Life in Athens

Βόλτα στο Χαϊδάρι

Secret Garden θα πει «Βοτανικός Κήπος Ιουλίας & Αλεξάνδρου Διομήδους»

114824-667199.jpg
Νατάσσα Καρυστινού
ΤΕΥΧΟΣ 613
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
353475-733042.jpg
Βαγγέλης Τάτσης, Χρήστος Κέδρας, Κεντρική: Νικόλαος Χριστοδουλάκης

Απορώ και ρωτάω παντού. Πώς είναι δυνατόν να μας έχει ξεφύγει ένας τόσο πανέμορφος και τόσο τεράστιος κήπος; 1.800 καταπράσινα και ολάνθιστα στρέμματα στην πόλη πώς γίνεται να είναι μυστικό;Οι περισσότεροι δεν τον έχουμε καν ακούσει, οι κάτοικοι της περιοχής μάλλον τον έχουν μάθει, αλλά λίγο που το Χαϊδάρι βρίσκεται στην άκρη της πόλης, λίγο που κάτι διοικητικά θέματα οδήγησαν στην εσωστρέφεια, ένα από τα πιο αληθινά πράσινα σημεία της πόλης παραμένει στην αφάνεια. Ευτυχώς ο εξαιρετικός Γενικός Γραμματέας της Διοικητικής Επιτροπής, Δρ Νικόλαος Χριστοδουλάκης, μου μίλησε γι’ αυτόν το μοναδικό κήπο που γνωρίζει καλύτερα κι απ’ το σπίτι του. Τον έχει φωτογραφίσει και μιλάει γι’ αυτόν σαν επίγειο παράδεισο. 

Βόλτα στο Χαϊδάρι, Βοτανικός Κήπος Ιουλίας και Αλεξάνδρου Διομήδους

© Δρ Νικόλαος Χριστοδουλάκης

Στα δυτικά της πόλης, ο Βοτανικός Κήπος «Ιουλίας και Αλεξάνδρου Διομήδους» είναι ο μεγαλύτερος βοτανικός κήπος της χώρας, αλλά και ολόκληρης της Ανατολικής Μεσογείου, με έκταση 1.860 στρεμμάτων που φιλοξενεί περίπου 4.000 είδη φυτών. Και μη νομίζετε ότι έχει τίποτα φυτά τυχαία. Περιλαμβάνει ένα από τα παλαιότερα δάση χαλεπίου πεύκης της Αττικής, ένα μεγάλο τμήμα του καταλαμβάνει μια αναδασωμένη περιοχή που έχει εμπλουτιστεί με πεύκα και κυπαρίσσια και τώρα την άνοιξη ο κήπος μοσχοβολάει από τα λουλούδια και τα μυρωδικά. Είναι μάλιστα καταφύγιο άγριας ζωής με χελώνες, λαγούς, πουλιά κι αν είστε τυχεροί μπορεί να πετύχετε και καμιά αλεπού! 

Βόλτα στο Χαϊδάρι, Βοτανικός Κήπος Ιουλίας και Αλεξάνδρου Διομήδους

© Δρ Νικόλαος Χριστοδουλάκης

Τα παιδιά τρέχουν ανάμεσα στις παπαρούνες, τα ηλιοτρόπια ή τις λεβάντες, η αρμπαρόριζα βαραίνει από τις μέλισσες που πάνε μία στους ιβίσκους και μία στα κυκλάμινα. Οικογένειες διασκεδάζουν, γιορτάζουν γενέθλια και γιορτές στο κυλικείο, οι νέοι βολτάρουν, οι fit αθλούνται και όλοι απολαμβάνουν τα αρώματα και τον καθαρό αέρα. Το πρώτο σαββατοκύριακο του Μαΐου ο κήπος είχε πλημυρίσει κόσμο, όπως συμβαίνει κάθε μέρα με λιακάδα, και το Κυλικείο δίπλα στην κεντρική είσοδο, αγαπημένο στέκι για γλυκό και σνακς, αναψυκτικά και ποτά, εξυπηρετεί ασταμάτητα. Μοναδική υποχρέωση των επισκεπτών να προσέχουν και να φροντίζουν το ευαίσθητο περιβάλλον του κήπου.

Βόλτα στο Χαϊδάρι, Βοτανικός Κήπος Ιουλίας και Αλεξάνδρου Διομήδους

© Δρ Νικόλαος Χριστοδουλάκης

*Ο Κήπος λειτουργεί ως Κοινωφελές Ίδρυμα υπό την αιγίδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και αποτελεί κληροδότημα του Αλεξάνδρου Διομήδους, μια από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας.

Ιερά Οδός 403, Χαϊδάρι, από τις 8.00 π.μ. μέχρι τη δύση του ηλίου, http://www.diomedes-bg.uoa.gr, Fb: Βοτανικός Κήπος Ιουλίας και Αλεξάνδρου Ν. Διομήδους 


Δωρεάν πολιτιστικέςεκδηλώσεις στο Χαϊδάρι 

10/5 Αφιέρωμα στον Τάσο Λειβαδίτη, με την Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ (Δημαρχείο, 19.30) 

12/5 Βιβλιοπαρουσίαση της «Μυρτιάς του βουνού», της Ελένης Τραγγανίδα - Μακρυνιώτη, μαχήτριας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Θα διαβάσουν αποσπάσματα οι ηθοποιοί Ελένη Γερασιμίδου και Έλενα Αγγελοπούλου (Παλατάκι, 19.00)

13&14/5 Εικαστική έκθεση με επαγγελματίες και ερασιτέχνες καλλιτέχνες (πολιτιστικό κέντρο πρώην ΝΕΛΕ, απογευματινές ώρες) 

15/5 Παρουσίαση της ποιητικής συλλογής «Παραδείσια πουλιά στο καπέλο μου», της Πόπης Παντελάκη (Παλατάκι, 19.30) 

Μουσικοθεατρική παράσταση για τους πρόσφυγες (Πλατεία Δημαρχείου, 19.30)

18/5 Αφιέρωμα στον ποιητή Φώτη Αγκουλέ (Δημαρχείο, 20.00)

19&20/5 Δραστηριότητες με το σύλλογο ΑμΕΑ «Γέφυρες Ζωής» (Δημαρχείο, 11.00-13.00 & 17.00-20.00) 

20/5 Θεατρική παράσταση για παιδιά από την Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Χαϊδαρίου (ΝΕΛΕ, απογευματινές ώρες)  

24/5 Μουσικοθεατρική παράσταση με τη Μάγια Μελάγια (Δημαρχείο, 20.00)

27/5 Αφιέρωμα στον Μπρεχτ από τη θεατρική ομάδα του δήμου (ΝΕΛΕ, 20.30)

Γιορτή της μαστίχας, με το σύλλογο «Το Πυργί της Χίου» (Πλ. Καραϊσκάκη, 20.00)

28/5 Εκδήλωση για τη Γενοκτονία των Ποντίων (Δημαρχείο, 11.00) 

Τον Μάιο θα προστεθούν και άλλες εκδηλώσεις. Τόσο για αυτές όσο και για εκείνες που θα πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο μπορείτε να ενημερώνεστε από το facebook: Δήμος Χαϊδαρίου 


Ήξερες ότι… 

-Το Χαϊδάρι είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση δήμος της Δυτικής Αττικής με 22.655 στρέμματα. Δομημένα είναι τα 4.457 και σε αυτά περιλαμβάνονται τα δύο μεγάλα δημόσια ψυχιατρεία, το «Δαφνί» και το Δρομοκαΐτειο. 

-Στην απογραφή του 2011 είχε πληθυσμό 48.494 κατοίκων. Το 1951 ο πληθυσμός του ήταν 13.773. 

-Το Χαϊδάρι τέμνεται χαρακτηριστικά από τη Λεωφόρο Αθηνών - Κορίνθου και ουσιαστικά χωρίζεται σε 5 συνοικίες και 15 γειτονιές. 

-Από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη (Παλατάκι, 2105821574), η οποία διαθέτει 20.000 τόμους, μπορείτε να δανείζεστε έως και 3 βιβλία δωρεάν το 15νθήμερο. Θα πρέπει όμως να είστε δημότης Χαϊδαρίου, ή Αιγάλεω, Αγίας Βαρβάρας και Περιστερίου. 

-Το 1998 αδελφοποιήθηκε με τη γαλλική πόλη Βιλνέβ Ντ’ Ασκ. 


Σοκολάτα

Σοκολάτα

Σοκολάτα

Κανείς ποτέ δεν αντιστάθηκε στα ολόφρεσκα γλυκά τους. Καθημερινά φτιάχνουν με τα χεράκια τους ακαταμάχητες τάρτες, κλασικές σοκολατένιες κι εκείνες τις πολύχρωμες καλοκαιρινές, με τα ολόφρεσκα φρούτα. Το φανταστικό χειροποίητο παγωτό τους με φρέσκο γάλα και πουρέ φρέσκων φρούτων κολάζει κι εκεί που δεν ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις, όλο και κάτι νέο θα προστεθεί στη βιτρίνα, απευθείας από το εργαστήριο. Διαχρονική γαλλική patisserie και σύγχρονες τάσεις συνδυάζονται με τις πάντα εξαιρετικές πρώτες ύλες, δημιουργώντας υπέροχες πάστες, γλυκά σε μπολ, μακαρόν, τούρτες, κέικ, μπισκότα και ατομικά κεράσματα με γαλλικό φινίρισμα και σεβασμό στα φυσικά αρώματα. Θα τα βρεις και σε δύο υποκαταστήματα σε Κορυδαλλό και Πειραιά.

Αγωνιστών Στρατοπέδου76, Χαϊδάρι, 2105810780, Fb: Σοκολάτα


Θυμάρι

Θυμάρι

Θυμάρι

Καλό φαγητό που κινείται στα βήματα της ελληνικής δημιουργικής κουζίνας, αλλά δεν απαρνείται την παράδοση και άμα έχει κέφια βάζει και σούβλες. Το δυνατό του σημείο είναι το κρέας, που πρωτοστατεί στα πεντανόστιμα πιάτα της σεφ Πόλας Κουραβέλου. Η κουζίνα είναι ανοιχτή με τραπέζια που (επι)βλέπουν κάθε στάδιο της παρασκευής και κάποια που δροσίζονται στην καταπράσινη αυλή και τον πεζόδρομο. Κανείς δεν φεύγει χωρίς να δοκιμάσει κότσι στο φούρνο με χαρουπόμελο και μπίρα, αλλά και την εξαιρετική μοναστηριακή τηγανήτα με τηγανητό αυγό, λουκάνικο, φρέσκια τομάτα και νιβατό τυρί γλυκόξινο. Πίνουμε κρασάκι από τα εμφιαλωμένα του Μάναλη στη Σίκινο, ανυπομονούμε για το γλυκό, που κάθε φορά εκπλήσσει, και ζούμε για τα γλέντια. Ελληνικές βραδιές με ζωντανή μουσική από έντεχνα μέχρι παραδοσιακά και ρεμπέτικα τις περισσότερες Παρασκευές του μήνα. 

Ηρώων Πολυτεχνείου 78, Δάσος Χαϊδαρίου, 2105810672, Fb: Θυμάρι, instagram: thymari_estiatorio


Novem

Novem

Novem

Novem

Άνοιξε πριν από ενάμιση χρόνο στον κεντρικότερο δρόμο του Χαϊδαρίου και έφερε ένα νέο, εντελώς διαφορετικό και άκρως δροσερό αέρα στην περιοχή. Ντιζαϊνάτο, φιλικό, υπέροχο. Θα καθίσεις κάτω από τα πεύκα για ένα μονοποικιλιακό καφέ (που μάλιστα μπορείς να πάρεις και αλεσμένο για το σπίτι), καβουρδισμένο από το γνωστό coffee shop, Mind the Cup, θα χορτάσεις με νοστιμότατες μπαγκέτες, θα απολαύσεις homemade γλυκά ημέρας (τι λες για cheesecake… πραλίνας;) και αν θες να μάθεις παραπάνω υπάρχουν και γευσιγνωσίες κρασιών ή καφέ. Η καλοκαιρινή διάθεση ανεβαίνει από τις 5 το απόγευμα με τα δροσερά και ελαφριά afternoon delights και συνεχίζει αμείωτη μέχρι αργά τα βράδυ με τρομερά cocktails που έχει επιμεληθεί ο Δημήτρης Νταφόπουλος (The Clumsies). Θα ακούσεις υπέροχες μουσικές (υπάρχει καθημερινά dj) και κάπως έτσι θα καταλάβεις ότι μόλις άρχισε ένα μεγάλο, φωτεινό καλοκαίρι. 

Στρατάρχου Καραϊσκάκη 41, 2105323667, Fb: NoVem


Παγωτοfrenia M&D 

Παγωτοfrenia M&D

Παγωτοfrenia M&D

Μπαίνεις και πλημυρίζεις χαμόγελα, αν η Παγωτofrenia δεν ήταν μαγαζί, θα ήταν θετική ενέργεια που συνοδεύεται με ολόφρεσκο σπιτικό παγωτό. Η βιτρίνα με τις 40 λαχταριστές γεύσεις είναι από μόνη της εμπειρία. Δοκιμάζεις, διαλέγεις και απολαμβάνεις παγωτό από 100% φρέσκο γάλα που παστεριώνεται στο εργαστήριο εντός του καταστήματος. Αν στο μεταξύ η απόλαυση φέρει έμπνευση, ζητάς ό,τι γεύση θελήσεις για την επόμενη φορά. Με προσοχή στη λεπτομέρεια για ιδανική soft υφή, η θερμοκρασία του παγωτού παραμένει πάντα σταθερή στους -14°C. Κι εκτός από τα κλασικά (τραγανό χωνάκι & βάφλα), αλλά και το παγωτό με στέβια, η κορυφαία πρόταση έρχεται με μπάλες παγωτού μέσα σε αφράτο τσουρεκάκι! Το αγαπάμε επίσης για τους λουκουμάδες, τις κρέπες, τα γλυκά και το καφεδάκι του. Ευτυχώς κάνει και delivery 365 ημέρες το χρονο.

Καραϊσκάκη 39, Χαϊδάρι, 2105813602, Fb: Pagotofrenia M&D, Ιnstagram: pagoto_frenia, www.pagotofrenia.gr


Το κρεοπωλείο του Βασίλη

Το κρεοπωλείο του Βασίλη

Το κρεοπωλείο του Βασίλη

Από το 1969 ξεκινά η ιστορία αυτού του κρεοπωλείου και κρατάει τις παραδόσεις μέχρι και σήμερα. Είναι το κλασικό κρεοπωλείο της γειτονιάς, που θα μπεις και θα σε χαιρετίσουν με το όνομά σου, που δεν θα χρειαστεί να ζητήσεις «κάτι καλό», γιατί γνωρίζεις εκ των προτέρων ότι αν η ποιότητα δεν ήταν πρωταγωνιστής, δεν θα επιβίωνε τόσα χρόνια. Το Κρεοπωλείο του Βασίλη φέρνει ελληνικά κρέατα (φανταστικό το χοιρινό ιδιαίτερης ράτσας από τη Λάρισα), ενώ δουλεύει το κρέας από την αρχή, κάτι που αρχίζει και σπανίζει στις μέρες μας. Θα βρείτε, επίσης, μεγάλη ποικιλία από παρασκευάσματα, είτε για την καθημερινότητα είτε για γιορτές, που θα χρειαστείτε κατι ιδιαίτερο, ενώ μπορείτε να κάνετε την παραγγελία σας και να σας τα φέρουν στο σπίτι.

Αγωνιστών Στρατοπέδου Χαϊδαρίου 82, Χαϊδάρι, 2105818580


Να δεις το Παλατάκι 

Εικάζεται ότι χτίστηκε γύρω στο 1853 και αποτελεί τυπικό δείγμα αρχιτεκτονικής ρομαντικού ιστορισμού με νεογοτθικά στοιχεία. Βασικά του χαρακτηριστικά είναι ο φρουριακός χαρακτήρας, με επάλξεις και γωνιακούς πύργους. Σήμερα, στεγάζει το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου.  Περιήλθε στην ιδιοκτησία του Δήμου το 1985 και τότε ξεκίνησαν διαδικασίες αποκατάστασης και αναπαλαίωσης. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ