρεγάδας που πυρπόλησε ο Κανάρης

115082-643480.jpg
Αντώνης Κυριακούλης
ΤΕΥΧΟΣ 250
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
39322-88590.jpg

Ο Αντώνης Κυρικούλης ζωγραφίζει τις γριές του Κολωνακίου.

Μόνο οι γριές που πίνουν τσάι στα Harrod’s μπορούν να συγκριθούν με τις γριές της «ύπατης αρμοστείας», όπως τις ονόμαζα, και που κυκλοφορούσαν πριν μερικά χρόνια –έχουν μείνει ελάχιστες– στο Κολωνάκι. Μπλε μαλλί με σικλαμέν αποχρώσεις, πιο μπλε δεν γίνεται, ούτε πιο σικλαμέν, φωνή νταλικέρη από τη Λάρισα, «ένεκα τα δυο Παπαστράτος», άσπρα δοντάκια τρωκτικού και ενδυματολογικά κάτι μεταξύ Γκαλιάνο και της φρεγάδας που πυρπόλησε ο Κανάρης.

Απόγονες εξ αγχιστείας από Τσιμισκή-Παλαιολόγο, πουδραρισμένες με άνθος αραβοσίτου Γιώτη, με δυο τσιγάρα στα δάχτυλα «λόγω αλτσχάιμερ», μερικές φορές και τέσσερα. Δεν τις έπιανε σφαίρα. Η βελόνα έχει κολλήσει στην πτώση της Βασιλεύουσας και ήτο εν αναμονή ενός εσπερινού στην Αγία Σοφία.

Όταν η Χούντα σουτάρισε τον Κωνσταντίνο δέκατο τρίτο, και εξαδάκτυλο κατά το θρύλο, κοπετός αι βάβω, τα δάκρυά τους ενώθηκαν με τον Βόλγα λόγω τις συγγένειας με την Όλγα, τη Ρωσίδα σύζυγο του Γεωργίου του πρώτου.

Τις βλέπω θρονιασμένες στου πρώην Μπόκολα να καταβροχθίζουν πιροσκί και κανταΐφια, με αρχηγό τη Μαρία Καραντζά, απόγονο του τελευταίου ηγεμόνα της Μολδοβλαχίας Ιωάννη Καραντζά, πριγκίπισσα και μεγάλος πόντος. Ήταν τα αγαπημένα μου μοντέλα, για να τις ζωγραφίσω έπρεπε η παλέτα μου να έχει τόνους σικλαμέν, ροζ, σιέλ, λιλά, συν το μοβ που έχουν οι κορδέλες στα στεφάνια των αποδημούντων.

Έτσι και μας άφηνε χρόνους κάποια από αυτές, έτρεχα στην οδό Αναπαύσεως να τις δω να κατεβαίνουν τρεις-τρεις, σαν τις κορβέτες του Χριστόφορου Κολόμβου, να πηγαίνουν για τον καφέ της παρηγοριάς, σε μια πομπή που το καρναβάλι του Ρίο έμοιαζε με επιτάφιο.

Στα σχέδια που έκανα τότε οφείλονται τα ανωτέρω.

Είχαν και υπέροχα παρατσούκλια. Οι αδελφές Α.Μ.Μ. ελέγοντο Ρίο-Αντίρριο, με ξανθά και πυρόξανθα μαλλιά, η μία πήγαινε η άλλη ερχόταν, ουαί κι αλίμονο αν έπεφτες στη γλώσσα τους. Την Ε.Μ. ονόμαζαν Φάκα, διότι έτρωγε μόνο κασέρι. Τι να πρωτοθυμηθώ, τον Κατσαντώνη (Ε.Β.), τον Καποδίστρια (Ο.Π.) ή τον Ομέρ Βρυώνη, που φορούσε κόκκινο τουρμπάν και από μακριά έμοιαζε με τον Μωάμεθ; Το κλου βέβαια ήτο η φον Κοντούλα, με σύζυγο συνεργάτη των Γερμανών, ύψος φον Κοντούλας 1.43 πλην 9 εκατοστά οι γόβες.

Ο Θεός ας αναπαύσει τις ψυχές τους. Αν και πολύ αμφιβάλλω. Αν έχουν πάει στον Παράδεισο, θα τον έχουνε κάνει λίμπα.

O Αντώνης Κυριακούλης είναι ζωγράφος

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ