Life in Athens

Πάμε Παγκράτι με τους Αtenistas

Γνωριμία με την όμορφη αυτή ιστορική συνοικία της Αθήνας μέσα από έναν περίπατο

125052-280643.jpg
Έλενα Ντάκουλα
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
342315-711612.jpg

Την όμορφη αυτή ιστορική συνοικία της Αθήνας σάς καλούν να γνωρίσετε οι atenistas, μέσα από έναν περίπατο που οργανώνεται το Σάββατο 4/3 από τις 11:00 π.μ. μέχρι τις 3:00 μ.μ., σε διάφορα επιλεγμένα σημεία, με αφετηρία την Πλατεία Προσκόπων.

Η περιοχή πήρε το όνομά της από τον χθόνιο θεό Παγκράτη, ο ναός του οποίου βρισκότανε στη συμβολή των σημερινών οδών Βασιλέως Κωνσταντίνου και Βασιλέως Γεωργίου Β΄.   

Όσο απίστευτο κι αν ακούγεται σήμερα, πολλά πολλά χρόνια πριν το Παγκράτι είχε έναν... παραπόταμο, τον  Ελάσσονα, ο οποίος ξεκινούσε από ένα σημείο κοντά στην εκκλησία του Προφήτη Ηλία και διασχίζοντας την οδό Φρύνης, Σπύρου Μερκούρη, Αρχελάου και Αμύντα κατέληγε στον Ιλισό ποταμό, στη Βασιλέως Κωνσταντίνου.

Από τις αρχές του 20ού αιώνα η ανάπτυξη αυτής της γοητευτικής αστικής συνοικίας ήταν εντυπωσιακή προσελκύοντας ιδιαιτέρως το ενδιαφέρον ανθρώπων από το χώρο των γραμμάτων και τεχνών, όπως του Χατζηδάκη, Βάρναλη, Σεφέρη. 

Ακόμη και σήμερα, το Παγκράτι είναι αγαπημένος τόπος κατοικίας γνωστών προσωπικοτήτων του πνευματικού και καλλιτεχνικού κόσμου καθώς και όλων όσοι λατρεύουν μεν το κέντρο αλλά επιθυμούν να μείνουν σε μία γειτονιά που είναι κέντρο-απόκεντρο, ήσυχη, ανθρώπινη και ασφαλής, με ιδιαίτερη αύρα και χαρακτήρα. Μία γειτονιά με αυθεντικό σοφιστικέ ύφος!

Πνεύμονας της περιοχής το Άλσος Παγκρατίου, το οποίο δενδροφυτεύτηκε το 1908 με πρωτοβουλία της Βασίλισσας Σοφίας και μέχρι τη γερμανική κατοχή είχε ζωολογικό κήπο. Στη δεκαετία του ’70 το μικρό του κηποθέατρο γνώρισε μεγάλες στιγμές δόξας με τις παραστάσεις που έδινε το διάσημο «Ελεύθερο Θέατρο», το οποίο αναβίωσε την επιθεώρηση και ανέδειξε πολλά μετέπειτα αστέρια της θεατρικής σκηνής.

Πλατείες (Προσκόπων, Μεσολογγίου, Βαρνάβα, Πλαστήρα), στέκια καινούργια, ψαγμένα, με ιδιαίτερη ποιότητα και αισθητική, στέκια ιστορικά, διαχρονικά, στέκια παλιά που ξαναγεννιούνται και αναζωπυρώνουν την αίγλη του παρελθόντος, γραφικά θερινά και χειμερινά σινεμά  που θυμίζουν μία άλλη εποχή, ενημερωμένα, φιλικά, βιβλιοπωλεία που οργανώνουν πλήθος παρουσιάσεων και γίνονται τόποι συναντήσεως βιβλιόφιλων, μεγάλα ή μικρά εμπορικά καταστήματα, δίνουν μία αυτονομία στην μποέμικη αυτή περιοχή, κάνοντάς τη θελκτική για όλες τις ηλικίες και κατατάσσοντάς την μέσα σε μία από τις καλύτερες για να ζεις.

Η συνοικία αυτή, τα τελευταία χρόνια, απέκτησε ακόμη μεγαλύτερη  δυναμική και συνοχή, εν αντιθέσει με άλλες που χτυπήθηκαν από την κρίση ή έπαψαν να είναι της μόδας. Υπάρχει έντονη η αίσθηση της γειτονιάς και η αγάπη, αλλά και στήριξη των κατοίκων έχουν βοηθήσει στην εξέλιξη του Παγκρατίου σε μία νέα πιάτσα ικανή να ικανοποιήσει τον κάθε έναν που ψάχνει ποιότητα, λογικές τιμές, οικείο και φιλικό περιβάλλον.

Πολλά από τα παραπάνω ο περπατητής θα ’χει την ευκαιρία να τα επισκεφθεί και να τα νιώσει από κοντά περπατώντας στους δρόμους μίας όμορφης, ζωντανής γειτονιάς γεμάτης ιστορία και γεύσεις, όπου το μπλέξιμο του παλιού με το καινούργιο διαμορφώνουν ένα γοητευτικό αποτέλεσμα.

Περισσότερες πληροφορίες για τον περίπατο και τα επιλεγμένα σημεία: atenistas.orgfacebook.com

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ