Life in Athens

Η επανάσταση στις σανίδες του skate

1238923_217290008467464_250417658_n.jpg
Billy Gee
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
360416-746639.jpg

Ένα από τα πιο γνωστά κόλπα εμφανίστηκε στη λίστα του κάθε skater παγκοσμίως το 1988, όταν τα σανίδια του skate αποκτήσανε το παλιό και μικρό (γύρω στις 4 ίντσες) σήκωμα στο μπροστινό μέρος της σανίδας, που μέχρι σήμερα έχει την ονομασία nose. Ο πρώτος skater που έφερε το κόλπο αυτό στην επιφάνεια και άνοιξε το δρόμο εκείνο τον καιρό ήτανε o Danny Way, που εκτελούσε το κόλπο τσουλώντας σε κάθε curb (πεζούλι) noseslide, πιάνοντας με το χέρι του το πίσω μέρος του skate, το λεγόμενο tail grap, στο γνωστό skate park με την ονομασία McGill’s στην Καλιφόρνια το 1988.

Ήτανε απλά τρελό όταν τον έβλεπες να το εκτελεί, κανείς βέβαια δεν μπορούσε να δώσει απάντηση στο ερώτημα αν το κόλπο το ανακάλυψε αυτός. Το σίγουρο ήτανε ότι με τον τρόπο που το έκανε ήταν μοναδικός. Μετά το συγκεκριμένο κόλπο μπήκε για τα καλά στο σεντούκι των κόλπων του κάθε street skater και έγινε απλά ένας πανικός, αφού σε όλη την πόλη έβλεπες πεζούλια μαύρα από το κερί όπου και αν βρισκόσουν.

Αρκετά χρόνια μετά ενώ το επίπεδο γινόταν όλο και πιο υψηλό και το nose slide γινότανε πλέον χωρίς να πιάνεις το πίσω μέρος της σανίδας (tai lgrap), ήρθαν και άλλες παραλλαγές του κόλπου, όπως half-Cab nose slide, nose slide to fakie και φυσικά το πιο δύσκολο μέχρι και σήμερα, το fronside noseslide.

Μετά από λίγο καιρό οι εταιρείες  που κατασκευάσανε συστήματα για το skate, τα λεγόμενα (trucks), μεταφέρανε μερικά χιλιοστά πιο πίσω τις τρύπες του συστήματος σε συνδυασμό με τη σανίδα, ώστε με το που βιδωθεί το σύστημα με τις ρόδες να υπάρχει πιο πολύ χώρος στο nose για να πατάει το πόδι του skater σε μεγαλύτερη επιφάνεια.  

Δεν άργησε βέβαια η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα ιστορικά εταιρεία σανιδιών Santa Cruz Skateboards να βρει το σωστό υλικό  που τοποθέτησαν κάτω από τη σανίδα, κάνοντας την επανάσταση παγκοσμίως. Μία στρώση πλαστικοποίησης (ever slick) είχε το αποτέλεσμα να βοηθάει τους skaters, όταν κάνουν κόλπα, να τσουλάει πιο εύκολα η σανίδα στο πεζούλι, χωρίς τη βοήθεια κεριού. Δεν άργησε το υλικό αυτό να χρησιμοποιηθεί από όλες της εταιρείες σανιδιών με αποτέλεσμα τα σανίδια ever slick να πουλάνε σαν σοκολάτες. 

Μετά από χρόνια τα ever slick skateboards πουλούσαν περισσότερο από τα υπόλοιπα που δεν είχαν την πλαστικοποιημένη στρώση. Το καλό για εμάς ήταν ότι τα ever slick σανίδια είχαν και μεγαλύτερη αντοχή, που έκανε καλό στην τσέπη μας. Δεν άργησε η συγκεκριμένη ανακάλυψη να σταματήσει να παράγεται για το λόγο ότι το σανίδι είχε μεγαλύτερη αντοχή, οπότε λιγότερη πώληση.  

Σήμερα οι Santa Cruz skateboards επανέφερε τα συγκεκριμένα σανίδια με την πλαστικοποιημένη στρώση για τους skaters που θέλουν να κάνουν πιο εύκολα slides στα πεζούλια της πόλης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ